Arama

Wakeboard (Su Kayağı) Nedir? Su Kayağı

Güncelleme: 29 Haziran 2016 Gösterim: 31.000 Cevap: 5
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Eylül 2006       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Su Kayağı.jpg
Gösterim: 2319
Boyut:  28.7 KB
Su Kayağı Genel Bilgi
Bireyi, bir sürat teknesinin veya kablonun su üzerinde çektiği bir spordur. Dalgasız bir su yüzeyi, bir veya iki kayak, sürat teknesi + ip + can yeleği gereklidir. Ayrıca kayacak kişinin vücut yapısının kuvvetli, adalelerinin dayanıklı ve dengesinin iyi olması gereklidir. Her yaş gurubu, her düzeyde yapabilir. Alt yaş sınırı yoktur. Dünyanın her kıtasında yapılan bir spordur. Amerika’da 11 milyon su kayakçısı bulunup her yıl 900 adet yarış düzenlenmektedir. Su kayağında değişik seçenekler vardır: Hız kayağı, trick kayağı, show kayağı, slalom, atlama ve çıplak ayak ile kayma yapılıyor. Su kayağı tarihte ilk defa Ralf Samuelson tarafından 1922 yılında Lake City, Minnesota(ABD)da gerçekleştirilmiştir. Kendisi iki kayak ve giyecek kuşaklarını ip olarak kullanmış, birçok teknik denedikten sonra kendini geri verip, kayakların ucunu suyun üzerine çıkartıp su yüzeyinde kaymayı başarmıştır. İlk defa kardeşi Ben, kendisini 20 mil sürat ile 1. Dünya Savaşı'ndan kalma 200HP bir sürat teknesi ile çekmiş olup daha sonraları sürati 80 mil'e çıkartıp tarihin ilk su kayağı sürat kayakçısı olmuştur. Ayrıca su kayakları ile 4,9m rampadan 1,2m atlayarak tarihin ilk su kayağı atlamasını gerçekleştirmiştir. 15 yıl bu sporu ders vererek, Show'lar yaparak geliştirmiştir. Florida'ya bu sporu götürdüğü zaman, su kayağı hızla yayılmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar

KABLOLU SUKAYAĞI


Ad:  Su Kayağı-2.jpg
Gösterim: 1364
Boyut:  78.3 KB

Kablolu Su Kayağı her yaştan insanın rahatlıkla yapacağı, vücudun tüm kaslarını çalıştıran bir spordur. Temel prensibi su kayağı ile aynıdır. Su kayağından farkı sporcuları çekmekte kullanılan mekanizmadır. Su kayağında sürat motorları kullanılırken, Kablolu Su Kayağında ise elektrikli bir motorla çalışan telesiyej kullanılmaktadır.

İki disiplini karşılaştıracak olursak su kayağında başlangıçtaki çekiş ivmesi fazla olmadığından dengede kalınması, dolayısıyla öğrenilmesi daha güçtür. Kablolu Su Kayağında ise sporcu eşit hızla çekildiğinden kolaylıkla dengede kalıp öğrenebilir. Bunun yanında Kablolu Su Kayağında elektrik motoruyla aynı anda 12 kişi kayabilir. Fakat sürat motoruyla yapılan su kayağında 1 veya 2 kişi ile sınırlıdır.

Ekonomik olarak kıyaslandığında ise Kablolu Su Kayağının çok büyük avantajı vardır. Ayrıca Kablolu Su Kayağı çevre dostu bir spordur. Elektrikle çalıştığı için çevreyi egzoz, yağ ve türevi atıklarla kirletmediği gibi her kayak operasyonu suya yılda 9 ton oksijen kazandırıyor. Ülkemizde kirlilik yüzünden bir çok gölde yaşamın azaldığı, bu göllerin ekonomik açıdan atıl duruma geldiği düşünülürse, bu sporun yaygınlaşmasının önemi ortaya çıkacaktır. Kablolu Su Kayağı hem ekonomik hem de ekolojik açıdan çevreye canlılık getiren bir projedir.

Bugün Almanya'da 54, Fransa'da 13, Hollanda ve İngiltere'de dokuzar ve İspanya'da 3 adet Kablolu Su Kayağı tesisi bulunmaktadır. Dünya genelinde ise 150 Kablolu Su Kayağı tesisi bulunmaktadır.

Kablolu Su Kayağı bir iki saat gibi kısa bir sürede öğrenilebilir ve bu nedenle yeni başlayanlara da başarı hissini yaşatır. Slalom yapma, rampadan atlama, çıplak ayak kayma ve günden güne popüler olan wakeboard kayma ile dayanıklılık ve beceri kazanılır. Kablolu Su Kayağı yapmak için yaş sınırlaması yoktur. 5 yaşından 80 yaşına kadar herkes bu sporu rahatlıkla yapabilir. Kablolu Su Kayağı en güvenli sporların başında gelen bir spordur.

SLALOM SUKAYAĞI


Slalom parkuru 259 metre uzunluğundadır ve her sporcunun geçebileceği 6 duba bulunur. Başlangıç ve bitiş çizgisinde de dubalar vardır ve bunlar, diğer dubalardan farklı renktedir. Çıkış kapısıyla ilk duba arası ve son duba ile bitiş arası 29 metredir. Parkur dubaları arasındaki mesafe ise 47 metredir. Sürat teknelerinin dubalar arasında giderken geçecekleri çizgiyi gösteren dubalar arası ise 2.5 metredir. Başlangıç ve bitişin 140-180 metre gerisinde dönüşlerin yapılacağı dubalar da bulunur.

Sporcu, slalom parkuru boyunca çekilir ve 6 dubayı dışarıdan geçip çıkış kapısına ulaşır, geri döner ve aynı şeyi tersten yapar. Sporcular elemelerde 3 hakka sahiptir, finale kalırlarsa 3 hak daha kazanırlar. Her hak için halat boyu biraz daha kıslatılır. Bir dubayı geçmek için kayakçı, dubanın ya tamamının ya da bir bölümünün dışından geçmelidir. Bir parça içeriden geçiş sayılmaz. Her hak, duba kaçırılınca veya kapı kaçırılınca sona erer.

Su Kayağı Nasıl Yapılır?


Ad:  Su Kayağı-3.jpg
Gösterim: 1405
Boyut:  41.7 KB

Yapmanız gereken nasıl göründüğünüzü unutup, nasıl hissettiğinize odaklanmaktır.
Su kayağı, ayağa takılı kayakların yardımıyla su üstünde yapılan bir spordur. Saatte en az 24 km hızla giden bir sürat motorunun arkasına bağlı, 23 m uzunluğundaki halata tutunarak yapılmaktadır. Sporcu, halatın ucundaki ahşap bir tutamağa sıkıca tutunur ve hafifçe geriye kaykılarak suyun üzerinde kayar.

Su kayağı tercihe göre iki veya tek kayak ile yapılabilmektedir. Kayakların uzunluğu yaklaşık 170 cm iken genişliği de 20 cm civarındadır. Kayaklar; tahta, alüminyum veya cam elyafı gibi değişik malzemeler kullanılarak üretilebilmektedir.

Dalgasız deniz, göl gibi durgun sular üzerinde yapılan ve tüm dünyada gittikçe popülerleşen su kayağının slalom, atlama, uçurtmayla, kablolu olmak üzere farklı türleri vardır.

Slalom, engeller arasında zigzag çizmek anlamına geldiği için slalom su kayağına özel parkurda, çaprazlama yerleştirilmiş 6 tane duba bulunur. Burada sporcunun amacı, sürat motoru sabit bir hızla ve düz bir hat boyunca ilerlerken, zigzaglar çizerek her dubanın dışından dolaşmaktır. Tekne saatte en fazla 55 km hıza çıkabilir.

Atlama denilen su kayağında sporcu, sürat motorunun oluşturduğu dalgayı çaprazlama geçtikten sonra yaklaşık 2 m yüksekliğinde ve yine yaklaşık 7,5 metre uzunluğundaki kaygan bir rampadan atlar.

Uçurtmayla su kayağında, uçurtma sayesinde su yüzeyinden 30 m yükselebilen sporcu teknenin ardından süzülür.

Kablolu su kayağı ise kullandığı mekanizma ile hepsinden farklı bir türdür. Kablolu su kayağında sporcular sürat motoruyla değil de elektrikli motorla çalışan telesiyej yardımıyla çekilirler. 7’den 70’e herkesin yapabileceği, daha ekonomik ve çevre dostu bir su kayağı türüdür. Vücudun tüm kaslarının çalışmasını sağlar. Ayrıca sürat motoruyla aynı anda en fazla 2 kişi su kayağı yapabilirken, kablolu da aynı anda 12 kişi su kayağı yapabilmektedir.

Su kayağının, tek başınıza veya arkadaş grubunuzla birlikte zamanı eğlenceli ve keyifli geçirmek için harika bir seçenek olduğunu aklınızın bir köşesine yazın.

KULLANILAN MALZEMELER


Skiler: Alüminyum, cam elyaf ve tahtadan imal edilen skiler, genellikle 100-170 cm uzunluğunda olup genişlikleri, toplam uzunluğun en fazla % 30’u kadardır. Bununla birlikte her kategorinin skileri farklıdır. Ayrıca ölçüler, yarışmacının ağırlığına ve tercihine göre değişebilir. Gösteri (artistik su kayağı) yarışlarında kullanılan skiler, diğer yarışmalarda kullanılanlara oranla daha kısadırlar. Kayakların üzerinde ayakların geçmesi için ayaklık, arka taraflarında ise denge kanatçığı bulunur. Düşme anında, skilerin yarışmacıya herhangi bir zarar vermemesi için sivri ve keskin bölümlerinin olmaması gerekir.

Çekme Halatları:
Su kayağında halat uzunluğu slâlomda 18.25 m, rampa yarışmalarında 21.5 m iken gösteri yarışmalarında isteğe bağlı olarak değişir. Halatlar 6 mm çapında olup plâstik malzemeden yapılmış iplik örgülerinden oluşurlar. Ağırlığı 5.5 kg, çekebileceği ağırlık yükü ise 590 kg’dır. Çekme halatları, tutma yeri ve halat olmak üzere 2 bölümden oluşur. Halatlar, tutma yerinin içinden geçerek, kullanım sırasında hiçbir oynamaya ve dengesizliğe izin vermeyecek şekilde motora bağlanırlar.

Motorlar: Su kayağı yarışlarında kullanılan motorların boyları 5 m-6.5 m, bordo yükseklikleri ise 1.802.50 m’dir. Ayrıca yarış sırasında motorların 2 adet dalga alıcı ve vericisi, 2 adet de dalga ölçme aleti bulunur.

Rampalar: Atlama rampaları eğik düzlem şeklinde olup, genişliği 3.70-4.30 m, boyu 6.40-6.70 m, su seviyesinin altındaki uzunluğu ise her noktada 60 cm’dir.

Giysiler: Yarışmacılar su geçirmez dalgıç pantolonları ve can yelekleri giyerler. Can yeleklerinin üzerinde hiçbir şekilde metal parçalar ve aparatlar bulunamaz. Hava ile şişirilen yelekler yarışmacıları su üstünde tutar; ayrıca kaburgaları ve iç organları darbelerden korurlar.

KURALLAR

Ad:  Su Kayağı-4.jpg
Gösterim: 1368
Boyut:  39.6 KB

Yarışmalar, bireysel olarak yapılmaktadır. Bütün yarışmalar 2 devreden oluşur ve yarışmacılar ilk devreye katılmak zorundadırlar. Başarılı olanlar 2. devreye katılırlar. Her yarışmacıya yarış sırasındaki başarısına göre puan verilir. Yarışma sırası gelmiş olmasına rağmen, hâlâ hazır olmayan ya da yarışma yerine gelmeyen yarışmacılar, yarıştan diskalifiye olurlar. Yarışmacının diskalifiye olması durumunda, eğer bir sonraki yarışmacı iskelede hazır değilse, hazırlanması için kendisine 1 dakika süre tanınır.

Yarışlar erkek ve bayan olarak ikiye ayrılır. Yarışlara her yaştan yarışmacı katılabilir.

Yarışma görevlileri, yarışma türlerine göre WWSU tarafından önerilen başhakem, hakem ve yardımcılardan oluşur. Başhakem, bütün değerlendirmeleri ve skorları denetlemekle ve her yarış için hakemleri ve yardımcıları seçmekle görevlidir.

Su Kayağı Hangi Yaş Grubu İçin Uygundur?


Su kayağı yapabilmek için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. 5 yaşını geçmiş atletik bir yapıya sahip herkesin su kayağı yapabileceği uzmanlarca ifade edilmektedir. Burada önemli olan etmen kişinin fiziksel herhangi bir engelinin bulunmamasıdır.

Su Kayağı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Su kayağı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu duruştur. Çift kayak kullanıyorsanız sandalye duruşu denilen özel duruşu uygulamanız gerekir. Mono kayakta ise yine özel bir duruş uygulanmaktadır. Duruşu doğru yapan bir sporcu, su kayağını büyük oranda öğrenmiştir.

Ayrıca ekipmanlarının kalitesi noktasında aşırı hassas olmanızda fayda vardır. bu şekilde oluşabilecek yaralanmaların önüne geçebilirsiniz.

MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Eylül 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Su kayağı nasıl yapılır?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Su Kayağı-5.jpg
Gösterim: 1642
Boyut:  76.2 KB

TARİHÇE


Şu San Diego enteresan bir yer. Tüm yeni nesil mucitler oradan çıkmakta. Tabi bu mucitlerin fizik veya biyoloji gibi sıkıcı araştırmalarla ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Onlar ne hikmetse 1985 deTony Finn’in yaptığı gibi “Skurfer” denen enteresan bir board icat edebiliyor ve her plajda zıpla***** insanlara bu garip görünüşlü post modern şişko ve güdük sörfün suda gittiğini ispatlamaya kalkışabiliyorlar.

Sonra 80’lerin sonunda Herb’OBrien çıkmış ve madem birileri bu tahtanın üstünde takla atmak istiyor bari adam gibi bir tasarım yapayım da rahat etsinler demiş. Sonrası tahmin ettiğiniz gibi. İlk basınç kaynaklı yarı yüzerlikli wakeboard ile sudan kalkabilme özelliğini kazanan bu aktivitenin seri üretime geçmesi ve bugünkü dev endüstriye dönüşmesi için pek fazla zaman geçmesi gerekmemiş.

MALZEME:
Tamam. Bu sporu sevdiniz ve başlamaya karar verdiniz. Peki nasıl öğreneceksiniz? Amacımız yalnızca kuru kuru bilgi vermek değil, bu sporları Türkiye’de en kolay yoldan nasıl yapabileceğini göstermek olduğuna göre iş başa düşüyor...

Temeller:


Her şeyden önce doğru ekipmanla başlıyoruz. Unutulmaması gereken şu; sizin için doğru olan ekipman her zaman en son çıkan en profesyonel ekipman olmayabilir. Her ne kadar bazı gözünü para hırsı bürümüş satıcılar “olmuşken en iyisi olsun abi, sana da bu yakışır“ tarzında bir yaklaşımı olsa da durun bir dakika. Kendinize bir şans tanıyın ve size yardımcı olan, hareket kabiliyetinizi artıran bir board seçin. Bir ya da iki finli geniş bir board olabilir mesela. Bu finler sayesinde başlangıçta board’a yön vermeniz çok daha kolay olur ve kısa zamanda büyük işler başarırsınız. Başlangıçta daha kısa bir ip kullanın. İpin boyu 15 mt. civarı olabilir. Bu sayede büyük bir dalgada tekneye yakın olacağından olabilir. Bu sayede büyük bir dalgada tekneye yakın olacağından işinizi kolaylaşır.

Can yeleğini de unutmayın. Kendisi bu sporda yalnızca temel ekipman değil aynı zamanda enerjinizi *****anız için de müthiş bir yardımcıdır. Yoksa bir de su yüzünde kalmaya uğraşırsınız ki konumuz bu değil Ayrıca sürat teknesini kullanan amcaya su kayağı yapmadığınızı, dolayısıyla en fazla 35-40 km/saat hızın size yeteceğini söyleyin. Bir de kalkışta dirence ihtiyacınız var. Yavaş kalksın lütfen

NEREDE YAPILIR?

Ad:  Su Kayağı-7.jpg
Gösterim: 1093
Boyut:  36.5 KB

TÜRKİYE'DE



1. Çeşme Fun Club
Güzide tatil beldelerimizden olan Çeşme’de bir Su Sporları Sahili var. Dalgasız ve düz denizi ile wakeboard için ideal bir mekan.

2. Çeşme Alaçatı ASPC
Rüzgar sörfçülerinin favori mekanı Alaçatı’da havamı atarım diyorsanız fiyat olarak da avantajlı bir wakeboard öğrenme ve geliştirme seçeneği sizleri bekliyor.

3. Solar Beach Kilyos
İstanbul’dan bir yere kıpırdayamam diyorsanız hadi günübirlik Kilyos’a. Solar Beach’de Urban Bug’ın işlettiği sahilde Doğa Sporları’ndan Su Sporlarına ne ararsanız var. Her ne kadar Karadeniz’e güven olmasa da yakın bir wakeboard seçeneği.

4. Fethiye Hillside Beach Club
Tatil köylerinden hoşlanmayabilirsiniz. Ama bu Fethiye Hillside’a aşık olmayacağınız anlamına gelmez. Klasik bir tatil köyü olmaktan sıkıldığı belli olan mekan Dünya Wakeboard Şampiyonası’nın bir ayağına ev sahipliği bile yaptı. Daha ne yapsın?

5. Sapanca Gölü
Su kayağı ve wakeboard için ideal merkezlerden biri. Federasyonun bir teknesi var ve gölde wakeboard en keyiflisi.

DÜNYADA



1. USA:
Amerika bu sporun anavatanı. Hemen hemen her göl ve körfezde yapılıyor. Ama Los Angeles’ta, sadece bu tarz sporların yapılması için Long Beach Marine Stadium adlı özel bir park bulunmakta. Yani wakeboard cenneti.

2. KANADA:
Wasaga Beach, bu yılın en büyük wakeboard organizasyonuna sahne oldu. Wakestock 2003. Tam 35 bin kişi katıldı. Görmeye değermiş...

3. HAWAII:
Bir lagün içinde wakeboard yapmak, ilginç bir deneyim olmalı. Denemek istiyorsan, Honolulu Keehi Lagoon seni bekliyor.

4. AVUSTRALYA:
Bu ülkedeki en büyük wakeboard organizasyonları, Sydney International Regatta Centre’de yapılmakta. Buradaki birincilikler dünya kupasına puan veriyor.

5. İSVİÇRE:
Dünya wakeboard şampiyonasının Avrupa’daki tek ayağı. Thun adlı şehir ve Aare Nehri, yılda bir kez wakeboardçuları ağırlıyor. Biri de siz olun.

FAYDALI BİLGİLER:


Board’umuzu nasıl seçelim?
Eğer board alacağım diyorsanız iki konuyu gözden kaçırmayın. Birincisi "Twin Tip" ya da "Double Ended" stili bir board seçin. Yeni modellerin büyük bölümü zaten bu tip olmakta. Neden mi? Wakeboard’un temel hareketi "fakie", yani sürat teknesinin gittiği yönün tersine gidebilmek. Tüm akrobasi bu hareketi öğrenmekle başlıyor. Bazı "cool" hareketleri hemen yapabilmeniz için "Twin Tip", hafif ve kolay zıplayan bir board seçin. Başka bir önemli nokta da board’u güvenilir, bu işi profesyonel olarak yapan bir dükkandan almanız. Su sporları malzemesi satması yetmez, ilerde de satacak olması gerekir. Yoksa yalnızca bir bağlaması koptuğu halde, yenisini bulamayacağınız için gözyaşları içinde boardunuzu rafa kaldırırsınız. Bu işten anlayan ve size yardımcı olacak bir satış noktası seçin. Genelde her modelin 2-3 ayrı boyu olur. Aşağıda kabaca uygun board için bir çizelge var ama siz yine de satın alacağınız yere bir danışın. Bilgi veremiyorlar mı? Oradan almayın.
  • Ufak tefek 125 - 135 cm.
  • Ortalama 135 - 140 cm.
  • Geniş tip 140 - 145cm+
Board'da duruş
2 çeşit duruş vardır. Sol ayak önde "regular" veya sağ ayak önde "goofy". Daha önce snowboard veya kaykay yapmış olanlar hangi ayağının öndeki denge ayağı olduğunu bilir. Yapmadınız mı? Panik yok. Ayağa kalkın, ayaklarınızı birleştirin ve birine sizi aniden itmesini söyleyin. (Not: Bunu karada yapın.) Sizi ittiğinde hangisiyle öne gitmişseniz denge ayağınız odur.

Kalkmayı öğrenmek
Hem kolay hem zor. Anahtar kelime sabır. Siz kalkmaya çalışmayın, bırakın tekne sizi kaldırsın. Canyeleğiyle, board'unuz önde oturur vaziyette bekleyin. Tekne sizi çekmeye başladığında hissedin ve sanki merdiven çıkarmış gibi hafif bir eforla denge ayağınızı öne verin. İşte kalktınız. Dik durun, rahat olun. Hemen ters ayak önde gitmeyi de öğrenin. Tekne bir an hız keser ve siz dalgasına yetişirsiniz, işte zıplama zamanı! Küçük bir ekleme: Suda dalga olmamalı. Başka kural yok. Tekne bulduğunuz her yerde yapabilirsiniz.

Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Haziran 2016 15:29 Sebep: içerik düzenlendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Temmuz 2013       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Su Kayağı Nedir? (Wakeboard)
MsXLabs.org

Su kayağı, saatte en az 24 km hızla giden bir tekne tarafından çekilirken, ayağa takılı kayak benzeri geniş kızaklarla su üstünde kaymaya dayanan su sporu. Sporcu kayarken, teknenin arkasına bağlı bir ipin ucundaki tutamağa asılır ve hafifçe geriye kaykılır.

Tahta, aluminyum, cam elyafı ya da başka maddelerden yapılabilen su kayakları yaklaşık 170 cm uzunluğunda ve 20 cm genişliğindedir.

Artistik su kayağında kayaklar normalden daha kısadır. Yarışmalarda sporcuların çift ve tek kayakla, sakin suda ve teknenin dalgalı dümen suyunda kaymalan istenir. Yarışmacılara hakemlerin önünden 20′şer saniyelik iki geçiş yapma hakkı verilir; sporcular bu süre içinde olabildiğince çok sayıda figür ve dönüş yaparlar.

su kayaC49FC4B1

Su kayağı yarışmalarında yüksekliği 1,8 m kadar olan 7,3 m uzunluğundaki bir rampadan atlayış da yer alır. Hakemler atlayış mesafesini ve stili göz önünde bulundurarak her atlayış için puan verirler. Bir kayakçı, saatte 56 km hızla giden bir tekneyle 48,7 m’ye kadar varan atlayışlar yapabilir.


Su Kayagi 2

Slalom su kayağı yarışmaları belirli sayıda şamandırayla işaretlenmiş özel bir parkurda yapılır; tekneyle, gitgide artan ve saatte en çok 55 km’ ye ulaşan bir hızla çekilen sporcu, şamandıraların arasından zikzaklar çizerek geçmeye çalışır. Slalomda çoğu yarışmacı arkaya doğru giderek incelerı ve büyük bir salınasıyla her iki ayak için bağları bulunan tek bir kayak kullanır.

Uçurtmayla su kayağı 1960′larda hem eğlence, hem yarışma amacıyla yapılmaya başlamıştır. Tek ya da çift kayak takan sporcu, uygun rüzgar koşullarında, hafif ve geniş bir uçurtma aracılığıyla su üstünden havalanarak kendisini çeken teknenin ardından süzülmeye başlar; böylece su yüzeyinden 30 m kadar yükselebilir.

su kayaC49FC4B1 1

20. yüzyıla girerken ortaya çıkan su kayağı sporunun, başlangıçta karda atı ar tarafından çekilen kayakçıların katıldığı yarışmalara benzetilerek yapıldığı sanılır. ABD’li Fred Walter yaklaşık 19OQ’de su kayağının patentini aldı ve 1914′te Ingiltere’deki bir yarışmanın birincisi oldu. Su kayağı 1930′larda önce ABD’de, sonra da İngiltere, Fransa ve Avustralya’da yaygınlaştı. 1946′da kurulan Dünya Su Kayağı Birliği (WWSU), dünya çapında su kayağı yarışmalarının yönetici organıdır. Dünya rekorları WWSU’nun onayından geçer.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Temmuz 2013       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
WAKEBOARD
MsXLabs.org


Ad:  Su Kayağı-6.jpg
Gösterim: 1123
Boyut:  64.4 KB
Artık dünyanın yeni trend sporu wakeboard olsa gerek
. Bir çoğunuz bu ismi duymuştur diye düşünüyorum. Nedir ne değildir bu konular hakkında pek bilginiz olmasa bile bir yerlerde illaki bahsedilmiştir. Türkiye’ de de bu sporu hobi olarak yapanların sayısı bir hayli fazlalaşmaya başladı. Bundan sonra geçen her sene bu sporu sevenler daha da artacağa benziyor. Bu yüzden bende bu konuda bildiklerimi sizlere aktarmak istedim.

Wakeboardun Tarihçesi


Wakeboard’ un tarihçesi, tabiki board’ un ilk bulunmasından sonra ortaya çıkan bir olgu. Board, 1985 yılında San Diego’ da Tony Finn adında bir spor sevdalısının buluşudur. Daha sonraları 80 ‘ li yılların sonuna doğru Herb O’Brien diye biri çıkmış ve madem board var ben de onun üzerinden giderek daha iyi bir tasarım yapmalıyım demiş. Bu gelişmeden sonra artık kimse bu sporun gelişimini ve yayılmasını durduramamıştır. Herb O’Brien tarafından ilk basınç kaynaklı yarı yüzerlikli olarak tasarımı geliştirilmiştir. Bundan sonra da wakeboard adıyla sudan kalkabilme özelliği kazanan bu aktivite yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Şu anda da çok büyük bir endüstri haline gelmiştir.

Wakeboard Nedir ?


Wakeboard 2 şekilde yapılmaktadır ve 2 farklı tanımı vardır.

1 ) Yaklaşık 30 km hızla giden bir sürat teknesi tarafından çekilen board üstündeki sporcunun, durgun göl, gölet yada dalgalı olmayan bir deniz üzerinde yaptığı spordur.

2) 30 km hızla elektrikli telesiyej yardımıyla çekilen board üzerindeki sporcunun, yapay göl üzerinde yaptığı spordur. Bu seçenek, 1. seçeneğe göre daha maddi olarak uygun ve daha keyifli olduğu söylenmektedir.

Wakeboard Nasıl Yapılır?


Wakeboard’ u yaparken öncelikle dikkat edilmesi gereken konu alınan boardun kalitesidir.
‘’ Twin Tip ’’ ya da ‘’ Double Ended ‘’ stili bir board almaya çalışın. Bu boradları seçme nedeniniz ise hafif olmalarıdır. Bu boardlar, daha rahat hareket edebilmenizi sağlayacaklardır.

Eğer wakeboardu tekne ile yapıyorsanız, uygun tekne seçimi çok önemlidir. Teknenizin dalgası suda kayma kalitenizi belirliyor. Artık bu spor için özel tekneler yapılmakta ve bu teknelerde Türkiye’ de bulunmaktadır. Sapanca Gölü’ ndeki tekneler buna bir örnektir.
Boardu ve tekneyi ayarladıktan sonra şimdi sıra geldi duruşlara. Ayaklarınızın wakeboarda bağlanma stili çok önemlidir. Hangi ayağınızın önde olacağı çok önemli bir konu. Ayağınızın açısını belirlemekde aynı oranda öenmli. Bir çok açıya göre ayarlanmış olan boardlar bu konuda istediğiniz açıda olmanızı sağlayacaktır.

Ayağınızın önde olup olmamasına göre duruşlar 2 çeşittir. Bu duruşların isimleri; sol ayak öndeyse ‘’ regular ‘’, sağ ayak öndeyse de ‘’ goofy ‘’ dir. Hangi ayağınızın önde olacağını bilmiyorsanız. Bir arkadaşınız arkanıza geçsin ve sizi itsin. Hangi ayağını önce hareket edip bu itişe engel olmaya çalışyorsa o ayağınız önde olmalıdır. Bundan sonr artık kalkışa hazırsınuz demektir. Kalkıştan sonrasını deneyerek öğrenmek zorundasınız. Anlatılmaz yaşanır derler ya o şekilde bir durum.

Türkiye’de Wakeboard Nerelerde Yapılır?

1 ) Çeşme Fun Club
2 ) Çeşme Alaçatı APSC
3 ) Solar Beach Kilyos
4 ) Fethiye Hillside Beach Club
5 ) Sapanca Gölü
Bunlar sürat teknesi için olan yerler
1 ) Hip-Notics Antalya
2 ) Gölkay Park İzmit
3 ) Sukay Park Bursa
Bunlar da elektrikli telesiyej olan yerler.

BOARD VİDEO – RED BULL WAKEXPLORERS 2012
Red Bull WakeXplorers 2012′ den görüntüler sizlerle.



BOARD VİDEO – DEFY DANNY
Dünyanın en önde gelen wakebordçularından Defy Danny’ den inanılmaz görüntüler sizlerle.




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Haziran 2016 15:33
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
18 Temmuz 2013       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Su Kayağı
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Motorlu bir su aracının çektiği bir çift tahta üzerinde ayakta durarak su üstünde kayma sporu. İlk olarak 1921'de Annecy Gölü'nde yapıldı. Tahtadan yapılan su kayakları 1,80 m. uzunluğunda, 20 cm. genişliğindedir. Sporcuyu tekneye bağlayan ip 21,5 m. uzunluğundadır. Su üzerinde kalabilmek için en az 35 km/s.'lik hızla yol almak gerekir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 29 Haziran 2016 15:08
Sen sadece aynasin...
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Haziran 2016       Mesaj #6
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Su Kayağı-8.jpg
Gösterim: 930
Boyut:  52.8 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.