Arama

Masa Tenisi Nedir? Masa Tenisi

Güncelleme: 10 Aralık 2016 Gösterim: 256.355 Cevap: 10
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
7 Kasım 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...

Masa tenisi nedir, genel kuralları nelerdir?

Ad:  Masa Tenisi-9.jpg
Gösterim: 10039
Boyut:  17.9 KB

MASATENİSİ yaygın bir kapalı salon oyunudur. Ping-pong ya da pinpon adıyla da bilinen oyun 20. yüzyılın başlarında İngiltere'de gelişmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar

1900'lerde İngiltere ve ABD'de selüloit bir top ve tirşe gerili tefe benzer raketlerle oynanan masatenisi, oynanırken çıkan ses nedeniyle daha çok ping-pong olarak anılıyordu. Masatenisine zamanla azalan ilgi I. Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'de yeniden canlandı.
1902'de kurulmuş ve 1905'te dağılmış olan Ping-Pong Birliği, 1920-21'de Masatenisi Birliği adıyla yeniden canlandırıldı. 1926'da kurulan Uluslararası Masatenisi Federasyonu'na (FITT) günümüzde 110'dan fazla ülkenin masatenisi birlikleri üyedir. Bu birliklere üye 1 milyondan fazla masatenisi oyuncusu vardır.

Masatenisi sert, düz, genellikle yeşil, uzunluğu 274 cm, genişliği 152 cm olan dikdörtgen biçiminde ve yerden 76 cm yüksekliğinde bir masada oynanır. Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek biçimde gerilen ağ 15 cm yüksekliğinde ve masadan biraz daha geniştir. Beyaz selüloit ya da plastikten yapılan içi boş topun çapı 38 mm, ağırlığı 2,5 gramdır. Genellikle tahtadan yapılan raketlerin üzeri pütürlü kauçuk ya da plastik kaplıdır. Çok hızlı bir oyun olduğu için oyuncular, rahat hareket edebilecekleri bir alana gerek duyarlar. Bu nedenle şampiyonalarda her masa için en az eni 6, boyu 12 metrelik bir alan ayrılır. Masa iyi bir biçimde aydınlatılır.

Oyunun kuralları tenis kurallarına benzer. Raketle vurulan top saha dışına çıkmadan ağın iki yanı arasında gidip gelir. Üç ya da beş set olarak oynanan oyun servisle başlar. Her iki oyuncu da kendi sahasına gelip bir kez sıçrayan topu raketle vurarak ağın öbür yanındaki rakip sahaya gönderir. Bunu yapamayan oyuncunun rakibi bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra servis atılır. Beş sayıda bir, servis atan taraf değişir. 21 sayı alan taraf seti kazanır. Eğer 20-20 berabere olursa, ondan sonra servis her sayıda değişir ve rakibini iki sayı geçen taraf seti kazanır. Servis atarken, açık avuçla havaya atılan topa raketle vurulur. Top servisi atanın sahasında bir kere zıpladıktan sonra rakip sahaya gitmelidir.

Her iki tarafta ikişer oyuncuyla oynanan çiftler karşılaşmasında, servis atışı her zaman masanın sağ yansından yapılır; top çapraz olarak karşı sahanın sağ yansına atılır. Eşler, servisi sırayla değişerek atarlar.

Masatenisinde falsolu vuruş, teniste olduğundan daha önemlidir. Büyük ölçüde bu vuruş farklılıkları nedeniyle tenis oyuncularına masatenisi oynamamaları öğütlenir. Gene de, 18 yaşında dünya masatenisi şampiyonu olduktan sonra zamanının en büyük tenis oyuncusu olan Fred Perry gibi her iki oyunda da başarılı oyuncular vardır.

Masatenisinde güçlü ülkeler arasında erkeklerde, Çin, Japonya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya, Vietnam, İsveç, Almanya Federal Cumhuriyeti ve Brezilya; kadınlarda Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Cumhuriyeti, İngiltere ve Macaristan sayılabilir. En tanınmış masatenisi oyuncularından biri beş yıl Macaristan adına dünya şampiyonluğunu kazandıktan sonra dünya şampiyonasına İngiltere adına katılan Victor Barna'dır.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 10 Aralık 2016 22:48 Sebep: düzenlendi
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi

TÜM MASA TENİSİ VURUŞLARININ ÜÇ TEMEL PRENSİBİ


Ad:  Masa Tenisi-2.jpg
Gösterim: 6650
Boyut:  23.4 KB
Sponsorlu Bağlantılar
1. Zamanlama — Topla temas ne zaman olmalı

• Üç farklı zamanlama imkanı vardır
– Top yükselirken
– Top zıplama noktasının en üst noktasındayken
– Top düşüşe geçtiğinde
2. Güç ve Falsonun uygulanması — Topla temas nasıl olmalı

• Güç vuruşu ileriye doğru hareket eden bir raket topa vurduğu zaman olur. Bunun bir örneği topu raket üzerinde zıplatmak için topa vurma şeklidir.
– Sıkça "tahta" sesine benzer bir ses duyarsınız (sert ses).
– Enerjinin çoğu topu ileriye doğru hareket ettirmek için kullanılır.
• Sürtme vuruşu raketle topu fırçalayarak vurulması ile olur.
– Enerjinin çoğu spin üretmek için kullanılır (topun dönmesi için).
– Az ses duyulur (yumuşak ses).
• Çoğu vuruş Güç ve Sürtme vuruşlarının karışımıdır.
– Yavaş spinler, servisler ve kesmeler maksimum sürtme ve minimum güç vuruşlarıdır.
– Hızlı spinler orta güç ve orta sürtme vuruşlarıdır.
– Sert karşı vuruş ve öldürücü şutlar ise maksimum güç ve minimum sürtme vuruşlarıdır.
3. Topla Temas — Topla temas nereden olmalı

• Bu kısım üç prensibin en önemlisidir.
• Daima topa Ön yüzünden temas edilmelidir.
– Topun ön tarafı belirli bir noktayı değil bir alanı gösterir.
– Topun ön yüzeyi topun geliş açısına bağlı olarak devamlı değişen bir alandır.
– Topun gidiş yönüne bakan kısmıdır.
Topun Ön tarafının tanımı ve topun ön tarafı ile vuruş zamanlaması arasındaki ilişki
Topun gittiği yöne bakan yüzeyi topun ön tarafıdır. Top dönerek gitse bile topun ön tarafı değişmez. Topa vuruş yaparken vuruş zamanlamasını da dikkate almanız gerekir. Topla temas noktasının vuruş zamanlamasını nasıl değiştireceğini gösteren bir örnek: Farzedin ki rakibiniz topu forehand tarafınıza doğru kesti ve siz de spin yapmak istiyorsunuz. Yukarıdaki tabloya göre spin yapmak için topa Ön yüzünün ortasından temas etmeniz gerekir. Şimdi de top zıpladıktan sonra en üst noktadayken vurmanız gereken yeri, ve top düşerken vurmanız gereken yeri düşünün. Zamanlama değiştiği zaman raket açısının da değişmesi gerektiğini göreceksiniz.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Haziran 2016 11:14 Sebep: Sayfa düzenlendi.
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
8 Ekim 2009       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Masa tenisi, 2 veya 4 oyuncunun birbirlerine topu ileri geri olarak attığı ortasında ağ olan masanın üstünde oynanan bir oyundur.

Kuralları


Ad:  Masa Tenisi-7.jpg
Gösterim: 4864
Boyut:  79.4 KB
Masa tenisi ortasında 15.25 cm yükseklikte ağ olan bir masa üstünde oynanır. Masanın yüksekliği 76 cm, eni 152.5 cm boyu 274 cm'dir. Masanın kenarları 2 cm kalınlığında beyaz çizgi ile çizilir. Uzun kenarların tam ortasına çiftli maçlarda sahaların ayrılması için 0.3 cm kalındığında beyaz çizgi ile çizilidir. Ağ masanın her iki tarafında 15.25 cm dışarı taşacak şekilde gergin kurulur. Altında ve üstünde boşluk kalmayacak yapıdadır. Top 4.0 cm çapında, 2,7 gr ağırlığındadır. 30 cm den bırakılan top 23 cm kadar sıçrar. (10 yıl önce topun çapı 3.8 cm' yken hızlanan raketler, oyunların çabuk bitmesi, servis ağırlıklı oyunlara döndü. Çözüm olarak top çapları büyütüldü)
Raket'in belli bir standart şekli ve ağırlığı yoktur. Raket en az %85 tahtadan imal edilmiş olmalıdır. Üstüne düz veya pütürlü kalınlığı en fazla 0.4 cm kalınlığına kadar lastik yapıştırılır. Raketin elle tutulan yerleri hariç tamamen lastikle kaplı olması gerekir. Raketin iki yüzeyini kullanan oyuncular raketin bir yüzeyine siyah, diğer yüzeyine kırmızı lastik kullanmak zorundadırlar. ITTF standartlarına uygun olarak üretilen raket yüzleri ITTF amblemi taşır. Oyuncular raketlerini, karşı oyuncuya ve hakem'e oyun öncesi göstermek durumundadır.
Maç benzer raketli oyunlar gibi tek sayılı setin kazanılması ile sona erer. Her bir set 11 sayıdan ibarettir. Oyuncular 2'şer servis kullanmaktadır. Servis top elden falsosuz olarak çıkarılır, raketle vurulur (diğer raketli oyunlardan farklı olarak) top önce kendi sahasına, sonra rakip sahaya atılır. Geçerli bir serviste top ağa değmemelidir. Geçerli servis gibi oyuncunun kendi sahasına, ağa dokunarak karşı sahaya geçen servislere net denir. Net'de servis tekrarlanır. 3 net bir sayı değildir. Hata olana kadar tekrarlanır. Geçerli servisi karşılayan karşı oyuncu topu doğrudan rakibinin sahasına atar. Artık top sadece karşı sahaya atılır. Buna ralli denir. Her hata bir sayıdır. Serviste 7 yıl önce oyuncunun topu gizlemesi yasaklanmıştır. (Bedenle veya raketle topun gizlenmesi yasaktır) 11 sayıya ilk ulaşan seti kazanmış olur. Eğer 10-10 skoruna ulaşılmışsa 2 fark yapan seti kazanır. Maçı 3,4,5 veya 7 seti alan oyuncu kazanır.
Çiftli oyunlarda servis masanın oyuncunun kendi sahasında ortasından beyazla ayrılmış masanın sağ tarafından karşı masanın sol tarafına atılarak yapılır. Oyuncular her servis de servis karşı tarafa geçer. Servis kullanmaya başlayacak tarafın oyuncuları önce masada yer değiştirir, sonra servis kullanır. Tenisten farklı olarak oyuncuların her top gelişinde sırayla topu masada karşı tarafa atması gerekir. Oyun sırasında top karşı tarafa geçirilmeye çalışılır. (Servis dışında tüm karşı alana top atılabilir). Maçı 5 veya 7 seti alan taraf kazanır.

Tarihçesi


Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880 li yıllarda Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordusu tarafından oynanırdı. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlardı. File olarak da kitapları kullanıyorlardı.
1890'lı yıllarda İngiltere'de bu oyunun diğer versiyonları geliştirildi. Bunlar "whiff whaff" ve "gossima" gibi değişik isimlere sahiptiler ve Parker Brothers firması masaya kurulabilen portatif net, dışı file kaplı küçük bir top ve minyatür raketlerden oluşan salon tenisi kitleri satmaya başladı.
1900 yılında Amerika'yı ziyaret eden İngiliz James Gibb, dönerken yanında bazı içi boş selüloid toplardan getirdi ve arkadaşlarıyla salon tenisini bu topları kullanarak oynamaya başladı. Gibb, topun rakete ve masaya çarptığı zaman çıkardığı sesi temsil eden "ping pong" ismini kulanmaya başladı...
Fakat 1901 yılında İngiliz spor ekipmanları üreticisi olan John Jacques "Ping Pong" ismini kendi adına tescil ettirdi ve bu ismin Amerika haklarını Parker Brothers firmasına sattı. Onlar da yeni kitlerini bu isimle çıkardılar.
Bir başka İngiliz, E. C. Goode, 1902 yılında tahta raketinin yüzeyini pürüzlü lastikle kaplayarak topa falso vermeyi başardı. Aynı yıl İngitere'de Ping Pong Federasyonu kuruldu fakat isim hakkının Parker Brothers firmasında olmasından ve dolayısıyla ekipmanların çok pahalıya çıkmasından dolayı 3 yıl sonra kapandı.
Buna rağmen diğer üreticilerin genel bir isim olan table tennis (masa tenisi) adı altında sattıkları ekipmanlarla bu spor İngiltere ve Avrupa'da sessizce yaygınlaştı. 1921 yılında İngiltere'de yeni bir masa tenisi federasyonu kuruldu. Peşinden de 1926 yılında İngiltere, İsveç, Macaristan, Hindistan, Danimarka, Almanya, Çekoslovakya, Avusturya ve Galler'in Berlin'de yaptıkları toplantıda Fédération Internationale de Tennis de Table (International Table Tennis Federation - Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu) kuruldu.
İlk dünya şampiyonası 1927 yılında Londra'da yapıldı. Bu yıldan 2. dünya savaşına kadar tüm şampiyonalar Macaristan'ın egemenliği altında geçti. Bu zamanların en iyi oyuncuları bayanlarda yedi dünya şampiyonası kazanan Macar Maria Mednyanszky ve beş defa dünya şampiyonu olan yine Macar Viktor Barna'ydı. Çekoslovakya ve Romanya'lı sporcular da bazı şampiyonaları kazandılar.
Amerika Ping Pong Federasyonu 1930 yılında kuruldu fakat sadece Parker Brothers firmasının ekipmanları kullanılabildiği için üye sayısı fazla olamadı. 1933 yılında iki rakip federasyon daha kuruldu. Bunlar U.S. Amatör Masa Tenisi Federasyonu ve Ulusal Masa Tenisi Federasyonuydu. Bu üç grup 1935 yılında birleşerek U. S. Masa Tenisi Federayonu adını aldı. 1994 yılında da adını U.S.A. Table Tennis olarak değiştirdi.
İkinci dünya savaşından sonra bir süre daha orta Avrupalı oyuncuların egemenlikleri sürdü. 1953 yılından itibaren Asya'lı oyuncuların egemenliği başladı. Asya'lı yıldız oyuncuların aniden ortaya çıkmalarının bir sebebi Japon Horoi Satoh'ın 1952 yılında ilk defa kullandığı süngerli lastiklerin kullanılmaya başlamasıdır. Bu yeni malzeme oyunu hızlandırdı ve oyuncuların topa daha fazla falso vermelerine imkân sağladı.
Asya'lı oyuncular "Penholder tutuşu" adı verilen ve raket sapının başparmak ile işaret parmağı arasında tutulduğu bir tutuş şekli geliştirdiler. Bu tutuş şeklinde her tür vuruş için raketin aynı yüzünü kullanıyordu (artık bu tutuş ile raketin her iki yüzünü de kullanan oyuncular vardır). Bu tutuş bugün birçok üst seviye uluslararası oyuncu tarafından kullanılmaktadır.
1988 yılında masa tenisi erkek ve bayanlarda tekler ve çiftler müsabakalarını içeren olimpik bir spor haline geldi.

Türkiye de Masa Tenisi


Türkiye'de masa tenisinin ilk olarak 1920'lerden sonra Robert Kolej'de oynanmaya başladığı bilinmektedir. Daha sonra bu spor başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta yayılmaya başlamıştır. Hatta İstanbul'da Altınordu Spor Kulübü'nde ilk turnuva düzenlenmiştir.
1930 yılında ilk İstanbul Şampiyonası düzenlenmiş ve Galatasaray Spor Kulübü'nden aynı zamanda yüzücü ve boksör olan Raşit Bey İstanbulsporlu rakibini yenerek sarı-kırmızılı kulübü bu dalda ilk şampiyon unvanını kazandırmıştır. Bu gibi gelişmelere rağmen bir süre sonra Türkiye'de duraksamaya başlayan masa tenisi, 1966 yılında Tenis Federasyonu'ndan ayrılıp, kendi federasyonunu kurunca tekrar yükselişe geçmiştir.
1948-70 arasında Fenerbahçe ve Beyoğluspor'un üstünlüğünde geçen yıllar, 1970'lerde Çinli masatenisi ustaları getiren Eczacıbaşı'nın da rekabete dahil olmasıyla daha renkli bir hal almıştır.
İlk Federasyon Başkanı gazeteci Ali Abalı olmuştur. Geçmişten bugüne kadar gelen Oktay Çimen, Gürhan Yaldız, Gençay Menge, Peng Fei Jiang gibi sporcular Türk masa tenisini uluslararası müsabakalarda temsil etmiş, Türkiye'de masa tenisinin belli bir noktaya ulaştığını kanıtlamışlardır.2008 Pekin Olimpiyatları'nda Türkiye'yi masa tenisinde aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü'nde spor yapan Çin asıllı Türk sporcular Melek Hu ve Cem Zheng temsil etmişler, Melek Hu bu sporda Türkiye'ye Olimpiyatlarda elde ettiği ilk galibiyeti kazandırmıştır
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Haziran 2016 11:16
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #4
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi

MASA TENİSİ OYUN KURALLARI


MASA


  • Oyun yüzeyi olarak tanımlanan masa üst yüzeyi, 2.74 m uzunluğunda ve 1.525 m eninde bir dikdörtgen olacak ve zeminden 76 cm yükseklikte yatay bir düzlemde bulunacaktır.
  • Oyun yüzeyi, masa üst yüzeyinin yan kenarlarını içermeyecektir.
  • Oyun yüzeyi, her yerinde, 30 cm yükseklikten bırakılan standart bir topun yaklaşık 23 cm sıçrama sağlayacağı herhangi bir malzemeden yapılabilir.
  • Oyun yüzeyi tekdüze koyu bir renk ve mat olacaktır. Üst yüzeyin 2.74 m uzunluğundaki iki kenarı boyunca 2 cm genişliğinde beyaz kenar çizgileri, 1.525 m uzunluğundaki iki kenarı boyunca 2 cm genişliğinde beyaz uç çizgileri bulunacaktır.
  • Oyun yüzeyi, 1.525 m uzunluğundaki uç çizgilerine paralel olarak uzanan düşey bir ağ ile iki eşit sahaya bölünecek ve her saha bütün yüzeyince kesintisiz tek parça olacaktır.
  • Çift yarışmaları için her saha, kenar çizgilerine paralel uzanan 3 mm. eninde beyaz bir orta çizgisi ile iki eşit yarı alana bölünecektir. Orta çizgi, her iki sahada da sağ yarı sahaların bir parçası kabul edilecektir.

AĞ TAKIMI


  • Ağ takımı; ağ, ağın askı kordonu, destek çubukları ve bunları masaya tutturan kenetlerden oluşacaktır.
  • Ağ, dış kenarları her iki yanda masa kenar çizgilerinden 15.25 cm dışarıda olan 15.25 cm yüksekliğindeki destek çubuklarına tutturulmuş bir askı kordonuna asılı olacaktır.
  • Ağın üstü, bütün uzunluğu boyunca. oyun yüze-yinden 15.25 cm yükseklikte bulunacaktır.
  • Ağın altı, bütün uzunluğu boyunca, oyun yüzeyi-ne, yan uçları ise destek çubuklarına mümkün olabildiği kadar yakın olacaktır.

TOP


  • Top; çapı 40 mm. olan bir küre olacaktır.
  • Topun ağırlığı 2.7 gr olacaktır.
  • Top, selüloit veya benzer bir plastik malzemeden yapılmış, beyaz veya turuncu renkte ve mat olacaktır.

RAKET


  • Raket, herhangi bir boyut, şekil ve ağırlıkta olabilir. Ancak tablası eğilmez, sert ve düz yüzeyli olacaktır.
  • Tabla kalınlığının en az % 85’i doğal tahta olacaktır. Tablanın içindeki yapıştırıcı tabakası, karbon lifi, cam lifi veya sıkıştırılmış kağıt gibi lifli malzemeler ile sıkıştırılmış olabilir. Ancak bu tabaka toplam kalınlığın %7.5’ u veya 0.35 mm’ den daha kalın olmayacaktır. (Hangisi daha küçük ise)
  • Tablanın topa vurmak için kullanılan yüzü, yapıştırıcı dahil toplam kalınlığı 2 mm’den çok olmayan, pütürleri dışa doğru, basit bir pütürlü lastikle, yada yapıştırıcı dahil toplam kalınlığı 4 mm’den çok olmayan, pütürleri içeri veya dışarı doğru, sandviç lastikle kaplanmış olacaktır.
  • Basit pütürlü lastik, bütün yüzeyi boyunca cm2de 10’dan az, 30 dan çok olmayan düzgün dağılmış pütürlü, doğal veya sentetik, tek tabakalı gözeneksiz bir lastiktir.
  • Sandviç lastik, kalınlığı 2mm’den çok olmayan basit pütürlü bir dış tabaka ile kaplanmış gözenekli bir lastik tabakasıdır.
  • Lastik kaplama malzemesi tablayı tamamen kaplamalı, ancak taşmamalıdır. Sadece, tablanın raket sapına en yakın ve parmaklarla kavranan kısmı kaplanmamış bırakılabilir veya herhangi bir malzeme ile kaplanabilir.
  • Tabla, içindeki her tabaka ile kaplama malzemesinin her tabakası veya tablanın topa vurmada kullanılan yüzündeki yapıştırıcı, sürekli, kesintisiz ve her yerinde aynı kalınlıkta olacaktır.
  • Tablanın kaplı yüzündeki kaplama malzemesinin yüzeyi veya kaplamasız tabla yüzü; mat, bir yüzde canlı kırmızı, diğer yüzde siyah olacaktır.
  • Yüzeyin sürekliliğinde ve renginin tek düzeliğinde, eskimeden oluşan küçük sapma ve aşınmalara, yüzeyin niteliğini önemli ölçüde değiştirmediği sürece izin verilebilir.
  • Oyunun başlangıcında veya oyun içinde raketini değiştirdiğinde, her oyuncu, rakibine ve hakeme kullanacağı raketi gösterecek ve incelemelerine izin verecektir.

TANIMLAMALAR


  • Ralli, topun oyunda olduğu süredir.
  • Top, servis amacıyla yukarıya doğru atılmadan önce serbest elin ayasında sabit olarak durduğu son andan; rallinin let veya sayı olarak sonuçlan-dığı ana kadar oyundadır.
  • Let, sonucun skora yansıtılmadığı rallidir.
  • Sayı, sonucun skora yansıtıldığı rallidir.
  • Raket eli, raketi tutan eldir.
  • Serbest el, raketi tutmayan eldir; serbest kol serbest elin olduğu koldur.
  • Vuruş, topa elde tutulan raketle veya bilek altında olmak kaydıyla raket eli ile yapılan temastır.
  • Bir oyuncu topu, rakip tarafından yapılan son vuruştan sonra, oyun yüzeyinin üstünde veya oyun yüzeyine doğru gelmekte iken, kendi sahasına değmeden, kendisine, giydiği veya taşıdığı herhangi bir şeye değmesi ile engellemiş olur.
  • Servisçi, bir rallide topa ilk vuran oyuncudur.
  • Karşılayıcı, bir rallide topa ikinci vuran oyuncudur.
  • Hakem, yarışmayı yönetmek için görevlendirilen kişidir.
  • Yardımcı hakem, belli kararlarda hakeme yardımcı olmak üzere görevlendirilmiş kişidir.
  • Oyuncunun giydiği veya taşıdığı herhangi bir şey tanımı; top dışında ralli başında giymekte veya taşımakta olduğu her şeyi içerir.
  • Top, ağ ve destek çubukları veya ağ ile oyun yüzeyi arası dışında, nereden geçerse geçsin ağ takımının üstünden yada etrafından geçmiş sayılacaktır.
  • Uç çizgisinin, masanın her iki yanından sonsuza dek uzandığı kabul edilecektir.

SERVİS


  • Servis, servisçinin hareketsiz ve açık duran serbest elinin ayasında serbest ve hareketsiz duran topla başlayacaktır.
  • Servisçi daha sonra topu, falso verdirmeden dikeye yakın doğrultuda yukarı doğru atacaktır. Top, serbest elin ayasını terk ettikten sonra en az 16 cm yükselecek ve vuruluncaya kadar hiçbir şeye dokunmaksızın düşmeye başlayacaktır.
  • Servisçi; düşmekte olan topa o şekilde vuracak ki top ilk olarak kendi sahasına ve sonra ağ takımının üstünden veya etrafından geçerek doğruca karşılayıcının sahasına değecektir. Çift yarışmalarında ise top sırasıyla servisçinin ve karşılayıcının sağ yarı sahalarına değmelidir.
  • Servisin başlangıcından vurulduğu ana kadar top, oyun yüzeyinden daha yukarıda ve servisçinin uç çizgisinin gerisinde olacak, ve servisçi veya çift maçında kendisinin veya eşinin giydikleri veya taşıdıkları herhangi bir şeyle karşılayıcıdan gizlenmeyecektir.
  • Top yukarı doğru atılır atılmaz, servisçinin serbest kol ve eli top ve ağ arasındaki mekandan çekilecektir.
NOT: Top ile ağ arasındaki mekan, top, ağ ve yukarı doğru uzantısı arasındaki yer olarak tanımlanmaktadır.
  • Doğru bir servis için gereklerin yerine getirildiğinin hakem veya yardımcı hakem tarafından görülebilmesini sağlayacak şekilde servis atılmasından oyuncu sorumludur.
  • Eğer hakem, bir servis atışının kurallara uygunlu-ğundan şüphe duyarsa, bir maçta ilk olayda, let anonsu ile servisçiyi uyarabilir.
  • Maçta, aynı oyuncunun veya çift maçındaki eşi-nin, uyarıdan sonraki aynı veya başka bir nedenle şüpheli görülen servis atışlarında, karşılayıcı bir sayı kazanacaktır.
  • Doğru bir servis atışının gereklerinin yerine getirilmesinde açık bir kusur varsa servisçi uyarılmayacak ve karşılayıcı bir sayı kazanacaktır.
  • İstisnai olarak; hakem, doğru bir servis için gereklerin, bir bedensel özür nedeniyle yerine getirilemediği konusunda ikna olmuşsa o gereği aramayabilir.

KARŞILAMA


  • Servis atışından veya bir karşılamadan sonra, topa, ağ takımının üstünden veya etrafından, doğrudan veya ağ takımına değerek geçip rakibin sahasına değecek şekilde vurulacaktır.

OYUN DÜZENİ


  • Tek maçlarında, önce servisçi servis atacak, sonra karşılayıcı karşılama yapacak, daha sonra servisçi ve karşılayıcı sırayla karşılama yapacak-lardır.
  • Çift maçlarında, servisçinin attığı servisten sonra karşılayan karşılama yapacak, sonra servisçinin eşi, daha sonra da karşılayanın eşi karşılama yapacaklardır. Bundan sonra her oyuncu bu sıra ile karşılama yapacaktır.
  • Tekerlekli sandalyede oynayan fiziksel engelli iki oyuncu çiftler maçında, önce servisçi servis atacak, sonra karşılayan karşılama yapacak, bundan sonra çiftlerden herhangi biri, sıraya bakılmaksızın karşılama yapabilecektir. Ancak, oyuncunun tekerlekli sandalyesinin hiçbir kısmı masa orta çizgisinin hayali uzantısının diğer tarafına geçmeyecektir. Eğer geçerse, hakem rakip çifte bir sayı verecektir.

LET


  • Aşağıdaki hallerde ralli let olarak değerlendirilecektir:
  • Eğer servis atışında top, ağ takımının üstünden veya etrafından geçerken ona dokunursa ve başkaca bir kusur yoksa veya top karşılayıcı veya eşi tarafından engellenmişse,
  • Eğer servis, karşılayan oyuncu veya çift hazır değilken atılmışsa, karşılayan veya eşinin topa vurmak için girişimde bulunmamaları kaydıyla,
  • Servis veya karşılamada başarısızlık veya kurallara uyamama, oyuncunun kontrolü dışında bir etkenden kaynaklanmışsa,
  • Eğer oyun, hakem veya yardımcı hakem tara-fından durdurulursa,
  • Eğer karşılayıcı tekerlekli sandalyede oynayan fiziksel engelli bir oyuncu ise ve servisinde top, servisin başkaca bir kusuru olmamak koşuluyla,
  • Karşılayanın yarı alanına değdikten sonra, ağ yönünde geri dönerse,
  • Karşılayanın yarı alanında durursa,
  • Tek maçında top karşılayıcının yarı alanına değdikten sonra, masa kenar çizgilerinin herhangi birinden masayı terk ederse,
  • Oyun aşağıdaki hallerde durdurulabilir:
  • Servis atma, karşılama sırasının veya saha değişimi hatasının düzeltilmesi amacıyla,
  • Çabuklaştırılmış sistem uygulamasına geçiş amacıyla,
  • Bir oyuncuyu veya öğütçüyü uyarmak veya cezalandırmak amacıyla,
  • Oyun koşulları, ralli sonucunu etkileyecek şekilde bozulmuşsa.

SAYI


  • Ralli let olmadıkça, oyuncu aşağıdaki hallerde sayı kazanacaktır.
  • Rakibi doğru bir servis atışı yapamazsa,
  • Rakibi doğru bir karşılama yapamazsa,
  • Top, oyuncunun servis atışından veya karşılamasından sonra, rakibi tarafından vurulmadan önce, ağ takımı dışında herhangi bir şeye değerse,
  • Top, rakibinin vuruşundan sonra, kendi sahasına değmeden uç çizgisini geçerse,
  • Rakibi topu engellerse;
  • Rakibi topa art arda iki kez vurursa,
  • Rakibi, topa raket tablasının maddelerinde belirtilen özelliklere uymayan bir yanı ile vurursa,
  • Rakibi veya rakibinin giydiği veya taşıdığı her hangi bir şey oyun yüzeyini hareket ettirirse,
  • Rakibi veya rakibinin giydiği veya taşıdığı her hangi bir şey ağ takımına değerse,
  • Rakibinin serbest eli oyun yüzeyine değerse,
  • Rakip çift, topa ilk servisçi ve ilk karşılayanla belirlenen uygun sıra dışında vurursa,
  • Çabuklaştırılmış sistemde, maddesinde belirtilen halde.

SET


  • Bir set, her iki oyuncu veya çift 10 sayıya ulaşmamış olmak koşulu ile ilk önce 11 sayıya ulaşan oyuncu veya çift tarafından kazanılır. Her iki oyuncu veya çiftin 10'ar sayıya ulaşmaları halinde, seti ilk önce iki sayılık bir üstünlüğe ulaşan oyuncu veya çift kazanır.

MAÇ


  • Bir maç, herhangi bir tek sayıdaki setin çoğunluğunun kazanılmasıyla sona erer.

SERVİS, KARŞILAMA SIRASI VE SAHA SEÇİMİ


  • İlk servis, ilk karşılama ve saha seçimi hakkı kur’a ile belirlenir. Kurayı kazanan taraf ilk servisi atmayı, ilk karşılamayı yapmayı veya istediği sahada başlamayı seçebilir.
  • Kurayı kazanan oyuncu veya çift, ilk servis veya ilk karşılama yada istediği sahada başlama hakkını seçtikten sonra, diğer oyuncu veya çift diğer seçeneği kullanma hakkına sahip olacaktır.
  • Her 2 sayıdan sonra, karşılayıcı oyuncu veya çift, servisçi oyuncu veya çift olacak ve set sonuna kadar bu şekilde sürecektir. Ancak her iki oyuncu veya çift 10'ar sayıya ulaşmışlarsa veya çabuklaştırılmış sisteme geçilmişse, servis, atma ve karşılama sırası aynı şekilde devam etmekle birlikte, her oyuncu sırası geldiğinde sadece bir sayı için servis atacaktır.
  • Çift maçının her setinde, ilk servis atma hakkına sahip çift, kendi aralarında kimin ilk servisi atacağını belirleyecek, ilk sette karşılayıcı çift kendi aralarında kimin ilk karşılayıcı olacağını kararlaştıracaktır. Takip eden setlerde, ilk servisçi belirlendikten sonra, bir önceki sette bu oyuncuya servis atan oyuncu ilk karşılayan olacaktır.
  • Çiftlerde, her servis değişiminde, önceki karşılayıcı, servisçi; önceki servisçinin eşi ise karşılayıcı olacaktır.
  • Bir sette ilk servisçi olan oyuncu veya çift, bir sonraki sette ilk karşılayan olacaktır. Çift maçının mümkün olan son setinde çiftlerden biri 5 sayıya ulaştığında; takip eden servisi karşılama durumunda olan çift, kendi aralarında servis karşılama sırasını değiştirecektir.
  • Her sette, oyuncu veya çiftler saha değiştirecektir. Ayrıca, maçın mümkün olan son setinde, taraflardan biri 5 sayıya ulaştığında taraflar yine saha değiştirecektir.

SIRA DIŞI SERVİS ATMA, KARŞILAMA VEYA SAHA DEĞİŞİMİ


  • Bir oyuncu; sırası olmadığı halde servis atar veya karşılama yaparsa, hata fark edildiği anda hakem oyunu durduracak, yarışmanın başlangıcında belirlenen sıraya göre, erişilmiş olan skorda hangi oyuncunun servisçi, hangi oyuncunun karşılayıcı olması gerektiği kararlaştırılacak ve doğru düzenleme ile oyunu yeniden başlatacaktır. Çift yarışmalarında ise doğru sıra, oynanmakta olan setin başında ilk servis hakkı olan çiftin yaptığı tercih dikkate alınarak belirlenir.
  • Oyuncular gerektiği zamanda saha değiştirmemişlerse, hata fark edildiği anda hakem oyunu durduracaktır. Erişilen skorda, yarışma başında belirlenen düzene göre tarafların hangi sahada bulunmaları gerektiği belirlenecek ve doğru düzenleme ile oyun yeniden başlayacaktır.
  • Ancak her koşulda, hatanın anlaşıldığı andan önceki bütün sayılar geçerli olacaktır.

ÇABUKLAŞTIRILMIŞ SİSTEM


  • Her iki oyuncu veya çiftin en az 9'ar sayıya ulaşmaları hali dışında, bir set 10 dakikalık oyun süresi sonunda bitmemiş ise veya her iki oyuncu veya çiftin istekleri halinde daha önce herhangi bir zamanda çabuklaştırılmış sisteme geçilecektir.
  • Zaman limitine erişildiğinde top oyunda ise hakem oyunu durduracak, çabuklaştırılmış sisteme geçilerek oyun durdurulan rallideki servisçinin servisi ile yeniden başlayacaktır.
  • Zaman limitine erişildiğinde top oyunda değilse, oyun bir önceki rallide karşılayıcı olan oyuncunun servisi ile başlayacaktır.
  • Bundan sonra her oyuncu sırayla bir sayı için servis atacak ve karşılayıcı oyuncu veya çift 13 iyi karşılama yaparsa karşılayan taraf bir sayı kazanacaktır.
  • Çabuklaştırılmış sisteme geçildiğinde, o maçın sonuna kadar bütün setler çabuklaştırılmış sistemle oynanacaktır.

3 ULUSLARARASI YARIŞMALAR İÇİN YÖNETMELİK


YÖNETMELİK VE KURALLARIN KAPSAMI


  • Yarışma Çeşitleri
  • Uluslararası yarışma: Birden fazla Federasyonun oyuncularının katılabileceği yarışmadır.
  • Uluslararası maç: Federasyonları temsil eden takımlar arasındaki maçtır.
  • Açık turnuva: Bütün Federasyonların sporcularına açık olan turnuvadır.
  • Kısıtlı turnuva: Yaş grupları dışında, katılımın sadece belirlenmiş sporcu grupları ile sınırlı tutulduğu turnuvadır.
  • Çağrılı turnuva: Katılımın sadece ismen davetli sporcularla sınırlandırıldığı turnuvadır.

Uygulanabilirlik


  • belirtilen husus dışında, Masa Tenisi Oyun Kuralları (2. Bölüm), Dünya, Kıta ve Olimpiyat yarışmalarında, açık turnuvalarda ve katılımcı Federasyonlar başka türlü anlaşmamışlarsa, uluslararası müsabakalarda uygulanacaktır.
  • Direktörler Kurulu, İcra Komitesi’nce belirlenen kural değişikliklerinin denenmesi için bir açık turnuva organizatörünü yetkili kılabilir.
  • Uluslararası Yarışmalar için Yönetmelik aşağıdaki hallerde uygulanacaktır:
  • Direktörler Kurulunca başka türlü kararlaştırılıp, katılımcı Federasyonlara önceden aksi bildirilmedikçe, Dünya ve Olimpiyat yarışmalarında,
  • İlgili Kıta Federasyonlarınca, katılımcı Federasyonlara aksi önceden bildirilmedikçe, Kıta yarışmalarında,
  • İcra Komitesince aksine bir yetki verilip, katılımcılarauyarınca önceden bildirilmedikçe, Uluslararası Açık Şampiyonalarda
  • belirtilen hal dışında, Açık Turnuvalarda.
  • Bir açık turnuva, bu yönetmelik hükümlerinden herhangi birine uymuyorsa bu değişikliklerin şekli ve kapsamı katılım formlarında açıkça belirlenecektir. Formların doldurulup teslimi, katılımcının yarışma koşullarını, bu değişikliklerle kabulü olarak anlaşılacaktır.
  • Kurallar ve Yönetmelikler bütün Uluslararası yarışmalar için tavsiye edilmekle birlikte, Tüzüğe uygun olmak kaydıyla, Uluslararası kısıtlı ve çağrılı turnuvalarla Uluslararası Federasyonlara bağlı olmayan organlarca düzenlenen kabul görmüş Uluslararası yarışmalar organizasyon yetkililerinin belirleyeceği kurallarla yapılabilir.
  • Üzerinde önceden anlaşma sağlanan ve yayınlanan yarışma kurallarında açıkça belirtilen değişiklikler dışında, Uluslararası Yarışmalarda bu kuralların ve Yönetmelik hükümlerinin geçerli olduğu kabul edilecektir.
  • Yönetmelik hükümlerinin ayrıntılı açıklamaları ve yorumları ile donatımın teknik özellikleri, Direktörler Kurulunca Teknik Bültenler, Maç Görevlileri ve Turnuva Başhakemleri için el kitaplarında yayınlanacaktır.

DONATIM VE OYUN KOŞULLARI


Yetki Verilmiş ve Onaylanmış Donatım


  • Oyun donatımının onayı ve yetki verilmesi, Direktörler Kurulu adına Donatım Komitesince yürütülecektir. Direktörler Kurulu bu yetki ve onayın devamını spor için zararlı bulursa, herhangi bir zamanda geri alabilir,
  • Bir açık turnuvanın katılım veya tanıtım formunda kullanılacak masanın, ağ takımının ve topun marka ve rengi belirtilecek, malzeme ve donanımın seçimi, yarışmanın yapıldığı ülke Federasyonu tarafından ITTF tarafından onaylanan marka ve tipler arasından yapılacaktır.
  • Raketin topa vurmak için kullanılan her bir yüzündeki kaplamalar ITTF tarafından geçerli onaya sahip marka ve tipte olacak, marka ve ITTF logosu, vurma yüzeyinin kenarında, açıkça görülebilecek şekilde raket kaplamasında yer alacaktır. Bütün onaylı donanım ve malzeme listelerine; ITTF web sayfasından erişilebilir.

Oyun Giysisi


  • Oyun giysisi, normal olarak kısa kollu veya kolsuz forma, şort veya etek veya tek parça spor giysisi, çoraplar ve spor ayakkabılarından oluşacaktır. Bunların dışında, örneğin eşofmanın tümü veya bir parçası gibi başka giysiler, başhakemin izni olmadan oyun sırasında giyilemez.
  • Forma, etek veya şortun ana rengi, formanın yaka ve kolları dışında, kullanılan topun renginden açıkça farklı olacaktır.
  • Giysi, forma arka yüzünde oyuncuyu, Federasyonunu veya kulüp yarışmalarında kulübünü belirten rakam veya harfler ve uyarınca reklamlar taşıyabilir. Eğer forma sırtında oyuncunun ismi bulunuyorsa bu yakanın hemen altında yer almalıdır.
  • Yarışmalarda organizatörler tarafından oyuncuyu tanımlamak üzere kullanılan numaralara, giysideki reklamlara göre öncelik verilecek, gömleğin sırtında, orta yerde bulunacak ve alanı 600 cm2 den büyük olmayan bir panel içinde yer alacaktır
  • Giysinin ön ve yan yüzünde yer alan simge, yazı ve şekiller ve oyuncunun kullandığı takılar rakip oyuncuyu rahatsız edecek şekilde parlak, göz alıcı veya yansıtıcı olmamalıdır.
  • Giysiler, oyunun ciddiyetini bozacak, uygunsuz, hakaret içeren yazı ve şekiller taşımayacaktır.
  • Giysinin kurallara uygunluğu veya kabul edilebilirliği konusunda her sorun başhakem tarafından çözümlenecek ve kararlaştırılacaktır.
  • Takım maçında oynayan takım oyuncuları ile dünya ve olimpiyat unvan yarışmalarında aynı federasyona bağlı çift oyuncuları; çorap, ayakkabı, giysiler üzerindeki reklamların sayısı, ebatları, renk ve tasarımları hariç bir örnek giyineceklerdir.
  • Diğer uluslararası yarışmalarda aynı federasyona bağlı çift oyuncuları ana renk aynı olmak kaydı ile değişik imalatçılara ait giysileri kendi federasyonları uygun görürse giyebilirler.
  • Rakip oyuncu ve çiftler, izleyicilerce kolayca ayırt edilebilmelerini sağlamak amacıyla yeterince farklı renklerde forma giyeceklerdir.
  • Rakip oyuncular veya takımlar, benzer giysi taşıyorlar ve hangi tarafın giysi değiştireceği konusunda anlaşamıyorlarsa, karar hakem tarafından kur’a ile belirlenir.
  • Dünya Şampiyonaları, Olimpiyat yarışmaları veya Uluslararası Açık şampiyonalarda yarışan oyuncular kendi Federasyonlarınca onaylanan tipte forma, şort veya etek giyeceklerdir.

Oyun Koşulları


  • Oyun mekanı dikdörtgen olacak, 14 m’den kısa, 7 m’ den dar ve 5 m’den alçak olmayacaktır. Ancak, dört köşe, 1,5 m’den uzun olmayan panolarla kapatılabilir.
  • Ağ takımı ile birlikte masa, hakem masa ve sandalyeleri, sayı tabelaları, havluluklar, masa numaraları, çevre panoları, paspaslar ve pano üzerine asılan oyuncu veya takım isim levhalarının her biri, oyun alanının parçası olarak kabul edilecektir.
  • Oyun alanı, bitişik oyun alanlarından ve izleyicilerden ayrılmasını sağlayan yaklaşık 75 cm yüksekliğinde, tümü aynı koyu renkte çevre panoları ile çevrelenecektir.
  • Dünya ve Olimpiyat yarışmalarında, oyun yüzeyi yüksekliğinde ölçülen ışık şiddeti, oyun yüzeyinin her yerinde üniform olarak en az 1000 lux, oyun alanının diğer yerlerinde en az 500 lux; diğer yarışmalarda, ışık şiddeti oyun yüzeyi üzerinde üniform olarak en az 600 lux, oyun alanının diğer yerlerinde en az 400 lux olacaktır.
  • Birden fazla masanın kullanımı halinde, ışık şiddeti, bütün masalar için aynı olacaktır. Oyun salonunda arka planın aydınlatma seviyesi, oyun alanındaki en düşük seviyeden daha yük-sek olmayacaktır.
  • Işık kaynağı zeminden en az 5 m yükseklikte olacaktır.
  • Arka plan genel olarak karanlık olacak, parlak ışık kaynakları içermeyecek veya örtülmemiş pencerelerden veya başka aralıklardan gün ışığı almayacaktır.
  • Zemin, açık renk olmayacak ve parlak yansıt-ma yapmayacak veya kaygan olmayacaktır. Yüzeyi tuğla, seramik, beton veya taş olmayacaktır. Dünya ve Olimpiyat yarışmalarında ise zemin ahşap veya ITTF tarafından onaylanmış marka ve tipte serilebilir sentetik malzeme olacaktır.

Lastik Yapıştırma


(25 Mayıs 2007 den itibaren yürürlüğe girecektir.)
  • Raket kaplamalarının raket tablalarına, uçucu zararlı solvent içermeyen yapıştırıcılarla yapıştırılmasını sağlamak her oyuncunun sorumluluğundadır.
  • Dünya Şampiyonaları ve Olimpiyat Yarışmaları, ön eleme turnuvaları ve Dünya Gençler yarışmalarında zararlı uçucu solventler için testler uygulanacaktır. Raketinin böyle bir solvent içerdiği belirlenen oyuncu yarışmadan diskalifiye edilecek ve durum kendi Federasyonuna bildirilecektir.
  • 25 Mayıs 2007 tarihinden önce mevcut ITTF test prosedürleri gençler yarışmalarında 1 Ocak 2008 tarihine kadar, diğer bütün yarışmalarda 1 Eylül 2008’e kadar geçerli olacak, sırasıyla bu tarihlerden sonra zararlı uçucu solventlerin belirlenmesi için yeni test prosedürleri ve protokolleri uygulanacaktır.
  • Yarışma salonlarında raket kaplamalarının rakete yapıştırılması için uygun havalan-dırmaya sahip bir alan sağlanacak ve likit yapıştırıcılar spor tesisinde başka bir mahalde kullanılmayacaktır.
“Spor Tesisi” terimi oyun salonu ve salonun da yer aldığı park, giriş-çıkış ve ilgili diğer mahalleri de içermektedir.

Reklamlar


  • Oyun alanı içinde reklamlar, sadece sıralanan ve normal olarak oyun alanında bulunan araç ve gereçlerde yer alacak ve ayrıca ilave özel reklam araçları bulunmayacaktır.
  • Olimpiyat Oyunlarında, oyun donatımı, oyuncu ve hakem giysileri üzerindeki reklamlar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi kurallarına uygun olacaktır.
  • Flüoresan veya ışıltılı renkler oyun alanının hiçbir yerinde kullanılmayacaktır.
  • Çevre panolarının oyun alanına bakan iç yüzeylerinde yer alan yazı veya semboller, beyaz veya turuncu veya iki renkten çok renk içermeyecek, yükseklikleri 40 cm’ den büyük olmayacaktır. Yazı veya sembollerin, arka plan renginin biraz koyu veya biraz açık tonlarında olması önerilmektedir.
  • Zemindeki semboller beyaz veya turuncu renk içermeyecektir. Bu sembollerin arka plan renginin hafifçe koyu veya hafifçe açık tonda olması tavsiye edilmektedir.
  • Oyun alanı zemininde, masanın iki ucunda ve iki yanında birer adet olmak ve her biri 2.5 m2’lik alan içinde yer almak üzere en fazla 4 reklam bulunabilir. Reklamlar, çevre panolarından 1 m’den daha az ve uçlardakiler 2 m’den daha fazla uzaklıkta olmayacaktır.
  • Masanın her iki yan kenarının her bir yarısında bir, her bir uç kenarda bir geçici reklam yer alabilir. Geçici reklamlar, sabit reklamlardan açıkça ayrı bir şekilde yer almalı ve her biri 60cm’lik olan bir uzunluğu aşmamalıdır. Bu reklamlar, diğer masa tenisi malzemesi yapımcılarına ait olmayacaktır.
  • Ağ üzerindeki reklamlar, arka plan rengin biraz koyu veya biraz açık tonlarında olacak ve üst kenarından itibaren 3cm’lik bölge içinde yer al-mayacak ve ağın diğer yanının görünmesini engellemeyecektir.
  • Hakem masaları veya oyun alanı içindeki diğer donatımın herhangi bir yüzünde yer alan reklamların toplam alanı 750 cm2 ‘yi geçmeyecektir.
  • Oyuncu giysilerindeki reklamlar aşağıdaki ölçülere uyacaktır:
  • Toplam alanı 24 cm2’yi geçmemek üzere, üretici firmanın marka, sembol veya ismi,
  • Formanın önü, yanı veya omuzlarında, toplam alanı 600 cm2 ’yi geçmeyen, birbirinden açıkça ayrılmış ön yüzde 4 adetten fazla olmamak üzere en fazla 6 adet reklam,
  • Formanın sırtında toplam alanı 400 cm2’ yi geçmeyen en fazla 2 adet reklam,
  • Şort veya eteklerin sadece ön veya yanlarında toplam alanı 120 cm2’yi geçmeyen en fazla 2 reklam,
  • Oyuncuların numaraları üzerindeki reklamlar 100 cm2’den büyük olmayacaktır.
  • Hakem giysilerindeki reklamlar 40 cm2 ’yi geçmeyecektir.
  • Oyuncu giysileri veya numaraları üzerinde tütün ürünleri, alkollü içkiler veya zararlı uyuşturucularla ilgili reklamlar bulunmaya-caktır.

MAÇ GÖREVLİLERİ


Başhakem


  • Bir bütün olarak her yarışma için bir başhakem atanacak, kimliği ve yeri, katılanlara ve gerektiğinde takım kaptanlarına bildirilecektir.
  • Başhakem aşağıdaki hususlardan sorumlu olacaktır:
  • Fikstür için kura çekiminin yönetimi,
  • Maçların saat ve masa dağılımı,
  • Maç görevlilerinin atanması,
  • Maç görevlileri için turnuva öncesi brifing yapılması,
  • Oyuncuların temsil durumlarının kontrol edilmesi,
  • İvedi hallerde yarışmaların durdurulması,
  • Oyuncuların, maç sırasında oyun alanından ayrılabilmelerine karar verilmesi,
  • Alışma çalışması süresinin uzatılabilmesi,
  • Yarışma sırasında oyuncuların eşofman giyebilmeleri,
  • Oyun koşulları, oyun donatımı ve giysilerin uygunluğu dahil, yönetmelik ve kuralların yorumu ile ilgili her türlü sorunun karara bağlanması,
  • Zorunlu duraklamalarda oyuncuların çalışma yapıp yapamayacaklarına ve nerede yapabileceklerine karar verilmesi,
  • Kötü davranışlar veya kuralların çiğnenmesi hallerinde gerekli disiplin önlemlerinin alınması.
  • Yarışma Yönetim Komitesinin onayı ile başhakemin görevlerinden bazıları diğer kişilere aktarılırsa, onların özel sorumluluk alanları, bulunacakları yerler katılanlara ve gerektiğinde takım kaptanlarına bildirilecektir.
  • Tüm yarışma boyunca başhakem veya yoklu-ğunda yetkili vekili hazır bulunacaktır.
  • Başhakem gerekli gördüğünde, bir hakem veya yardımcı hakem veya vuruş sayıcıyı her hangi bir anda değiştirebilir. Ancak bu görevlilerin kendi yetkilerinde verdikleri kararı değiştiremez.
  • Oyuncular, oyun salonuna gelişlerinden, ayrıldıkları ana kadar, başhakemin denetimi ve karar yetkisi altında olacaklardır.

Hakem, Yardımcı Hakem ve Vuruş Sayıcı


  • Her maç için bir hakem ve bir yardımcı hakem görevlendirilecektir.
  • Hakem, masanın yanında, ağ takımı hizasında oturacak veya ayakta duracaktır. Yardımcı hakem, masanın diğer yanında, yüzü hakeme karşı oturacaktır.
  • Hakem aşağıdaki konulardan sorumlu olacak-tır:
  • Oyun koşullarının ve donatımın uygunluğunun kontrolü, varsa noksanların başhakeme rapor edilmesi,
  • maddelerinde belirtildiği şekilde, herhangi bir top belirlemek,
  • Servis atma, karşılama ve yarı alan seçimi için kur’a çekimi,
  • Fiziksel engelli bir oyuncu için servis kuralları-nın, gereklerinin aranıp aranmayacağına karar vermek,
  • Servis, karşılama ve saha sıralarının kontrol edilmesi, varsa hatalarının düzeltilmesi,
  • Her rallinin sayı veya let olarak sonucuna karar vermek,
  • Prosedürüne uygun olarak skorun anonsu,
  • Zamanı geldiğinde çabuklaştırılmış sisteme geçilmesi,
  • Oyunun sürekliliğinin sağlanması,
  • Öğüt verme ve davranış kurallarının çiğnenmesi halinde gerekli işlemlerin yapılması,
  • Eğer rakip oyuncular veya takımlar benzer formalara sahipse ve kimin değiştireceği konusunda aralarında anlaşamıyorlarsa, oyuncu, çift veya takımların hangisinin forma değiştireceğini belirlemek üzere kur’a çekmek.
  • Yardımcı hakem, aşağıdaki hususlarda karar verecektir:
  • Oyundaki topun, masanın kendine yakın olan kısmında yan yüze değip değmediğine,
  • Davranış ve öğüt kurallarının ihlalinde hakemi haberdar eder.
  • Hakem veya yardımcı hakemden her biri aşağıdaki hususlarda karar verebilirler:
  • Oyuncunun servis atışının kurallara uygun olmadığına,
  • Başkaca bir kusuru olmayan serviste topun, ağ takımının üstünden veya etrafından geçerken ağ takımına değdiğine,
  • Oyuncunun topu engellediğine,
  • Oyun koşullarının, ralli sonucunu etkileyecek şekilde bozulduğuna,
  • Alışma çalışması, oyun ve duraklama süreleri-ne,
  • Çabuklaştırılmış sisteme geçildiğinde, karşılayıcı oyuncu veya çiftin vuruşlarını saymak üzere, yardımcı hakem veya ayrı bir görevli, vuruş sayıcı olarak görevlendirilebilir.
  • gereğince yardımcı hakem veya vuruş sayıcı hakemin verdiği bir karar, hakem tarafından geçersiz sayılamaz.
  • Oyuncular, oyun alanına gelişlerinden, ayrıldıkları ana kadar hakemin denetimi ve karar yetkisi altında olacaklardır.
  • İtirazlar
  • Bireysel maçta oyuncuların, takım maçında takım kaptanlarının anlaşması, bir olgu hakkındaki sorunlarda yarışma hakeminin, kural ve yönetmeliklerin yorumu ile ilgili sorunlarda, sorumlu başhakemin, turnuva ve maç organizasyonu ile ilgili sorunlarda, sorumlu yönetim komitesinin kararlarını değiştiremez.
  • Sorumlu maç görevlisinin bir olgu ile ilgili kararına karşı başhakeme veya başhakemin Kural ve Yönetmeliklerin yorumu ile ilgili kararına karşı yönetim komitesine itirazda bulunulamaz.
  • Maç görevlisinin kural ve yönetmeliklerin yorumu ile ilgili bir kararına sorumlu başhakeme itiraz edilebilir. Başhakemin kararı son ve kesin karar olacaktır.
  • Kural ve yönetmeliklerle kapsanmayan turnuva ve maç organizasyonu ile ilgili konularda başhakem kararına karşı, sorumlu yönetim komitesine itiraz edilebilir.
  • Sorumlu yönetim komitesinin kararı son ve kesin karar olacaktır.
  • Bireysel maçlarda itiraz, sadece sorunun çıktığı maça katılan bir oyuncu tarafından yapılabilir. Takım maçlarında ise itiraz, sadece sorunun çıktığı maça katılan ilgili takımın kaptanı tarafın-dan yapılabilir.
  • Yönetmelik ve kuralların yorumu ile ilgili olarak başhakemin, veya turnuva ve maç organizasyonu ile ilgili olarak sorumlu yönetim komitesinin kararından kaynaklanan sorunlar itiraz yetkisine sahip oyuncu veya takım kaptanı tarafından, kendi Federasyonu aracılığı ile, incelenmek üzere ITTF Kural Komitesine aktarılabilir.
  • ITTF Kural Komitesi, gelecekteki kararlar için kılavuz olmak üzere bir karar verecektir. Bu karar, bir Federasyon tarafından Direktörler Kurulu’na veya Genel Kurul’ a itiraza konu edilebilir. Ancak bütün bunlar, sorumlu başhakem veya organizasyon komitesinin daha önce almış olduğu kararın kesinliğini etkilemez.

MAÇ YÖNETİMİ


Sayıların Belirtilmesi


  • Hakem, rallinin tamamlanmasından sonra, top oyun dışı kalır kalmaz veya uygun olan en kısa sürede sayıları söyleyecektir.
  • Set süresince, hakem skoru söylerken, önce bir sonraki rallide servis atacak oyuncu veya çiftin sayısını ve sonra karşı oyuncu veya çiftin sayısını söyleyecektir.
  • Bir setin başlangıcında ve servis atan değiştiğinde, hakem servisi atacak oyuncuyu işaret edecek ve sayıları söyledikten sonra servis atanın adını söyleyecektir.
  • Her setin sonunda, hakem önce seti kazanan oyuncu veya çiftin ismini, sonra kazanan oyuncu veya çiftin sayısını, daha sonra kaybeden oyuncu veya çiftin sayısını söyleyecektir.
  • Hakem sayıları sayarken, kararını belirten el işaretleri kullanabilir.
  • Hakem, sayı olduğunda, sayıyı kazanan oyuncu veya çift tarafındaki kolunu, kolun üst kısmı yatay, ön kolu dikey ve eli yumruk şeklinde dik olarak kaldırabilir.
  • Herhangi bir nedenle bir ralli let olduğunda hakem, rallinin sona erdiğini belirtmek üzere elini başından yukarı seviyeye kadar kaldırabilir.
  • Sayılar ve çabuklaştırılmış sistemde vuruş sayıları İngilizce veya her iki oyuncu veya çift ile hakem için uygun herhangi bir başka dilde sayılacaktır.
  • Sayılar mekanik veya elektrikli tabelalarla oyuncular ve seyirciler tarafından açıkça görülebilecek şekilde gösterilecektir.
  • Bir oyuncu kötü davranış nedeniyle resmen uyarıldığında, sayı tabelası üzerinde veya yakınında o oyuncunun sayısının yanına bir sarı kart yerleştirilecektir.

Donatım


  • Oyuncular, topları oyun alanı içinde seçmeye-ceklerdir.
  • Oyunculara, oyun alanına gelmeden önce mümkün olan bir başka yerde bir veya daha fazla sayıda top seçme olanağı verilecek ve maç, bu toplardan hakem tarafından gelişigüzel alınan biri ile oynanacaktır.
  • Oyuncular oyun alanına gelmeden önce bir top seçilmemişse, maç, yarışma için belirlenen top kutularından birinden hakem tarafından gelişi-güzel alınan bir topla oynanacaktır.
  • Eğer bir maç sırasında top oynanamaz hale gelirse maçtan önce seçilen bir diğer topla değiştirilecek, seçilmiş bir top yoksa hakem tarafından yarışma için belirlenmiş top kutularından birinden gelişigüzel alınan bir topla oyuna devam edilecektir.
  • Raket, bir bireysel maç süresince kaza ile kullanılmayacak şekilde hasara uğramadıkça değiştirilmeyecektir. Raketin kaza ile kullanılamaz hale gelmesi durumunda oyuncu derhal, maç başında oyun alanına getirdiği veya oyun alanında kendisine verilecek diğer bir raketle oyuna devam edecektir.
  • Hakem tarafından aksine izin verilmedikçe, aralarda, oyuncular raketlerini masa üstünde bırakacaklardır.

Alıştırma


  • Oyuncular, maç başlamadan hemen önce, maç masasında 2 dakikaya kadar alışma çalışması yapabilirler. Bu süre ancak başhakemin izniyle uzatılabilir. Normal aralarda alışma çalışması yapılamaz.
  • Oyunun zorunlu durdurulması halinde, başhakem oyuncuların, maç masası dahil herhangi bir masada alışma çalışması yapmasına izin verebilir.
  • Kırılan bir top veya raketin değiştirilmesinden sonra, oyunculara kullanacakları yeni malzemeye alışmaları ve kontrol edebilmeleri için uygun bir süre tanınacak, ancak bu süre birkaç alıştırma rallisinden daha uzun olmaya-caktır.

Aralar


  • Oyuncuların hakkı olan maddelerindeki aralar hariç, oyun bir bireysel maç boyunca sürekli olacaktır.
  • Bir bireysel maçın setleri arasında 1 dakikaya kadar ara,
  • Bir bireysel maçın her setinin başından itibaren, her 6 sayıdan sonra havlu ile kurulanmak amacı ile ve maçın mümkün olan son setinde saha değiştirilirken çok kısa aralar.
  • Bir oyuncu veya çift, bir bireysel maç süresince bir dakikaya kadar mola isteyebilir.
  • Bir bireysel maçta mola isteği, oyuncu veya çift veya belirlenmiş öğüt verici tarafından, takım yarışmalarında ise oyuncu veya çift veya takım kaptanı tarafından yapılabilir.
  • Eğer bir oyuncu veya çift ve öğüt verici veya takım kaptanı mola alınması konusunda anlaşmazlığa düşerlerse, son karar, bireysel maçlarda oyuncu veya çift, takım maçlarında ise takım kaptanı tarafından verilecektir.
  • Mola isteği, sadece set içinde ralliler arasında iki elle yapılacak “ T “ işareti ile belirtilir.
  • Geçerli bir mola isteği alındığında hakem oyunu durduracak ve mola isteğinde bulunan oyuncu veya çiftin bulunduğu taraftaki eli ile beyaz kart gösterecek, beyaz kart veya uygun diğer bir belirteç bu oyuncu veya çiftin yarı alanına konacaktır.
  • Mola isteğinde bulunan oyuncu veya çift oyuna devama hazır olduğunda veya 1 dakikalık mola süresinin sonunda ( hangisi daha önce ise) beyaz kart veya diğer belirteç masadan alınacak ve oyuna devam edilecektir.
  • Eğer geçerli mola isteği her iki oyuncu veya çift veya onlar adına aynı anda yapılmış ise, oyun; iki oyuncu veya çiftin oyuna hazır olmaları ha-linde veya bir dakikalık mola süresi sonunda (hangisi daha önce ise) başlatılacak ve her iki oyuncu veya çift, o bireysel maç sonuna kadar başka bir mola kullanamayacaklardır.
  • Bir takım maçında ard arda bireysel maçlara çıkacak oyuncuların bu maçları arasında isteyebileceği 5 dakikaya kadar ara dışında , birbirini takip eden bireysel maçlar arasında ara olmayacaktır.
  • Eğer bir oyuncu kaza sonucu kısa süreli sakatlanacak olursa; başhakem duraklama süresinin rakip oyuncu veya çifte dezavantaj sağlamayacağı kanısında ise, 10 dakikayı geçmeyen, olabildiği kadar kısa bir süre için oyunun durmasına izin verebilir.
  • Maçın başında zaten var olan veya muhtemelen olabileceği beklenen sakatlıklar için duraklamaya izin verilmeyecektir. Aynı şekilde, normal olarak oyunun stresinden, kramplardan veya oyuncunun beden yapısının neden olduğu bitkinliklerden kaynaklanan rahatsızlıklarda da oyun durdurulmayacaktır. Oyunun durdurulmasına, örneğin düşme sonucu yaralanma gibi bir kaza ile oluşan sakatlıklar halinde izin verilebilecektir.
  • Eğer oyun alanında herhangi birinin kanaması olursa, oyun hemen durdurulacak ve bu kişi tıbbi tedavi görüp, oyun alanındaki kan izleri temizleninceye kadar başlatılmayacaktır.
  • Oyuncular bireysel maç süresi boyunca oyun alanı içinde veya yakınında bulunacaklardır. Ancak set aralarında ve molalarda, başha-kemin izniyle ve hakemin gözetiminde oyun alanından 3 m mesafeye kadar ayrılabilirler.

DİSİPLİN


Öğüt


  • Bir takım yarışmasında oyuncular herhangi birinden öğüt alabilir.
  • Bireysel yarışmada, bir oyuncu veya çift, sadece, maçtan önce hakeme bildirilen belirli bir kişiden öğüt alabilir. Ancak, çifti oluşturan oyuncular farklı Federasyonlara bağlı ise, her biri ayrı birer öğüt verici gösterebilirler. Bu iki öğüt verici maddeleri kapsamında tek bir öğüt verici gibi kabul edilecektir. Eğer yetkisiz bir kişi öğüt verecek olursa hakem kırmızı kart göstererek o kişiyi oyun alanından uzaklaştıracaktır.
  • Oyuncular sadece setler arasında veya oyunun izin verilen diğer duraklamalarında öğüt alabilir. Ancak, alışma çalışmalarının sonu ile maç başlangıcı arasında öğüt alamazlar. Eğer öğütçü, diğer zamanlarda öğüt verecek olursa, hakem sarı kart gösterecek ve o kişiyi, bu tür davranışa devamı halinde oyun alanından uzaklaştırılacağı konusunda uyaracaktır.
  • Bir uyarıdan sonra, aynı takım yarışmasında veya bireysel maçta, herhangi bir kişi kural dışı öğüt verecek olursa, hakem, o kişiyi, daha önce uyarılmış olsun veya olmasın, kırmızı kart göstererek, oyun alanından uzaklaştıracaktır.
  • Bir takım yarışmasında, oyun alanından uzaklaştırılan öğütçünün, oynaması gereken haller dışında, oyun alanına dönmesine takım yarışması sona erinceye kadar izin verilmeyecek ve bir başka öğüt verici ile değiştirilmeyecektir. Bireysel yarışmada ise, maç sona erinceye kadar oyun alanına dö-nüşüne izin verilmeyecektir.
  • Eğer öğüt veren oyun alanından uzaklaşmayı reddeder veya maçın sona ermesinden önce oyun alanına geri dönerse, hakem oyunu durduracak ve durumu başhakeme bil-direcektir.
  • Bu kurallar, sadece oyun sırasında öğüt verilmesinde uygulanacak ve bir oyuncu veya takım kaptanının, uygun bir şekilde, yasal itiraz yapmasına veya bir idari kararın açıklanması için Federasyon temsilcisi veya tercüman ile görüşme yapmasına engel olmayacaktır.

Kötü Davranış


  • Oyuncular ve antrenörler veya diğer öğütçüler, rakibi kötü niyetle etkileyecek, seyircileri rahatsız edebilecek, oyunu oynanamaz hale getirebilecek; örneğin tahrik edici dil kullanılması, topun kasten kırılması veya kasten oyun alanı dışına vurulması, masa veya çevre panolarının tekmelenmesi, raketin haber verilmeden değiştirilmesi, maç görevlilerine saygısızlık yapılması gibi hallerden kaçınacaklardır.
  • Bir oyuncu, bir antrenör veya bir diğer öğütçü, herhangi bir anda, ciddi bir suç işlerse, hakem oyunu durduracak ve derhal başhakeme durumu bildirecektir. Daha az önemli kabahatlerde hakem, ilk olayda, sarı kart göstererek hareketi yapanı, tekrarı halinde cezalandıracağı konusunda uyaracaktır.
  • hali dışında, uyarı almış bir oyuncu, aynı bireysel maçta veya takım maçında ikinci bir davranış kusuru işlerse, hakem rakibine 1 sayı, takip eden kusurlu davranış halinde 2 sayı verecek ve her seferinde sarı ve kırmızı kartları birlikte gösterecektir.
  • Eğer aynı bireysel maçta veya takım maçında, aleyhine 3 ceza sayısı verilen bir oyuncu kötü davranışlarını sürdürecek olursa; hakem oyunu durduracak ve durumu başhakeme bildirecektir.
  • Eğer bir oyuncu, bir bireysel maç süresince, hasara uğramadığı halde raketini değiştirecek olursa, hakem oyunu durduracak ve durumu başhakeme bildirecektir.
  • Çiftler maçında herhangi bir oyuncuya yapılan uyarı veya verilen ceza sayısı, o çift için geçerli olacaktır. Ancak aynı takım maçının, takip eden bireysel maçlarında oynayacak kabahatli olmayan bireysel oyuncu için, çift maçında yapılan uyarı veya ceza sayısı dikkate alınmayacaktır. Çiftler maçının başlangıcında, aynı takım maçında, çifti oluşturan oyunculardan hangisinin uyarı veya ceza sayısı daha yüksekse, o yüksek sayı, çift için geçerli sayılacaktır.
  • hali dışında, eğer uyarı almış bir antre-nör veya bir diğer öğütçü, aynı bireysel maçta veya takım maçında ikinci bir davranış kusuru işlerse, hakem kendisine kırmızı kart gösterecek ve takım maçının veya bireysel maç ise bireysel maçın sonuna kadar oyun alanından uzaklaştıracaktır.
  • Başhakem, hakem tarafından kendisine bildirilsin veya bildirilmesin, ciddi boyutta davranış kusuru veya saldırgan tavır sergileyen oyuncuyu kırmızı kart göstererek bir maç, bir müsabaka veya tüm bir yarışma için oyun dışında bırakma yetkisine sahiptir.
  • Takım veya bireysel, iki maçtan diskalifiye edilmiş bir oyuncu, takım veya bireysel o yarışmadan otomatik olarak diskalifiye edilecektir.
  • Bir yarışma boyunca, iki kez oyun alanı dışına gönderilen bir kişiyi, başhakem o yarışmanın sonuna kadar yarışma dışı bırakabilir.
  • Çok ciddi kötü davranış hallerinde durum bu davranışta bulunanların Federasyonuna rapor edilecektir.
  • İyi Sunum
  • Oyuncular, antrenörler, ve görevliler sporun iyi sunumu için gerekeni yapacaklar, bilhassa oyuncular bir maçı kazanmak için tüm gayretlerini sarf edecekler; ve hastalık veya sakatlanma halleri dışında maçtan çekilmeyeceklerdir.
  • Bu prensiplere kasıtlı olarak uymayan bir oyuncuya, ödüllü yarışmalarda para ödülünün tamamını veya bir kısmını ödememe ve/veya ITTF yarışmalarına katılmama cezası verile-cektir.
  • Suça katıldığı kanıtlanan öğütçü veya görevlinin, kendi Ulusal Federasyonları tarafından da cezalandırılmaları beklenir.
  • İcra komitesince atanan ve 4 üye ve 1 başkandan oluşan Ceza Kurulu, bir ihlal olup olmadığına; varlığı halinde, İcra Komitesinin belirlediği talimatlar doğrultusunda gerekli cezaya karar verecektir.
  • Disiplin Kurulu’nun kararına karşı; cezalandırı-lan oyuncu, öğütçü veya görevli tarafından 15 gün içinde ITTF İcra Komitesine itiraz edilebilir. ITTF İcra Komitesi’nin kararı kesindir.
Son düzenleyen Safi; 11 Aralık 2016 00:06
tatlı prenses38 - avatarı
tatlı prenses38
Ziyaretçi
21 Şubat 2011       Mesaj #5
tatlı prenses38 - avatarı
Ziyaretçi

Masa Tenisi

Ad:  Masa Tenisi.jpg
Gösterim: 6558
Boyut:  20.0 KB

Bir masanın iki tarafındaki sporcuların ellerindeki raketler yardımıyla küçük bir topu, masanın ortasında gerilmiş ağ üzerinden karşı tarafa atmaya çalıştıkları spor dalıdır. Her yaşa hitap eden bir spor dalıdır. Masa tenisi profesyonel anlamda düşünülmediğinde keyifli zamanlar geçirmek için ev ortamında da oynanabilir. Yoğun dikkat gerektiren sporların başında gelen masa tenisi, kişiye gelişmiş bir refleks özelliği kazandırır. Bireylerin kendi fiziksel özelliklerini kullanarak fizyolojik ve psikolojik gerginlikten kurtulabilmesinde, serbest zamanını değerlendirmede eğneceli bir aktivitedir.
Bireylere kazandırdığı özelliklere bakacak olursak; çabuk ve doğru karar verebilme, moral ve iradenin gelişmesi, uzun süreli dikkat ve oyuna yoğunlaşma becerilerinin gelişmesini sağlar. Masa tenisinde aşağı yukarı herkesin kendine göre bir stili vardır. Başarılı bir masa tenisçi olmak için birkaç tane dikkat edilmesi gerekeken nokta var. Bunları kısaca anlatmak istiyorum.

Zamanlama (topa vuruş anı)

  • Top yükselirken
  • Top zıplama noktasının en üst noktasındayken
  • Top düşüşe geçtiğinde
  • Güç ve Falsonun uygulanması (top ve falso ne zaman uygulanmalı)
  • Güç vuruşu ileriye doğru hareket eden bir raket topa vurduğu zaman olur. Bunun bir örneği topu raket üzerinde zıplatmak için topa vurma şeklidir. Sürtme vuruşu raketle topu fırçalayarak vurulması ile olur.
  • Çoğu vuruş Güç ve Sürtme vuruşlarının karışımıdır.

Masa Tenisi Terimleri
  • Backhand -Raketin dış tarafıyla yapılan vuruş
  • Forehand -Raketin iç tarafıyla yapılan vuruş
  • Kesme -Topun kuvvetli backspin (geriye doğru dönme hareketi) ile karşı tarafa gitmesi. Masaya yakın veya uzak konumdan yapılabilen bu vuruşta top rakibin raketine değdiği anda aşağıya (file dibine) doğru gitme eğilimi gösterir.
  • Loop- Bu vuruş masa tenisinde en çok yapılan vuruşlardan bir tanesidir. Topun hızlı bir şekilde ileriye doğru dönerek gitmesidir.
Size yeni kurallardan haberdar edeyim biraz.
  • Her set 11'er olmak üzere toplam 3 set oynanıyor.
  • her 2 sayıda bir servis değiştiriliyor. Bu yeni kuralın sebebi Çinliler yüzünden tabiki. Bildiğiniz gibi eski kurala göre her seti 21 sayıda oynanıyordu. Setler ise 5 sayıda değişiyordu. Bu çekik gözlü vatandaşlar serviste harika oldukları için servisleri hiç sayı kaptırmadan tamamlıyorlar. Dolayısıyla karşı ekip 5-0'lık skor karşısında moralman düşüşe geçiyor ve zihinsel olarak da zayıflıyor.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Haziran 2016 11:17
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Ekim 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Masa Tenisi Tarihçesi
Ad:  Masa Tenisi-3.jpg
Gösterim: 3485
Boyut:  6.3 KB

Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880 li yıllarda Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordusu tarafından oynanırdı. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlardı. File olarak da kitapları kullanıyorlardı.


İngiltere'de masa tenisi
1890'lı yıllarda İngiltere'de bu oyunun diğer versiyonları geliştirildi. Bunlar "whiff whaff" ve "gossima" gibi değişik isimlere sahiptiler ve Parker Brothers firması masaya kurulabilen portatif net, dışı file kaplı küçük bir top ve minyatür raketlerden oluşan salon tenisi kitleri satmaya başladı.

Raket ve top ile sıradan bir tenis masası

1900 yılında Amerika'yı ziyaret eden İngiliz James Gibb, dönerken yanında bazı içi boş selüloid toplardan getirdi ve arkadaşlarıyla salon tenisini bu topları kullanarak oynamaya başladı. Gibb, topun rakete ve masaya çarptığı zaman çıkardığı sesi temsil eden "ping pong" ismini kulanmaya başladı...

Fakat 1901 yılında İngiliz spor ekipmanları üreticisi olan John Jacques "Ping Pong" ismini kendi adına tescil ettirdi ve bu ismin Amerika haklarını Parker Brothers firmasına sattı. Onlar da yeni kitlerini bu isimle çıkardılar.

Bir başka İngiliz, E. C. Goode, 1902 yılında tahta raketinin yüzeyini pürüzlü lastikle kaplayarak topa falso vermeyi başardı. Aynı yıl İngitere'de Ping Pong Federasyonu kuruldu fakat isim hakkının Parker Brothers firmasında olmasından ve dolayısıyla ekipmanların çok pahalıya çıkmasından dolayı 3 yıl sonra kapandı.


Federasyon kurulması
Üreticilerin genel bir isim olan masa tenisi adı altında sattıkları ekipmanlarla bu spor İngiltere ve Avrupa'da sessizce yaygınlaştı. 1921 yılında İngiltere'de yeni bir masa tenisi federasyonu kuruldu. Peşinden de 1926 yılında İngiltere, İsveç, Macaristan, Hindistan, Danimarka, Almanya, Çekoslovakya, Avusturya ve Galler'in Berlin'de yaptıkları toplantıda Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu kuruldu. İlk dünya şampiyonası 1926 yılında Londra'da yapıldı. Bu yıldan 2. dünya savaşına kadar tüm şampiyonalar Macaristan'ın egemenliği altında geçti. Bu zamanların en iyi oyuncuları bayanlarda yedi dünya şampiyonası kazanan Macar Maria Mednyanszky ve beş defa dünya şampiyonu olan yine Macar Viktor Barna'ydı. Çekoslovakya ve Romanya'lı sporcular da bazı şampiyonaları kazandılar.

ABD'de masa tenisi
Amerika Ping Pong Federasyonu 1930 yılında kuruldu fakat sadece Parker Brothers firmasının ekipmanları kullanılabildiği için üye sayısı fazla olamadı. 1933 yılında iki rakip federasyon daha kuruldu. Bunlar ABD Amatör Masa Tenisi Federasyonu ve ABD Ulusal Masa Tenisi Federasyonuydu. Bu üç grup 1935 yılında birleşerek ABD Masa Tenisi Federayonu adını aldı. 1994 yılında da adını U.S.A. Table Tennis olarak değiştirdi.

Asya'da masa tenisi
İkinci dünya savaşından sonra bir süre daha orta Avrupalı oyuncuların egemenlikleri sürdü. 1953 yılından itibaren Asya'lı oyuncuların egemenliği başladı. Asya'lı yıldız oyuncuların aniden ortaya çıkmalarının bir sebebi Japon Horoi Satoh'ın 1952 yılında ilk defa kullandığı süngerli lastiklerin kullanılmaya başlamasıdır. Bu yeni malzeme oyunu hızlandırdı ve oyuncuların topa daha fazla falso vermelerine imkân sağladı. Asya'lı oyuncular "Penholder tutuşu" adı verilen ve raket sapının başparmak ile işaret parmağı arasında tutulduğu bir tutuş şekli geliştirdiler. Bu tutuş şeklinde her tür vuruş için raketin aynı yüzünü kullanıyordu. Bu tutuş bugün birçok üst seviye uluslararası oyuncu tarafından kullanılmaktadır.

Penholder tutuşu

Penholder tutuşuyla oynayan Çinli Dünya şampiyonu Xu Xin FİSU 1988 yılında masa tenisi erkek ve bayanlarda tekler ve çiftler müsabakalarını içeren olimpik bir spor haline geldi. Ping pong (ticari bir firma adı), bazen masa tenisi yerine geçen sözcüktür. 乒乓球 (Ping Pang Qiu) Çin, Hong Kong ve Tayvan'da kullanılan ismidir. 卓球 (Takkyu) Japonya'daki ismi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Haziran 2016 11:19 Sebep: Sayfa düzenlendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Mart 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
MASA TENİSİNİN TARİHÇESİ
Ad:  Masa Tenisi-8.jpg
Gösterim: 4090
Boyut:  37.6 KB

Nispeten genç bir spor olmasına (tenisten daha yeni ve basketboldan biraz daha eski) rağmen, masa tenisinin kaynağı hiç bir zaman kesin olarak bilinmemektedir. Bu sporun salon tenisi adıyla bilinen en eski şekli 1880 li yıllarda Hindistan ve Güney Afrika'daki İngiliz ordu subayları tarafından oynanırdı. Puro kutularının kapaklarını raket, yuvarlatılmış şarap şişesi mantarlarını da top olarak kullanırlardı. File olarak da kitapları kullanıyorlardı. 1890 lı yıllarda İngiltere'de bu oyunun diğer versiyonları geliştirildi. Bunlar "whiff whaff" ve "gossima" gibi değişik isimlere sahiptiler ve Parker Brothers firması masaya kurulabilen portatif net, dışı file kaplı küçük bir top ve minyatür raketlerden oluşan salon tenisi kitleri satmaya başladı.


1900 yılında Amerika'yı zayaret eden İngiliz James Gibb, dönerken yanında bazı içi boş selüloid toplardan getirdi ve arkadaşlarıyla salon tenisini bu topları kullanarak oynamaya başladı. Gibb, topun rakete ve masaya çarptığı zaman çıkardığı sesi temsil eden "ping pong" ismini kulanmaya başladı. Fakat 1901 yılında İngiliz spor ekipmanları üreticisi olan John Jacques "Ping Pong" ismini kendi adına tescil ettirdi ve bu ismin Amerika haklarını Parker Brothers firmasına sattı. Onlar da yeni kitlerini bu isimle çıkardılar. Bir başka İngiliz, E. C. Goode, 1902 yılında tahta raketinin yüzeyini pürüzlü lastikle kaplayarak topa falso vermeyi başardı. Aynı yıl İngitere'de Ping Pong Federasyonu kuruldu fakat isim hakkının Parker Brothers firmasında olmasından ve dolayısıyla ekipmanların çok pahalıya çıkmasından dolayı 3 yıl sonra kapandı.


Buna rağmen diğer üreticilerin genel bir isim olan table tennis (masa tenisi) adı altında sattıkları ekipmanlarla bu spor İngiltere ve Avrupa'da sessizce yaygınlaştı. 1921 yılında İngiltere'de yeni bir masa tenisi federasyonu kuruldu. Peşinden de 1926 yılında İngiltere, İsveç, Macaristan, Hindistan, Danimarka, Almanya, Çekoslovakya, Avusturya ve Galler'in Berlin'de yaptıkları toplantıda Fédération Internationale de Tennis de Table (International Table Tennis Federation - Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu) kuruldu.


İlk dünya şampiyonası 1927 yılında Londra'da yapıldı. Bu yıldan 2. dünya savaşına kadar tüm şampiyonalar Macaristan'ın egemenliği altında geçti. Bu zamanların en iyi oyuncuları bayanlarda yedi dünya şampiyonası kazanan Macar Maria Mednyanszky ve beş defa dünya şampiyonu olan yine Macar Viktor Barna'ydı. Çekoslovakya ve Romanya'lı sporcular da bazı şampiyonaları kazandılar.


Amerika Ping Pong Federasyonu 1930 yılında kuruldu fakat sadece Parker Brothers firmasının ekipmanları kullanılabildiği için üye sayısı fazla olamadı. 1933 yılında iki rakip federasyon daha kuruldu. Bunlar U.S. Amatör Masa Tenisi Federasyonu ve Ulusal Masa Tenisi Federasyonuydu. Bu üç gurup 1935 yılında birleşerek U. S. Masa Tenisi Federayonu adını aldı. 1994 yılında da adını U.S.A. Table Tennis olarak değiştirdi.


İkinci dünya savaşından sonra bir süre daha orta Avrupalı oyuncuların egemenlikleri sürdü. 1953 yılından itibaren Asya'lı oyuncuların egemenliği başladı. Asya'lı yıldız oyuncuların aniden ortaya çıkmalarının bir sebebi Japon Horoi Satoh'ın 1952 yılında ilk defa kullandığı süngerli lastiklerin kullanılmaya başlamasıdır. Bu yeni malzeme oyunu hızlandırdı ve oyuncuların topa daha fazla falso vermelerine imkan sağladı.


Asya'lı oyuncular "Penholder tutuşu" adı verilen ve raket sapının başparmak ile işaret parmağı arasında tutulduğu bir tutuş şekli geliştirdiler. Bu tutuş şeklinde her tür vuruş için raketin aynı yüzünü kullanıyordu (artık bu tutuş ile raketin her iki yüzünü de kullanan oyuncular vardır). Bu tutuş bugün bir çok üst seviye uluslararası oyuncu tarafından kullanılmaktadır.


1988 yılında masa tenisi erkek ve bayanlarda tekler ve çiftler müsabakalarını içeren olimpik bir spor haline geldi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 23 Haziran 2016 11:20 Sebep: Sayfa düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Haziran 2012       Mesaj #8
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pingpong
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Büyük bir masa üzerinde, küçük bir topla oynanan bir tenis oyunu; masatenisi. Yerden 76 cm. yükseklikte, ortasında 1,83 m. boyunda ve üst kenarının masa yüzeyinden yüksekliği 15,5 cm.lik file bulunan bir masa üzerinde oynanır. Masanın boyu 2,74 m., genişliği 1,525 m.dir. Kenarlarında 2'şer cm. genişliğinde beyaz bir çizgi bulunur. Bu sporda sayılar 21'e kadar sayılır. Her oyuncu 5 sayı servis atışı yapar. Pingpong ilk olarak İngiltere'de oynandı, sonra Avrupa ve Amerika'ya yayıldı. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu 1926'da kuruldu. Türkiye'de 1953'te Tenis ve Masa Tenisi Federasyonu kuruldu ve ilk resmî masa tenisi turnuvası 1957'de yapıldı.
theMira
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Haziran 2016       Mesaj #9
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Masa Tenisi Nedir, Genel Kuralları Nelerdir?
Ad:  Masa Tenisi.jpg
Gösterim: 5604
Boyut:  29.6 KB

Masa Tenisi; masa üzerinde, raketlerle oynanan ve ana hatlarıyla tenisi andırdığından bu ad verilen spor dalıdır. 16. yüzyılın başlarında İngiltere’de doğduğu söylenir. Önceleri soylular arasında, malikane ve şatolardaki büyük yemek masaları üzerinde süngerden yapılma toplarla oynandığı bilinir. Sellüloidin bulunmasıyla bu maddeden yapılan küçük ve hafif toplar, bu spor dalında yalnız önemli bir devrim yaratmakla kalmadı, bu topların masa üzerinden çıkardığı ses, bu spor dalına kısaca “ping-pong” denilmesine yol açtı.

Masa Tenisi, içinde bulunduğumuz 20. başlarında İngiltere’de bugünkü uygulanışına en yakın biçimini aldı ve bu ülkeden Avrupa’ya 1902’de bu spor dalında önemli bir aşama daha gerçekleşti, tahta raketlerin üzeri lastikle kaplandı. Bunu, 1930’da filenin alçaltılması yenilgiyi izledi, oyunun kurallarında da yeniden bir takım değişiklikler yapılması, masa tenisinin tüm dünyada hızla yayılmasına yol açtı. Bu gelişme, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha büyük boyutlara ulaştı.

Masa tenisi nasıl oynanır?

Ad:  Masa Tenisi-3.jpg
Gösterim: 4541
Boyut:  13.8 KB

Masa tenisinde, karşılıklı rakiplerden hangisinin oyuna başlayacağı kura ile belirlenmektedir. Oyun servis atışı ile başlar, bu servisi kullanan oyuncunun kendi alanına bir kere sekip karşı tarafın alanına fileye değmeden geçmesiyle birlikte oyun başlamış olur. Oyuncular kendi oyun alanlarından seken topu karşı tarafın oyun alanına geçiremezlerse rakiplerine puan vermiş olmaktadırlar. Eğer atış gerçekleştirilirken herhangi bir oyuncu atışı esnasında topu fileye çarptırırsa, tekrardan servis kullanma hakkına sahip olmuş olur. Oyunda tek set 11 sayıdan sonra biter. Eğer ki durum 10-10 gibi bir puanlamaya gelirse taraflardan birinin diğerine 2 sayı fark atması beklenerek o şekilde set atlanır. Her yeni sette rakipler yer değiştirir. Oyuna ilk servisle başlayan oyuncu bir sonraki sette bu hakkı karşı tarafa vermek zorundadır. Masa tenisinde rakiplerden bir tarafın 3 seti de kazanmasıyla müsabaka bitmektedir. Masa tenisinde servis kullanılırken de topu öncelikle tam avucumuzun içine yerleştirdikten sonra elimizi masayla yaklaşık 16 santimlik bir mesafede durup topu masaya dik bir şekilde attıktan sonra servis vuruşu yapmamız gerekir. Bu vuruşa tabir olarak “Let” denir. Karşı taraf da size aynı şekilde karşılık verdikçe topun geldiği yöne doğru hareket edip maça sağa sola uzanarak devam etmeniz gerekmektedir. Oyunda size sayı kazandırıcak durumlar ise şunlardır; rakibiniz attığınız topu engellerse, rakibiniz topu iyi bir şekilde karşılayamazsa, rakibiniz servis kullanmadan önce topu herhangi oyun dışı bir yere değdirirse (yerde sektirmesi gibi), rakibin üzerinde bulunan herhangi bir şey oyun oynanılan alanın sabitliğini bozarsa, rakip topa iki kez beklemeden üst üste vurursa, rakibin üzerinde bulunan herhangi bir şey oyun alanında ağ takımında bir bölüme değerse, rakip atışını gerçekleştirdikten sonra top kendi alanından sekmeden direk uç çizgisine değerse ve rakibin oyun esnasında serbest duran eli oyun alanında herhangi bir yere değerse sayı direk sizin hanenize yazılacaktır.

Masa Tenisi Kuralları

Ad:  Masa Tenisi-4.jpg
Gösterim: 5164
Boyut:  16.5 KB

Genel olarak masa tenisi oyun kuralları, tenis oyun kurallarıyla birçok benzerlik gösterir. Raket aracılığıyla vurulan top, saha dışına çıkmamak suretiyle, ağın iki yanı arasında gidip gelir. Önceden belirlenmek koşuluyla, üç ya da beş set olarak oynanan oyun, servisle başlar. Kendi sahasına gelerek en fazla bir kez zıplayan topa raketiyle vuran oyuncu, topu rakip sahaya göndermeye çalışır. Bunu kurallar çerçevesinde başaramayan oyuncunun rakibi, bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra, oyuna tekrar başlamak için servis atılır. Toplam beş sayıda bir, servis atan taraf değişir. Yine toplamda 21 sayı kazanan taraf, seti de kazanır. Ancak, set sonuna doğru 20-20’lik beraberlik yakalanırsa, bu aşamadan sonra servis her sayıda değişir ve rakibine iki sayı fark atan taraf seti kazanır. Oyuncular servis atarken, açık avuçla havaya attıkları topa raketle vurmak zorundadırlar. Sadece servis atarken, top servisi atanın sahasında bir kere zıplayarak rakip sahaya gitmelidir.
Çiftler karşılaşması olarak adlandırılan, her iki tarafta da ikişer oyuncunun yer aldığı maçlarda, servis atışını her zaman masanın sağ yarısındaki oyuncular gerçekleştirirler. Top, çapraz şekilde karşı sahanın sağ yarısına gelecek şekilde atılır. Eşler, sırasıyla değişerek servis kullanırlar.

Masa Tenisi İle Tenis Arasındaki Önemli Nokta

Ad:  Masa Tenisi-2.jpg
Gösterim: 3685
Boyut:  14.1 KB

Masa tenisinde kullanılan falsolu vuruş tekniği, teniste kullanılan türevi vuruşlardan çok daha önemlidir. Bu tip vuruş tarzlarının etkileri ve avantajların dezavantajlara dönüşebileceği durumundan dolayı, masa tenisi oyuncularına tenis oynamamaları salık verilir. Buna ek olarak, masa tenisinde bilekten hareketler ön planda iken, teniste kol ve omuz odaklı vuruş tekniklerinin olması da, bir başka farklılık noktasıdır ve kimi zaman bu iki sporu birlikte yapmaya engeldir. Tüm bunlara rağmen, 18 yaşındayken Dünya Masa Tenisi Şampiyonu olup, aynı zamanda döneminin en büyük tenis oyuncusu olan Fred Perry gibi, her iki spor dalında da başarılı oyuncular yetişmiştir.

En çok tanınan ve ünü bütün dünyaya yayılan masa tenisi oyuncularından birisi, beş yıl süresince Macaristan için Dünya Şampiyonluğu’nu kazandıktan sonra, başka bir Dünya Şampiyonası’na İngiltere adına katılmış olan Victor Barna’dır.

Masa Tenisi Oynamak İçin Araç Gereçler



1-MASA
  • Masa tenisi sert, düz ve genellikle yeşil renkli bir masa üzerinde oynanır. Bu masanın kenarlıklarında 2 cm çizgi bulunur.
  • Uzunluğu 274 cm olan bu masanın genişliği ise 152 cm’dir. Yerden yüksekliği ise 76 cm’dir. Masa, 15 cm yüksekliğinde bir file ile ortadan enlemesine ikiye ayrılır. 3 mm genişliğinde bir çizgi ile de boylamasına tam ortadan ikiye ayrılır.
  • Oyuncuların rahat hareket edebilmeleri için de oyun alanı 7 metre genişliğinde, 10 metre uzunluğunda olmalıdır.
2- RAKET
  • Raketiniz herhangi bir boyut, şekil ve ağırlıkta olabilir. Ancak tablası, sert,eğilmez ve düz olamlıdır.
  • Tabla kalınlığının en az % 85’i doğal tahta olacaktır. Tablanın içindeki yapıştırıcı tabakası, karbon lifi, cam lifi veya sıkıştırılmış kağıt gibi lifli malzemeler ile sıkıştırılmış olabilir. Ancak bu tabaka toplam kalınlığın %7.5’ u veya 0.35 mm’ den daha kalın olmayacaktır (Hangisi daha küçük ise).
  • Tablanın topa vurmak için kullanılan yüzü, yapıştırıcı dahil toplam kalınlığı 2 mm’den çok olmayan, pütürleri dışa doğru, basit bir pütürlü lastikle, yada yapıştırıcı dahil toplam kalınlığı 4 mm’den çok olmayan, pütürleri içeri veya dışarı doğru, sandviç lastikle kaplanmış olacaktır.
  • Basit pütürlü lastik, bütün yüzeyi boyunca cm2de 10’dan az, 30’dan çok olmayan düzgün dağılmış pütürlü, doğal veya sentetik, tek tabakalı gözeneksiz bir lastiktir.
  • Sandviç lastik, kalınlığı 2mm’den çok olmayan basit pütürlü bir dış tabaka ile kaplanmış gözenekli bir lastik tabakasıdır.
  • Lastik kaplama malzemesi tablayı tamamen kaplamalı, ancak taşmamalıdır. Sadece, tablanın raket sapına en yakın ve parmaklarla kavranan kısmı kaplanmamış bırakılabilir veya herhangi bir malzeme ile kaplanabilir.
  • Tabla, içindeki her tabaka ile kaplama malzemesinin her tabakası veya tablanın topa vurmada kullanılan yüzündeki yapıştırıcı, sürekli, kesintisiz ve her yerinde aynı kalınlıkta olacaktır.
  • Tablanın kaplı yüzündeki kaplama malzemesinin yüzeyi veya kaplamasız tabla yüzü; mat, bir yüzde canlı kırmızı, diğer yüzde siyah olacaktır.
  • Raket kaplaması herhangi bir fiziksel, kimyasal veya başkaca bir işleme tabi tutulmaksızın kullanılacaktır.
  • Yüzeyin sürekliliğinde ve renginin tek düzeliğinde, eskimeden oluşan küçük sapma ve aşınmalara, yüzeyin niteliğini önemli ölçüde değiştirmediği sürece izin verilebilir.
  • Oyunun başlangıcında veya oyun içinde raketini değiştirdiğinde, her oyuncu, rakibine ve hakeme kullanacağı raketi gösterecek ve incelemelerine izin verecektir.
3- AĞ TAKIMI
  • Ağ takımı; ağ, ağın askı kordonu, destek çubukları ve bunları masaya tutturan kenetlerden oluşacaktır.
  • Ağ, dış kenarları her iki yanda masa kenar çizgilerinden 15.25 cm dışarıda olan 15.25 cm yüksekliğindeki destek çubuklarına tutturulmuş bir askı kordonuna asılı olacaktır.
  • Ağın üstü, bütün uzunluğu boyunca oyun yüzeyinden 15.25 cm yükseklikte bulunacaktır.
  • Ağın altı, bütün uzunluğu boyunca, mümkün olduğunca oyun yüzeyine yakın olacak, ağın yan uçları ise destek çubuklarının üstünden altına kadar kesintisiz olarak tutturulacaktır.
4- TOP
  • Top; çapı 40 mm. olan bir küre olacaktır.
  • Topun ağırlığı 2.7 gr olacaktır.
  • Top, selüloit veya benzer bir plastik malzemeden yapılmış, beyaz veya turuncu renkte ve mat olacaktır.
Masa Tenisi Sayı Hesaplama
Oyun 3,5,7 gibi tek sayılı setler üzerinden oynanır. İki sayıda bir servis el değiştirir. 11 sayıya ulaşan oyuncu o seti kazanır. Eğer 10 – 10 eşitlik olursa set uzar ve oyunculardan biri 2 farklı öne geçene kadar oyun sürer. Ancak oyun süresi 10 dakikayı geçerse hızlandırılmış sisteme geçilir. Her oyuncu sırayla bir servis atar. Karşılayan oyuncu topu 13 kez rakip alana göndermeyi başarabilirse 1 sayı kazanır.


Masa Tenisi Oynamanın Faydaları

  • Bireylerin kişisel özelliklerini bu sporun özellikleri ile birleştirerek kolay ve zararsız deşarj olabilme imkânı sağlar.
  • Pek çok hastalıkların(kalp, kas, sinir, vb.)tedavi ve rehabilitasyonu amacı ile kullanılan bu spor, sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
  • Çok tekrar yapılarak öğrenildiği ve diğer özellikleri sebebi ile insanların sabırlı ve hoşgörülü olmasını sağlar.
  • Çabukluk ve dayanıklılık sağlar.
  • Çok yoğun dikkatlilik gerektirdiğinden bireylerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duya bileceği ince ayrıntıları yakalaya bilme yeteneği kazandırır.
  • Ani doğru karar verebilme yeteneği kazandırır.
  • Sosyalleşme sağlar.
  • El-Göz Koordinasyonunu geliştirir.
  • Pek çok spor dalına göre sakatlanma riski çok azdır.
  • Çeviklik ve Hareketlilik kazandırır.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Haziran 2016       Mesaj #10
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Masa Tenisi Taktikleri

Ad:  Masa Tenisi -5.jpg
Gösterim: 4611
Boyut:  39.2 KB

Masa tenisi oynarken ilk hedefiniz, topu rakibinizden daha uzun süre oyunda tutmayı başarmaktır. Çizgilerle belirlenen kurallara bağlı kalarak minyatür tenis olarak da anabileceğimiz pinpon; stres atmak, hareket etmek ve kafa dağıtmak için oldukça eğlenceli bir aktivite. İşte masa tenisinde rakiplerinizi daha kolay yenmenizi sağlayacak taktiklerle karşınızdayız.

Rakibi Gözlemek
Masa tenisi maçı sırasında yapmayı asla bırakmamanız gereken şey rakibinizi gözlemlemektir. Vuruş tekniklerini, hangi tarafı tuttuğunu, hangi taraflarda zorlandığını belirlerseniz, onu yenmek için daha fazla doğru hamle yapabilirsiniz. Ayrıca rakibinizi gözlemleyerek, yapacağı hareketleri de öngörebilir ve vurduğu her topun filede asılı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Raket Tutuşu
Masa tenisinde raketinizi tutarken, önceliğiniz rahatlığınız olmalı. Masa tenisi maçı sırasında rahat olmazsanız, yenme şansınız da bir o kadar azalır. En rahat raket tutuşunuzu bulduktan sonra mücadeleye hazırsınız demektir. Biraz kendinizi geliştirdikten sonra, forehand, backhand gibi farklı raket tutuşlarını deneyebilirsiniz.

Servis Atışları
Masa tenisinin en önemli hamlesi, normal teniste olduğu gibi servis atışlarıdır. Bir servisi ne kadar doğru ve zorlayıcı atarsanız, o turda rakibinizden sayı almanız kolaylaşacaktır. Karşılaması zor servisler, her zaman size başarıyı getirecektir.

Ayak Hareketleri
Masa tenisinin kollarınızla kontrol edebileceğiniz bir oyun olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz; çünkü bütün vücudunuzun harekete geçmesi ve kontrolü sağlaması gerekiyor. Rakibinizin forehand veya backhand vuruşlarını inceleyerek zayıf olduğu vuruş tekniğini bulmanız gerekiyor. Böylece ayak hareketlerinizi rakibinizin zayıf noktalarını dengeleyerek yapabilirsiniz. Eğer bunu doğru yaparsanız maç kesin sizin!

Konsantrasyon
Uzak Doğuluların, masa tensinde başarılı olmalarının nedeni, sık sık meditasyon yaparak konsantrasyon yeteneklerini en üst seviyelere taşımalarıdır. Topu ne kadar dikkatli izlerseniz, başarı şartınız da aynı oranda artar. Her spor gibi zorlukları olan pinponda da hem rakibinizi iyi analiz etmeyi başarmalı hem de odağınızın asla bozulmamasını sağlamalısınız. Kısa sürede alışacağınız ve size galibiyeti getirecek bu taktiklerle masa tenisi konusunda uzman olarak anılmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl Masa Tenisi Oyuncusu Olunur?

Ad:  Masa Tenisi-4.jpg
Gösterim: 3383
Boyut:  38.8 KB
Salon sporu olan masa tenisi pinpon olarak da bilinir. Masa tenisi, genelde mavi veya yeşil bir masada oynanır. Masanın üzerinde masanın ortasından çekilmiş bir file bulunur. Masa tenisi oynamak için küçük ve plastikten yapılmış, beyaz renkli masa tenisi topuna ve masa tenisi raketine ihtiyaç vardır.

Gerekli malzemeler temin edildikten sonra oynanabilir. Masa tenisi 1 top ile oynanır. Oyuna taraflardan birisi başlar. Topu eline alır ve karşı tarafın görebileceği kadar yukarı atar, daha sonra raket ile topa vurur.

Kural 1: Top önce file ile topu atan oyuncunun masasına daha sonra filenin diğer tarafına değmelidir.

Kural 2: Eğer top önce oyuncunun kendi masasına değmemişse (file ile topu atan kişi arasında kalan kısıma) sayı rakip oyuncuya geçer. Masaya değemeden direkt fileye değse bile geçerlidir.

Kural 3: Sayı kazanmak için önce top oyuncunun masasına daha sonra rakip masasına değdirilir. Bunlar yapıldıktan sonra rakip oyuncu topu oyuncunun masasına atamazsa yani dışarıya veya fileye atarsa sayı oyuncunun olur.

Basit vuruşlar ve yapılması gerekenler öğrenildikten sonra yapılması gereken şey topu rakibin yetişemeyeceği yere ve karşılayamayacağı şekilde atmaktır.

Topa vurmadan önce top elden çıkmalıdır ve bunu rakip oyuncu da görmelidir. Diğer önemli olan husus ise eğer top önce oyuncunun masasına, sonra fileye, daha sonra rakip oyuncunun masasına geldiyse buna net denir. Net sayısı sınırsızdır. Topu atan kişi net yapamayıncaya kadar atmaya devam eder. Masaya hiçbir şekilde temas edilmez. Masaya temas edildiği anda sayı rakip oyuncuya geçer. Sayı alındıktan sonra veya oyuna ilk başlanırken atılan atışlara servis denir. 2 veya 5 servis atışından sonra servis rakip oyuncuya geçer.

İyi bir masa tenisi oyuncusu olmak için çok antrenman yapmak gerekir. Oyuna hakim olmak için önce topa hakim olunmalıdır. Herkes masa tenisi oynayabilir ama herkes profesyonel olamaz. Oyuncu masa üzerinde topu istediği yere atabilmelidir.

MASA TENİSİ TERİMLERİ

Ad:  Masa Tenisi-6.jpg
Gösterim: 3539
Boyut:  8.4 KB


Antispin - Üzeri düz ve çok kaygan olan lastik türü. Yüzeyinin çok kaygan olmasından dolayı topun falsosu lastiğin yüzeyinde tutunamaz ve dolayısıyla falsodan etkilenmez. Genellikle sert süngerli bir lastiktir. Çoğunlukla defansif vuruş amaçlı kullanılır. Anti olarak da bilinir.

Backhand
- Raketin dış tarafıyla yapılan vuruş.

Backspin - Topun geriye doğru dönerek karşı tarafa gitmesi, kesme vuruşların falsosu. Underspin de aynı anlamda kullanılmaktadır

Bat - Raket in bir diğer adı.

Blade - Raketin tahta kısmı.

Block - Topspin vuruşlara karşı yapılan bir vuruş şekli. Bu vuruş genelde masaya yakın olarak topun yükselmesi sırasında veya yükseldiği noktada yapılır. Blok yapan kişi raketinin açısını topu çarptıktan sonra karşı tarafa gönderecek şekilde ayarlar. Topun karşıya gidişi rakibin topa verdiği hız ve falsoyu kullanarak olur. Voleyboldaki blok vuruşunun muadili denebilir.

Blocker - Ana vuruşu blok olan oyuncu.

Chop - Kesme. Topun kuvvetli backspin (geriye doğru dönme hareketi) ile karşı tarafa gitmesi. Masaya yakın veya uzak konumdan yapılabilen bu vuruşta top rakibin raketine değdiği anda aşağıya (file dibine) doğru gitme eğilimi gösterir.

Chop Block - Raketin yukarıdan aşağıya doğru hareketi ile birlikte yapılan blok vuruşu. Blok yapılan top karşı tarafa kesme olarak gider.

Chopper - Oyun stili kesme olan oyuncu. Bu tür oyuncuların arada bir atak yapsalar da ana vuruşu kesmedir.

Closed - Raketin topa vuran yüzünü masaya doğru eğik olarak ve masa ile dar açı yapacak şekilde tutmak.

Counter-Drive
- Sert bir vuruşa karşı yapılan sert vuruş.

Cross-court - Köşeden çapraz köşeye yapılan vuruş.

Dead - Hiç falsosu olmayan ve hızı da az olan top. Ölü top olarak da bilinir.

Deep - Filenin uzağına, masanın dış kenarlarına yakın noktalara atılan toplara denir.

Double Bounce - Topun masanın aynı tarafında iki defa zıplaması. Buna engel olamayan oyuncu sayıyı kaybeder.

Drive - Masaya yakın konumdan yapılan spinli veya spinsiz (şut) hızlı vuruş. Counter, counterdrive veya smash olarak da adlandırılabilir.

Down the line
- Topun masaya paralel olarak karşıya gönderilmesi. Bir köşeden çapraz olmayan karşı köşeye yapılan vuruş.

Drop shot
- Topu karşı tarafta file dibine çok kısa olarak atmak. Bu vuruş top karşı tarafta bir defa zıpladıktan sonra masa dışına taşmıyorsa etkilidir.

Flat - Falsosuz ve genelde hızlı giden top.

Flick veya flip
- Fileye yakın konumda raketi bilek veya üst kol hareketi hızlı bir şekilde çevirerek yapılan vuruş. Genelde kısa atılan toplara hücumu başlatmak için kullanılır.

Footwork - Ayak hareketleri. Vuruş için topa yaklaşma yöntemi. Masa tenisinde etkili vuruş yapabilmek için topun geleceği yere önceden gidip pozisyon almak gerekir. Bu da ayakların iyi çalışmasıyla olur.

Forehand
- Raketin iç tarafıyla yapılan vuruş.

Free Hand
- Raket tutmayan el.
Game - Set. Her set 11 sayıda biter (10-10 olursa hariç, 2 fark oluncaya kadar devam eder).

Game Point - Set sayısı.

Hard Bat / Hard Rubber
- Dış yüzeyi süngersiz pütür lastikli olan raket. Süngerli lastikler çıkıncaya kadar en popüler raketler bunlardı.

High Toss Serve
- Topu çok yükseğe atarak servis vuruşuna başlamak. Rakibi şaşırtmak ve falsoyu artırmak için yapılır.

Hitter - Ana vuruş olarak şut atan oyuncu.

Inverted - Dış yüzeyi düz olan (pütürlü olmayan) lastik.

ITTF - Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu. 1926 yılında kurulan ITTF sporun dünya çapındaki en yetkili birimidir. ITTF'in üyeleri 150 den fazla ülkenin masa tenisi Federasyonlarıdır.

Junk - Spinden etkilenmeyen, rakibe spinsiz veya belirsiz falsolu toplar atan anti-spin veya uzun pütür gibi lastikler. Bazı uzun pütür tipi lastikler ITTF tarafından yasaklandı.

Kill - Sayı alma vuruşu. Rakibin karşılayamayacağı şekilde yapılan vuruş. Öldürücü vuruş olarak da bilinir.

Let - Serviste topun fileye değmesi veya harici etkenden dolayı sayının yeniden oynanmasını gerektiren durum.

Lob - Oyuncunun defans amaçlı olarak masadan uzak bir konumdan karşı tarafın yaptığı sert vuruşları geri göndermek için yaptığı defansif vuruşlar. Kullanıcı topu çok yüksek olarak karşı tarafın masasının uzak kısımlarına değişik falsolar ekleyerek gönderir. Amaç rakibin topa tekrar vurmasını zorlaştırmak veya hata yapmasını sağlamaktır.

Long Pips - Uzun pütürlü lastik. Lastiğin pütürleri uzun ve ince oldukları için topla temas ederken eğilirler ve rakibe falsosu belirsiz toplar gönderebilirler. Alışkın olmayanlar için oynaması zor bir lastiktir.

Loop - Bu vuruş masa tenisinde en çok yapılan vuruşlardan bir tanesidir. Topun hızlı bir şekilde ileriye doğru dönerek gitmesidir. Rus Mazunov kardeşlerden birisinin bir yarışmada topu dakikada 9000 devir döndürerek spin yaptığı belirlenmiştir. Bu tip vuruşda top havada bir yay çizip masaya iner. Bu özelliği sayesinde sporcu topa çok hızlı vurup topun yay çizerek masaya düşmesini sağlayabilir. Top masaya çarptıktan sonra hızlanıp falsosuna göre yön değiştiriyor olabilir. Top karşı tarafın raketine çarparsa havaya doğru gitme eğilimi gösterir. Rakip bu tip vuruşlarda topun :

  • Havada yay çizerek gelmesi
  • Masaya çarpınca yön değişitirmesi
  • Raketine çarpınca yön değiştirecek olması
ile uğraşmak zorunda kalır.

Loop, kesme veya spine karşı masaya uzaktan, yakından veya masa seviyesinin altından yapılabilir.

Looper - Ana vuruşu loop olan oyuncu.

Open - Raketin topa vuran yüzünü yukarıya doğru eğik olarak ve masa ile geniş açı yapacak şekilde tutmak.

Paddle - Raket
Penholder - Bir raket tutuş şekli. En iyi forehand vuruş imkanı sağlar, fakat backhand vuruşlarını yapmak zordur. Genelde uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak benimsenmiştir.

Pips - Lastiğin yüzeyini kaplayan ve pütür adı verilen çıkıntıları.

Pips Out - Dış yüzeyi pütürlü olan lastik. Inverted (düz) lastiğin tersi.

Point - Sayı.

Push
- Masa üzerinde yapılan kesme veya itme hareketi. Atak yapma imkanı olmadığı zaman yapılan pasif bir vuruş.

Racket - Raket

Rally - Topun oyunda kaldığı süre. Topun gidip gelmesi.

Rating - Oyuncunun klasman puanı. Oyuncunun katıldığı turnuvalarda aldığı sonuçlara göre devamlı değişir. Genelde 200-2800 arasında değişen bir değerdir.

Receive
- Servis karşılama.

Rubber Cleaner
- Düz lastik yüzey temizleyicisi.

Serve
- Servis atma.

Shakehands - En yaygın raket tutma şekli. Backhand ve forehand vuruşlar için en dengeli tutuş şeklidir.

Sidespin - Topun havada sola veya sağa doğru bir eğri çizerek gitmesini sağlayan vuruş. Bu vuruş genellikle topspin veya loop ile birlikte yapılır.

Smash - Sayı alma vuruşu. Rakibin karşılayamayacağı şekilde yapılan vuruş. Öldürücü vuruş olarak da bilinir.

Speed Glue
- Kullanıldığında lastiği hızlandıran ve falsosunu artıran bir çeşit yapıştırıcı.

Spin - Topun dönmesi.

Stroke - Oyunda servis dahil yapılan herhangi bir vuruş.

Topspin - Topun ileriye doğru dönerek gitmesi. Top havada bir yay çizerek masaya iner.

Twiddle - twirl ile aynı.

Twirl
- Oyun sırasında rakibi hataya zorlamak için raketi çevirerek vuruş yapmak. Eskiden raketin iki tarafında da aynı renk lastik kullanılabiliyordu. Şimdi farklı renkler kulanıldığı için eskisi kadar etkili olmuyor. Bu özellik raketin iki yüzünde özellikleri çok farklı lastikler kullanıldığı zaman etkili olur.

Umpire
- Hakem. Oyunu yöneten ve sayıları sayan yetkili kişi.

Referee - Başhakem.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

5 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış
9 Kasım 2018 / Misafir Cevaplanmış
14 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Temmuz 2011 / Misafir Cevaplanmış
11 Temmuz 2013 / CrasHofCinneT Telefon