Arama

Nauru ve Nauru Tarihi

Güncelleme: 20 Ağustos 2013 Gösterim: 4.188 Cevap: 2
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Nauru ve Nauru Tarihi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

300px Nauru satellite
Nauru adası hakkında uydu resmi

Nauru, Büyük Okyanus'da aynı adlı küçük bir atol'e ( eğer köşedeki karayolunun çevrelediği alan sayılmazsa ) kurulu devlettir. Doğusunda Yeni Gine yer alır, ekvatorun ve Marshall Adaları'nın güneyindedir. Kıyı şeridinde kumsallar ve tarıma elverişli topraklar bulunur. Ada halkı tropikal meyveler hindistan cevizi ve sebze yetiştirir. Meneng bölgesindeki Meneng Oteli en büyük otelidir. Bu bölgede ayrıca Meneng Stadyumu da yer alır. Nauru'da bir de havaalanı bulunur (Nauru Uluslararası Havaalanı). Adanın güneybatı kesimlerinde küçük bir gölcük vardır. Nüfusun neredeyse tamamı sahil şeridinde ve işte bu gölcüğün çevresinde topanmıştır. Ülkedeki birkaç kilometrelik demiryolu ise merkez ile fosfat madeni arasında ulaşımı sağlar. Kuzeyde, kıyının hemen berisinde de birkaç minik su birikintisi vardır; fakat bunlar bir ev büyüklüğünde olduğundan dikkate almaya gerek yoktur. Tüm sanayi etkinliklerinin batıdaki Danigomodu bölgesinde yapıldığı görülür. Burada elektrik santralleri ve birkaç küçük bot iskelesi buunmaktadır.
Nauru merkezinde kuş atıklarından oluşan guano rezervleri vardır. Bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Kimyasallar adanın iktisadi kaynaklarının neredeyse tümünü oluşturur. Buradan sağlanan gelir sağlık, barınma ve eğitim harcamalarında kullanılır. Ancak guano neredeyse tükenmek üzeredir.

Kaynak:Vikipedi




Son düzenleyen _VICTORY_; 20 Ağustos 2013 18:54 Sebep: Sayfa düzeni.
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
20 Ağustos 2013       Mesaj #2
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nauru
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

e1m6
Pasifik Okyanusu'nda, Salomon Adaları'nın kuzeydoğusunda 21,4 km2 alanı olan atol (mercan adası) ve devlet.
Nüfusu 9.350 (1996), başkenti Yaren'dir (nüfusu 4.000). Adada İngilizce yerli dili konuşulur. Sıcak, tropikal bir iklimi olan Nauru gerekli suyunu Avustralya ve Yeni Zelanda'dan ithal eder. Hindistancevizi, domuz ve kümes hayvanları yetiştirir. Fakat asıl önemli ihraç malı fosfattır ve yıllık ihracatı 2.500.000 tonu bulur. 1968'den beri Commonwealth üyesi, bağımsız bir cumhuriyettir.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
20 Ağustos 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nauru ve Nauru Tarihi
MsXLabs.org & Vikipedi özgür ansiklopedi

8sls

Nauru, resmî adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik'te bulunan bir Mikronezya ada ülkesi. En yakın komşusu 300 kilometre (186 mi) doğusunda yer alan Kiribati'nin Banaba Adası'dır. Nauru, 21 square kilometre (8.1 sq mi) yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesidir. 9,322 kişilik nüfusu ile Vatikan'dan sonra en az nüfusa sahip ülkedir. Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Geçmişte Nauru üzerinde 12 kabile vardı ve günümüzde resmî bayraklarındaki 12 köşeli yıldız bu kabileleri temsil etmektedir.
Nauru ekonomisi, 1980'li yılların başlarında yükselmiştir. Nauru'da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcuttur ve bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Nauru ekonomisi bu guano rezervlerine bağlıdır. Önemli ihtiyaçlar ithal edilmektedir. Küçük ölçekli madencilik hala Nauru Fosfat Şirketi olarak bilinen RONPhos tarafından yapılmaktadır.

Etimoloji
Ziyaretçiler adaya ilk "Pleasant Adası" olarak adlandırdılar. "Nauru" adı Nauruca'da "Plaja gitmek" anlamında kullanılan Anáoero kelimesinden türemiştir. Alman yerleşimciler adayı "Nawodo" veya "Onawero" olarak adlandırmıştır.

Tarihçe

Nauru'ya ilk yerleşim Mikronezyalılar veya Polinezyalılar tarafından en az 3000 yıl önce yapılmıştır. Geleneksel olarak Nauru'da 12 kabile bulunur, bu kabileler ülkenin 12 yıldızı bulunan bayrağında temsil edilir. Naurulular soy ağaçlarını anasoyluluk temelinde çıkarır.

Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
15 Kasım 2006 / kompetankedi Taslak Konular
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık