Arama

Önemli Tarih Bilgileri

Güncelleme: 11 Eylül 2008 Gösterim: 19.268 Cevap: 5
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Önemli Tarih Bilgileri
Genel Tarih Bilgileri
Sponsorlu Bağlantılar

*19. yüzyılın sonlarında aynı yılda, aynı haftada, aynı saatte doğmuşiki ünlü Avrupalı söyleyin. Bu iki adamın dışgörünüşleri birbirine benziyordu ve birbirlerinden ölümüne nefret ediyorlardı. İkisi de büyük olasılıkla yirminci yüzyılın politika ve eğlence dünyası tarihinin akışını herkesten çok etkilemiştir. Yüzlerini herkesin çok iyi tanıdığı bu iki kişi kimdir?

Adolf Hitler ve Charlie Chaplin.
Hitler 20 Nisan 1889'da, Cumartesi günü saat 18.00'de doğmuştur.

Chaplin ise 16 Nisan 1889'da, Salı günü saat 18.00'de doğmuştur.


*İkinci Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da binlerce Yahudiyi kurtarmasıyla tanınan Raoul Wallenberg (1912-47) ile BirleşmişMilletler Genel Sekreteri DağHammarskjöld'un (1905-61) İsveçli diplomatlar olmaları dışında ortak ne özellikleri vardı?

Birinci Dünya Savaşı sırasında her ikisinin de İsveç hükümetinde akrabaları vardı. Dag'ın babası Hjalmar Hammarskjöld başbakan, Raoul'un amcası K.A.Wallenberg ise dışişleri bakanıydı. Bu ikili 1914'den 1917'ye kadar beraber çalışmışlardı.


* New York'taki Hyde Park'ta bulunan FDR Kütüphanesi'nde 11 Ekim 1939 tarihli, daktiloyla yazılmışkırk beşsatırdan oluşan ve Başkan Roosevelt'i (1882-1945) nükleer enerji konusundaki araştırmaları yönetmeye davet eden bir mektup bulunmaktadır. Bu mektubu başkana kim göndermiştir ve mektup yazılışamacına ulaşmışmıdır?

Başkan Roosevelt'i, nükleer enerji konusunda uzmanlaşmışen iyi bilim adamlarını bir araya getirmeye ikna eden etken bu mektup değildi. Bu mektubu yazmayı şünen ilk bilim adamı Albert Einstein (1879-1955) değil, Macaristan doğumlu fizikçi Dr. Leo Sziard (1898-1964) idi. Amerikalıları atom bombası yapmaya teşvik eden mektup Dr, Einstein'ın 2 Ağustos 1939 tarihinde Başkan Roosevelt'e gönderdiği ilk mektuptu. Dr. Szilard'ın içeriğine katkıda bulunduğu bu mektup Ekim'de yazılandan yirmi satır daha kısaydı.

*20. Yüzyıl içinde bir başbakan Beyaz Saray'la ve bir ABD dışişleri bakanıyla temasa geçerek bir Amerikalının bir dünya şampiyonasına katılması için baskı yapılmasını istemiştir. Bu tuhaf işlemin içinde bulunan dört kişi kimlerdi?

İzlanda Başbakanı Olafur Johannesson, ABD Başkanı Richard Nixon ve Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'dan, Reykjavik'te l Temmuz 1972'de düzenlenen satranç şampiyonasının açılışına Bobby Fischer'in katılmasını sağlamalarını özellikle istemişti. Fischer'in Sovyet rakibi Boris Spassky Reykjavik'e gelmişve bekliyordu. İki günlük ertelemeden sonra Fi seher 4 Temmuz 1972'de şampiyonaya gelmişve para ödülü ikiye katlanmıştı. Saygısız tavrı için rakibinden özür dileyen Fischer ilk oyunu Spassky'e kaybetmişti. Fischer ikinci oyuna katılmadı ve hükmen mağlup sayıldı ama sonraki oyunların beşini kazandı, üçünde ise berabere kaldı. Fischer daha sonra yirmi yıl hiç satranç oynamadı ama bugün bile çoğu satranç ustası onu tüm zamanların en büyük satranç oyuncusu olarak görür.


* Fransız Devrimi'nin fırtınalı günlerinde, 10 Temmuz 1793'de, Robespierre tartışmalara yol açan Danton'un yerini alarak Kamu Güvenliği Komitesi'nin başkanı olmuştur. Bu olay 31 Mayıs 1793
tarihindeki isyanın sonucudur. Danton kısmen düşmanı Robespierre tarafından planlanan bu olay karşısında ne hissetmiştir?

Danton bilinen soğukkanlılığıyla 31 Mayıs isyanını övmüşve isyanın cumhuriyeti koruduğunu söylemiştir. Ertesi yıl Robespierre onu giyotinle cezalandırmıştır.

*Hangi Avrupa ülkesinin parlamentosu 175 yıl toplanamamıştır?

Fransa parlamentosu. 1789'da Kral XVI.Louis (1754-93) Üçüncü Estate'çilerin (eşitlikçi felsefenin en yaygın olduğu burjuva ve aristokrat klik) taleplerini kabul etti ve imparator Estate General'i, diğer adıyla parlamentoyu, 1614' teki ilk toplanışından sonra tekrar toplamak zorunda bırakıldı.

*Avrupa tarihinin herhalde en iyi örgütlenmişimparatorluğunun basma geçen kimdir? Bu imparatorluğun sınırları bir zamanlar Viyana'dan Bağdat'a, Aden'den Cezayir'e ve Kahire'den Kırım'a kadar uzanıyordu. Bu hükümdar en büyük oğlunu boğdurmasına rağmen adil, bilge ve nazik biri olarak biliniyordu. Ayrıca Fransa ile Habsburglara karşı 1536'da bir antlaşma imzalamışve bu dostluk 19. yüzyılın sonlarına kadar sürmüştür. Bu hükümdar kimdir?

Sultan I. Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman). Muhteşem Süleyman, sultanların en büyüğü ve en talihlisiydi.(1495-1566) Seferlerinin sonucunda Yemen, Cezayir, Belgrat, Budapeşte, Tebriz, Bağdat ve Rodos'u topraklarına katmış, bu seferlerin on üçünde ordusunun başında yer almıştır. V. Charles'a karşı Fransa'yla yaptığı antlaşma, birkaç kesintinin dışında 350 yılı aşkın bîr süre geçerli kalmıştır. Bugün bile, yaptığı hata veya zalimliklerin bazılarından Batıda 'Roxelana' olarak da bilinen Rus karısı sorumlu tutulmaktadır.

*Fransız Devrimi sırasında Danton gücünün doruğundayken, Robespierre neden onunla ittifak yapmamıştır?

Robespierre 'Terör Dönemi'ni Rousseau'nun idealini gerçekleştirme fırsatı olarak gördü. Öte yandan Danton ise Robespierre'in dini-politik projeleriyle alay ediyordu. Robespierre, Danton'un yanında yer almanın felakete yol açacak bir birliktelik olacağını anladı. Böylece Mart 1794'de Meclis'te ve Konvansiyon'da Danton'cular ve müttefikleri Hebertçilere karşı yapılan saldırılara katılmaya karar verdi. Böylece kısa bir süre sonra Hebertçiler ve Danton giyotine gönderildi. Bununla birlikte, Robespierre ve yandaşları da dört ay sonra bir mahkeme tarafında yasadışı ilan edildi ve Danton'la aynı akibeti paylaştılar.

*Nobel BarışÖdülü hayatta olmayan birisine ne zaman verilmiştir?

Ödül, 18 Eylül 1961 'de o zamanlar Kuzey Rodezya'daki bir uçak kazasında öldürülen BM Genel Sekreteri DağHammarskjöld'e ölümünden sonra, 23 Ekim 1961'de verilmiştir.

*Kaffirler Hollandalı (Boer) hayvan yetiştiricileri ve çiftçilerin bölgelerine olan tecavüzü nedeniyle Afrika'daki anayurtları olan Bantu topraklarını bırakarak başka bölgelere yerleşmeye zorlanmıştır. 1854'te köleliğin Güney Afrika'da kaldırılışından sonra yerlileri köle olarak kullanamaz hale gelen beyaz Boerlar siyah Kaffir sorununu nasıl çözmüştür?


Boer'ler bu sorunu çözmemiştir. 1856'da Kaffirler, eski zamanlardaki kahramanların dönüp beyaz adamı kovacağına inandırılarak tüm sığırlarını kesmeye teşvik edilmiştir. Ama beyaz âdâmın kovulması yerine, nüfusun üçte ikisi yiyecekten yoksun kalmışve açlıktan ölmüştür. Daha sonra İngilizler Kaffraria'nın tümünü kendi topraklarına katmış(1878) ve ertesi yıl Zulularla barışyapmıştır.

*Tüm zamanların en büyük iki askeri nakliye gemisi hangileridir ve savaşzamanı en çok ne kadar asker taşınmıştır?

En büyük iki nakliye gemisi Queen Marry ve Queen Elızabeth idi. Her ikisinin de ağırlığı 83000 grostondan fazlaydı. Taşınan rekor sayıdaki asker ise Queen Mary tarafından Temmuz 1943'te İskoçya'ya götürülen 16 683 Amerikan askeriydi.

*1814 yılında Napolyon Bonaparte (1769-1821), Prusyalıları ve Avusturya'nın Schwarzenberg'ini iki haftada beşkez, daha sonraki hafta ise Prusyalı Blücher'i dört kez yenilgiye uğratmıştır. Tarihte pek az general bu kadar zamanda bu kadar fazla zafer kazanmıştır. Üç hafta sonra Napolyon St. Dizier'de Winzingerode'ye karşı da zafer kazandı. Bundan iki hafta sonra ne oldu?

11 Nisan 1814'de Napolyon iktidardan çekilmek zorunda kaldı. Birçok kez yenilmelerine karşın, rakipleri sürekli asker takviyesi yaparken Napolyon için aynı şey söz konusu değildi, böylece düşmanları Fransa'nın içlerine doğru ilerledi. Bütün bunların sonucu Napolyon'un Elba'ya ünlü sürgünü oldu.

Kaynak: Çok Luzumlu Tarih Ansiklopedisi



Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Önemli Tarih Bilgileri - Genel Tarih Bilgileri
Soru ve Cevap
Sponsorlu Bağlantılar

* ABD Başkam William McKinley (1843-1901) 1898 yılında Amerikan askerlerinin Filipinler Cumhuriyetini işgal etmesine neyi neden göstermiştir?

Başkan McKinley ruhuyla başbaşa kaldığını ve görevinin Filipinler halkını "uygarlaştırmak ve Hıristiyanlaştırmak" olduğuna karar verdiğini duyurmuştu.

*Başkan John F. Kennedy'nin 1962'deki konuşmasının, Missisipi Üniversitesi'nin James Meredith'i ilk Afro-Amerikalı öğrenci olarak kaydetmesi üzerinde ne gibi bir etkisi olmuştur?

Gerçekte kam****aki kimse Başkan'ın konuşmasını dinlememişti. Aslında kampus savaşalanına dönmüş, alevler ve silah sesleri her yeri sarmıştı. Düzinelerce polisin ve öğrencinin de aralarında bulunduğu pek çok insan yaralandı, Fransız bir gazeteci ve bir üniversite çalışanı hayatını kaybetti. Missisipi Valisi Ross Barnett geri adım atarak Meredith'i okula kabul etmedi ve Başkanla telefonda tartışmaya devam etti. En sonunda Başkan Kennedy, Meredith'in kaydedilmesini sağlamak ve okulda düzeni geri getirmek için orduyu çağırmak zorunda kaldı.

*Kim 1917 yılında Caporetto'da Rusları, Sırpları, Rumenleri ve İtalya'yı yenerek ve Batı cephesinde Müttefikleri az kalsın ezerek (1918) Almanya'nın neredeyse savaşı kazanmasını sağlayacaktı?

General Erich Ludendorff (1865-1937).

*Yirminci yüzyılda iyi tanınan iki torun birbirlerine savaşaçtı. Bu iki ünlü torun ve daha da ünlü büyük anneleri kimdir?

Torunlar Büyük Britanyalı V.George (1865-1936) ve Alman Kayzeri II. Wilhelm'di. (1859-1941) Ünlü büyük anneleriyse Kraliçe Victoria (1819-1901) idi.

*Neden şövalye unvanı verilmişİrlandalı bir lider 1916 yılında İngilizler tarafından idam edildi?

Söz konusu lider 20 Nisan 1916'da bir Alman Ubotuyla İrlanda kıyısına çıkan Sir Roger Casement'dı. Dört gün içinde o ve Patrick H.Pearse Paskalya Ayaklanması diye bilinen isyanı örgütlediler. Almanların söz verdikleri yardımla gelmemeleri sonucunda ayaklanma bir hafta içinde bastırıldı. 3 Ağustos'ta Sir Roger ve diğerleri kısa bir mahkemenin ardından asıldı.

*Kaptan James Cook 1770'te Avustralya'ya ilk kez ayak başağında Aborijinlerin söylediği tarihe geçmişilk iki sözcük nedir?

Aborijinlerin Kaptan Cook'a ve on sekiz yıl sonra Avrupa'dan Avustralya'yı sömürgeleştirmeye gelen beyaz mahkumlara söylediği iki sözcük şunlardı: "Warra, warra!" Yani "Defolun gidin!"

*Japon cüce denizaltıları İkinci Dünya Savaşı sırasında Pasifik Cephesinde ABD'ye ne kadar hasar vermiştir?

Japon İmparatorluğu, Müttefik filolarına karşı "insan torpidoları" kullanmaları için yüzlerce adam eğitmişti. Bu torpidoların verdiği hasar pek önemli değildi, çünkü küçük motorları yüzünden cüce denizaltıların manevra kabiliyetleri sınırlıydı ve su akında çok yavaşhareket edebiliyorlardı. Savaşın sonunda (Eylül 1945) Japonların denizaltı sayısı dörde düşştü.

*19. yüzyılın koloni prenslerinden hangisi babasının itirazlarına rağmen Avrupa'daki anayurdundan tam bağımsızlık ilan etmiş, sonra da kendini yeni ülkesinin imparatoru ilan etmiştir?

1808'de Napolyon VUoao'yu Portekiz'den sürdüğü zaman prens sarayını Brezilya'ya taşıdı ve burada hükümdarlığını ilan etti. Napolyon'un düşüşünden sonra ise Vl.Joao eski Portekiz kolonisini ayrı bir krallık statüsüne dönüştürdü. Kral 1821'de Portekiz'e döndüğü zaman oğlu Dom Pedro'yu Brezilya naibi dan etti. Fakat Dom Pedro'ya Portekiz'e dönmesi emredildiğinde bu emre uymadı ve Brezilya'nın bağımsızlığını ilan edip kendini de Brezilya İmparatoru yaptı. 1831'de Dom Pedro oğlu II. Dom Pedro lehine tahttan çekildi. II. Dom Pedro'nun hükümdarlığı ise 1889'da köleleri azat ettikten sonra sürgüne gitmesine kadar tam elli yıl sürdü. İki yıl sonra da Brezilya'da cumhuriyet ilan edildi.

*80'li yıllarda Afganistan'ı Sovyetlere bağlamak için yüz binden fazla Sovyet askeri ülkeyi işgal ettiğinde Anglo-Sakson dünya Kabil'deki Sovyet varlığından rahatsız olmuştu. Bundan yıllar Önce Rusya ve başka bir güç odağı Rusya'nın etki alanının Afganistan'a uzanmayacağı konusunda anlaşmışlardı. O zamanlar Rusya bu anlaşmaya uymadı ve Afganistan'ı Ruslardan kurtarmak için harekete geçilmesine karar verildi. Ruslar buna karşılık ne yaptılar?

Ruslar General Stoiletov önderliğinde 1877'de geri çekildi ve 1878'de iki ülke karşılıklı dostluk antlaşması imzaladı. Bundan beşyıl önce Afganistan'ın İngiliz, Buhara'nın da Rus etki alanında olmasını Moskova onaylamıştı. Rusya, Afganistan'ın başkenti Kabil'den çekilmesine rağmen İngilizler ülkeyi işgal etti ve 1879 yılı itibariyle Kurram Vadisinin, Kiber Geçidinin ve Afgan dışpolitikasının kontrolünü ele geçirdi. Bu, sadece 19. yüzyıldaki ikinci Afgan savaşının başlangıcıydı. Afganistan'ın 1980'lerde Sovyet birlikleri tarafından işgal edilmesi bu dağhalkının ilk kez karşılaştığı bir şey değildi. Sadece işgal ordusunun kimliği farklıydı.

*Niye birçok İngiliz vatandaşı "Fourth belly of the cow"dan söz edilince hemen irkilir?

"The fourth belly of the cow" Zulu dilindeki Isandhlwana'nın İngilizce'ye çevrilmişhalidir. 22 Ocak 1879'da İngiliz ordusu belki de son yüz yıl içindeki en kötü yenilgisini Güney Afrika'nın Natal şehrindeki Isandhlwana'da aldı. Sadece bir günde İngilizler tam 52 subay ve 1277 asker kaybetti. Çoğunlukla mızraklar ve inek derisinden yapılmışkalkanlarla savaşan Zulular tartışmasız bir şekilde zafer kazanan taraf olmuşlardı. Isandhlwana Çarpışması, bu olaydan üç yıl önce Amerika'da George Armstrong Custer (1839-76) ve süvarilerinin Amerikan Kızılderili kabilesi Siular tarafından Little Big Horn nehrinde yok edilmelerine benzetilir.

*Rusya'da 19. yüzyılın sonunda kimin devrimci düşünceleri yasaklanmıştı. Söz konusu kişinin doktrinini anlatan kitapların yurtdışında basıldığı ortaya çıkınca neden taraftarları Sibirya'ya sürülmüştü?

Tolstoy'un 1880 sonrası yazıları yasaklanmıştı. Tolstoy sadece Hıristiyan sevgi anlayışına sahip çıkmakla kalmıyor, üstüne üstlük taraftarlarına devletin buyurduğu işlerden kaçınmalarınıemrediyordu. Tolstoy'a inananlar bu doğrultuda davrandıkları için de Sibirya'ya sürülmüşlerdi. Tam o sıralarda Tolstoy modern Hıristiyanlığın ritüellerinden ve önyargılarından vazgeçtiği için Ortodoks Kilisesinden aforoz edilmişti.


* Naziler, Vietnamlılar, Japonlar ve Kuzey Korelilerin elindeki Amerikan savaşesirlerinin yüzde kaçı ölmüşveya öldürülmüştür?

Nazilerin elinde bulunan Amerikan savaşesirlerinin yüzde biri ölmüştür.(Gene de çoğu rutin biçimde işkence görüyordu.) Vietnamlıların elindeki savaşesirlerinin yüzde on beşi ölmüş, Kuzey Kore ve Japonların insafındakilerinse yüzde otuz dokuzu hayatını kaybetmişti.

*ABD askeri güçlerinin tarihindeki en büyük teslimiyeti neydi?

1942 Nisan'ında Bataan'ın düşüşünde yaklaşık on bin Amerikan askeri Japonlara teslim olmuştur. Toplu teslimiyet Japonlar için tam bir sürpriz anlamına geliyordu. Bu teslimiyetin sonucu ünlü Bataan Ölüm Yürüyüşü'dür. Savaşın sonuna gelindiğinde, Amerikan savaşesirlerinin üçte birinden fazlası ya hastalıktan, ya açlıktan ölmüşya da bu kadar büyük bir esir kitlesinin üstesinden gelecek donanıma sahip olmayan Japonlar tarafından öldürülmüştür.


Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
10 Eylül 2008       Mesaj #3
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Önemli Tarih Bilgileri - Genel Tarih Bilgileri
Soru ve Cevap


*
Ukrayna, 1918 y
ılında Sovyetler Birliği'nden ayrılmıştı ve o tarihte Odessa kenti Fransız ve Belçikalılar tarafından yönetiliyordu. Doğru mu, yanlışmı?

Pek doğru değil. Belçikalılar Fransızların aksine Odessa'yı hiçbir zaman yönetmediler. Alman ordusu Şubat 1918'de Sovyetleri Kiev'den çıkardığında Ukraynalılar General Paul Skoropadsky'nin öderliğinde 28 Ocak 1918'den beri ilk kez Sovyetler Birliği'nden bağımsızlıklarını ilan etmişti. Skoropadsky Ukrayna sosyalistleri tarafından Kasını 1918'de devrilince hemen ardından Fransızlar Aralık 1918'de Odessa'yı işgal ettiler. Nisan 1919'da Bolşevikler Müttefik askeri birliklerini Odessa ve Kiev'den kovarak en sonunda Ukrayna'nın bir Sovyet Cumhuriyeti ilan edilmesini sağlamışlardı.

*Avrupa'da hangi ülkenin kraliçesi ilk evliliği iptal edildikten sonra başka bir Avrupa ülkesine kral olan birisiyle evlenmiştir? Bu evlilikler sonraki altı yüz yıl boyunca ne gibi sonuçlar doğurmuştur?

Hanımefendinin adı Aquatine'li Eleanor'du.(H22-1204) 1137'de, daha sonra Fransa kralı olan prens VII. Louis'yle evlendi. VII. Loui'den iki kız çocuğu dünyaya getirip erkek çocuk doğuramayınca evlilik 1151'de iptal edildi. Eleanor daha sonra 1154'de İngiliz tahtına çıkan Anjou'lu Henry'yle evlendi. Sonuçlar: O tarihten itibaren başlayıp, on sekizinci yüzyıl boyunca iki ülkeyi çekişme ve savaşlar kasıp kavurdu. Eleanor, II.Henry'den beşi erkek sekiz çocuk dünyaya getirdi. İkinci evliliğinden olan torunlarından biriyle ilk kocasının torunlarından birini evlendirdi. Aquatine'nin mirasçısı olduğu için sonraki dört yüz yıl boyunca bu Fransız toprağının İngiltere'ye bağlanmasından sorumlu olan Eleanor'du.

*9 Aralık 1986'da merkez-doğu Çin'de bulunan Anhui eyaletinin başkenti Heifei'de binlerce öğrenci demokrasi ve özgürlük talepleri için gösteri yaptı. Otoriteleri korkutan Çinli gençler için 9 Aralık'ın özel bir anlamı var mıdır? Bu gösterinin, ona izin veren Çin'in gelecekteki liderlerinden bazıları için korkunç etkileri neydi?


9 Aralık 1935'de Pekin'de bulunan öğrenciler Yenching Üniversitesinin kampüsünde Japon yayılmacılığına karşı bir protesto gösterisi düzenledi. Japonların çok uzaktaki kukla devletleri Mançurya'da bulunmaları, öğrencilerin özgürlüklerinden yararlanmalarını ve Chiang Kai-Shek hükümeti önderliğinde milliyetçi bir gösteri yapmalarına olanak sağladı. Yarım yüzyıl sonra, 9 Aralık 1986'da, genç asiler bu kez kendi baskıcı hükümetlerine olan memnuniyetsizliklerini dile getirdi. Bu olaydan neredeyse üç yıl sonra, Haziran 1989'da ise bütün dünya televizyon aracılığıyla hükümet güçlerince ezilmeden önce Çinli öğrencilerin demokrasi talep eden gösterilerini izleyecekti.

*Hangi İngiliz filozofu Thomas Jefferson (1743-1826) ve 'Kurucu Atalar' üzerinde büyük etkiye sahiptir? Bu İngiliz filozofu en çok kimden etkilenmiştir?

Sivil haklara yaptığı vurgu dolayısıyla Anayasayı tasarlarken Kurucu Ataları etkileyen filozof David Hume'dur (1711-76). Hume'un kendisiyse felsefesinin bu kısmını Çiçero'nun (MÖ 106-MÖ 43) konuşma ve yazıları üstüne kurmuştu.

*25 Nisan 1945'te BirleşmişMilletler Uluslararası Örgütlenme Konferansı, BirleşmişMilletler Tüzüğünü oluşturmak için Kaliforniya eyaletindeki San Fransisko'da toplandı. Aynı gün başka bir tarihi olay daha gerçekleşti. Neydi bu olay ve neden önemliydi?

Amerikan ordusunun 5.Kolordu, 69. Tümen, 273. Alay'a bağlı devriyeleri Sovyet ordusunun devriyeleriyle Torgau yakınlarındaki Elbe Nehri'nin üstünde 25 Nisan 1945 günü karşılaştı. O gün doğulu ve batılı müttefikler ilk kez Avrupa savaşsahnesinde el ele verdiler ve binlerce kilometre uzakta, San Fransisko'da oluşturulan BirleşmişMilletler Tüzüğü'nün sembolü haline geldiler.

*Bütün dünya Drakula'yı kana susamışbir cani olarak lanetlerken neden Romanya bir kahraman olarak yüceltir?

Drakula'nın babası Eflak Prensi Vlad Drakul 1443'te Eflak tahtına yeniden geçtiği zaman Osmanlı Sultanı II.Mehmet'le ağır bir antlaşma yapmak zorunda kaldı. Türk Sultam antlaşmayı güvence altına almak için Drakul'un oğullarından ikisini rehin olarak aldı: Radu ve Drakula. Bir süre sonra Drakula kaçmayı başardı ve Osmanlılara isyan etti. Ancak bir dizi savaştan sonra yenildi ve Macar Kralı Mattjias, şimdi ümitsiz Drakula'yı, sultanın sarayında öğrendiği gaddarlıkları uyguladığı Buda hapishanesine koydu. Ama yine de Kral Mattjias yeteneklerini Türklere karşı kullanabileceği umuduyla Drakula'nın hapis cezasını göz hapsine çevirdi. Daha sonra Drakula, Bükreş'i ele geçirerek tekrar Eflak'ın prensi oldu ama Romanya'nın ayrıcalıklı sınıfı Boyarlar Drakula'nın dehşet dönemini asla unutmayarak ona suikast düzenlediler. Türkler daha sonra Tuna'yı ele geçirerek Orta Avrupa'ya doğru ilerlediklerinde Romenler Drakula'yı Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Hıristiyanlığın savunucusu ilan ettiler ve ulusal bir kahraman haline getirdiler.

*Hangi feminist şu iddiada bulunmuştur: "Dişilere karşı asla savaşmam, sadece alçaklar ve korkaklar savaşır."

Bu cümleyi Andrew Jackson 1828'de, John Quincy Adams'a karşı yürüttüğü başkanlık kampanyası sırasında yazmıştır. Adams, Jackson'ı zinayla suçlamıştı ama karşılık olarak Jackson, Adams'ın eşine sözlü saldırıda bulunmak gibi bir tuzağa düşmemişti


* Hangi Avrupa devleti (ülkesi değil), önde gelen bir lideri hükümetin tüm alanlarda reforma gidilmesinin önemine ikna olmuşbiri olduğu için, kendini on dokuzuncu yüzyılın ortalarında İngiliz parlamenter sistemine göre şekillendirmiştir?

Bu devlet adamı Kont Camillo Benso di Cavour (1810-1861) idi. Söz konusu devlet ise Kuzey İtalya'daki Piedmont'tu. Garibaldi'nin (1807-82) de yardımıyla Kont, birçok savaşve ayaklanmanın sonunda 1861'de İtalya'nın birliğinin sağlanmasına katkıda bulunduktan üç ay sonra elli bir yaşında öldü.

*Hangi az tanınmışFransız diplomat, politika ve diplomasiye tamamen yabancı bir alanda dünya çapında ün kazanmıştır? İpucu: 1849 yılında Fransız hükümeti onu utanç içinde Paris'e geri çağırmıştır ama bu, onun gizliden gizliye işine yaramıştır.

Fransız diplomat Ferdinand de Lesseps (1805-94) Süveyşkanalının müteahhit! olarak isim yapmıştır. Fransız hükümeti 29 Mayıs 1849'da, Fransızların Roma Cumhuriyeti'nin haklarına saygılı olması ve onu dışsaldırılara karşı koruması karşılığında Koma Cumhuriyeti'nin kapılarını Fransız ordusuna açmasını garanti eden bir antlaşma imzalaması için Ferdinand de Lesseps'i Roma Cumhuriyeti'ne göndermişti. Fakat kadere bakın ki. Fransa'daki bir seçimin sonuçları dışpolitikada bir takım değişikliklere yol açınca de Lesseps aniden Paris'e geri çağrılmışve tanınmamıştır. Hayal kırıklığına uğrayan de Lesseps, Mısır valisi olan dostu Sait Paşa'dan Süveyşkıstağını bir kanalla delmesi için 30 Kasım 1854'de yetki ve para alarak kanalı 1869'da bitirdi. Ayrıca 1879'da Fransızlar tarafından Panama kanalını inşa etmesi için görevlendirildi ama sekiz yıllık çalışmanın sonunda başarısız olarak projeden vazgeçmek zorunda kaldı.

*Kral III. George Amerikan romanlarında anlatıldığı gibi bir canavar değildi. İngiliz hükümet sisteminde düzgün bir anayasal yapı oluşturmak için sürekli küstah politikacılarla uğraşan çok okumuşve erdemli bir kraldı. Britanya İmparatorluğunu sağlamlaştırma ve genişletme rüyasına da son veren tek zayıflığı nedir?

Kaderin bir cilvesi olarak, katılığıydı. Kendi sözleriyle ifade edecek olursak: "Benimle birlikte anlaşılıyor ki, katılık bir İngiliz erkeğinin karakteristik özelliğidir." Ve şu cümle de onundu: '' Görevimi yaptığımı biliyorum, bu yüzden asla sözümü geri almak istemem." Kesinlikle kimseye hiçbir politik ödün vermedi. Bununla beraber, Amerikan politikasını İngiliz halkı büyük ölçüde destekledi. 1820 yılındaki ölümünden on yıl önce deli gömleği giydirilmek zorunda kalındı, çünkü çıldırmıştı.

*'Sam Amca'nın sakallı yüzü ve ismi nereden gelmektedir?

Sam Amca'nın yüzü ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Thomas Nast (1840-1902) tarafından çizilmiştir. Nast ayrıca Demokrat Parti'nin eşeğini, Cumhuriyetçi Parti'nin filini yaratmıştır. Aslında Sam Amca ABD'nin bir simgesi değildir. On dokuzuncu yüzyılın başlarında Birleşik Devletler (United States-US) hükümetiyle konserve et anlaşması olan Samuel Wilson adında biri vardı. Etler askeri birliklere ve diğer yerlere "US" yazılı büyük fıçı ve kutularla dağıtılırdı. Askerler kendi aralarında konuşurken bu kutuların Sam Amca'dan (Uricle Sam-US) gelmişolduğunu söylerlerdi. Böylece zamanla bu deyim yerleşti.

Kaynak: Çok Luzumlu Tarih Ansiklopedisi
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #4
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Önemli Tarih Bilgileri - Genel Tarih Bilgileri
Soru ve Cevap

*Pakistan Başbakanı Benazir Butto'nun (d. 1953) yirminci yüzyılın diğer hükümet başkanlarından farkı nedir?

Bayan Butto, 20. yüzyılda, görevdeyken doğum yapan (25 Ocak 1990) tek hükümet başkanıdır.

*Hindistan tarihinde, Hinduların ve Müslümanların pek barışçıl olmasa da yan yana yaşadığı, çalıştığı, kazandığı ve böylece İngilizce'ye de yeni bir sözcük kazandırdığı ünlü örneklerden biri nedir?

Müslümanlar ve Hindular özellikle kurbanlarını yağmalamaya, öldürmeye ve gömmeye düşkün bir Hint örgütünün üyeleriydiler. Sanskritçe de "gizleme" sözcüğünün karşılığı "sthag"dır ve örgütün adı da "Thags" veya "Thugs" idi. Yüzlerce Thug İngiliz yetkililerce yakalandı ve asıldı. Örgütleri çoktan yok oldu. ama Thugs sözcüğü hala vardır ve 150 yıl önce Hindistan'da ne anlama geliyorsa yine aynı anlama gelmektedir.

*Avrupalı bir kral on sekizinci yüzyılda sarayına kısa bir süreliğine yabancı bir filozofu davet etmişama aralarında dostça bir ilişkiden ziyade gerginlik gelişmişti. Bu kral ve davet ettiği filozof kimdir?

Prusyalı Büyük Frederick, Fransız filozof, oyun yazarı, hicivci ve tarihçi Voltaire'e (1694-1778) 1751'den 1753'e kadar ev sahipliği yapmıştır. Prusyalı hükümdarın anadili Almanca'dan daha iyi konuştuğu Fransızca'yla sohbet etmişlerdir. Entelektüel olarak özendirici olan ziyaret Voltaire'in sahtekarlıkları, Potsdam'daki kraliyet ailesiyle çekişmeleri ve göz hapsine konulması ziyareti zaman zaman sıkıntıya sokarak bitirme noktasına getirmiştir. Ama buna rağmen, çıkan sorunların çözümleri bulunarak bu ilginç ziyaretin süresi neredeyse iki yılı bulmuştur.

*Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda bir kahramandı, daha sonra Fransa'daki anayasal yurttaşmilislerinin kumandanlarından biri oldu ama hain ilan edilerek ve sözde aktif bir devrimci olduğu için Avusturya'da tutuklandı. Bu adam kimdir? İpucu: Napolyon onu "enayi" olarak nitelendirmiş, ABD Kongresi ise iki yüz bin dolar para ödülü ve toprak bağışlamıştır.

Bu adam Marquis de Lafayatte'dir. (1757-1834) George Washington'un saflarında birçok başarılı savaşa komuta etmiş, sonra Paris'teki Ulusal Muhafızların başkumandanı ve Ulusal Meclisin muhafızı olmuştur. Tom Paine 1792'de Ulusal Meclise üye olduğu zaman meşruti monarşiyi desteklediği gerekçesiyle Lafayatte'i hain ilan etmiştir. Lafayatte Avusturya'ya kaçmış, orada hapse atılmışve Napolyon'un yardımıyla 1797'de serbest kalmıştır. Napolyon onu bir "enayi" olarak görmesine rağmen Lafayatte'e saygı duyuyordu ve onu ordunun emekli listesine yerleştirdi. Yaklaşık yirmi beşyıl sonra Fransa Millet Meclisi'nin liberal bir üyesi olarak, Indiana eyaletinde bir şehre adını veren Amerikan liderlerinin ve halkının aşırı övgüsünü aldığı on beşaylık bir ABD turuna çıktı.

*Yunanistan Prensi George'la evli olmasına rağmen kadının hayli fırtınalı bir aşk hayatı vardı. Sigmund Freud'un hastalarından biriydi, daha sonraları Yahudileri Nazilerden kurtarırken hayatını tehlikeye attı. Ayrıca Fransa'ya psikoanalizi yerleştiren kişiydi. Kimdi bu kadın?

Bonapart ailesinin hayatta kalan son üyesi Marie Bonapart'tır. 1882-1962 yılları arasında yaşadı, imparatorun büyük yeğeninin kızıydı.

*Çeşitli kitaplar ve yazılı belgeler Thomas Jefferson'un sahip olduğu siyah bir köleyi metres edindiğini ama onu kölelik görevlerinden azat etmediğini iddia ederler. Bunun ne kadarı doğru, ne kadarı söylencedir?

Jefferson'un sevgilisi siyah bir kadın olan Sally Hemings'ti. Ama genelde inanılanın aksine bu kadın Jefferson'a bir köleden daha yakındı. Babası Jefferson'un karısının da babası olan John Wayles'ti. Jefferson genç dul Martha Wayles Skelton'la Ocak 1772'de evlenmişti. Sally Hemings'in annesi yarı-beyaz Elizabeth kanunen hala köleydi ve köleliği Wayles aracılığıyla çocuklarına geçirmek zorundaydı. 1787'nin ilkbaharında Sally Hemings, Jefferson'un kızı Marie (Polly) Jefferson'a Paris'e giderken eşlik etmiştir. İkisi orada iki yıldan uzun bir süre yaşamışve Fransızca ile müzik öğrenmişlerdir.

*Hangi on sekizinci yüzyıl savaşında iki müttefik birbiri ardına gelen zaferlerden sonra ağır bir yenilgi almıştır? Eğer düşman, kuvvetlerini çekip bu iki müttefikin son galipler olmasını sağlamasaydı bu yenilgi iki müttefikin savaşı kaybetmesine bile neden olabilirdi.

Yedi Yıl Savaşları'nda (1756-63) İngiltere ile Prusya Rossbach ve Leuthen'deki zaferlerden sonra, Kunersdorf ta Rusya'nın geri çekilmesi ve sonrasında 1762'de barışönerisi sayesinde kurtuldukları ezici bir yenilgi almışlardır. Paris'teki BarışAntlaşmasının sonuçlarından biri de İspanya'nın Florida'yı İngiltere'ye bırakmasıdır. Daha da önemlisi, İngiltere ve Prusya, Fransa, Avusturya, Rusya, İsveç ve Saksonya'yı mağlup etmiştir. SavaşKuzey Amerika'daki sınır anlaşmazlıklarından çıkmışve karadan Amerika ve Almanya'ya, denizden ise dünyanın tüm bölgelerine yayılmıştır.

*1861'de başlayan Amerikan İç Savaşının Britanya üzerinde neden bir felaket etkisi olmuştur?

İngiltere ekonomik olarak zorlanmıştır, çünkü Amerika İç Savaşı'nın başlamasıyla yüzlerce İngiliz tekstil atölyesinin pamuk hammaddesi kesilmiş, bu olay tüm Britanya Adalarına yayılan ekonomik zorluklara ve işsizliğe yol açmıştır.

*Aynı savaşta, çeşitli savaşalanlarında birbiriyle eşzamanlı olarak karşılaşan en büyük ordular kaç kişiydi?

Avrupa'da Ağustos 1914'te altı milyondan fazla asker karşı karşıya geldi. Fransızlar 1870'deki utançlarının öcünü almak amacıyla General Foch'un komutası altında Berlin'e yürümeye can atıyorlardı. Alman Kayzeri H.Wilhelm Genelkurmay Başkanı Von Moltke'yle yaptıkları Schlieffen Planını kullanarak Fransa'yı saf dışı bırakmak istiyordu. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu 28 Temmuz 1914'de Von Hötzendorf önderliğinde Sırbistan'a savaşaçarak Sırp ve Rusları mağlup etmeye niyetlenmişti. Büyük Dük Nicholas önderliğindeki Ruslar ve General Joffre önderliğindeki Fransızlar İngiltere'yle beraber Almanya'ya saldırıp yenmek istiyorlardı. Bütün generaller Clausewitzt'in büyüsü altında hareket ediyorlardı. Ağustos 1914'deki genel seferberliğin duyurulmasından sonra iki hafta içinde ordu en büyük çarpışmaları doğu ve batı cephelerinin yanı sıra Balkanlar'da yaşandı.


*Jul Sezar, Claudius ve Hadrian, İsa'dan önce ve sonraki ilk yüzyıllarda İngiltere'yi istila ettiklerinde İskoçya'yı da istila etmek istemişler ama sonradan fikirlerini değiştirmişlerdir. Doğru mu, yanaşmı? Ayrıca Romalıların İngiliz yaşamındaki etkilerinin sonraki nesillerde devam edip günümüze kadar geldiği doğru mudur, yanlışmıdır?

Bir çok kez denemelerine rağmen Roma imparatorları İskoçya'yı işgal edemediler, çünkü Piktisch kabileleri sürekli Roma İngiltere'sine akın ettiler. Sonunda Hadrian, Solway Firth'den Tyne'a kadar uzanan kuzeydeki istilacıları engellemek üzere yaklaşık 150 kilometre uzunluğunda bir duvar (MS 128'de tamamlandı) örülmesini emretti. İngiltere, Romalıların işgal edip de birkaç istihkam, hamam ve sözcük dışında kendilerinden çok iz iz bıraktığı tek ülkedir.

*Britanya Başbakanı Lloyd George'u, Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması ve derhal Chaim Weizmann'la dost olması için kışkırtan ne olmuştu?

