Arama

Futbol Nedir? Futbolun Kuralları - Sayfa 2

Güncelleme: 16 Aralık 2016 Gösterim: 22.618 Cevap: 12
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Ekim 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM
FUTBOL
(ing. football, foot, ayak, ve bali, top'tan).
Sponsorlu Bağlantılar
1. On altı oyuncudan oluşan (on biri sahada, beşi yedek olmak üzere) iki takımın yaptığı ve her oyuncunun karşı tarafın kalesine, ayakla, kafayla ya da bedenin bir başka bölümüyle (el ve kollar dışında) küre biçiminde bir topu sokmaya çalışmasına dayanan spor. (Bk. ansikl. böl.)
2. Amerikan futbolu, on bir ya da on iki kişiden oluşan iki takım arasında, 4,50 m’lik dilimlere ayrılmış, uzunluğu 90, genişliği 52 m olan bir sahada, eller ve ayakları kullanarak oval bir topla yapılan spor.
3. Avustralya futbolu, rugby, futbol ve hentbol karışımı spor. Oval bir topla, oval bir sahada, 18 kişilik iki takım arasında oynanır.

—ANSİKL. Futbol, 1820’ye doğru Ingiltere'de doğdu; burada kolejliler karışık kuralları olan hurling adında bir top oyunu oynuyorlardı. 1823'te, Rugby'de, bu oyunlardan birinde, William Webb Ellis topu koltuğunun altına aldı ve karşı tarafın kalesine götürdü. Bu tarihten başlayarak elle oynanan hurling'in karşısında ayakla oynanan hurling de başladı. 1863'te, ayrı kuralları bulunan bu iki oyun resmi olarak birbirinden ayrıldı. Çok geçmeden rugby'ye dönüşecek olan futbol rugby kendi çizgisini sürdürdü; takım futbolu da modern biçimini alarak kesin ve değişmez kurallara bağlandı.

Karşılaşma bir orta ve iki yan hakem tarafından yönetilir. Oyun dikdörtgen bir sahada oynanır. Her faul bir serbest vuruşla, ceza sahası içindeyse penaltıyla cezalandırılır. Eğer bir oyuncu topu kendi avut çizgisinin dışına atarsa, karşı takım bir köşe vuruşu kazanmış olur.

Oyun 90 dakika sürer (iki yarılı). En fazla gol atan takım maçı kazanır. Elemeli sistemde (genellikle kupa maçlarında), normal süresi beraberlikle biten maçlar sonunda, süre uzatılabilir (genellikle 30 dakika). Karşılaşma sırasında sahada, her takımın on bir oyuncusu bulunur: ellerini kullanma hakkına sahip tek oyuncu olan bir kaleci, genellikle dört savunma, üç ya da dört "orta saha", iki ya da üç ileri uç oyuncusu.

Evrensel bir spor durumuna gelen futbol iyi örgütlenmiş ve düzenlenmiştir. Futbol sporu, temelinde 150 federasyonun (her ülkeye bir tane), tepesinde de FİFA’nın (Uluslararası tutbol birliği konfederasyonu) bulunduğu bir piramit biçiminde örgütlenmiştir. 1904'te kurulan FİFA’nın merkezi Zürich’tedir. Bu iki uç arasında kıtasal konfederasyonlar yer alır. Bunların sayıları beştir: UEFA (Avrupa Futbol birliği), Güney Amerika konfederasyonu. Kuzey -Orta-Amerika ve Karayibler konfederasyonu, Afrika konfederasyonu ve Asya konfederasyonu. Kulüpler, ulusal federasyonlar ve konfederasyonlar, FİFA’nın mutlak denetimi altındadır.

Her ulusal federasyon kendi maçlarını kendisi düzenler: bunlar genellikle şampiyonluk ve kupa maçlarıdır. Uluslararası müsabakalar konfederasyonların (Avrupa Şampiyon kulüpler kupası, Kupa galipleri kupası, UEFA kupası, Avrupa kupası gibi) ya da FİFA'nın (Olimpiyat oyunları futbol turnuvası ve Dünya kupası gibi) denetimi altında yapılır. Koşullar elverdiğinde dört yılda bir düzenlenen Dünya kupası, en önemli kupa olma özelliğini sürdürür.

Yarım yüzyılı aşkın bir süredir şampiyonluğu hep altı ülke kazanmaktadır: Uruguay (1930 ve 1950), İtalya (1934, 1938 ve 1982), Almanya (1954, 1974 ve 1990), Brezilya (1958, 1962 ve 1970), Ingiltere (1966) ve Arjantin (1978 ve 1986). Türkiye Dünya kupası final grubuna yalnızca iki kez katılmaya hak kazandı (Brezilya 1950; İsviçre 1954). Avrupa Şampiyon kulüpler kupası'nda rekor Real Madrid’in elindedir: beşi art arda elde edilmiş olan (1956-1960) altı kupa. Türkiye'nin yalnızca bir takımı bu kupada yarı finale kadar yükselebildi (Galatasaray, 1988-1989). FIFA, dörtte üçü Avrupa'da bulunan, 300 000’den fazla kulübe dağılmış olan 25 milyondan fazla oyuncuyu denetler. Seçkin futbolcular doğu ülkelerinde amatör (kuramsal olarak), Batı Avrupa’da ve Amerika’da ise profesyoneldir.

Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2016       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM
FUTBOL KURALLARI
ULUSLARARASI FUTBOL FEDERASYONLRI BİRLİĞİ (FIFA)
Sponsorlu Bağlantılar
ULUSLARARASI FUTBOL BİRLİĞİ KURULU (IFAB)


OYUN ALANI


Alan Zemini


Maçlar Müsabaka yönetmelikleri doğrultusunda doğal veya yapay zeminlerde oynanabilir. Yapay zeminlerin rengi yeşil olmalıdır.
Gerek FIFA'ya üye federasyonların ulusal takımları arasındaki maçlarda, gerekse uluslararası kulüp maçlarında yapay yüzeylerin kullanıldığı sahaların FIFA tarafından özel izin verilmedikçe, FIFA Futbol Çim Kalite Konseptinin koşullarına veya Uluslararası Yapay Çim Standardına uygun olması gerekir.

Oyun Alanının İşaretlenmesi


Ad:  4.JPG
Gösterim: 801
Boyut:  35.5 KB
  • Oyun alanı dikdörtgen seklinde olmalı ve çizgilerle işaretlenmelidir. Bu çizgiler sınırlarını belirledikleri alanlara dahildir.
  • iki uzun sınır çizgisi taç çizgisi olarak adlandırılır. iki kısa sınır çizgisi kale çizgisi olarak adlandırılır.
  • Oyun alanı her iki taç çizgisinin orta noktasını birleştiren bir yarı alan çizgisi ile iki yarıya ayrılır.
  • Orta nokta orta alan çizgisinin orta noktasında yer alır. 9.15 m (10 yarda) yarıçapındaki bir daire ile çevrelenir.
  • Köse vurusu yapılacağı zaman savunma oyuncularının bu mesafeye çekilmesini sağlamak üzere köse yayından 9.15 m (10 yarda) mesafede ve kale çizgileri ile taç çizgilerine dik açılı olarak oyun alanı işaretlenebilir.

Ölçüler


Ad:  1.JPG
Gösterim: 352
Boyut:  31.5 KB
Ad:  2.JPG
Gösterim: 317
Boyut:  21.1 KB
Ad:  6.JPG
Gösterim: 646
Boyut:  37.4 KB
Ad:  7.JPG
Gösterim: 825
Boyut:  39.7 KB

Kale Alanı


Kale direklerinin iç kenarlarından 5,5 m. (6 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 5,5 m. (6 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan kale alanıdır.

Ceza Alanı


  • Kale direklerinin iç kenarlarından 16,5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16,5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.
  • Her bir ceza alanı içinde kale direklerinden eşit uzaklıkta ve kale çizgisine 11 m. (12 yarda) mesafede bir penaltı noktası işaretlenir.
  • Ceza alanı dışına merkezi penaltı noktası olan 9.15 m. (10 yarda) yarıçaplı bir daire yayı çizilir.

Bayrak Direkleri


Ad:  5.JPG
Gösterim: 406
Boyut:  28.9 KB
  • Her köseye, en az 1,5 m. (5 feet) yüksekliğinde, ucu sivri olmayan ve bayrak takılan bir direk dikilir.
  • Bayrak direkleri ayrıca, orta saha çizgisi hizasında, taç çizgisinin en az 1 m. (1 yarda) dışına dikilebilir.

Köşe Yayı


Her bir köse bayrak direğinden itibaren oyun alanı içine 1 m. (1 yarda) yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.

Kaleler


  • Her bir kale çizgisinin ortasına bir kale yerleştirilir.
  • Bir kale, bayrak direklerinden eşit uzaklıkta yukarı doğru dik iki direkle bunları birleştiren yatay bir üst direkten oluşur. Kale direkleri ve üst direk tahta, metal veya onaylanmış diğer cins malzemeden yapılmalıdır. Şekilleri, kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olabilir ve oyunculara tehlike yaratmamalıdır.
  • iki direk arasındaki mesafe içten içe 7.32 m. (8 yarda), üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2.44 m. (8 feet)'dir.
  • Her iki kale direği ve üst direk aynı genişlik ve derinliğe sahip olmalı ve bu da 12 cm.'yi (5 inç) asmamalıdır. Kale çizgileri, kale direkleri ve üst direk ile aynı genişlikte olmalıdır. Kalelere kale ağları, direklere üst direğe ve yere iyice tutturulmak ve kaleciye hareket serbestisi vermek şartı ile takılabilir.
  • Kale direkleri ve üst direkler beyaz olmalıdır.

Güvenlik


Kaleler yere sağlam ve güvenli bir şekilde sabitlenmelidir. Taşınabilir kaleler sadece bu şartı karşılaması halinde kullanılmalıdır.
Ad:  3.JPG
Gösterim: 459
Boyut:  50.0 KB

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu Kararları


Karar
Teknik alan varsa, bu alan bu yayının Teknik Alan başlıklı kısmında yer alan Uluslararası Futbol Birliği Kurulu Kararları ile onaylanan şartlara uygun olmalıdır.

TOP


Top;


  • yuvarlak biçimde olmalı,
  • deriden veya bir diğer uygun malzemeden imal edilmiş,
  • çevresi en çok 70 santimetre (28 inç), en az 68 santimetre (27 inç),
  • ağırlığı oyunun başlangıcında en çok 450 gr (16 onz), en az 410 gr (14 onz),
  • basıncı deniz seviyesinde 0.6 -1.1 atmosfer (600 gr/cm2 - 1100 gr/cm2; 8.5 Lbs/sq.in. - 15.6 Lbs/sq.in.) arasında olacaktır.

Kusurlu Topun Değiştirilmesi


Topun maç sırasında patlaması veya kusurlu hale gelmesi durumunda:
  • oyun durdurulur.
  • oyun kale alanı içerisinde durmadığı sürece, ilk topun kusurlu hale geldiği yerden yedek top ile yapılacak hakem atisi ile oyun yeniden başlatılır; oyunun kale alanı içerisinde durmuş olması durumunda, hakemin oyun durduğu anda topun bulunduğu yere en yakın kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapacağı hakem atisi ile oyun yeniden basLar.
Topun baslama vurusu, kale vurusu, köse vurusu, penaltı vurusu, serbest vuruş ya da taç atisi sırasında patlaması ya da kusurlu hale gelmesi durumunda:
  • oyun uygun sekilde basLatıLır.
Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değistiriLemez.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu Kararları


Karar1
Kural 2 şartlarına ilave olarak FIFA veya konfederasyonlar gözetiminde düzenlenen resmi bir turnuvada oynanan maçlarda topun kullanıma kabulü topun şunlardan birini taşımasına bağlıdır:
  • Resmi'FIFA ONAYLI" "FIFA APPROVED" logosu
  • Resmi "FIFA DENETİMLİ" "FIFAINSPECTED" logosu
  • "ULUSLARARASI MAÇ TOPU STANDARDI"
"INTERNATIONAL MATCHBALL STANDARD" logosu
Ad:  8.JPG
Gösterim: 340
Boyut:  18.4 KB

Top üzerindeki böyle bir logo, topun Kural 2de düzenlenen asgari şartlara ilave olarak, her bir logo için özel teknik şartlara göre test edildiği ve bunlara uygun bulunduğu anlamına gelir. Her bir logoya has ilave şartların listesinin Uluslararası F.B. Kurulu tarafından onaylanması gereklidir. Testleri uygulayan kuruluşlar FIFA'nın onayına tabiidir.
Üye Federasyon turnuvalarında da bu üç logodan herhangi birini taşıyan topların kullanılması gereklidir.

Karar 2
FIFA'nın resmi maçlarında ve konfederasyonlarla ulusal federasyonların sorumluluğu altında düzenlenen resmi maçlarda topun üzerine, maçın, maçı düzenleyen kurumun, topu üreten firmanın arma ve markası (amblemi) dışında hiç bir ticari reklâm konulamaz. Konulacak arma ve markaların boyutları ve çeşidi müsabaka yönetmeliği ile belirlenebilir.

OYUNCULARIN SAYISI


Oyuncular


Oyun, biri kaleci olmak üzere her biri en çok 11 oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır. Eğer takımlardan birinde 7'den az oyuncu varsa, o maç baslatılamaz.

Resmi Maçlar


  • FIFA'nın, konfederasyonların veya ulusal federasyonların düzenlediği maçlarda en çok üç oyuncu değiştirilebilir.
  • Müsabaka yönetmeliğinde, üç ile yedi arasında olmak üzere yedek oyuncu sayısı belirtilmelidir.

Diğer Maçlar


Ulusal A takım maçlarında en fazla altı oyuncu değişikliği yapılabilir.
Diğer tüm maçlarda, asağıdakilerin sağlanması durumunda daha fazla sayıda oyuncu değişikliği yapılabilir:
  • takımlar maksimum sayı üzerinde anlaşırlar,
  • hakeme müsabakadan önce bilgi verilir.
Eğer hakeme bilgi verilmezse veya maçın başlamasından önce herhangi bir anlaşmaya varılamazsa, altıdan fazla oyuncu değişikliğine izin verilmez.

Bütün Maçlar


Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. ismi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar.

Oyuncu Değiştirme Yöntemi


Oyuncu değiştirmelerde şu şartlara uyulmalıdır:
  • oyuncu değişikliği yapılmadan önce hakem bilgilendirilmelidir.
  • yedek oyuncu ancak çıkan oyuncu oyun alanını terk ettikten ve hakem işaret verdikten sonra oyun alanına girebilir.
  • yedek oyuncu yalnız orta alan çizgisinden ve oyundaki bir duraklama sırasında oyun alanına girebilir.
  • oyuncu değişikliği yedek oyuncu oyun alanına girdikten sonra tamamlanır.
  • bu andan itibaren yedek oyuncu, oyuncu olur ve yerini aldığı oyuncu değiştirilmiş oyuncu haline gelir.
  • değiştirilmiş oyuncu maça tekrar katılamaz.
  • oyuna girsin veya girmesin bütün yedek oyuncular ve değiştirilmiş oyuncular, hakemin otorite ve karar yetkisine tabidir.

Kalecinin Değiştirilmesi


Diğer oyunculardan herhangi biri:
  • hakeme önceden haber verilmek,
  • değişme oyunun durduğu bir anda yapılmak şartı ile kalecisi ile yer değiştirebilir.

İhlaller ve Cezalar


Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun hakemin izni olmadan sahaya girmesi durumunda:
  • hakem oyunu durdurur. (yedek ya da değiştirilmiş oyuncunun oyuna müdahalesi yoksa hemen değil).
  • hakem sportmenlik dışı davranışı nedeniyle oyuncuya ihtar verir ve oyun alanını terk etmesini ister.
  • eğer hakem oyunu durdurmuşsa rakip takım lehine, oyunun durduğu sırada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır (bakınız Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer bir oyuncu, değişiklik yapılmadan önce hakemin iznini almadan kaleci ile yer değiştirirse:
  • hakem oyunun devamına izin verir.
  • hakem, top oyun dışı olduğunda ilgili oyunculara ihtar verir.
Bu kuralın diğer bütün ihlallerinde:
  • ilgili oyunculara ihtar verilir.
  • rakip takım oyuncusunun, oyunun durduğu sırada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş yapması ile oyun yeniden başlatılır (bakınız Serbest Vuruş Pozisyonu).

Oyuncular ve Yedek Oyuncuların İhracı


  • Oyun başlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu alınabilir.
  • Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse, yerine başka yedek oyuncu alınmaz

OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ


Güvenlik


Bir oyuncu, kendisine veya bir başka oyuncuya tehlikeli olabilecek herhangi bir giysi giymemeli veya (her çeşit takılar da dahil) gereçler taşımamalıdır.

Zorunlu Giysi ve Gereçler


Bir oyuncunun giymek zorunda olduğu temel giysi ve gereçler aşağıdaki ayrı parçaları kapsar:
  • kollu bir forma veya gömlek (eğer iç çamaşırı giyilmişse kolun rengi formanın veya gömleğin kolunun ana rengi ile aynı olmalıdır).
  • şort (şort altı giysi kullanılması durumunda bunlar şortların ana rengi ile aynı renkte olmalıdır).
  • tozlukLar,
  • tekmelikler,
  • futbol ayakkabıları.

Tekmelikler


  • tozluklar ile tamamen örtülmelidir.
  • uygun bir maddeden (lastik, plastik veya benzeri) yapılmaLıdır.
  • yeterli bir koruma sağlamaLıdır.

Renkler


  • iki takım, her birini diğerinden ve aynı zamanda hakem ile yardımcı hakemlerden ayırt edici renkte giyinmelidir.
  • her bir kaleci kendisini diğer oyunculardan, hakem ve yardımcı hakemlerden ayırt edici renkte giyinmelidir

İhlaller ve Cezalar


Bu kuralın herhangi bir ihlali halinde:
  • oyunun durdurulması şart değildir.
  • giysi ve gereçleri uygun olmayan oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için oyun alanından çıkması bildirilir.
  • oyuncu, eğer topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar uygun olmayan giysi ve gereçlerini düzeLtmemisse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar.
  • giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu, hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez.
  • hakem, oyuncunun oyun alanına girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder.
  • oyuncu, yalnız topun oyun dışı olduğu anda oyuna girebilir.
Bu kuralın ihlalinden dolayı oyun alanından çıkartılan bir oyuncuya eğer hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar girerse ihtar verilir.

Oyunun Tekrar Başlaması


Eğer oyun hakem tarafından ihtar vermek için durdurulursa:
  • oyun, hakemin oyunu durdurduğu sırada topun bulunduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılan bir endirekt serbest vuruşla yeniden başlatılır. (bakınız Serbest Vuruş Pozisyonu).

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu Kararları


Karar1
Oyuncular, slogan veya reklam içeriyorsa formalarının altındaki iç çamaşırlarını gösteremezler. Giymek zorunda olduğu temel giysiler, herhangi bir politik, dini veya kişisel ifadeler içermemelidir. Formasını çıkararak slogan veya reklâm gösteren oyuncular, müsabakayı organize eden kuruluş tarafından cezalandırılacaktır. Giymek zorunda olduğu temel giysilerinde politik, dini veya kişisel sloganlar veya ifadeler taşıyan oyuncunun takımı müsabakayı organize eden kuruluş veya FIFA tarafından cezalandırılacaktır.

HAKEM


Hakemin Yetkisi


Her maç, oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanan bir hakem tarafından yönetilir. Yetki ve Görevleri
Hakem,
  • oyun kurallarını uygular,
  • oyunu, yardımcı hakemler ve varsa dördüncü hakem ile işbirliği içinde yönetir,
  • kullanılan her topun Kural 2'de belirtilen özelliklere uygun olup olmadığını kontrol eder,
  • oyuncuların giysilerinin Kural 4'te belirtilen özelliklere uygunluğuna karar verir,
  • oyunun suresini belirler ve oyun ile ilgili kayıtlarını tutar,
  • kuralların herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görürse, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder,
  • herhangi bir harici müdahale halinde oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder,
  • bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve o oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar, sakatlanan futbolcu oyun alanına ancak oyun yeniden başladıktan sonra dönebilir,
  • bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa oyunu top oyun dışı oluncaya kadar devam ettirir,
  • kanayan yarası olan bir oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Bu oyuncu, ancak hakemin kanamanın durduğuna kanaat getirmesi halinde hakemin işareti ile oyun alanına dönebilir,
  • oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirir. Düşündüğü avantajın oluşmaması halinde yapılan ihlali cezalandırır,
  • bir oyuncunun aynı anda birden fazla ihlal yaptığı durumlarda daha ağır olan ihlali cezalandırır,
  • ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlali yapan oyuncuyu gerekli şekilde cezalandırır. Gerekeni o anda yapmazsa, topun oyun dışı olduğu ilk anda yapmalıdır.
  • sorumlu bir şekilde hareket etmeyen takım yetkililerini cezalandırır ve gerekirse oyun alanından ve çevresinden uzaklaştırır,
  • kendisinin göremediği olaylarda, yardımcı hakemlerin verdiği bilgiye göre hareket eder,
  • yetkili olmayan kişilerin oyun alanına girmemesini sağlar,
  • durmuş olan oyunu tekrar başlatır,
  • oyunculara ve / veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sırasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylara karsın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir.

Hakemin Kararları


Hakemin bir golün kabul edilip edilmemesi ve maç sonucu da dahil oyunla ilgili kararları nihaidir.
Hakem, oyunu yeniden başlatmamış veya maçı bitirmemiş olması kaydı ile, bir kararını sadece yanlış olduğunu fark ettiğinde, yardımcı hakem ya da dördüncü hakemin tavsiyesi üzerine, kendi takdirine dayanarak değiştirebilir.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu Kararları


Karar1
Bir hakem (veya görevliyse bir yardımcı hakem veya dördüncü hakem) aşağıdaki durumlardan sorumlu tutulamaz:
Bir oyuncu, yönetici veya seyircinin herhangi bir şekilde yaralanmasından veya sakatlanmasından, herhangi bir mala gelebilecek zararlardan,
Oyun kurallarına dayalı olarak, hakemin bir maçı durdurması, oynatması veya yönetmesi ile ilgili alacağı kararlar dolayısıyla herhangi bir kişi, kulüp, şirket, dernek veya diğer kuruluşların uğradıkları veya uğrayacakları kayıplardan.
Bunun kapsamı içinde olanlar:
  • oyun alanının veya çevresinin durumu veya koşullarından veya hava şartlarından dolayı bir maçın oynanıp oynanmaması ile ilgili alacağı karar,
  • herhangi bir nedenle bir maçın tatil edilmesi ile ilgili alacağı karar,
  • bir oyunda kullanılan bütün gereç ve malzemenin (kale direkleri, bayrak direkleri ve top dâhil) durumu ile ilgili alacağı karar,
  • bir oyunun seyirci müdahalesi veya tribünlerdeki olaylar dolayısıyla durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
  • sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılması için oyunun durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
  • sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılmasını istemesi ve ısrar etmesi ile ilgili alacağı karar,
  • bir oyuncunun herhangi bir gereç veya giysisine izin verilip verilmemesi ile ilgili alacağı karar,
  • oyun alanı çevresinde herhangi bir kimsenin (takım ve stad görevlileri, güvenlik personeli, fotoğrafçılar veya diğer medya mensupları dâhil) bulunmasına müsaade edilip edilmemesi (bu konuda yetkili ise) ile ilgili alacağı karar,
  • oyun kurallarına göre verdiği veya FIFA, konfederasyon, ulusal federasyon veya lig yöntem ve yönetmeliklerine göre oynanan bir maçtaki yetkilerine bağlı olarak verdiği herhangi bir karar.
Karar 2
Atandığı turnuva veya müsabakalarda dördüncü hakemin görev ve rolü Uluslararası Futbol Birliği Kurulu tarafından onaylanan ve bu yayında yer alan rehberlere uygun olmalıdır.

YARDIMCI HAKEMLER


Görevler


Karar yetkisi hakemde oLmak üzere, görevi aşağıdaki durumları işaret etmek olan iki yardımcı hakem atanır:
  • topun ne zaman tamamıyla oyun alanından çıktığını,
  • hangi takımın köse vurusu, kale vurusu veya taç atisi yapacağını,
  • bir oyuncunun pozisyonu dolayısı ile ne zaman ofsayt olarak cezalandırılacağını,
  • oyuncu değişikliği istendiğini,
  • hakemin göremediği fena hareketleri ve diğer olayları,
  • pozisyona hakemden daha yakın olduklarında meydana gelen ihlalleri (bu, bazı özel durumlarda, ceza alanı içinde meydana gelen ihlalleri de kapsar),
  • penaltı vuruşlarında kalecinin topa vurulmadan önce ileri hareket ettiğini ve topun gol çizgisini geçtiğini.

Yardım


  • Yardımcı hakemler, hakemin maçı oyun kurallarına göre yönetmesine yardımcı olurlar. Bazı durumlarda 9,15 m. mesafenin kontrolü için oyun alanına girebilirler.
  • Bir yardımcı hakemin gereksiz müdahale veya yakışıksız hareketleri olduğunda, hakem onun görevine son verecek ve durumu yetkili kurumlara rapor edecektir.

MAÇIN SÜRESİ


Oyunun Devreleri


Hakem ve oynayan iki takım aralarında başka şekilde anlaşmamışlarsa bir oyun 4-5'er dakikalık iki eşit devreden oluşur. Oyunun devre sürelerini değiştirme kararı (örneğin, havanın kararması yüzünden 4-0'ar dakikalık iki devreye indirmek) oyun başlamadan önce verilmeli ve müsabaka yönetmeliklerine uygun olmalıdır.

Devre Arası Süre


  • Oyuncuların devre arası dinlenmeye hakları vardır.
  • Devre arası süre 15 dakikayı asmamalıdır.
  • Müsabaka yönetmeliklerinde devre arası süre belirtilmelidir.
  • Devre arası süre ancak hakemin izni ile değiştirilebilir.

Kayıp Zaman İçin Ek Süre


Aşağıdaki durumlar nedeniyle kaybolan süre ait olduğu devreye eklenecektir:
  • oyuncu değişiklikleri,
  • oyuncu sakatlanmalarının değerlendirilmesi,
  • sakatlanan oyuncuların tedavi için oyun alanından çıkarılmaları,
  • zaman geçirilmesi,
  • herhangi bir diğer neden dolayısıyla.
Eklenecek süre hakemin takdirine bağlıdır.


Penaltı Vuruşu


Bir penaltı vurusu yapılacak ya da tekrar edilecekse, o yarının süresi penaltı vurusu tamamlanana kadar uzatılır.


Maçın Tatil Edilmesi


Müsabaka yönetmelikleri aksini belirtmediği sürece tatil edilen maçlar yeniden oynanır.


Başlama Vuruşundan Önce



  • Para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer.
  • Diğer takım oyunun başlama vurusunu yapar.
    Para atışını kazanan takım ikinci yarıda başlama vurusunu yapar.
    Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler.

Başlama Vuruşu


Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vurusu:

  • maç başlangıcında,
  • bir gol atıldıktan sonra,
  • maçın ikinci yarısının başlangıcında,
  • eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır. Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Yöntem

  • bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunur,
  • başlama vurusunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta olurlar,
  • top orta noktada hareketsiz bir şekilde durur,
  • hakem işaret verir,
  • top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyunda olur,
  • vurusu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunamayacaktır.
Bir takımın kazandığı her golden sonra başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılacaktır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
16 Aralık 2016       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM

OYUNUN BAŞLAMASI VE TEKRAR BAŞLAMASI


İhlaller ve Cezalar


Vurusu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
  • rakip takım Lehine ihLaLin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir.(bakınız Serbest Vuruş Pozisyonu).
Başlama vurusu yönteminin herhangi bir başka surette ihlali durumunda:
  • vuruş tekrar edilir.

Hakem Atışı


Top oyundayken, oyunun oyun kurallarında belirtilmeyen herhangi bir nedenle geçici olarak durdurulması halinde, oyun bir hakem atisi ile yeniden başlatılır.

Yöntem


Oyun kale alanı içerisinde durdurulmadığı sürece, hakem oyunu, topun oyun durdurulduğu anda bulunduğu yerden topu yere bırakarak başlatır; oyunun kale alanı içinde geçici olarak durdurulması halinde, oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atisi, oyun durduğu anda topun bulunduğu yere en yakın kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapılır.
Top yere değdiğinde oyun tekrar başlamış olacaktır.

İhlaller ve Cezalar


Hakem atisi, aşağıdaki hallerde tekrarlanacaktır:
  • top yere değmeden önce bir oyuncu topa dokunursa,
  • top, yere değdikten sonra, hiç bir oyuncuya değmeden oyun alanı dışına çıkarsa.

TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞINDA OLMASI


Topun Oyun Dışında Olması


Top aşağıdaki hallerde oyun dışıdır:
  • • top kale çizgisini veya taç çizgisini havadan veya yerden tamamen geçtiği zaman,
  • • oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman.

Topun Oyunda Olması


Top su durumlar da dahil olmak üzere diğer tüm zamanlarda oyundadır:
  • kale direğine, üst direğe veya köşe bayrak direğine çarpıp, dönerek oyun alanı içinde kalırsa,
  • oyun alanı içinde bulundukları sırada hakeme veya yardımcı hakeme çarpıp dönerse.
Ad:  9.JPG
Gösterim: 373
Boyut:  48.1 KB

GOL YAPMA YÖNTEMİ


Gol Yapma


Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesi ile yapılır.

Kazanan Takım


Bir maçta daha fazla gol atan takım maçı kazanmış sayılır. Her iki takımın eşit sayıda gol atmış olması veya hiç gol atılmamış olması durumunda ise maç berabere sonuçlanmış olur.

Müsabaka Yönetmeliği


Müsabaka Yönetmeliklerinin bir maç ya da rövanş maçları sonrasında mutlaka kazanan bir takımın olmasını gerektirmesi durumunda,kazanan takımı belirlemek için sadece Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından onaylanan aşağıdaki usullere izin verilir:
  • deplasmanda atılan goller yöntemi,
  • uzatma devreleri,
  • penaltı noktasından yapılan vuruşlar.
Ad:  10.JPG
Gösterim: 430
Boyut:  50.2 KB

OFSAYT


Ofsayt Pozisyonu


Sadece ofsayt pozisyonunda bulunmak bir ihLaL değildir.
Bir oyuncu eğer:
  • rakip kaLe çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.
Bir oyuncu eğer:
  • kendi yarı alanında ise, veya
  • sondan ikinci rakip oyuncu iLe aynı hizada ise, veya
  • son iki rakip oyuncu iLe aynı hizada ise, ofsayt pozisyonunda değiLdir.

İhlal


Ofsayt pozisyonundaki bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu veya takım arkadaşının topla oynadığı anda hakemin kanaatine göre:
  • oyuna müdahale ederek, veya
  • rakibe müdahale ederek, veya
  • bulunduğu pozisyondan avantaj elde ederek aktif oyuna dahil olursa ofsayt olarak cezalandırılır.

İhlal Olmaması


Oyuncunun topu doğrudan doğruya
  • kale vurusundan, veya
  • taç atışından, veya
  • köse vurusundan alması durumunda bir ofsayt ihlali yoktur.

İhlaller ve Cezalar


Bir ofsayt ihlali durumunda hakem, rakip takım Lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).

FAULLER VE FENA HAREKETLER


Fauller ve Fena Hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır:

Direkt Serbest Vuruş


Bir oyuncunun aşağıdaki yedi ihlalden birini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yapması durumunda rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:
  • rakibe tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse,
  • rakibi çelmelerse veya çelmelemeye teşebbüs ederse,
  • rakibin üzerine sıçrarsa,
  • rakibe şarj yaparsa,
  • rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
  • rakibini iterse,
  • rakibe ayakla müdahale (tackle) ederse.
Ayrıca, oyuncunun aşağıdaki üç ihlalden birini yapması halinde rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir:
  • rakibini tutarsa,
  • rakibine tükürürse,
  • bilerek topa elle müdahalede bulunursa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç).
Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır (bakınız Serbest Vuruş Pozisyonu).

Penaltı Vuruşu


Eğer yukarıda belirtilen on ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vurusu verilir.

Endirekt Serbest Vuruş


Kalecinin kendi ceza alanında aşağıdaki dört ihlalden birini yapması halinde rakip takım Lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
  • topu oyuna bırakmadan önce eliyle altı saniyeden daha uzun süre kontrol ederse,
  • topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce topa tekrar eliyle dokunursa,
  • takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa,
  • takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa eliyle dokunursa.
Bir oyuncunun hakemin kanaatına göre aşağıdaki ihlallerden birini yapması halinde rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
  • tehlikeli bir tarzda oynarsa,
  • rakibinin ilerlemesine mani olursa,
  • kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa,
  • daha önce Kural 12'de belirtilmeyen bir nedenden dolayı oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyunun durdurulmasına neden olan bir ihlalde bulunursa.
Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır (bakınız Serbest Vuruş Pozisyonu).

Disiplin Cezaları


  • Bir oyuncuya, yedek oyuncuya ya da değiştirilmiş oyuncuya ihtar verildiğini belirtmek amacıyla sarı kart kullanılır.
  • Bir oyuncu, yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun ihraç edildiğini belirtmek amacıyla kırmızı kart kullanılır.
  • Yalnızca bir oyuncuya, yedek oyuncuya veya değişiklikle oyundan çıkan oyuncuya kırmızı veya sarı kart gösterilebilir.
  • Hakem, oyun alanına girdiği andan bitiş düdüğü sonrasında oyun alanını terk edinceye kadar disiplin cezası verme yetkisine sahiptir.
  • Bir oyuncu oyun alanı içinde veya dışında rakibe, takım arkadaşına, hakeme, yardımcı hakeme veya herhangi bir diğer kişiye karsı ihtar veya ihraç gerektiren bir ihlal yaparsa ihlalin sekline göre cezalandırılır.

İhtar Verilecek Haller


Eğer bir oyuncu, aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa ihtar verilip sarı kart gösterilir:
  • sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,
  • hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,
  • oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,
  • oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,
  • oyun bir köse vurusu, serbest vuruş veya taç atisi ile tekrar baslarken gerekli mesafeye açılmaz ise,
  • hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse,
  • hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.
Yedek bir oyuncu ya da değiştirilmiş bir oyuncu, aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa, hakem tarafından ihtar verilip sarı kart gösterilir:
  • sportmenlik dışı davranışlarda bulunursa,
  • sözle ya da hareketle itiraz ederse,
  • oyunun tekrar başlamasını geciktirirse.

İhraç Verilecek Haller


Eğer bir oyuncu, yedek bir oyuncu ya da değiştirilmiş bir oyuncu aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa kırmızı kart gösterilip oyundan ihraç edilir:
  • ciddi faullü oyundan suçlu ise,
  • şiddetli hareketten suçlu ise,
  • rakibe veya bir başkasına tükürürse,
  • topla bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç),
  • kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vurusu gerektiren bir ihlal ile önlerse,
  • saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve / veya bas ve el kol hareketleri yaparsa,
  • aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa.
ihraç edilen oyuncu, yedek oyuncu ya da yedek oyuncu ile değiştirilen oyuncu oyun alanının çevresini ve teknik alanı terk etmelidir.

SERBEST VURUŞLAR


Serbest vuruşlar direkt veya endirekttir.

Direkt Serbest Vuruş


Topun Kaleye Girmesi
  • eğer, bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse, gol verilir.
  • eğer, bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse rakip takım lehine bir köşe vuruşu verilir.

Endirekt Serbest Vuruş


İşareti
Hakem bir endirekt serbest vuruşu, kolunu başının üstünden yukarı doğru kaldırarak işaret eder. Vuruş yapılıp top başka bir oyuncuya değinceye veya oyun dışı kalıncaya kadar kolunu bu durumda tutar.

Topun Kaleye Girmesi


Ancak topun kaleye girmeden önce bir başka oyuncuya dokunması halinde gol olabilir.
  • eğer, bir endirekt serbest vuruşta topun doğrudan doğruya rakibin kalesine girmesi halinde bir kale vuruşu verilir.
  • eğer bir endirekt serbest vuruşta topun doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girmesi halinde rakip takım lehine köşe vuruşu verilir.

Yöntem


Hem direkt hem de endirekt serbest vuruşlarda, vuruş yapılırken top hareketsiz durmalı ve vuruşu yapan oyuncu başka bir oyuncu dokunmadan önce topa dokunmamalıdır.

Ceza alanı içinde serbest vuruş


Savunan takım lehine direkt veya endirekt serbest vuruş:
  • bütün rakip oyuncular toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunmalıdır,
  • bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında kalmalıdır,
  • top, doğrudan doğruya ayakla vurularak ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur,
  • kale alanı içinde verilen bir serbest vuruş, kale alanının içinde herhangi bir yerden yapılabilir.
Hücum eden takım lehine endirekt serbest vuruş:
  • bütün rakip oyuncular, kendi kale direkleri arasındaki kale çizgisi üstünde bulunmaları dışında, top oyuna girinceye kadar toptan en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunmalıdırlar,
  • top, vuruş yapılıp hareket ettiği anda oyundadır,
  • kale alanı içindeki bir endirekt serbest vuruş, kale çizgisine paralel olan kale alanı çizgisi üstündeki ihlalin yapıldığı yere en yakın noktasından yapılır.
Ceza alanı dışında serbest vuruş:
  • bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar en az 9.15 m. (10 yarda) uzakta bulunurlar,
  • top, vuruş yapılıp hareket ettiği anda oyundadır,
  • serbest vuruş ihlalin yapıldığı yerden veya ihlalin yapıldığı anda topun bulunduğu yerden yapılır (ihlale göre).

İhlaller ve Cezalar


Eğer bir serbest vuruş sırasında rakip oyuncu topa gerekti mesafeden daha yakınsa:
  • vuruş tekrarlanır.
Eğer, savunan takım tarafından kendi ceza atanı içinden yapılan bir serbest vuruşta top, doğrudan doğruya ceza atanı dışına gönderilmemişse:
  • vuruş tekrarlanır.

Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan serbest vuruş


Eğer, top oyuna girdikten sonra, vurusu yapan oyuncu (ette oynaması hariç), top başka bir oyuncuya değmeden önce topa ikinci kez dokunursa:
  • ihtatin yapıldığı yerden rakip takım tehine bir endirekt serbest vuruş veritir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vurusu yapan oyuncu başka bir oyuncuya dokunmadan önce biterek topta ette oynarsa:
  • ihtatin yapıldığı yerden rakip takım tehine bir direkt serbest vuruş veritir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
eğer ihtat, vurusu yapan oyuncunun ceza atanı içinde olmuşsa bir penaltı vurusu veritir.

Kaleci tarafından yapılan serbest vuruş


Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması dışında), başka bir oyuncuya dokunmadan
önce topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topla
elle oynarsa:
  • ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).

PENALTI VURUSU


  • Bir penaltı vurusu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan on ihlalden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir.
  • Bir penaltı vurusundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
  • Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vurusu için gerekli süre verilir.

Top ve Oyuncuların Pozisyonu


Top:
  • penaltı noktasına konur.
Vurusu yapacak oyuncu:
  • açıkça belirlenir.
Savunmadaki kaleci:
  • vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vurusu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur.
Diğer bütün oyuncular:
  • oyun alanı içinde,
  • ceza alanı dışında,
  • penaltı noktasının gerisinde,
  • penaltı noktasından en az 9.15 m. (10 yarda) mesafede bulunurlar.

Yöntem


  • oyuncular bu kural doğrultusunda pozisyonlarını aldıktan sonra hakem, penaltı vurusunun yapılması için işaret verir,
  • vurusu yapan oyuncu topu ileri doğru vurmalıdır,
  • vurusu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,
  • top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır.
Oyunun normal süresi içinde veya penaltı vurusunun yapılabilmesi veya tekrarlanması için devre sonunda ya da süre sonunda verilen ek sürede bir penaltı vurusu kullanıldığında:
  • top kale direklerinden herhangi birine ya da her ikisine ve/veya üst direk ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır.
Penaltı vurusunun ne zaman tamamlandığına hakem karar verir.

İhlaller ve Cezalar


Eğer hakem bir penaltının atılması için işaret verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce aşağıdaki durumlardan birisi olursa:
Vurusu yapan oyuncu oyun kurallarını ihlal ederse:
  • hakem vuruşa izin verir,
  • top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
  • top kaleye girmezse, hakem oyunu durdurur ve savunma yapan takım lehine ihlalin olduğu yerden bir endirekt serbest vuruşla oyunu tekrar başlatır.
Kaleci oyun kurallarını ihlal ederse:
  • hakem vuruşa izin verir,
  • top kaleye girerse gol yapılmış olur,
  • top kaleye girmezse vuruş tekrarlanır.
Vurusu yapanın takım arkadaşı oyun kurallarını ihlal ederse:
  • hakem vuruşa izin verir,
  • top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
  • top kaleye girmezse, hakem oyunu durdurur ve savunma yapan takım lehine ihlalin olduğu yerden bir endirekt serbest vuruşla oyunu tekrar başlatır.
Kalecinin takım arkadaşı oyun kurallarını ihlal ederse:
  • hakem vuruşa izin verir,
  • top kaleye girerse, gol yapılmış olur,
  • top kaleye girmezse, vuruş tekrarlanır.
Hem savunma yapan hem de hücum eden takımın birer oyuncusu oyun kurallarını ihlal ederse:
  • vuruş tekrarlanır.

Penaltı vuruşu yapıldıktan sonra, eğer:


Vurusu yapan oyuncu (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Vurusu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce bilerek topla elle oynarsa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Top ileri doğru hareket ederken bir dış etkene dokunursa:
  • vuruş tekrarlanır.
Top kaleciden, üst direkten veya direklerden geri döndükten sonra bir dış etkene dokunursa:
  • hakem oyunu durdurur,
  • topa dokunan dış etken kale alanı içerisinde olmadığı sürece, oyun dış etkenin topa dokunduğu yerden bir hakem atisi ile tekrar başlatılır. Topa dokunan dış etkenin kale alanı içerisinde olması durumunda, oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atisi, oyun durduğu anda topun bulunduğu yere en yakın kale çizgisine paralel kale alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapılır.

TAÇ ATIŞI


Taç atisi, oyunu tekrar başlatma yöntemidir.


  • Taç atisi, topun tamamı havadan veya yerden, taç çizgisini geçtiği zaman, topun taç çizgisini geçtiği yerden, topa son dokunan oyuncunun rakibi tarafından yapılır.
  • Taç atışından doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.

Yöntem


Taç atışının yapıldığı anda, atisi yapan oyuncu:
  • vücudunun cephesi ile oyun alanına doğru döner,
  • her iki ayağı veya ayaklarının bir kısmı ile taç çizgisine veya taç çizgisinin dışında yere basar,
  • her iki elini kullanır,
  • topu, basının arkasından ve üzerinden atar,
  • topu, oyun alanını terk ettiği noktadan atar.
Tüm rakip oyuncular, taç atışının yapıldığı noktadan en az 2 metre (2 yarda) geride durmalıdırlar. Top oyun alanına girer girmez oyunda olur.
Tacı atan, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa tekrar dokunamaz.

İhlaller ve Cezalar


Taç atışı kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:
Top oyuna girdikten sonra, tacı atan (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, tacı atan biterek topa ette müdahalede bulunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • ihlal, tacı atanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vurusu verilir.

Taç atışı kaleci tarafından yapılırsa:


Top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
  • ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, bir rakip oyuncu tacı atan oyuncuyu sportmence olmayan şekilde şaşırtır veya engellerse:
  • sportmenliğe aykırı davranışından dolayı ihtar verilir.
Bu kuralın diğer herhangi bir şekilde ihlalinden sonra:
  • taç atisi rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılır

KALE VURUSU


Kale vurusu oyunu tekrar başlatma yöntemidir.


Bir kale vurusu, topun tamamı, en son hücum eden takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve Kural 10'a göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince verilir.
Kale vurusundan sadece rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.

Yöntem


  • vuruş, savunan takımın kale alanı içindeki herhangi bir noktadan yapılır,
  • rakip oyuncular, top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında dururlar,
  • vurusu yapan, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz,
  • top, doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur.

İhlaller ve Cezalar


Eğer kale vurusunda top doğrudan doğruya ceza alanı dışına çıkmamışsa:
  • vuruş tekrarlanır.

Kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılan kale vuruşunda:


Top oyuna girdikten sonra, vuran oyuncu (elle oynaması dışında), top bir başka oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, vurusu yapan oyuncu bilerek topla elle oynarsa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • ihlal, vurusu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vurusu verilir.

Kaleci tarafından yapılan kale vuruşunda:


Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer, top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topla
elle oynarsa:
  • ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Bu kuralın herhangi bir başka ihlalinde:
  • vuruş tekrarlanır.

KÖSE VURUSU


Köse vurusu, oyunu tekrar başlatma yöntemidir.


Topun tamamı, en son, savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve KuraL 10'a göre yapıtmış nizami bir got dışında, kate çizgisini geçince köse vurusu verilir.
Köse vurusundan sadece rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir got yapılabilir. Yöntem
  • top, topun kate çizgisini geçtiği noktaya en yakın köse bayrak direğinin köse yayı içine konur,
  • bayrak direği yerinden oynatıtamaz,
  • rakip oyuncutar, top oyuna girinceye kadar, köse yayından en a z 9.15 m. (10 yarda) uzakta butunurtar,
  • vuruş, hücum eden takımın bir oyuncusu tarafından yapılır,
  • top, vuruş yapıtıp hareket edince oyuna girmiş otur,
  • vurusu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topta ikinci kez oynayamaz. İhlaller ve Cezalar

Köşe vuruşu kaleciden başka bir oyuncu tarafından yapılırsa:


Eğer, top oyuna girdikten sonra, vurusu yapan oyuncu (ette oynaması dışında), top bir başka oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
  • ihtatin yapıldığı yerden rakip takım tekline bir endirekt serbest vuruş veritir (bakınız Kurat 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, vurusu yapan biterek topta ette oynarsa:
  • ihtatin yapıldığı yerden rakip takım teinine bir direkt serbest vuruş veritir (bakınız Kurat 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • eğer ihtat, vurusu yapanın ceza atanı içinde yapıtdıysa bir penattı vurusu veritir.

Köşe vuruşu kaleci tarafından yapılırsa:


Eğer, top oyuna girdikten sonra, kaleci (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce, topa ikinci kez dokunursa:
  • ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Eğer top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, kaleci bilerek topu elle oynarsa:
  • ihlal kalecinin ceza alanı dışında yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu),
  • ihlal kalecinin ceza alanı içinde yapılmışsa, yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).
Bu kuralın herhangi diğer bir şekilde ihlalinde:
  • vuruş tekrarlanır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Aralık 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
23 Ekim 2016 / stromy Spor
8 Kasım 2016 / rengarenk Cevaplanmış
24 Haziran 2016 / asla_asla_deme Spor
17 Ekim 2011 / Misafir Cevaplanmış