Arama

Cabo (Cape) Verde Adaları ve Cabo (Cape) Verde Adaları Tarihi

Güncelleme: 11 Nisan 2011 Gösterim: 7.991 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cabo (Cape) Verde Adaları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

capeverde
Cabo (Cape) Verde'ye ilişkin bilgiler
Resmi adı: Cabo Verde Cumhuriyeti
Yüzölçümü: 4.033 km²
Nüfus: 341.000 (1991).
Yönetim biçimi: Tek meclisli, çok partili cumhuriyet
Başkent: Sâo Tiago Adası'ndaki Praia.
Coğrafi özellikler: Rüzgârüstü Adaları kayalık ve dağlıktır. Rüzgâraltı Adaları düzlüktür. Adaların en yüksek noktası 2.829 metre ile Fogo Adası'ndadır.
Başlıca ihtacat ürünü: Balık.
Önemli kentler: Praia, Mindelo.
Eğitim: 7-14 yaş için zorunlu ve parasızdır.
Yeşil Burun veya Issız Adalar anla­mındaki Cabo Verde Afrika'nın en batı ucudur. Yaklaşık 1460'ta Portekizliler'in keş­fettiği adalardan oluşan bu bölge Senegal'in batısından 620 km açıkta yer alır. 10 ada ile beş adacık 4.033 knr'lik bir alanı kap­lar. Cabo Verde Adaları kayalık ve dağlık Rüzgârüstü Adaları (Barlavento/Windward) ile düzlüklerden oluşan Rüzgâraltı Adaları (Sotavento/Leevvard) olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Hepsi başlangıçta volkanik olan adalardan Fogo Adası'nda, en son 1951'de patlayan etkin bir yanardağ vardır. Cabo Verde Adaları'nın başlıcaları Sâo Tiago, Boa Vista, Sâo Vicente, Santo Antâo, Brava ve Fogo'dur.
Portekizliler bu adaları ticaret amacıyla geliştirdi ve sömürgeleri Brezilya'ya gidip ge­lirken elverişli bir depo olarak kullandı. Gü­nümüzde nüfusun üçte ikisi Avrupalı be­yazlar ile Afrikalılar'ın evlenmesi sonucu do­ğan melezlerden (Kreol) oluşur. Geri kalanı ise Avrupalılar ve Afrikalı Siyahlar'dır. 20. yüzyılda birkaç kez kıtlıkla karşılaşan Cabo Verde halkının bir bölümü öbür Afrika ülke­lerine, Brezilya'ya ve ABD'ye göç etti. Bu­gün ülke nüfusunun iki katı yabancı ülkelerde yaşarken, hükümet onları Cabo Verde'ye dönmeye özendirmek için çalışmaktadır. 1975'e kadar Portekiz'in sömürgesi olan Cabo Verde Adaları bu tarihte bağımsız bir cumhu­riyet oldu. Toprakların büyük bölümünün ka­yalık, yağışların da düzensiz olması tarımı güçleştirmiş, ekime elverişli toprakların işlen­memesi ise adaları yoksullaştırmıştır. Elde edilen ürünler arasında hindistancevizi, muz, fındık, şekerkamışı, fasulye, bakla ve patates sayılabilir. Başlıca dış ticaret ürünleri konser­ve balık, kahve, fındık ve çimento yapımın­da kullanılan volkanik bir taştır. Adalar bü­yük ölçüde dış yardımla ayakta durabilmekte­dir.
Batı Afrika kıyılarındaki Las Palmas ve Dakar limanlarının rekabetine karşın, gemi­ler Sâo Vicente'deki Mindelo limanına da uğ­rar. Sal Adası'nda bir havaalanı vardır. Ülke­nin başkenti, Sâo Tiago Adası'nda yer alan Praia'dır ve nüfusu 49.500'dür.
Eylül 1990'da yapılan anayasa değişikliğiyle, ülkenin tek partisi olan Cabo Verde'nin Ba­ğımsızlığı İçin Afrika Partisi'nin iktidar tekeli­ne son verildi, devletle parti yönetimi birbi­rinden ayrıldı ve çok partili sisteme geçiş süre­ci başladı. Cumhuriyetin kuruluşundan beri cumhurbaşkanı olan Aristides Pereira seçim­lere gidilebilmesi için istifa etti. Ocak 1991'de yapılan seçimlerde, yeni kurulan Demokrasi Hareketi Partisi ezici bir zafer kazandı. Şu­batta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, oyların yüzde 73'ünü alan Antonio Mascarenhas Monteiro kazandı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Mart 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Yeşil Burun Adaları
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


250px Cape Verde Map

Yeşilburun Adaları

Yeşil Burun Adaları (Kap Verde Portekizce: Cabo Verde, okunuşu: Kabu Verde), Atlas Okyanusu’nda, Senegal ve Moritanya açıklarındaki takımadalarda bulunan bir Afrika ülkesi. En büyük üç ada Santiago, Santo Antao, Boa Vista'dır. Başkent Santiago adasındaki Praia'dır. Büyük adalar 50 - 60 km. uzunluğundadır. 10 ada ve 8 tane adacıktan oluşur. En büyük üç ada

Tarih

1456’da Portekizliler adalara geldiğinde henüz yerleşim yoktu. Afrika’ya yakın olması nedeniyle önemli bir liman ve köle ticareti merkezi haline geldi. Bugünkü halkının kökleri bu Portekizli yerleşimcilere ve köle Afrikalılara dayanır. Ülke 1975’te Portekiz’den bağımsız hale gelmiştir. Doğal kaynak ve yağış azdır. Ekonomi her yönüyle Portekiz’e bağımlıdır. Adalarda yaşayan nüfustan daha fazla Yeşilburunlu ABD, Portekiz, Angola başta olmak üzere bazı Avrupa ve Afrika ülkelerine göç etmiştir.

Ada Halkları

10 ada ve 5 adacıktan ibaret ülke nüfusunun üçte ikisinden fazlası, Avrupalı beyazlarlarla Afrikalı zencilerin karışımından oluşan Kreollerden meydana gelir. Geri kalanı ise, Avrupalı beyazlar ile Afrikalı zencilerdir.
20. yüzyılda birkaç kez kıtlıkla karşılaşan adalıların önemli bir kısmı yaşamlarını başka ülkelerde sürdürmek için göç etmişlerdir. Günümüzde ülke vatandaşlarının neredeyse iki katı yurtdışında yaşamaktadır.

Coğrafya

Batı Afrikaya dahil edilen Atlas Okyanusunda bir ada devlettir.İklimi ılıman ve kararlı sıcaklıklar ile aşırı kuraklık belirler. Yağışlar düzensizdir, periyodik kuraklıklara neden olur.Dağlık Rüzgarüstü Adaları erozyonun derin oluklar oluşturduğu sarp bir yapı gösterir. Adalar volkanik kökenlidir, çoğunlukla ova ve alçak bölgelerden oluşmuştur.Ülkenin en yüksek noktası Fogo Dağı 2,829 m 'dır.Tuz, bazalt kayalıkları, pozzuolana (silisli volkanik atıklar, su basınçlı çimento üretiminde kullanılır), kireçtaşı, kaolin, balıkülkenin başlıca doğal kaynaklarıdır.Uzun süreli kuraklıklar; görüntü kirliliği yaratan rüzgarlar; volkanik ve sismik aktiviteler ülke için tehlike yaratmaktadır.

Nüfus

Adının nüfusu 2001 verilerine göre 405,163 olup nüfusun etnik dağılımı; Creole (melez) %71, Afrikalı %28, Avrupalı %1 şeklindedir. Dini inanç olarak çoğunluk Roma Katoliği olduğu gibi Protestanlar da mevcuttur. Ülkede Portekizce konuşulur.

Ekonomi

Ekonomiye genel bakış: Kape Verde`nin kişi başına düşen gayri safi milli hasılasının düşük olmasının sebepleri; fakir doğal kaynakları, ciddi su sıkıntısı ve uzun ömürlü kuraklıklardır.
Gayri safi milli hasılanın %70`ini karşılayan ticaret, ulaşım ve amme hizmeti sektörleri ülkenin servise dayalı ekonomisini oluşturur.
Ülke nüfusunun %70`ine yakın kesimi kırsal bölgelerde yaşasa da, tarımın 1995 gayri safi milli hasılasındaki payı balıkçılığın %1.5`ini yüklendiği %8 oranındadır. Gıda maddelerinin yaklaşık %90`ı ithal edilmektedir. Balıkçılık potansiyeli, özellikle ıstakoz ve ton balığı, tamamen işlenmemektedir.
Cape Verde`nin yükselen yıllık ticaret açığını, gayri safi milli hasılanın %20`sinden fazlasını karşılayan göçmen havaleleri ve yabancı yardımlar finanse etmektedir. 1991`deki yeni demokrat hükümetinin ekonomik reformları, özel sektörü geliştirmek ve ekonomik çeşitlilik için yabancı yatırımları teşvik etmeyi amaçlar.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
11 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
CABO VERDE

photo lg capeverde

Batı Afrika kıyılarında, Yeşilburun'un 500 km. kadar açığında, adalar üzerinde kurulmuş devlet (14°45' ve 17°30' Kuzey enlemleri ve 25°-27°45' Batı boylamları). İki grup hâlinde 10 ada ve 5 adacıktan meydana gelir: Barlavento, Sao Vicente, Santo Antâo, Sâo Nicolau, Boa Vista, Sal, Branco, Raso, Sotavento, Santiago. 1456'da keşfedilen Cabo Verde, 1495'ten, bağımsızlığını kazandığı 1975'e kadar Portekiz yönetiminde kalmıştır. Başlıca ihrac ürünleri şeker, portakal, muz, kahve, balık konservesi ve tuzdur.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
7 Temmuz 2015 / Safi Edebiyat ww