Weizmann (1874-1952) I. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin cephane üretiminin temelini oluşturan asetonu sentesize etmeyi başaran parlak bir bilim adamıydı. Weizmann İngiliz hükümetinden, özellikle de 1915'de ordunun savaşihtiyaçlarıyla ilgilenen Lloyd George'dan (1863-1945) gelen bütün para ödüllerini geri çevirdi. Weizmann'ın amacı, kendisine gösterilen bu kişisel cömertlikler yerine Yahudi halkının davasına İngiliz hükümetinin destek olmasını sağlamaktı. Sonuçta bu umudu boşa çıkmadı. 1917'de ünlü Ballour Deklarasyonu'nun İngiliz hükümetinden elde edilmesinde büyük oranda rolü olmuştur. Daha sonra İsrail devletinin kurucularından biri ve başkanı oldu.

*Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiliz hükümeti, Filistin'deki artan Yahudi nüfusu karşısında Arapların desteğini almak için neden onlarla ekonomik uzlaşmalarda bulunmayı denemedi? Yahudi nüfusu 1919'da on beşe bir iken (nüfusun yüzde altı buçuğu), 1939'da her üç Filistinliye bir Yahudi göçmeni (nüfusun yaklaşık yüzde otuz üçü) haline geldi.

İngilizler denedi. Aslında ilk İngiliz Yüksek Komiseri kendisi de biri Yahudi olan Sir Herbert Samuels Arap çıkarlarını savunmak için hayli uğraştı. Hatta Yahudiler ve Araplar arasındaki işbirliğini kolaylaştırmak umuduyla Genel Arap Konseyini bir topladı. Lord Peel'in Kraliyet Komisyonu tarafından Filistin topraklarının Yahudi ve Arap devletleri arasında bölünme önerisi ise hem Yahudilerce, hem de Araplarca reddedildi. Yıllarca süren bu politik pat durumundan sonra II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında İngiltere Ortadoğu'dan yaptığı petrol ithalatının tehlikeye düşmesinden korkarak Filistin'e olan Yahudi göçünü kısıtlamaya başladı.

*Napolyon'un hangi hareketi karizmasının bir göstergesi ve belki de 1796'dan sonraki başarılarının en önemli nedeni olarak görülür?

Napolyon neredeyse Nice'den Cenova'ya uzanan bir coğrafyada bütün müttefik orduları yenmiştir. Önce Baron Colli'nin Piamonte Ordusu'nu Mondovi'de mağlup etmiş (21 Nisan 1796), sonra kasabanın köprüsü üzerinden bizzat kendisinin yönettiği süngü taarruzuyla Beaulieu'nun Lodi'deki Avusturyalı artçısına yönelmiştir. (10 Mayıs 1796) Her şeyden çok bu sonuncu taarruz harekatı genç generali adamlarına sevdirmişve hükmettiği süre boyunca gönüllerine taht kurmasını sağlamıştır.

Kaynak: Çok Luzumlu Tarih Ansiklopedisi
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #5
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Önemli Tarih Bilgileri - Genel Tarih Bilgileri
Soru ve Cevap

*Hangi ülkenin yerli dili sözlü bir iletişim biçimi olarak yok olmuşama yazılı dilde varlığını sürdürebilmiştir?

Bu bölge bugün Irak topraklarında bulunan Aşağı Mezopotamya'da MÖ 3800 dolaylarında yer alan Sümer'dir. Ur'un üçüncü hanedanı yok olduktan ve çöldeki Sami halkı isin, Larsa ve Babil hanedanlarını kurduktan sonra konuşma dili olarak Sümerce yavaşyavaşyok oldu. Eski Babil dönemi boyunca Sümerce sadece çiviyazısı olarak kullanıldı. Bazı resmi metinler Sümerce ve Babilce (veya Akatça) olmak üzere iki dilliydi. Bu dönem boyunca sadece Babilce konuşulmasına rağmen edebi metinler Sümerce olarak yazıya aktarılmıştır. İsa'nın yaşadığı zamana gelindiğinde Sümerce yeryüzünden silinmişti.

*Son Habsburg imparatoru kimdir ve nereye gömülmüştür?

Son Habsburg 1916'dan 1918'e kadar hüküm süren, Macaristan'lı IV.Charles olarak da bilinen Avusturya'lı I.Charles'dır. Habsburg'lann çökmesinden sonra 1922 yılında otuz beşyaşında öldüğü Madeira'ya sürgüne gitti. Bu Portekiz adasında, Monte köyünde bir tepenin üstüne inşa edilmişkiliseye gömülmüştür.

*Hangi Amerikalı "first lady" casus olmakla suçlanmış, oğlu tarafından deli muamelesi görmüşve son olarak oğlu savaşbakanı olmadan önce akıl hastanesine yerleştirilmiştir?

Bu "first lady" Abraham Lincoln'ün karısı Mary Todd Lincoln'dür (1818-82). Kendisini ilgilendirmeyen sorunlara karıştığı için Beyaz Saray'da birçok düşman edinmişti. Dahası, Konfederasyon'daki aile bağları dolayısıyla sadakati hakkında ciddi şüpheler uyandırmışama bunların hiçbiri kanıtlanamamıştır. Kocasının ve üç çocuğundan ikisinin ölümüyle birlikte akli dengesizliğe sürüklenmiştir. Üçüncü çocuğu Robert Todd mülkünü boşyere harcayıp intihar girişiminde bulunabileceği korkusuyla 1875'de özel bir akıl hastanesinde dört ay müşahede altında kalmasını sağlamıştır.

*Bir buçuk yüzyıl önce ölen hangi askeri diktatör büyük saygı görür ve adına on dört ülkede heykeller vardır?

Güney Amerika'yı İspanyol hakimiyetinden kurtaran Venezüellalı general Simon Bolivar (1783-1830). Bolivar'a tüm Latin Amerika'da "Kurtarıcı" denilir.

*Romanyalı Michael'ın (Mihai) 1927'den 1930'a kadar, ondan sonra 1930'da tahta geçen II. Carol'un 1940'a kadar hüküm sürmesinde başka örneği görülmeyen nasıl bir özellik vardır?

Benzersiz olan şey Michael'ın (d.1921) Romanya'ya babası II.Carol'dan önce hükmetmişolmasıdır. Michael tahta ilk çıktığında sadece beşyaşındaydı, çünkü babası veliaht prens Carol Romanya'yı terk etmişve bütün haklarından oğlu lehine feragat etmişti. Çocuk kraldan memnun olmayan Romanya hükümeti 9 Haziran 1930'da Carol'u kral ilan ederek sürgünden dönüşünü ayarladı. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Yahudi düşmanı Romen Demir Muhafızları desteklemesi ülkeye sadece ekonomik felaket getirmekle kalmadı aynı zamanda toprak kaybına da yol açtı. Kral II.Carol (1893-1953) ve Yahudi eşi Magda Lupescu günah keçisi ilan edildi ve tahttan çekilmek zorunda kalan Carol eşi Lupescu'yla birlikte Romanya'yı terk edince 1940'da Michael bir kez daha kral oldu.

*Amerikan Anayasasını kim yazmıştır?

Hattat Jacob Shallus. Anayasayı şüphesiz dünyanın en ünlü kaligrafi eseri yapan zarif yazısıyla kopyalaması için otuz dolar ödenmişti. Hükümetin ve Anayasanın Philadelphia'dan Trenton'a taşınmasına yol açan sıtma salgınında öldü. Shallus 1796Ma öldüğünde kırk altı yaşındaydı. Washington, Madison ve diğer otuz yedi imza sahibi Anayasanın kurucuları ve düzenleyicileridir.

*Hangi imparator yazmayı kendi kendine öğrenmiş, dünyanın en büyük katedrallerinden birinin tasarımına yardım etmişve iki ülke tarafından ulusal bir kahraman olarak kabul edilmiştir?

Büyük Charles (Şarlman) (742-814). Şimdi bir kısmı ayakta olan ve gömüldüğü Aachen (Aix-la Chapelle) katedraliyle birleştirilen sarnıcın tasarımına yardım etmiştir. Avrupa kültürünün birleştiricisi ve Fransa, İtalya ve Almanya'nın kutsal Roma İmparatoru olarak hala Almanya ve Fransa tarihçileri tarafından "kahraman" olarak kabul edilir.

*Fransız Devrimi sırasında giyotin rahiplerin ve yoksulların, aristokrasinin ve devrimcilerin kafalarını uçurmuş, hatta Danton (1759-94) ve Robespierre'in (1758-1794) hayatlarına bile son vermiştir. Fransa'da devrimden ne kadar sonra giyotinle ölüm cezası yürürlükten kaldırıldı?

Fransa'da ölüm cezasının 1981'de yasaklanmasına kadar giyotin idamlarda kullanılmıştır.

*Dünyanın en eski bağımsız cumhuriyeti hangisidir? Bu devlet BirleşmişMilletlerdin tam üyeleri arasına giren ilk on, yirmi veya otuz ülke arasında yer almışmıdır?

Tarihi MS 4. yüzyılda başlayan San Marino'dur. 1503'de kısa bir süre Cesare Borgia'nın kontrolü altına girmesine rağmen neredeyse 1700 yıldır bağımsızdır. Buna rağmen ancak Mart 1992'de BirleşmişMilletler'in 175. üyesi olmuştur.

*Kim Eylül 1919'da aşağıdaki iki tahmini yaptı? "Mutlak bir kesinlikle söyleyebilirim ki, eğer dünya halkları bunu önleyecek bir yöntemi bulamazlarsa gelecek nesil bir dünya savaşı daha olacaktır." Ve ikincisi : "Almanların bu savaşta kullandıkları, gelecek savaşta kullanacaklarına kıyasla sadece oyuncaktı." Bu gözlemleri yaptıktan neredeyse hemen sonra konuşmacıya ne olmuştur?

Bu konuşmacı Woodrow Wilson'dır. Bu demeçleri 25 Eylül 1919'da Colorado Pueblo'da vermiştir. O gece sağlığı bozulmuş, sol kolu ve bacağı felç olmuştur. İki ay boyunca yaşamla ölüm arasında gidip gelen başkan akli melekelerini tekrar kazanmıştır ama hiçbir zaman sağlığına tamamen kavuşamamıştır.

*1940'larda Menaham Begin (1913-92) Siyonist yer altı örgütü Irgun Zvai Leumi'nin başıyken, Filistin'i İngiliz koloni yönetiminden kurtarmak için kullanılacak silah ve patlayıcıları kimden temin etmiştir? Begin kurtuluşmücadelesinin öncesinde Filistin'de vaktini nasıl geçirmiştir?

Begin sık sık Araplardan patlayıcı ve silah alıyordu. 1943'ün sonuna kadar Filistin'deki İngiliz ordusunda askeri tercüman olarak hizmet etti.

*Aşağıdaki tahminlerde bulunan insanları söyleyebilir misiniz?
• "Güney eyaletlerinin ABD'nin birliğini parçalamak için çok fazla sağduyusu ve iyi bir havası var." (1860)
• "Bu şaşırtıcı bir buluşama kim bunlardan birini kullanmak ister?" (1876, telefonla yapılan bir gösteriden sonra)
• " Pikabın hiçbir ticari değeri yoktur" (1880)
• " Bana inan, Almanya savaşçıkartamaz." (1934)
• "Ne olursa olsun, Amerikan Donanması hazırlıksız yakalanmayacaktır." (4 Kasım 1941)
• "ABD bize (Almanya) uzun yıllar boyunca bir tehdit oluşturmayacaktır; değil 1945'te 1970 veya 1980'lere kadar..."

• Abraham Lincoln.
• Rutherford B. Hayes (1822-93) başkan olmadan bir yıl önce.
• Thomas Edison (1847-1931).
• David Lloyd George, İngiltere eski başbakanı.
• Frannk Knox, ABD Donanma Bakanı.
• Adolf Hitler, 1940'da.

*Ülkesini İkinci Dünya Savaşı'ndan başarıyla çıkardıktan hemen sonra, Temmuz 1945'teki Potsdam Konferansı sırasında, Winston Churchill (1874-1965) başbakanlığı İşçi Partisi'nden Clement Attlee'ye (1883-1967) kaptırdı. Yaklaşık yarım yüzyıl önce yapılan bu seçimlere yakından bakıldığında Churchill'in bu tarihsel yenilgisindeki ironi neydi?

1945 yılı, 1906'da Winston Churchill'in de kazanan taraf arasında yer aldığı Liberal zaferinden beri en fazla sola kayan seçime sahne olmuştur

Kaynak: Çok Luzumlu Tarih Ansiklopedisi
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #6
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Önemli Tarih Bilgileri - İkinci Dünya Savaşı ve Naziler
Soru - Cevap

* Alman şifre sistemini çözen şifre uzmanları II. Dünya Savaşı boyunca İngiliz hükümetine Nazi Yüksek Kumandanlığının yaklaşan bir savaşveya askeri harekatla ilgili kararlarını sürekli bildirmişlerdi. Buna rağmen Avrupa sahnesinde savaşsona ermeden kısa süre önce Hitler'in (1889-1945) elindeki son saldırı gücüne karşı Müttefiklerin tamamen hazırlıksız yakalanmışolmalarının nedeni neydi?

Enigma şifre makinesi Alman Yüksek Komutanlığı'nın, Hitler'in son saldırısının başlatılmasıyla ilgili emrini göndermedi. Hitler, Müttefiklerin Enigma'nın gizli kodunu çözmek üzere olduğundan şüphelenmeye başlamıştı ve saldırı için tam bir mesaj karartması emretti. Neyse ki İngilizlerin şifre çözme yeteneklerinden oldukça geç, hatta yenilgisinden hemen önce şüphelenmişti.



*II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştiği ileri sürülen iki olay vardır. Ancak bunlardan birisi gerçeklerle tam olarak Örtüşmemektedir. Hangi iddiadaki gözlemin doğru olmadığını ve hiç gerçekleşmediğini söyleyebilir misiniz?

• "Konserve Mallar"adıyla bilinen bir askeri operasyon yapılmıştır. Eğer bu doğruysa, ne zaman ve nerede gerçekleşmiştir?
• Naziler Danimarka'yı ele geçirdiklerinde burada yaşayan Yahudileri toplum içindeyken "Davut'un Yıldızı"m görülür şekilde taşımaları için zorlamışlardır. Danimarka Kralı X.Christian ve yüz binlerce Danimarkalı elbiselerine "Davut'un Yıldızı"nı işleyerek Yahudi yurttaşlarıyla dayanışma içerisinde olduklarını göstermişler ve Alman işgal kuvvetlerini yanıltmışlardır. Böylece Danimarkalı Yahudilerin neredeyse yarısı kurtarılmışve İsveç'e kaçırılmışlardır.

• Evet, "Konserve Mallar" adını taşıyan bir operasyon vardır. 31 Ağustos 1931 tarihinde Hitler, Himmler ve Heydrich'in yanı sıra Gestapo şefi Heinrich Müller'e Alman radyo istasyonu Gleiwitz'e yapmacık bir askeri saldırı düzenlemelerini emrettiği zaman gerçekleşmiştir. Operasyonun sorumlusu SS Albayı Alfred Naujocks'du. Alman toplama kampı Oranienburg'dan on üç mahkuma Polonya üniformaları giydirilerek zehir verilmişve Hochimde köyünün yakınındaki ormana ve radyo istasyonunun çevresine yerleştirilerek Polonyalıların sınırın hemen karşısında bulunan Alman radyo istasyonuna saldırmaya çalışırken vuruldukları süsü verilmiştir. Ölü mahkumlardan biri de mikrofonlardan Polonya'nın Almanya'yı işgal ettiği duyurusu yaparken stüdyoya yerleştirilmiştir. Tüm bunlar iç ve &şkamuoyunu etkilemek için yapılmıştır
tabii. Hitler, bu olayı ertesi gün Polonya'yı işgal etmenin bahanesi olarak kullanmışve II. Dünya Savaşı'nı başlatmıştır. Sonraları Naujocks Amerika'ya kaçmışve Amerikalılar tarafından tutuklanmış, ama tekrar kaçtıktan sonra ne ondan ne de Heinrich Müller'den bir daha haber alınabilmiştir.

