Arama

Kosova ve Kosova Tarihi

Güncelleme: 27 Kasım 2016 Gösterim: 13.418 Cevap: 1
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
26 Mayıs 2011       Mesaj #1
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Kosova.jpg
Gösterim: 5908
Boyut:  36.6 KB

Kosova

tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Sponsorlu Bağlantılar
Kosova'ya tarih öncesi dönemlerde yerleşen ilk Hint-Avrupa halkları İlliryalılar ve Traklardı. 6. yüzyılın sonlarında Slavlar Kosova'ya yerleştiler. 850-1018 yılları arasında Kosova Tuna Bulgar Hanlığı'nın bir parçası oldu. 13. yüzyılda Sırpların, 14. yüzyılda ise Osmanlı Türklerinin eline geçti. I. Balkan Savaşı'ndan sonra Yugoslavya Krallığı'na dâhil edilen Kosova, 1992 yılında Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Sırbistan'ın sınırları içinde kaldı. Ancak Sırbistan hükümeti, bu dönemde Kosovalılarca talep edilen ve nüfusunun çoğunluğu Arnavut kökenli olan Kosova halkının özerkliğini tanımadı.

1990’lı yıllarda Sırbistan hükümeti ve Kosovalılar arasında birçok şiddet olayı yaşandı. Kosova 1999 yılında NATO tarafından yapılan Kosova Operasyonu sonrasında Sırbistan’dan ayrı özerklik kazandı.ABD, AET, Sırbistan ve Rusya arasında Kosova'nın statüsü konusunda yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine Kosova 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.

BAKINIZ Kosova Savaşı (Kosova Zaferi, Kosova Savaşları)
Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2016 15:41
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Kasım 2016       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Kosova Tarihi.jpg
Gösterim: 1059
Boyut:  53.7 KB

Kosova

, eskiden (1946-71) Kosovo metohija (Kosmet), Yugoslavya’da, Sırbistan’a bağlı özerk bölge (Sırp-Hırvat özerk bölgesi). 10.887 km2’lik bir alanı kaplar. Nüfus (1991) 1.954.747.

Sponsorlu Bağlantılar
Güçlü bir Doğu etkisinin bulunduğu bölgede kalabalık bir Müslüman nüfus yaşar. Bölge sakinlerinin yaklaşık üçte ikisi Arnavut’tur. Bölgedeki Arnavut-Sırp çekişmesi ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Kabul edilmiş diller Arnavutça, Sırp-Hırvat dili ve Türkçedir.

Akdeniz iklimi etkisinin görüldüğü Beli (Beyaz) Drim Vadisinin güney kesimi dışında yumuşak bir kara iklimi hüküm sürer. Bölgenin Kosova kesimi temelde Sitnica Irmağının suladığı Kosova Gölovası’ndan oluşur. Henüz işletilmeyen yeraltı kaynakları arasında linyit, asfalt ve magnezit sayılabilir. Özellikle Trepca ve Nova Brdo’da kurşun, çinko, bakır, gümüş, altın ve krom çıkarılır. Başlıca kentler yönetim merkezi olan Pristina (yakınındaki Gracanica Manastırı’nda 14. yüzyıl freskleri bulunur) ile Kosovska Mitrovica’dır.

Bölgenin batı kesimindeki Metohija, kabaca Yu- kan Beli Drim Havzasını kapsar. Buradaki başlıca kentler Pec ve Prizren’dir. Balkanların en verimli topraklarını barındıran bölge, gene de Yugoslavya’nın en azgelişmiş yerlerinden biridir. Başlıca tarım ürünleri tahıl (buğday, arpa, mısır), çeşitli sebzeler, tütün, kendir, elma ve üzümdür.
Ormancılık yapılan bölgede ayrıca koyun da yetiştirilir.

Kaynak: MsXLabs.org & Ana Britannica

🌘 🚀

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
19 Ekim 2016 / Mystic@L Osmanlı İmparatorluğu
5 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
12 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış