Arama

Avusturya ve Avusturya Tarihi

Güncelleme: 2 Haziran 2011 Gösterim: 23.156 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
23 Mayıs 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Avusturya ve Avusturya Tarihi
EUR location AUT
Avusturya Cumhuriyeti ya da kısaca Avusturya, Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan, dokuz eyaletten oluşan bir federasyondur. Batıda Lihtenştayn ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde ise Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.
Sponsorlu Bağlantılar
Tarihçe

Çok eski tarihlerden beri insanların yaşadığı bu ülke, M.Ö. 100 yıllarında Romalılar tarafından işgal edilmiştir. Almanya ile beraber olan Avusturya'ya 803 senesinde Şarlman tarafından "Doğu Marklığı" unvanı verildi. Böylece Germen İmparatorluğunun bir parçası olarak kurulmuş oldu. Daha sonraları başa geçen Habsburg Hanedanı, ülkenin sınırlarını genişletmişlerdir. On beşinci asırda Avrupa'nın ve Hıristiyanların en güçlü devleti haline gelen Avusturya, Osmanlılara ve Müslümanlara karşı arkası kesilmeyen saldırılara liderlik etmiştir. On altıncı asır başlarında yapılan saldırılara son vermek ve İslamiyeti yaymak gayesiyle Osmanlı Devleti çeşitli seferler ile 1529'da Macaristan'ı daha sonra 1540'ta Avusturya'yı yendi. Kral I. Ferdinand, Macaristan'ın Osmanlı Devletine bırakılması ve senede 30.000 duka altını vergi vermek şartları ile bir antlaşma imzaladı. Böylece Avusturya'nın saldırıları son buldu.
Çeşitli savaş ve isyanlarla Osmanlı Devletinden ayrılan Macaristan ile birleşerek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu kurdular. Birinci Dünya Savaşında parçalanan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan Avusturya harp sonunda Almanya ile birleşmek istemesine rağmen, galip devletler buna müsaade etmediler. Müstakil bir devlet olarak kurulan Avusturya Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşında Hitler tarafından 1938'de Almanya'ya katıldı. Savaş sonunda Almanya'nın yenilmesi ile Avusturya; Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, İngiltere ve Fransa tarafından işgal edildi. 1955'te bu devletlerle bir antlaşma yapıldı. Buna göre Avusturya hiçbir devletle birlik kuramayacak ve herhangi siyasi bir bloka dahil olamayacaktı. Bu şartlarla bugünkü Avusturya Cumhuriyeti kurulmuş oldu.

Coğrafya
Au map
Avusturya Batı'da Konstans Gölü'nden doğuda Neusiedl Gölü'ne kadar uzanır. En doğu noktasından en batı noktasının uzaklığı 570 kilometre, en kuzey noktasından en güney noktasının uzaklığı yaklaşık 300 kilometredir.
Doğu Alpler üzerinde kurulmuş bulunduğundan ülkenin aşağı yukarı dörtte üçü dağlık arazidir. Kuzeyde ülkeyi batıdan doğuya kateden Tuna Nehri'nin ülkedeki uzunluğu 350 kilometredir. Bu kısımlar en alçak yerlerdir. Alpler Avusturya'da ülkeyi batıdan doğuya doğru üç sıra halinde kaplamışlardır. Ülkenin en yüksek dağı 3798 m ile "Gross Glockner"dir.
Göller bakımından çok zengin olmasına rağmen bu göller çok küçüktür. En büyük gölü Neusiedl Gölü'dür ki, yüzölçümü 320 km² dir. Bunun bir kısmı da Macaristan'a aittir.

İklim

Avusturya'nın büyük bölümü, karasal ve okyanus etkileri gösteren, Orta-Avrupa geçiş ikliminin etkisi altındadır. Yoğun yağış ve Batı rüzgarı iklimi etkileyen önemli etkenlerdir. Alp bölgesinin kendine ait bir iklim özelliği vardır. Bu bölgede yazlar serin, kışlar bol kar yağışlıdır. Burada yıllık yağış 3000 mm. seviyesine ulaşır.
Ülkenin kuzey ve batısını etkisi altına alan okyanus etkisi nedeniyle bu bölgelerde yağışlar daha düşük (yıllık 2000 mm.) ve yıl içinde sıcaklık farklılaşmaları daha stabildir. Kışlar bu bölgelerde göreceli olarak yumuşak ve yazlar da sıcak geçer. Salzburg'da ortalama sıcaklık Ocak ayında -2°C Temmuz'da 18°C'dir.
Ülkenin doğusunda karasal iklim egemendir. Bu bölgede kışlar çok sert ve yağışlı geçer. Yağışlar genellikle kar şeklinde olup, alçak yerlerde yağmur halinde olur. Hava sıcaklığı kışın genellikle 0°C'ın altında bulunur. Bu zamanda dahi hava açık ve berrak olduğundan kış sporlarına elverişlidir. Ortalama sıcaklık Ocak ayında -4°C, Temmuz ayında 18°C'dir. Bu bölgede yıllık yağış oranı 600 mm. civarındadır.
Tuna Nehri kış aylarında donduğundan, ulaşımın aksamaması için buz kırma çalışmaları devamlı yapılır. Yükseklerde fırtınalar bazen çok şiddetli olur. Kara iklimi özelliğinden dolayı yaz ayları sıcak geçer. Sıcaklık ortalaması 20°C'ın üzerindedir. Bu mevsimde az miktarda da olsa yağış görülür.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar

Ülkenin toplam alanının yarıya yakını ormanlıktır. Kuzey Alplerin ön bölgesini daha çok meşe ve kayın ağaçlarının hakim olduğu ormanlar kaplar. Waldviertel ve Hausruck bölgeleriyle merkezi Alpler'in doğu kısmı kayın, meşe, akçaağaç, ladin ağırlıklıdır.
Avusturya'nın en önemli çevre sorunu sanayi, turizmin yol açtığı yoğun trafik ve çevre ülkelerin çevre kirliliğinin büyük katkıda bulunduğu asit yağmurudur. Ormanlık alanın dörtte biri bu problemden etkilenmektedir ve kimi bölgelerde ağaç sayısında hızlı bir azalma gözlenmektedir. Yoğun tarım, elektrik enerjisi elde etmek üzere yapılan barajlar ve ormanların azalmasıyla ortaya çıkan erozyon ülkenin diğer önemli çevre sorunlarıdır.
Avusturya'nın hayvanlar dünyası Orta Avrupa'nın çeşitliliğini gösterir. Dağlık bölgelerin tipik türleri dağ keçileri ve dağ sıçanlarıdır. Ormanlarda ayrıca karaca, alageyik ve yaban domuzları da yaşar. Ülkede 1997 yılından beri koruma altında bulunan iki düzine kadar özgür kahverengi ayı yaşamaktadır. Ülkenin doğusunda tarla faresi ve tarla sincabına rastlanır.
Ülkenin toplam alanının % 24'ü doğal koruma altındadır. Avusturya'da üç doğal park, yüzlerce de koruma alanı ve doğal park bulunur.

Doğal kaynaklar

Ülkenin aşağı yukarı %47'si ormanlarla kaplıdır. Orta Avrupa'nın en fazla ormana sahip ülkesidir. Alplerin 2150 metreye kadar olan yüksekliklerinde mevcut olan ormanların büyük bir kısmı özel şahıslara aittir.
Madenler bakımından oldukça zengin sayılan Avusturya'da demir, magnezyum, grafit ve kömür elde edilir. Dünyada en çok grafit üreten ülkedir. Petrol ve doğal gaz üretiminde Avrupa'da dördüncü sıradadır. Bunlardan başka bakır, çinko, kurşun, antimon, boksit ve tungsten madenleri de kafi miktarlarda üretilmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
23 Mayıs 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Nüfus ve sosyal hayat

Sponsorlu Bağlantılar
Canaletto 28I29 058

8,17 milyon olan nüfusun yaklaşık % 93'ü Avusturyalı'dır. Almanlar, Slavlar, Hırvatlar ve Macarlar (özellikle Burgenland'da), Slovenler (özellikle Karintiya'da), Çekler (özellikle Viyana'da) ve daha küçük sayıda da İtalyanlar, Sırplar, Romenler ve Türkler ülkenin diğer azınlık gruplarıdır. Nüfusun %18,6'sını 1-14 yaş grubu, %61,6'sını 15-59 yaş grubu, %19,8'ini de 60 yaşından yukarısı teşkil etmektedir. Halkın % 68'i şehirlerde yaşar. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometre kareye 99 kişidir. Bununla birlikte nüfus alana eşitsiz dağılmıştır. Alplerin geniş bölgelerinde yerleşim yoktur. Yıllık nüfus artışı 2004 yılına göre yüzde 0,14 seviyesindedir. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 76, kadınlarda 81,9 yıldır.
En önemli şehirleri Viyana (1,56 milyon), Graz (227 bin), Linz (186 bin), Salzburg (145 bin) ve İnnsbruck'tur (114 bin). Tabiat şartları icabı kış sporlarının merkezi durumundadır. Dolayısıyla turizm ve kış sporları çok gelişmiştir.
Okuma-yazma oranı oldukça yüksektir (% 98 (1983)). Ülkedeki eğitim kurumları Avrupa'nın en eski eğitim kurumlarındandır. Mesela Viyana Üniversitesi 1365'te kurulmuştur. Ülkede mevcut dört üniversite ve buna bağlı çeşitli fakülte ve üniversite seviyesinde akademiler vardır. Kilisenin eğitim ve öğretimde büyük bir ağırlığı vardır. Avrupa'nın kavşak noktası olduğu için taşımacılık ve ulaşım çok gelişmiştir.
Ülkenin resmî dili Almanca'dır. Bölgesel azınlık dili olarak Slovence ve Hırvatça da resmî dil olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Türkçe, Slovence, Hırvatça, Macarca ve Çekçe ülkede konuşulan diğer dillerdir.
Ülke nüfusunun % 78'ini Katolikler oluşturur. Yaklaşık % 5 oranında Protestan bulunur. Nüfusun geri kalanı aralarında Müslüman ve Yahudilerin de bulunduğu çeşitli azınlıkların dinlerine mensuptur.

Nüfus gelişimi

Austria demography
Siyâsî Hayat

Austria Parlament Athena
Avusturya anayasasına göre ülke demokratik federal bir cumhuriyettir. Burgenland, Karintiya, Aşağı Avusturya, Yukarı Avusturya, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg ve Viyana olmak üzere dokuz eyâletten oluşmaktadır.

Yürütme

Devlet Başkanı, Federal Cumhurbaşkanı sıfatı taşır. Anayasa, altı yıllık bir devre için devlet başkanının halk tarafından seçilmesini şart koşmuştur. Federal Cumhurbaşkanı dış meselelerde devleti temsil eder. Anlaşma ve kanunları imzalar, şansölye, yardımcı şansölye, bakan ve diğer yetkilileri tayin eder. Başkan aynı zamanda meclisi toplar, fesheder ve tatile sokabilir.
Hükümet başkanı ise Şansölye olarak da bilinen Federal Başbakan'dır.

Yasama

Parlamento iki kamaralıdır: Bundesrat (Eyaletler Meclisi), eyalet parlamentoları tarafından seçilen 62 milletvekilinden; Nationalrat (Millî Meclis)) ise nisbi temsil ile doğrudan seçilen 183 üyeden oluşmaktadır. Nationalrat adaylarının en az 19 yaşını doldurma şartı vardır. Bundesrat'ta hangi eyaletin kaç parlamenterle temsil edileceği, eyaletin nüfusuna bağlı olarak belirlenir. Bu meclis sadece danışman fonksiyonuna sahip olmasına karşın, kimi yasaların çıkmasını geciktirebilir.
Avusturya'da oy kullanma yaşı 16'dır.

Hükümet
  • Başbakan - Dr. Alfred Gusenbauer (SPÖ)
  • Başkaban Yardımcısı - Wilhelm Molterer (ÖVP)

Siyâsî Partiler ve Başkanları (2007)
  • Avusturya'nın Sosyal Demokratik Partisi (SPÖ) - Dr. Alfred Gusenbauer
  • Avusturya'nın Halk Partisi (ÖVP) - Dr. Wilhelm Molterer
  • Avusturya'nın Özgürlük Partisi (FPÖ) - Heinz-Christian Strache
  • Yeşiller Partisi (GRÜNE) - Dr. Alexander van der Bellen
  • Avusturya’nın Geleceğinin İttifakı (BZÖ) - Peter Westenthaler
  • Avusturya'nın Komünist Partisi (KPÖ) - Mirko Messner
  • Liberal Forum (LIF) - Alexander Zach

Ekonomi

Avusturya ekonomisi, sanayi, turizm ve tarıma dayanmaktadır. Tarıma elverişli toprakları azdır. Bol ürün alabilmek için modern tarım İkinci Dünya Savaşından sonra hızla gelişmiştir. Ülkenin alçak bölgelerinde bulunan çayırlık alanlarda hayvancılık gelişmiştir.
Ekonomisinin ana kaynağını meydana getiren sanayi dalında, pik demir ve ham çelik, alüminyum üretimi ön sıralarda yer alır. Kağıt, kimyasal madde ve plastik diğer sanayi ürünleridir.
Avusturya, dünyanın önde gelen tabii magnezit üreticisidir. Schwechat'taki büyük petrol rafinerisi, ülkenin toplam petrol ve petrol ürünleri tüketiminin dörtte üçünü karşılar.
Geniş ormanlarından elde edilen kerestenin sadece bir bölümü ülkede işlenir. İşlenmemiş kereste ülkenin başlıca ihraç ürünleri arasında yer alır.
En önemli ihraç ürünlerini; makinelar, elektronik araçlar, maden ürünleri, kağıt, elektrik enerjisi, gıda maddeleri meydana getirir.

Turizm

Avusturya'nın dağları, ormanları ve vadileri yaz ve kış aylarında ideal tatil yerleridir. Göller, dağlar ve vadiler, çeşitli sporları ile ünlüdür. Viyana ise müzik, güzel sanatlar ve tarihi eserlerin merkezidir. Operalar, sanat galerileri bale gösterilerinin verildiği salonlar başşehirde toplanmıştır. Kış aylarında binlerce ziyaretçi, kayak yapmaya Avusturya'ya gelmektedir.

Avusturya'nın Eyâletleri

Federal bir cumhuriyet olan Avusturya, dokuz eyaletten oluşur:
Ad:  adsız.JPG
Gösterim: 1230
Boyut:  28.4 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Avusturya tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Tarih Öncesi

Avusturya'nın tarih öncesi, İ.Ö. 270 bin ile 300 bin yıllık bir süreyi kapsar. Coğrafi nedenlerle Avusturya bütün tarihsel dönemlerde aynı yoğunlukta yerleşilmiş ve ortak bir kültürel etkilenime sahip bir bölge değildir.
Paleolitik dönem



Willendorf Venüsü




Buzul çağları boyunca Alp bölgesi buzlarla kaplıydı. Bu dönemde buz kaplı olmayan bölgelerde ilk yerleşimlere rastlanmaktadır. Günümüze paleolitik dönemde kalan buluntuların yarıdan fazlası Aşağı Avusturya'nın genç paleolitik dönemine aittir. En eski buluntular orta paleolitik döneme aittir ve 270 bin yıl önceye dayanır.
Genç paleolitik dönemin taş alet üretimine ait buluntuların yanısıra Stillfried ve Stratzing1988'de bulunan 32 bin yıllık 7,2 cm büyüklüğündeki Galgenberg Venüsü (Dans Eden Fanny) heykeli önemli bir buluntudur. 27 bin yaşındaki 11 cm'lik, kireç taşından yapılmış ve kırmızıya boyanmış ünlü Willendorf Venüsü de yine en ilginç buluntulardan biridir. höyüklerinde çadır benzeri yerleşim kalıntılarına rastlanmıştır.
Eski taş çağından kalan insan iskeletlerine rastlamak oldukça zordur. Avusturya'da ancak genç paleolitik döneme ait iskeletler bulunabilmiştir. 2005 yılında Krems-Wachtberg'de 27 bin yıllık bir bebek iskeleti bulunmuştur.

Mezolitik Dönem

Mezolitik döneme ait buluntulara Aşağı Avusturya, Vorarlberg ve Burgenland'da rastlanmaktadır. Salzburg yakınlarında yapılan bir kazıda yerleşilmiş bir mağarada Geç Mezolitik Dönem'e ait bir çocuk mezarı bulunmuştur.

Neolitik Dönem

Yeni taş çağı döneminde Avusturya'nın tarım yapılabilir bütün bölgelerinde yerleşime rastlanmaktadır. Avusturya'nın en eski sanayi yapıtı sayılabilecek olan ve dönemin alet yapımında önemli bir yeri olan Mauer-Antonshöhe taşocağı bu döneme aittir.

Bakır Çağı



180px Oetzi Memorial

Ötzi Anıtı


Aralarında Stollhof (Aşağı Avusturya) deposunun da bulunduğu en eski bakır nesnelerin kökeni Karpatlar havzasına dayanır. Avusturya'nın doğusunda mağara yerleşimleri yaygındır. Bu döneme ilişkin en önemli buluntu yaklaşık İ. Ö. 3300 yıllarında yaşamış olan bir erkeğe ait olan ve buz adamı Ötzi adıyla bilinen doğal mumyadır.

Bronz Çağı

Bronz çağında artan duvar inşalarının ticaret merkezlerinin bakır ve çinko üretimini, işlenmesini ve ticaretini güvence altına almaya çalıştıklarını düşündürür. Hammadde ve yarı ürünlerin ticaretindeki artış mezar kazılarından da anlaşılmaktadır. Aynı zamanda bu dönemde tuz üretiminin de arttığı ve özellikle Hallstatt tuz yatağının kuzey grubunun bu dönemde işletilmeye başlandığı düşünülmektedir.

Demir Çağı

Avusturya'nın demir çağı Akdeniz'in yüksek kültürleri ve step halklarının etkisi altında kalmıştır. Eski Hallstatt kültüründen Keltlere dayanan Latène kültürüne geçiş hızlı ve kolay bir şekilde olmuştur.

Hallstatt Kültürü

Avusturya'da demir çağının ilk dönemi ünlü kazı bölgesi Hallstatt'ın (Yukarı Avusturya) adına istinaden Hallstatt Zamanı olarak adlandırılır. Batı ve doğu Hallstatt bölgeleri Enns, Ybbs ve InnLigurya kıyısındaki Yunan kolonileriyle irtibatı vardı. Alpler'de Etrüsklerle ve İtalya'nın Yunan etkisi altında yaşayan bölgeleriyle iletişim kurulmuştu. Doğu bölgesi buna karşın step halklarıyla yakın ilişkide olmuştur. Bu halklar KarpatRusya'nın step bölgesine kadar olan bölgede yerleşmişlerdi. Hallstatt halkı tuz nedeniyle zengindi. Lüks ürünlerin kuzey ve Afrika'ya kadar güney deniz bölgelerinden ithal edilmiş olduğu mezar kazılarında keşfedilmiştir. Avusturya'da şarabın yapımına dair en eski kanıt Zagersdorf'ta (Burgenland) keşfedilmiştir. Strettweg'de (Steiermark) keşfedilen bronz dinsel araba modeli dinsel yaşantıya ilişkin önemli bir kanıt sunar. akarsuları tarafından ayrılmıştır. Batı Hallstatt bölgesinin havzasından güney

Latène Kültürü

180px Celts 800 400BC


Latène Kültürü'nün yaygınlık alanı


Genç demir çağı Latène Kültürü olarak bilinen Keltler dönemidir. Bu dönemde ilk defa farklı halk grupları kendilerine ait isimlerle adlandırılabilmektedir. Avusturya topraklarındaki ilk devlet oluşumu Regnum Noricum adı verilen, farklı Kelt kabilelerinin bir araya gelişiyle meydana gelen devletti. Devletin sınırları bugünkü Avusturya'nın güney ve doğu bölgesiyle sınırlıydı. Ülkenin batı bölgesi bu dönemde farklı kabileler tarafından yurt edinilmişti.
Dürrnberg ve Hallein (Salzburg) Keltlerin tuz metropolleriydi. Avusturya'nın doğusunda Oberpullendorf'ta (Burgenland) Romalıların çok övdükleri yüksek kaliteli demire dayanan bir demir endüstrisi gelişmişti. Magdalensberg'teki (Karintiya), Schwarzenbach'taki ya da HainburgBraunsberg'teki yerleşimler sosyal hayatın hareketli olduğu merkezlerdi.

Romalılar ve Kavimler Göçü


Roma İmparatorluğu

180px Austria Romana


Bugünkü Avusturya'da Roma eyaletleri ve yerleşimleri


Bugünkü Avusturya'nın büyük bölümü İ.Ö. 15. yılı dolaylarında Roma İmparatorluğu tarafından işgal edildi. Roma imparatoru Claudius iktidarı sırasında (İ.S. 41-54) sınırları kuzeyde TunaWienerwald'a, doğuda bugünkü Steiermark'ın doğu sınırlarına ve güneydoğu ile güneyde Eisack ve Drau akarsularının ötesine kadar uzanan Regnum NoricumDiokletian (284-305) yönetimi altında eyalet Alpler boyunca kuzeyde Noricum Ripens (Kıyı Noricum'u) ve güneyde Noricum Mediterraneum (İç Noricum) olmak üzere iki parçaya ayrıldı. Ziller ırmağı kıyısına kadar bugünkü Vorarlberg ve Tirol'ü kapsayan Noricum'um batısında bulunan bölge Raetia eyâletiydi. Doğuda bugünkü Burgenland'ın bulunduğu bölgedeki Pannonia eyâleti Noricum'a sınırdı. Tuna nehri kuzeyde yaşayan Cermen kabileleriyle Romalılar arasındaki sınırı belirliyordu. nehrine, kuzey doğuda eyaletini kurdu. Daha sonraları
Avusturya'nın bazı bölgeleri ve Linz (Lentos) gibi kentleri Keltlere dayanır. Daha sonraki bir çok yerleşim Romalılar tarafından kurulmuştur. Viyana'nın doğusunda bulunan Carnuntum kenti bölgedeki en büyük Roma kentiydi. Ayrıca bugünkü Klagenfurt'un kuzeyinde kalan Virunum, Spittal an der Donau'nun yakınlarında bulunan Teurnia da önemli merkezlerdi. Roma dönemine ait önemli kazı bölgeleri Kleinklein (Steiermark) ve Zollfeld'tir (Magdalensberg).
İ.S. 2. yüzyılda Hıristiyanlık yayılmaya başladı. Ülkenin o zamanki kilise organizasyonu İ.S. 4. yüzyıla dayanır. Ülkeye Bayuvarlar'ın yerleşmesinden sonra ülke misyonerlerin etkisi altında kaldı.

Kavimler Göçü

Kavimler göçüyle Roma İmparatorluğu'nun çöküşü başladı. 5. yüzyıldan başlayarak Romalılar Germen kabileleri tarafından tehdit edilmeye başlandı. 408 yılında I. Alarich yönetiminde GotlarLjubljana) Alpler üzerinden Roma komutanı Stilicho472'den sonra Doğu Gotları ve Alemanlar ülkeyi fethedemeden geçip gittiler. 476 yılında Odoaker son Roma İmparatoru'nu devirdikten sonra da eyaletler Roma yönetiminde kaldı. Kral Theoderich'in ölümünden sonra Got Krallığı dağıldı ve böylece Gotlar Noricum'u ele geçirememiş oldular. İtalya'ya girerek Emona'dan (bugünkü tarafından yönetilen Noricum'a ulaştı.
6. yüzyıldan başlayarak Bayuvarların ve bugünkü Vorarlberg bölgesinde de Alemanlar'ın kesintisiz yerleşimine tanık olunur. 6. yüzyılın sonunda Roma İmparatorluğu dağıldı. Doğudan Avarlar tarafından sürülen Slavlar hala bölgede yaşayan kelt-roman halk tarafından engellenemediler ve Drau boyunca batıya kadar ilerlediler. 610 civarında kuzeyden gelip ****ertal'e kadar ilerlemiş olan Bayerler (Bayuvarlar) tarafından durdurulana kadar bu ilerlemeyi sürdürdüler. Slavlarla Bayuvarlar arasındaki sınırı Freistadt, Linz, Salzburg (Lungau) ve Doğu Tirol (Lesachtal) hattı belirliyordu.

Ortaçağ


Erken Ortaçağ (976'ya kadar)

230px Karantania map


Karantanya'nın 828 yılı civarındaki hipotetik sınırları.


Bugünkü Avusturya'nın güneyinde Drau, Mur ve Save vadilerinde yerleşmiş bulunan Slav kökenli gruplar 600 yılı civarında Avrupa'nın ilk bağımsız Slav devleti olan Karantanya'yı kurdular. Karantanya'nın merkezi Zollfeld'di. Karantanya'yı kuranlar bölgede kalan Keltoroman halkla birlikte Franklar'ın ve Avarlar'ın güneydoğu Alp bölgesindeki yeni istilalarına karşı direndiler.
Kuzey Alp bölgesinde 6. yüzyılın ortasında Bayer kökenli gruplar bir dükalık kurmuşlardı. Hükümdarları Agilolfinger hanedanından geliyordu. Bu dönemde Bayerler'in yerleşim bölgesi özellikle Langobardlar'ın geri çekilmesiyle güneyde, bugünkü Güney Tirol'e ve doğuda Enns'e kadar genişledi. Daha doğuda ve bugünlü Bohemya bölgesinde Avarlar ve daha sonra da Slavlar yerleşmişti. Bağımsız yöneticiler olan Bayer düklerinin merkezi Regensburg'tu.
Karolenj hanedanının yönetimi altında Frank İmparatorluğu giderek güçlendi ve 8. yüzyılın sonlarında Bayer dükalıklarının bağımsızlığı sona erdi. Bayerler'in bundan sonra bağımsız kalan son dükü III. Tassilo'ydu. Yine 8. yüzyılın ikinci yarısında Karantanya da yıkıldı ve Franklar'ın idaresine girdi.
Avarlar'a karşı direnmek için Frank kralı Büyük Karl (Carolus Magnus ya da Türkçe'de kullanılan diğer adıyla Şarlman) 800 yılı civarında bugünkü Aşağı Avusturya'da, Enns, Raab ve Drau ırmakları arasında Avar Eyaleti de denilen bir sınır eyaleti, aynı şekilde bu eyaletin güneyine de Karantanya Eyaleti'ni kurdu.
Avarlar'a karşı kurulan sınır eyaleti Macarlar'ın akınları sonucu yok oldu. 907 yılı yaz aylarında Pressburg'da yapılan üç büyük savaştan sonra Frank İmparatorluğu'nun devamı olan Doğu Frank İmparatorluğu'nun sınırı Enns'e kadar geriledi. Bunun hemen ardından I. Arnulf'un Bayer dükü olması bütün doğu Alp bölgesini kapsayan yeni Bayer dükalığının başlangıcı olarak kabul edilir. Doğu Frank imparatoru I. Otto'nun Lechfeld'deki savaşı kazanmasından sonra Macar tehlikesi uzaklaştırıldı ve Macarlar yerleşik hale geçtiler. Bunun hemen ardından yeni bir Bayer dalgası bugünkü Aşağı Avusturya, İstria ve Krain'de geniş bölgeleri ele geçirdi. 10. yüzyılın ikinci yarısında Enns'in doğusunda yeniden, Marchia orientalis olarak adlandırılan bir Bayer eyalet kontluğu ortaya çıktı.

Avusturya Sınır Kontluğu (976-1156)

976 yılında II. Otto bu eyaleti merkezden ayırdı ve Babenberger ailesinden gelen Liupold'a (I. Leopold) verdi. Burası için 996 yılında ilk defa resmi olarak Ostarrîchi ismi kullanıldı. Günümüzde Avusturya'nın Almanca ismi olan Österreich sözcüğü buradan gelmektedir. Bu ismin yanısıra uzun süre Osterlant (Doğu Ülkesi) adı da kullanıldı. Türkçe'deki Avusturya sözcüğü bölgenin isminin Latinceleştirilmiş hali olan Austria'dan gelmektedir.
Babenbergerler bilinçli bir politika ve Kuenringerler gibi diğer güçlü hanedanların da desteğiyle güçlü bir idare kurdular. Merkezleri başlarda Pöchlarn'da, daha sonraları da Melk'te bulunuyordu. Kont III. Leopold imparatorluk sarayındaki imparator IV. Heinrich ile kral V. Heinrich arasındaki taht kavgasına karışma şansı buldu ve V. Heinrich'in zaferine katkıda bulundu. Ödül olarak da Heinrich'in kızkardeşi Agnes von Hohenstaufen'le evlendi. Kurduğu manastırlar nedeniyle (özellikle de Klosterneuburg manastırı) ölümünden sonra aziz ilan edildi.

Babenbergerler idaresinde Avusturya Dükalığı (1156–1246)

180px LeopoldVI


VI. Leopold


Staufer ve Welfen hanedanları arasındaki çatışmalar sonucu 1139 yılında Bayer Dükalığı Babenbergerler'e geçti. I. Friedrich tartışmayı sona erdirmek istediğinden Bayer Dükalığı'nı Welfenler'e geri verdi. Ancak teselli ikramiyesi olarak Privilegium minus adı verilen belgeyle Avusturya 1156 yılında dükalık statüsüne yükseltildi. Böylece Avusturya Bayer Dükalığı'na karşı bağımsızlığını kazanmış oldu ve Kutsal Roma İmparatorluğu içinde bağımsız bir egemenlik bölgesi oldu. Avusturya'nın ilk dükü Heinrich Jasomirgott yine 1156'da Viyana'yı dükalığın merkezi haline getirdi. 1186 yılında Georgenberger Handfeste adı verilen vasiyetname uyarınca, 1192 yılında Traungauer hanedanı sona erince, Traungau, bugünkü Yukarı Avusturya'nın merkez bölgesi, Aşağı Avusturya'nın güneyindeki Pitten Kontluğu ve bugünkü Slovenya'nın büyük bölümünü kapsayan Steiermark Dükalığı da Babenbergerler'in eline geçti.
VI. Leopold ile ortaçağ Avusturya'sı kültürel olarak doruk noktasına ulaştı. O zamanın devrimci sanatı Gotik VI. Leopold zamanında yayıldı. Onun oğlu olan II. Friedrich ile 1246 yılında Babenbergerler'in atasoylu (erkekler üzerinden taşınan) çizgisi sona erdi.

Babenbergerler ve Habsburglar arasında Avusturya Dükalığı (1246-1282)

180px Die deutschen Kaiser Rudolf von Habsburg


Rudolf von Habsburg


1256 yılında dükalığın önde gelenleri tarafından karışıklığı gidermek üzere çağrılan BohemyaOttokar Přemysl bir çok mirasçı arasında başarılı olan kişi oldu. Politikası daha çok asilleri bastırırken, kentlerdeki burjuvaziyi desteklemeye yönelikti ve bu özelliğiyle HabsburglarRudolf von Habsburg'u buldu. 1278 yılındaki Marchfeld Savaşı'nda Rudolf von Habsburg'un Ottokar'ı yenilgiye uğratmasından sonra Habsburglar Avusturya ve Steiermark dükleri haline geldiler. Kralı zamanında bile uzun süre Viyanalı'ların aklında kaldı. Ottokar Kutsal Roma İmparatorluğu tahtına yönelince, karşısında

Habsburg idaresi altında Avusturya Dükalığı (1282-1452)

1335 yılında Habsburglar Meinhardiner hanedanının mirasçısı olarak Karintiya ve Krain'i elde ettiler. 1363 yılında da Tirollü Margarethe kendi mirasçısı kalmayınca Tirol'ü dük IV. Rudolf'a verdi. Böylece doğu Alplerde bir ülkeler bütünü ortaya çıktı.
IV. Rudolf ortaçağın sonlarının en entrikacı yöneticisiydi. Viyana'nın önemini ön plana çıkartacak önlemler aldı. Privilegium maius adında çarpıtılmış bir belge hazırlattı. Bu belgeye göre Avusturya arşidüklüğe yükseltiliyor ve kendisi de bir çok ayrıcalık elde ediyordu. Bu belge imparator IV. Karl tarafından kabul edilmediyse de, daha sonra 1453'te Habsburg kökenli imparator III. Friedrich tarafından onaylandı.
1379 Neuberg anlaşmasına göre Habsburg egemenliği ilk defa bölündü. Bunu 1406 ve 1411'de iki bölünme daha izledi. Böylece 3 ülke bütünü ortaya çıkıyordu:
  • Aşağı Avusturya ülkeleri (Yukarı ve Aşağı Avusturya)
  • İç Avusturya ülkeleri (Steiermark, Karintiya, Krain, İç İstriya ve Trieste)
  • Ön Avusturya ülkeleri (Tirol, Vorarlberg ve Suebya ile Alsas'ın ön bölgeleri)
15. yüzyılın neredeyse tamamı miras sorunları ve aile kavgalarıyla geçti. Bu ülkenin politik ve ekonomik gücünü bir hayli zayıflattı. V. Friedrich bütün rakiplerini saf dışı ederek ya da miraslarına sahip olarak sonunda ülkeyi tekrar bütünleştirebildi. V. Albrecht de Luxemburgların varisi olarak Roma-Germen Kralı seçildi. Taht sonunda 1452 yılında Kutsal Roma İmparatoru olarak taç giyen III. Friedrich'e kaldı.

Habsburg Egemenliği

180px Albrecht DC3BCrer 084b


Albrecht Dürer'in fırçasından İmparator Maximilian


180px Tizian 066



Tizian'ın fırçasından V. Karl



Avusturya'nın Büyük Güç Haline Gelişi

İmparatorun içerideki iktidarı çok büyük değildi. Birçok soylu aileler kendi politikalarına göre iktidara sahip olmak istiyorlardı. Böylece III. Friedrich'in parlak olmayan ama sıkı siyaseti geride sağlam bir iktidar bıraktı. Bu iktidarı 1477'de Kutsal Roma İmparatorluğu ve Fransa arasındaki Burgundiya ülkelerinin mirasçısı Burgundiyalı Maria ile evlenen oğlu I. Maximilian daha da güçlendirdi. Maria'nın erken yaşta ölümü üzerine Maximilian Bretonya varisi Breton Prensesi Anne ile evlendi. Ancak Fransa'nın müdahalesi Bretonya'nın Avusturya'ya geçmesini engelledi. 1496'da İmparator Maximilian oğlu Güzel Philipp'i Kastilya ve Aragon prensesi Johanna ile evlendirdi. Böylece Avusturya sadece İspanya, Napoli, Sicilya ve Sardinya'da değil, aynı zamanda İspanyol sömürgelerinde de miras hakkı elde etti. Bu dönemde ünlü özdeyiş ortaya çıktı: "Bella gerant allii - tu felix austria nube" (Diğerleri savaşsın - sen mutlu Avusturya evlen!). 1499'da Suabe Savaşı sona erdi. Basel Barışı sonucu Habsburglar kendi tarihi kalelerinin bulunduğu Habsburg'u elden çıkartmak zorunda kaldılar. Böylece İsviçre'nin 1648 Westfalya Barışı'yla kesinleşecek olan Kutsal Roma İmparatorluğu'ndan kopuşu başladı. 1500 yılında Maximilian miras sonucu Görz Prensliği'nin sahibi oldu. Oğlu Güzel Philipp'in miras sonucu İspanya (ve İspanyol sömürgeleri) kralı olması sonucu Avusturya dünya çapında bir güç haline gelme fırsatıyla karşı karşıya kaldı. 1519'da tac giyen V. Karl bu fırsatı kaçırınca 1555'te tahttan çekilmek zorunda kaldı.
1521'de Avusturya toprakları imparator V. Karl tarafından kardeşi I. Ferdinand'a verildi. I. Ferdinand merkezi yönetim yapısını yerleştirdi. Aynı yıl Bohemya ve Macaristan üzerinde miras hakkı olan Anna'yla evlenen I. Ferdinand böylece 1526'da bu toprakları Avusturya'ya kattı. 1524'te V. Karl Friesland'ı imparatorluğa dahil etti. 1526 yılında Mohaç Savaşı'nın kaybedilmesinden sonra Ferdinand sadece Macaristan, Bohemya ve çevre ülkeleri değil, aynı zamanda Macaristan'ın daha önce kendisine karşı tampon bölge oluşturduğu OsmanlıJohann Zápolya'yı destekleyen Macar soylularıyla da çatışmaya düştüler. 1528'de Overijssel ve Utrecht Habsburg idaresine geçti. 1531 yılında I. Ferdinand rüşvet yardımıyla Roma-Germen İmparatoru seçildi. Milano Dükalığı V. Karl tarafından ilhak edildi. 1538 yılında Macaristan Habsburglar, Osmanlılar ve Macar soyluları arasında paylaştırıldı: tehlikesini de miras almış oldu. Üstelik Avusturyalılar ilk kez olarak kral
  • Macar Krallığı (Batı ve Kuzey Macaristan ve Slovakya), Bohemya ve Moravya Habsburglar'a geçti.
  • Ülkenin ortası Osmanlılar'a geçti.
  • Erdel'in kontrolü birbirleriyle rekabet halde Macar soylularının eline geçti.
1555'te V. Karl Augsburg Din Barışı sonucu tahttan çekildi. Bu Habsburgların İspanyol ve Avusturya hatları olarak ikiye bölünmesine yol açtı. Avusturya hattı 1806 yılına kadar neredeyse kesintisiz olarak Roma-Germen İmparatorluğu'na sahip oldular.

Reform ve Karşı Reform

180px Joseph Heintz d C384 003


İmparator II. Ferdinand


Reformasyon döneminde Tirol hariç Avusturya topraklarında halk büyük oranda Protestanlık'a geçti. Halkın tekrar Katolikleştirilmesi (Ana madde: Karşı-reform) ancak 1600'lere doğru yoğun şiddet politikaları sayesinde mümkün oldu. Bu süreçte ön plana çıkan Cizvitler ve Arşidük Matthias'ın temsilcisi Kardinal Melchior Khlesl oldu. Ancak bu politikanın önde gelen uygulayıcısı II. Ferdinand'dı. II. Ferdinand "sapkın"lardan oluşan bir ülke yerine bir çöl yönetmeyi tercih ettiğini söylüyordu.
Bu politika Avusturya'yı Bohemya Ayaklanması sonucu çıkan Otuz Yıl Savaşları'na sürükledi. Bir süre boyunca Habsburglar Kutsal Roma İmparatorluğu'nu mutlaki monarşiye dönüştürdüler. Ancak savaşın sonunda gerek Avusturya topraklarını, gerekse de Bohemya'yı yeniden ele geçirebildiler. Böylece bu topraklardan bir devlet oluşturmaya çalıştılar. Daha 1680'lerden başlayarak Philipp von Hörnigk ya da Johann von Justi gibi iktisat teorisyenleri bu yönelime hız verdiler.

Habsburglar ve Osmanlı Tehditi

Osmanlılar daha 15. yüzyılda Avusturya topraklarındabir güç olarak görünmeye başlamışlardı. Bunu 1529 yılında Osmanlı ordusunun giriştiği I. Viyana Kuşatması izledi. Osmanlılar başarılı olamadılar. Ancak bu süreci yaklaşık 200 yıl sürecek olan sürekli bir Osmanlı-Avusturya savaşı izledi.

180px Vienna Battle 1683

II. Viyana Kuşatması


1683 yılında Osmanlılar Viyana'yı tekrar kuşattı. Ancak bu II. Viyana Kuşatması da başarısız oldu. Avusturya bu başarısını Dük Karl von Lothringen'in Polonya Kralı Johann III. Sobieski'nin Kahlenberg üzerinden Osmanlı birliklerine arkadan saldırmasıyla kazandı. Bu yenilgi Osmanlı'nın Avusturya için giderek bir tehlike olmaktan çıkmaya başlamasına yol açtı. Karl von Lothringen ve Prens Eugen von Savoyen gibi komutanların yönetiminde Osmanlı'ya karşı biri 1683-1699 arası, diğeri 1716-1718 arası süren iki bir savaş sonucu Osmanlılar Belgrad'ın arkasına kadar geriletildi. 1699'daki Karlofça ve 1718'deki Pasarofça antlaşmaları Osmanlı'nın yenilgisini resmileştirdi.
Bu süreç Avusturya'yı büyük oranda etkileyen Barok sanatının gelişmesi için gereken olanakları yarattı.

Miras Savaşları

İspanyol Habsburglar'ın soylarının 1700 yılında sona ermesinden sonra Avusturya Habsburgları XIV. Louis ile İspanyol tahtı miras olarak ele geçirmek için bir mücadeleye giriştiler. Savaş İmparator I. Joseph tarafından başarıyla yürütüldüyse de, onun ölümünden sonra başarısızlıklar üst üste geldi. Kardeşi VI. Karl yaşayan son Habsburg olarak eğer diğer Avrupa güçleri tarafından engellenmeseydi dünya çapında bir imparatorluğu miras olarak alabilecekti. Ancak 1713 Utrecht Barışı ile İspanya'nın çevre toprakları (İspanyol Hollandası, Napoli, Lombardiya) miras olarak Habsburglar'a kaldı.
Aynı yıl içinde Avusturya Monarşisi'nin ilk anayasası olarak kabul edilen Pragmatische Sanktion yayınlandı. Bu yasa monarşinin bölünmezliğini ve ayrılmazlığını öngörüyor ve bunu sağlamak için de ilk çocuk ve destekleyici kadından geçen miras ilkelerine dayanan bir birleşik veliahtlık öngörüyordu.
Osmanlılar'a karşı 1714-1718 arası kazanılan zaferlerden sonra Habsburglar Kuzey Bosna, Kuzey Sırbistan (yaklaşık olarak bugünkü Voyvodina toprakları), Banat ve Küçük EflakSardinya'ya karşılık Sicilya'nın değiştirilmesiyle Habsburg İmparatorluğu tarihinin en geniş sınırlarına ulaştı. Habsburglar'ın eline geçti.
Kadından geçen veraset olanağını çıkartan VI. Karl'ın sadece 1717'de doğan bir tek kızı vardı: Maria Theresia. Bu tercihin önemi imparatorun ölümünden sonra daha da belirginlik kazandı. Çünkü Habsburglar'ın erkek soyu tümüyle ortadan kalkmıştı. Bu yüzden Maria Theresia eşi Franz Stephan von Lothringen ile birlikte yeni bir hanedanın, Habsburg-Lothringen hanedanının kurucusu oldu.
Maria Theresia kendine düşen mirası Avusturya Miras Savaşı (1740-1748) sırasında büyük oranda savunabildi. Sadece Silezya Prusya'nın eline geçti. İkinci bir savaş (1756-1763) ile yeniden kazanılmak istendiyse de, bunda başarılı olunamadı.

Maria Theresia'nın Reformları

200px Maria theresia van Oostenrijk II


Kraliçe Maria Theresia


Sonraki yıllarda Maria Theresia tarafından Avusturya ve Bohemya toprakları anayasasında bir dizi temel değişiklik yapıldı:
  • Monarşiye ait ayrıcalıklar kısıtlandı
  • Çevre ülkeler kendilerine ait bir yönetime sahip olma hakkını yitirdi
  • Loncalar merkezde söz hakkını yitirdi
  • Yargı ve yönetim birbirinden ayrıldı
  • Avusturya ve Bohemya'nın mali ve askeri makamları birleştirildi
  • Soylular monarşiye hizmetle görevlendirildi
  • Okul zorunluluğu getirildi.
  • İçki yasaklandı.
Macaristan eski anayasayı devam ettirdiği için böylece ortaya bir Avusturya-Macaristan ikiliği çıktı.
Maria Theresia'nın yönetimi altında Galiçya, Lodomerya, Banat ve Erdel gibi nüfus yoğunluğu düşük olan yerlere yerleşimler hızlandı. En önemli göçmen topluluğu Suablar'dı. Bu yerleşim politikası monarşinin sonuna kadar sürdü ve ayrıca Bukowina'ya 19. yüzyıl sonlarında buranın kültürünü büyük oranda etkileyen Yahudiler yerleşti.

Aydınlanmış Mutlakiyet

200px Georg Decker 001


II. Joseph


1765 yılında Maria Theresia'nın oğlu II. Joseph tahta ortak oldu ve 1780-1790 arası bütün yönetimi devraldı. II. Joseph aydınlanmış mutlakiyet çerçevesinde bir çok reform yaptı. 1781'de serfliği kaldırdı ve bir çok manastırı kapattı. Bavyera'yı Avusturya Hollandası'yla değiş tokuş etme çabası başarısız oldu. Yeni reformların yapılması özellikle Macaristan ve Avusturya Hollandası'nın direnişiyle engellendi. Buna karşın Joseph önemli bir Aydınlanmacı ve burjuva toplumunun hazırlanmasının öncüsü olarak kabul edilir.
200px Leopold II


II. Leopold


Avusturya 1773'te Polonya'nın birinci ve 1795'te üçüncü defa bölüşülmesinde rol oynadı. İlk bölüşülmede Avusturya Galiçya'nın geniş bir bölgesini ve Lviv çevresindeki bölgeyi ele geçirdi ve Galiçya ve Lodomerya Krallığı'nı kurdu. Üçüncü bölüşmede Galiçya'nın geri kalan bölgesi ve Küçük Polonya Avusturya'nın eline geçti.
1790'da ölen II. Joseph'in devamcısı küçük kardeşi II. Leopold'du. Prusya Kralı II. Friedrich Wilhelm'le birlikte Fransız Kralı XVI. Louis'e yardım etme çabası başarılı olamadı. II. Leopold 1792 yılı Mart ayında beklenmedik bir şekilde 44 yaşında öldü.
Fransız Devrimi sonrasında Avusturya'da Aydınlanmacı görüşler askıya alındı. Leopold'un oğlu II. Franz devlet şansölyesi Metternich'in adıyla özdeşleşmiş katı bir gerici politika izledi. Bu politik durgunluk 19. yüzyılın ilk yarısı boyunca sürdü.
Fransız Devrimi'ni takip eden dönemde Avusturya da Napolyon Savaşları'na katıldı. Napoleon'un 1804 yılında imparator olarak tac giymesine II. Franz Avusturya İmparatorluğu'nu ilan ederek karşılık verdi. Böylece II. Franz aynı zamanda Avusturya İmparatoru I. Franz adını aldı. 1805 Pressburg Barışı'nda Avusturya topraklarından büyük bir bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Veneto'yu kaybetti, Tirol'ü ve Vorarlberg'i Napoleon'la müttefik olan Bavyera'ya bıraktı. Buna karşılık Salzburg'u ele geçirdi. Napoleon tehditi altında II. Franz 1806'da Kutsal Roma İmparatorluğu tacını terketti ve bu Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sonu oldu.

Avusturya İmparatorluğu (1804-1866)

Aynı zamanda Almanca konuşan prensler Napoleon'un çabaları sonucu ona asker vermek zorunda olan Ren Birliği'ni (Rheinbund) kurdu. Bu arada dışişleri bakanlığına yükselen Metternich'in çabasıyla II. Franz'ın kızı Marie Louise 1810 yılında Napoleon ile evlendi. Napoleon Ekim 1813'te Avusturya, Rusya ve Prusya birliklerinin oluşturduğu birleşik ordu karşısında Leipzig Halklar Savaşı'nda bozguna uğradı. 1814 Nisan'ında tahttan ayrıldı. Aynı yılın Eylül ayında Viyana Kongresi Avrupa'nın yeni düzenini belirlemeye başladı. Avusturya bu yeni düzen içinde bir çok bölgeyi yeniden ele geçirdi ve Suabe ön bölgesini Salzburg piskoposluğu ile değiştirdi. Artık Habsburglar orta İtalya'ya kadar geniş bir bölgeye hakim durumdaydı.
Mart 1815'te Napoleon Elba'daki sürgünden Fransa'ya geri döndü. 1815 Haziran ayında Waterloo Savaşı'da aldığı yenilgi Napoleon'un sonu oldu. Aynı yıl Frankfurt'ta Avusturya'nın daimi başkanlığında Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun devamı olarak Alman BirliğiÜç İmparatorluk İttifakı'nı kurdu. Bu ittifakın Avrupa'nın politik stabilitesini savunması bekleniyordu. kuruldu. Aynı zamanda Avusturya, Prusya ve Rusya

İkili Monarşi

1867 yılında Macaristan'la birleşerek Avusturya-Macaristan İmparatorluğunu kuruldu. Avusturya-Macaristan, 1878 ylında Bosna-Hersek'i işgal ederek 1909 yılında ilhak etmişti.

Birinci Dünya Savaşı


Birinci Cumhuriyet


Avusturya Faşizmi


Nazi Egemenliği


İkinci Cumhuriyet


Büyük Koalisyon


Kreisky Dönemi


İkinci Büyük Koalisyon


ÖVP-FPÖ Koalisyonu


Üçüncü Büyük Koalisyon
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
9 Nisan 2010       Mesaj #4
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Avusturya ve Avusturya Tarihi

Coğrafi Verileri
  • Konum: Orta Avrupa'da, İtalya ile Slovenya'nın kuzeyinde yer alır.
  • Coğrafi konumu: 47 20 Kuzey enlemi, 13 20 Doğu boylamı
  • Haritadaki konumu: Avrupa
  • Yüzölçümü: toplam: 83,870 km²
    • kara: 82,444 km²
    • su: 1,426 km²
  • Sınırları: toplam: 2,562 km
  • Sınır komşuları: Çek Cumhuriyeti 362 km, Almanya 784 km, Macaristan 366 km, İtalya 430 km, Liechtenstein 35 km, Slovakya 91 km, Slovenya 330 km, İsviçre 164 km
  • Sahil şeridi: 0 km
  • İklimi: Ilıman kıtasal iklim.
  • Arazi yapısı: Batı ve güneyinde Alpler, doğu ve kuzey kısımlarda çoğunlukla düzlükler yer alır
  • Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Neusiedler See 40 m; en yüksek noktası: Grossglockner 6,960 m
  • Doğal kaynakları: Demir, kereste, magnezit, kurşun, kömür, linyit, bakır, hidro enerji
  • Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %17
    • daimi ekinler: %1
    • otlaklar: %23
    • ormanlık arazi: %39
    • diğer: %20 (2005 verileri)
    • Sulanan arazi: 457 km² (2003 verileri)
  • Coğrafi not: Kara ile çevrili
Nüfus Bilgileri
  • Nüfus: 8,210,281 (Temmuz 2009 verileri)
  • Nüfus artış oranı: %0.09 (2006 verileri)
  • Mülteci oranı: 1.94 mülteci/1,000 nüfus (2006 tahmini)
  • Cinsiyet oranı: doğumlarda: 1.05 erkek/kadın
    • 15 yaş altı: 1.05 erkek/kadın
    • 15-64 yaşlarında: 1.01 erkek/kadın
    • 65 yaş ve üzeri: 0.68 erkek/kadın
    • toplam nüfusta: 0.95 erkek/kadın (2006 verileri)
  • Bebek ölüm oranı: 4.6 ölüm/1,000 doğan bebek (2006 tahmini)
  • Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 79.07 yıl
    • erkeklerde: 76.17 yıl
    • kadınlarda: 82.11 yıl (2006 verileri)
  • Ortalama çocuk sayısı: 1.36 çocuk/1 kadın (2006 tahmini)
  • HIV/AIDS - hastalıklarına yakalanan yetişkin sayısı: %0.3 (2003 verileri)
  • HIV/AIDS - hastalığı olan insan sayısı: 10,000 (2003 verileri)
  • HIV/AIDS - hastalıklarından ölenlerin sayısı: 100 den az (2003 verileri)
  • Ulus: Avusturyalı
  • Nüfusun etnik dağılımı: Avusturyalı %98, Hırvat, Sloven, diğer (Macar, Çek, Slovak, diğer)
  • Din: Roma Katolikleri %73.6 , Protestanlar %4.7, Müslümanlar ve diğer %21.7
  • Diller: Almanca (resmi), macarca, slovence, hırvatca
  • Okur yazar oranı: 15 yaş ve üzeri için veriler
    • toplam nüfusta: %98
Yönetimi
  • Ülke adı: Resmi tam adı: Avusturya Cumhuriyeti
  • kısa şekli : Avusturya
  • Yerel tam adı: Republik Oesterreich
  • yerel kısa şekli: Oesterreich
  • ingilizce: Austria
  • Yönetim biçimi: Federal Cumhuriyet
  • Başkent: Viyana
  • İdari bölümler: 9 eyalet; Burgenland, Kaernten, Niederoesterreich, Oberoesterreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg, Wien
  • Bağımsızlık günü: 1156 (Bavarya'dan)
  • Milli bayram: Ulusal gün, 26 Ekim (1955)
  • Anayasa: 1920
  • Üye olduğu uluslararası örgüt ve kuruluşlar: AfDB (Afrika Kalkınma Bankası), AsDB (Asya Kalkınma Bankası), AG (Avustralya Grubu), BIS (Uluslararası İmar Bankası), BSEC (Karadeniz Ekonomik İşbirliği) (gözlemci), CCC (Gümrük İşbirliği Konseyi), CE (Avrupa Konseyi), CEI (Orta Avrupa Girişimi), CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı), EAPC (Avrupa - Atlantik Ortaklık Konseyi), EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası), ECE (Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu), EIB (Avrupa Yatırım Bankası), EMU (Avrupa Ekonomi ve Para Birliği), ESA (Avrupa Uzay Ajansı), Avrupa Birliği, FAO (Tarım ve Gıda Örgütü), G- 9, IADB (Amerika Bölgesi Kalkınma Bankası), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), IBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası), ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICC (Milletlerarası Ticaret Odası), ICFTU (Uluslararası Serbest Ticaret Birlikleri Konfederastonu), ICRM (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi), IDA (Uluslararası Kalkınma Birliği), IEA (Uluslararası Enerji Ajansı), IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu), IFC (Uluslararası Finansman Kurumu), IFRCS (Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Toplulukları Federasyonu), ILO (Uluslarası Çalışma Örgütü), IMF (Uluslararası Para Fonu), IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü), Intelsat (Uluslararası Telekomünikasyon ve Uydu Örgütü), Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi), IOM (Uluslararası Göçmen Teşkilatı), ISO (Uluslararası Standartlar Örgütü), ITU (Uluslararası Haberleşme Birliği), MINURSO (BM Bati Sahra Referandum Misyonu), NAM (ziyaretçi), NEA (Nükleer Enerji Ajansı), NSG, OAS (gözlemci), OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü),OPCW, OSCE (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü), PCA (Daimi Hakemlik Mahkemesi), PFP (Barış için Ortaklık), UN (Birleşmiş Milletler), UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı), UNDOF (BM Ateşkes Gözlem Misyonu), UNESCO (Eğitim-Bilim ve Kültür Örgütü), UNFICYP (BM Barış Gücü), UNHCR (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği), UNIDO (Endüstriyel Kalkınma Örgütü), UNIKOM (BM Irak-Kuveyt Gözlem Misyonu), UNITAR (BM Eğitim Araştırma Enstitüsü), UNMEE (BM Etyopya-Eritre Misyonu), UNMIBH (BM Bosna Hersek Misyonu), UNMIK (BM Kosova Geçici Yönetimi), UNMOT, UNOMIG (BM Gürcistan Gözlem Misyonu), UNTAET (BM Doğu Timor Geçiş Yönetimi), UNTSO (BM Mütareke Gözlem Örgütü), UPU (Dünya Posta Birliği), WCL (Dünya Emek Konfederasyonu), WEU (gözlemci), WFTU (Dünya İşçi Sendikaları Federasyonu), WHO (Dünya Sağlık Örgütü), WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı), WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü), WToO (Dünya Turizm Örgütü), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü), ZC
Ekonomik Göstergeler
  • GSYİH: Satın alma Gücü paritesi: 265.8 milyar $ (2005 verileri)
  • Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %5.2 (2005 verileri)
  • İş gücü: 3.49 milyon (2005)
  • İşsizlik oranı: %5.2 (Aralık 2005)
  • Bütçe: gelirler: 148.6 milyar $; giderler: 154.5 milyar $ (2005)
  • Endüstri: İnşaat, makine, araçlar ve parçaları, gıda, kimyasallar, kağıt ürünleri, iletişim araçları, turizm
  • Endüstrinin büyüme oranı: %4.7 (2005 verileri)
  • Elektrik üretimi: 63.69 milyar kWh (2004)
  • Elektrik üretimi için kaynaklar: fosil yakıtlar: %29.53
    • hidro: %67.65
    • nükleer: %0
    • diğer: %2.82 (2004)
  • Elektrik tüketimi: 64.78 milyar kWh (2004)
  • Elektrik ihracatı: 13.53 milyar kWh (2004)
  • Elektrik ithalatı: 16.63 milyar kWh (2004)
  • Tarım ürünleri: Hububat, patates, şeker pancarı, şarap, meyve, süt ürünleri, sığır, domuz, kümes hayvanı
  • İhracat tutarı: 122.5 milyar $ (2005 verileri)
  • İhracat ürünleri: Makine ve parça, kağıt ürünleri, metal eşyalar, kimyasallar, demir - çelik, tekstil, gıda maddeleri
  • İhracat ortakları: Almanya %31.2, İtalya %8.7, ABD %5.8, İsviçre %5.2, Fransa %4.2 (2005)
  • İthalat tutarı: 118.8 milyar $ (2005 verileri)
  • İthalat ürünleri: Makine ve parça, kimyasallar, metal eşyalar, gıda maddeleri
  • İthalat ortakları: Almanya %45.9, İtalya %6.6, İsviçre %4.5 (2005)
  • Dış borç tutarı: 832.8 milyar $ (2008 verileri)
  • Para birimi: Euro (EUR)
  • Para birimi kodu: EUR
  • Mali yıl: Takvim yılı
İletişim Bilgileri
  • Kullanılan telefon hatları: 3.705 milyon (2005)
  • Telefon kodu: 43
  • Radyo yayın istasyonları: AM 2, FM 65, kısa dalga1 (2001)
  • Radyolar: 6.08 milyon (1997)
  • Televizyon yayını yapan istasyonlar: 10 (2001)
  • Televizyonlar: 4.25 milyon (1997)
  • Internet kısaltması: .at
  • Internet servis sağlayıcıları: 37 (2000)
  • Internet kullanıcıları: 4.65 (2005)
Ulaşım ve Taşımacılık
  • Demiryolları: toplam: 6,011 km (167 km elektriklendirilmiş)
  • Karayolları: toplam: 133,718 km
    • asfalt: 133,718 km
    • asfalt olmayan: 0 km (2003 verileri)
  • Su yolları: 358 km
  • Boru hatları: doğal gaz 2,722 km; ham petrol 663 km; petrol ürünleri 149 km (2006)
  • Limanları: Linz, Viyana, Enns, Krems
  • Hava alanları: 55 (2006 verileri)
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
2 Haziran 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Avusturya

(Alm.: Österreich, Fr.: Austriche, İng.: Austria)
Orta Avrupa'da 9 eyaletten oluşan federal cumhuriyet.

Karnten, Nieder-Österreich (Aşağı Avusturya), Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg, Oberösterreich (Yukarı Avusturya), Wien (Viyana) ve Burgenland eyaletlerinden oluşur. Kuzeyde Çekoslovakya, doğuda Macaristan, güneyde Yugoslavya, İtalya, batıda İsviçre ve Almanya ile sınırlanır. Büyük kısmı Alp Dağları ile kaplıdır. En yüksek doruk, Hohe Tauern kitlesinde Gross Glockner'dir (3.800 m.). Komşu ülkelere ulaşımı sağlayan başlıca geçitler; Brenner ve Plöcken, Loibl ve Arlberg'dir. Ana ırmak, Tuna ve kollarıdır. En büyük göl, doğu sınırında Neusiedler'dir.

20. yüzyılın ilk yarısı Avusturya için güçlüklerle dolu bir dönem olmuştur. 1914-1918'den sonra Avrupa'nın en güçlü devletlerinden biri olan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu tarihe karıştı. İmparatorluktan kopan ve ayrılan bölgelerden sonra, yerinde iki küçük Orta Avrupa ülkesi kaldı: Avusturya ve Macaristan. Bu siyasal değişme Avusturya'yı sadece politik bakımdan değil, sosyal ve ekonomik bakımdan da sarstı. İki dünya savaşı arasındaki yılların en önemli olayı Almanya ile birleşmedir (Anschluss). 1939-1945 savaşında yeniden büyük sarsıntılar geçiren ülke, 1950'lerden sonra yavaş yavaş toparlanmaya başladı.

Büyük kısmı dağlık bir ülke olan Avusturya'da tarım olanakları sınırlıdır ve arazinin ancak %20'si ekilir. Tahıl, şekerpancarı, üzüm, başlıca ürünlerdir. Tarım ürünlerinde, özellikle sebze, meyveler ve yağlı tohumlarda dışalım zorunluğu vardır. Mera ve çayırlar (% 30), ormancılık (3.5 milyon hektar iyi durumda orman) bakımından çok daha elverişli koşullar içindedir. Yıllık süt üretimi 3.5 milyon tondur. Ayrıca peynir, tereyağı üretilir. Hayvansal üretim, ihtiyacın tamamına yakınını karşılar. Orman ürünleriyse, Avusturya'nın dışsatımında dördüncü sırayı alır.

Çalışan nüfusun yarıya yakını sanayi sektöründedir (demir, bakır, çinko, grafit, kaolen, talk, manyezit, tuz; ayrıca kömür, petrol ve oldukça yüksek düzeyde elektrik enerjisi üretimi). Demir-çelik, alüminyum, porselen, ağaç işleri, mobilyacılık, başlıca sanayi kollarıdır. Avusturya, Avrupa'nın en önemli turizm ülkelerinden biridir.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

25 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Mimarlık
17 Mayıs 2011 / Jumong Mimarlık
24 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Mimarlık
7 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Mimarlık