• Kimi Danimarkalılar Danimarka Yahudileriyle dayanışmalarının bir ifadesi olarak Davut'un yıldızını takmasına rağmen, ne Danimarka kralı, ne de yüzlerce veya binlerce Danimarkalının bunu yaptığını söylemek mümkündür. Ama yine de genel olarak Danimarkalılar Yahudi vatandaşlarına korumacı yaklaş-mışlardır. Öyle ki 1940-1943 arasındaki Nazi işgali sırasında Almanlar, Danimarkalılar Nisan 1940'da imzalanan Danimarka-Almanya antlaşmasına uyduğu sürece Danimarkalı Yahudilerle uğraşmayı karlı görmemişlerdir. Sadece Danimarkalılar Nazilere karşı direnişhareketlerini geliştirdikten sonra Eylül 1943'de sıkıyönetim ilan edilmişve Danimarka'daki en üst Gestapo yetkilisi Dr. Weiner Best bu fırsatı Danimarkalı Yahudileri sınır dışı etmek için kullanmıştır. Bunun üzerine de Danimarkalılar hemen Yahudileri İsveç'e kaçırmaya başlamışlardır. Sekiz bin Yahudiden yaklaşık iki yüzü boğulmuş, intihar etmişveya Nazilerce öldürülmüşgeri kalan yüzde 98'i Danimarkalı balıılar ve kaptanlar tarafından kurtarılmıştır. Savaştan sonra Dr. Best yargılanmışve sadece altı yıl hapis cezası almıştır.

*Nazi Almanya'sının en ünlü denizaltı komutanı Günther Drien II. Dünya Savaşı başladıktan kısa süre sonra Orkney Adasındaki (İskoçya'nın kuzeydoğu ucu) Scapa Akıntısı'ndan geçerek İngiliz savaşgemisi HMS Royal Oak'ı batırdı. Temmuz 1940'da ise bu sefer İngiliz yolcu gemisi Arondora Star'ı batırdı. Bu olay neden İngiltere'den çok Almanya için bir kayıptı?

Çünkü İngiliz gemisi bin beşyüz Alman ve İtalyan savaşesirini Kanada'ya aktarıyordu. Bu esirlerden birçoğu boğuldu.

*II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Avrupa'daki kurbanlarından topladıkları (toplama kamplarındaki tutsakların altın dişlerini de içeren) büyük miktarlara ulaşan altın, platin, elmas ve paralara ne oldu?

Yüzlerce milyon dolar değerinde para, kıymetli taşlar ve madenlerin (17 bin ton altın, yaklaşık 110 ton platin, 4.638 karat elmas) yanında yüzlerce sanat eseri yirmi milyondan fazla Nazi kurbanından alındı ve altı U-Bot'la Arjantin'e nakledildi. Hitler'in yardımcısı Martin Bormann 1945'deki bu denizaltı operasyonunu yönetti. Dört Alman ve Arjantinli Nazi ganimetini Juan Peron'un o zamanki metresi Eva Duarte (1919-52) adına Banco Germenico ve Banco Tourquist'e yatırdılar. Dört Nazi de daha sonra öldürüldü ve katiller asla bulunmadı. Ganimete el koyuldu ve Arjantin parasına çevrilerek Peron'un (1895-1974) politik çalışmaları için kullanıldı.

*1940'larda 'Ataç Operasyonu' adını taşıyan gizemli bir program vardı. Bu neydi ve neden bu ismi almıştı?

1947 yılında hem ABD'nin hem de Almanya'nın katıldığı gizli bir operasyondu. Birçok Alman Nazi bilim adamının -Wernher von Braun (1912-77) ve özellikle daha sonra Satürn V roketinin üretim şefi olan Arthur Rudolph gibi - ABD'de roket teknolojisi üzerine çalışmak için kalıcı göçmenlik vizesi alabilmelerini sağlamak üzere temize çıkmalarına yardım etmeyi amaçlıyordu. "Ataç" sözcüğü, Pentagon'un Sovyetler Birliği kapmadan önce ABD'ye getirmeye çalıştığı her Alman bilim adamının fotoğrafına ataçla tutturulan belgeleri ima ediyordu. Bilim adamlarının Batı Almanya'dan ABD'ye hızla geçişlerini kolaylaştırmak için, önde gelen Alman bilim adamlarından birçoğunun kayıtları, ateşli Nazi geçmişlerinin lekesini çıkarmak amacıyla Pentagonun emriyle düzeltilmişveya "zararsız hale" getirilmiştir. Bu işlem, özellikle Nazi fanatikliği iyi belgelenmişve Hitler'in emrindeyken von Braun'un V-2 silahlarını imal etmek için Nordhausen toplama kampından binlerce köle işçi kullanan Arthur Rudolph'a uygulanmıştı. Yirmi bin esir öldürüldü veya açlıktan öldü. Alman bilim adamlarından çoğu vatandaşlık aldı ama Rudolph, iddia edilen savaşsuçları nedeniyle 1984'de Almanya'ya geri gönderildikten sonra vatandaşlığını iade etti.

*Hitler, sadece Yahudileri değil Avrupalı çingeneleri de katletmiştir. Kıta Avrupa'sında bir milyon kadar çingeneyi yok eden Hitler en ünlü çingenelerden birine ise dokunmamıştır. Bu çingene kimdi ve Naziler ona neden göz yumdular? Bu adam yaşamını ve kariyerini tehdit eden hangi korkunç kazanın üstesinden gelmek zorunda kaldı?

Bu çingenenin adı Jean Baptiste "Django" Reinhardt (1910-1953) idi. Bugün bile Reinhardt tüm zamanların en iyi caz gitaristlerinden biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla Paris'in banliyösinde yaşamış, Belçika doğumlu bir Macar çingenesiydi. Yaşamını ve kariyerini tehdit eden kaza, 1928 yılında karavanında çıkan bir yangın sonucunda sol elinin dördüncü ve beşinci parmaklarının tamamen sakat kalmasıydı. Bu aşılamaz görünen soruna rağmen, gerçekten olağanüstü bir teknik oluşturmayı başarmıştı. Avrupa'da Piaf ve Chavelier kadar ünlüydü. 1930'lu yıllarda, büyük caz kemancısı Stephane Grapelli'yi sahneye çıkartarak Quintette du Höt Club de France'ö (QHCF) kurdu. Reinhardt Quintette'iyle birlikte 3 Eylül 1939'da, Chamberlain'in Hitler'e savaşilan ettiği gün, Londra State Kilburn sahnesine çıktı ve sonra hemen Fransa'ya döndü. İngiltere'de kalan Grapelli'nin yerine klarnetçi Hubert Rostaing'i grubuna kattı ve Naziler Avrupa'yı fethettikten sonra çeşitli şehirlerde ve ülkelerde kendini posterlerde sadece J.Reinhardt olarak duyurduğu halka açık konserler verdi. Almanlar Fransız işbirliğini istediği ve Reinhardt, konserlerine gelen Alman askerleri tarafından saygı gördüğü için ona dokunmadılar. Aslında onun müziğini Amerikan kültürü değil, Fransa'nın mirasının bir parçası olarak gördâler. Müttefikler Paris'e saldırıp bombardımana başladığında Reinhardt geceleri Pigalle metro istasyonunda geçirdi ve sonunda yine müzikal gösteriler yaptığı Leman Gölü üzerindeki İsviçre sınırına yakın Thononles-Bains'e gitti. Çingeneler Nazilerin düşman listesinde oldukları için asla düşmanla işbirliği yapmakla suçlanmadı. Sen Nehri üzerindeki bir geziden sonra Mayıs 1953'de Fontaineblaeu yakınlarında Samois-Sur Seine'de felç geçirerek öldü. Okur-yazar olmayan Reinhardt notaları da okuyamıyordu.

Kaynak: Çok Luzumlu Tarih Ansiklopedisi

Benzer Konular

13 Ekim 2016 / Misafir Cevaplanmış
26 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
13 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap