Arama

Slovenya ve Slovenya Tarihi

Güncelleme: 28 Aralık 2012 Gösterim: 5.540 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Haziran 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Slovenya Cumhuriyeti - Republika Slovenija
Ad:  110px-Coat_of_Arms_of_Slovenia.svg.png
Gösterim: 577
Boyut:  7.5 KB
Başkent: Lubyana
Sponsorlu Bağlantılar
Resmi dil(ler): Slovence, İtalyanca, Macarca
Hükümet: Parlamenter Cumhuriyet
Bağımsızlık: Yugoslavya'dan - İlan 25 Haziran, 1991 - Tanınma 1992
AB'ye kabul: 1 Mayıs 2004
Yüzölçümü: - Total 20,273 km² (153rd.) 7,827 sq mi - Sular (%) 0.6
Nüfus: - 2007 est. 2,009,245 2 (143rd.) - 2002 sayımına göre 1,964,036
Ad:  Obcine_Slovenija_2005.png
Gösterim: 465
Boyut:  34.6 KB
Ad:  800px-Flag_of_Slovenia.svg.jpg
Gösterim: 559
Boyut:  7.2 KB

Slovenya Cumhuriyeti (Slovence: Slovenija ), Orta Avrupa'nın güneyinde yer alan bir ülkedir. Batısında İtalya, güneybatısında Adriyatik Denizi, güney ve doğusunda Hırvatistan, kuzeydoğusunda Macaristan ve kuzeyinde Avusturya bulunur. Eski Yugoslavya'nın bir parçası olan Slovenya, 1991'de bağımsızlığını ilân etti ve 1 Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne katıldı. Parçalanan Yugoslavya'dan Avrupa Birliği'ne giren ilk ve tek ülkedir.

Ad:  800px-EU_location_SLO.jpg
Gösterim: 522
Boyut:  51.4 KB
46°03′N 14°30′E
Coğrafya

Ad:  Sava_1.jpg
Gösterim: 766
Boyut:  107.3 KB
Günbatımında Sava Nehri

Slovenya'nın büyük bölümü Slovenya Alpleri ile kaplı olup doğusunda Macaristan ovalarının uzantıları yer alır. Slovenya'nın en önemli akarsuları Avusturya Alpleri'nden doğan Sava ve Drava'dır. Ülkenin orta bölümü ve doğusundaki ovalar bu akarsular tarafından sulanır.

İklim
Adriyatik denizi kıyısındaki dar bir şeritte Akdeniz iklimi görülür. İç kesimlerde ise iklim karasal iklimdir. Özellikle kuzeydeki dağlık alanlarda kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçer. Sıcaklık ve yağış şartlarının uygun olması nedeni ile ülke topraklarının %57'si ormanlarla kaplıdır.

Ekonomi
Ad:  450px-Berlaymont_Slovénie.JPG
Gösterim: 607
Boyut:  60.9 KB
Slovenya'nın Avrupa Birliği üyeliğine başlaması ile Euro para birimine insanları alıştırmak için yapılan afişlerden biri.
Ülkenin doğu kesiminde Sava ve Drava nehirlerinin suladığı ovalarda tarımsal etkinlik ön plandadır. Başlıca tarım ürünleri; buğday, mısır, patates ve üzümdür. Bağcılığın yaygın olduğu Maribor'da şarap üretimi de çok yaygındır.

Sanayi
Slovenya'nın en önemli yer altı kaynakları linyit, demir, çinko ve cıva'dır. Sanayi çok gelişmiştir. Mobilya, demir-çelik, kağıt, tekstil ve kimya başlıca sanayi kolarıdır.
Ülkenin denize açılan tek kapısı Koper şehrinin limanıdır. Sloveya'nın dış ticaretinde en önemli yeri Almanya, Hırvatistan, İtalya, Fransa ve Avusturya alır.
Slovenya'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra Türkiye ile ilişkileri gelişmeye başlamıştır. İki ülke arasındaki ticaret 2001 yılı itibarı ile yaklaşık 110 milyon $'dır.

Nüfus Bilgileri
Slovenya'daki etnik unsurlar
Ad:  slovenyaetnik.PNG
Gösterim: 598
Boyut:  10.3 KB

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Slovenya tarihi

Sponsorlu Bağlantılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.


Orta Çağ

Slovenler 550 yılı civarında yaşamakta oldukları Moravya'dan göç ederek günümüzdeki Slovenya topraklarına yerleştiler. 660 yılı civarında Karintiya bölgesinde Karantanya Düklüğü'nü kurdular. 745 yılında bu düklük Almanların egemenliğindeki Karolenj İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi. 843 yılında bu imparatorluk parçalanınca Karantanya Şarlman'ın torunlarından Alman Ludwig'e kaldı. 975 yılından sonra Slovenya toprakları Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na bağlı Karintiya, Karniola, Stiriye Düklüklerinin bir parçası oldu.



Yugoslavya dönemi


150px Petar II karadjordjevic


Son Yugoslavya kralı II. Petar



I. Dünya Savaşı'nın bitmesinden kısa bir süre önce Slovenler Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'ndan ayrılma kararı aldı. Savaşın bitmesinden sonra da Slovenlerin katılımıyla 1 Aralık 1918 tarihinde Yugoslavya Krallığı (Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı) kuruldu. Yugoslavya kurulduğu tarihten başlayarak içinde barındırdığı etnik grupların çatışmalarına sahne oldu. Yugoslavya'dan ayrılmak isteyen bazı Hırvatlar faşist eğilimli Ustaşa örgütünü kurarak terör eylemlerine giriştiler. 9 Ekim 1934'de Karacorceviç Hanedanından gelen Yugoslavya kralı I. Aleksandar bir Ustaşa militanı tarafından Fransa'da suikast sonucu öldürüldü.
II. Dünya Savaşı başlayınca Yugoslavya komşularının tersine Mihver Devletlerine katılmadı. 1941 yılında Nazi Almanyası tarafından işgal edildi ve kısa bir süre içinde teslim olarak birkaç parçaya bölündü. Son Yugoslavya kralı II. Petar Londra'ya kaçtı. Slovenya'nın büyük bölümü ve Banat doğrudan Almanya'ya bağlandı. İtalya daha önce hak iddia ettiği Slovenya'nın güneyi ile Dalmaçya'nın önemli bir bölümünü aldı. Karadağ'ı işgal eden İtalyan birlikleri göstermelik bir meclisle bağımsızlık ilan etti. Kosova Arnavutluk'a verildi. Vojvodina'nın büyük bölümü Macarlarca ilhak edildi. Sınırları iyice daralan Sırbistan'da kukla bir rejim başa geçirildi. Sırbistan ve Makedonya'nın geri kalan kesimi Bulgaristan'a bırakıldı. Bosna-Hersek'in bağlandığı Hırvatistan'da ise Ustaşa önderi Ante Pavelic'in yönetiminde faşist bir rejim kuruldu.




200px JosipBrozTito

Josip Broz Tito



II. Dünya Savaşı boyunca Yugoslavya topraklarında acımasız bir soykırım yaşandı. Yahudi ve Çingeneler'in büyük bir bölümü ortadan kaldırıldı. Hırvatistan'da çok sayıda Sırplar öldürüldü. Faşizme karşı halk arasında başlayan direniş hareketleri iki grupta toplanıyordu: Birisi işgalden önce Yugoslavya Ordusunda görevli olan Albay Draža Mihailović 'in önderliğinde kurulan ve Çetnikler olarak bilinen çetelerdi. Diğeri ise Josip Broz Tito yönetimindeki Yugoslavya Komünist Partisi'nin Temmuz 1941'de başlattığı silahlı ayaklanma hareketiydi. Kendilerine Partizan adı veren bu kuvvetler Sovyet birliklerinin ortak harekatıyla Ekim 1944'te Belgrad'ı ele geçirdi.
Çetnikleri de yenerek Yugoslavya'ya hakim olan Partizanlar 2 Aralık 1945'te Demokratik Yugoslavya Federasyonu'nun kurulduğunu ilan ettiler. 1946 yılında ülkenin adı Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti, 1963'de de Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti olarak değiştirildi. Soğuk Savaş yıllarında Tito'nun önderliğindeki Yugoslavya diğer Doğu BlokuSSCB'den daha bağımsız bir siyaset izledi. 1990'ların başında Doğu Bloku'nda başlayan çözülme Yugoslavya'yı da etkiledi. Slovenya, Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Bosna-Hersek'te bağımsızlık talepleri ortaya çıktı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
28 Aralık 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Slovenya Cumhuriyeti - Republika Slovenija
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

(Sırpça: Slevenija), Avrupa'da devlet.
Başkent Ljubljana, başlıca şehirleri: Maribor, Celje, Kranj, Jesenice, Koper. Sava, Drava (Pohorje), Sosa ve Mur'un akaçladığı Slovenya, Alp sistemi (Karawanken, Grintavec'te 2.558 m.; Juliana Alpleri, Triglav'da 2.863 m.) ve Dinar sisteminin (Veliki Sneznik'te 1.795 m.) ormanlık engebeleri, Carniole Karstı (plato ve gölovalar)ile kuzeydoğuda, İstria kıyı şeridi (Adria Primorje'si) ve Pannonia Ovası üzerinde yayılır. Kışları sert, vadilerde yumuşak (elma bahçeleri, bağlar), serin ve nemli, karasal dağ iklimi; tahıllar, yemlik bitkiler ve hayvancılık (sığır, koyun, domuz) için elverişlidir.

Kömür ve linyit (Trbovlje-Zagorje), petrol (Lendava), kurşun, çinko (Mezica, Crna) ve cıva (İdrija) gibi madenler, hidroelektrik enerjiyle (Sava, Soca) birleşince, Ljubljana, Kranj, Jesenice, Maribor, Celje,Koper, Trbovlje, Mezica, Hrastnik ve Nova Gorica'da sanayinin gelişmesine olanak vermiştir: demir-çelik, demirdışı metaller metalürjisi, mekanik araçlar, otomobil ve motosiklet fabrikaları, tekstil, kimya, mobilya, dericilik, tarımsal gıda, tütün.Ülkede kaplıcalar, turizm ve kış sporları merkezleri de önemli yer tutar. VI. yy'da bölgeye yerleşen Slovenler, 745'te Bavyera'nın egemenliğine girdiler; 788-843 arasında Frankların boyunduruğunda yaşadılar. Bundan sonra parçalanan Sloven toprakları, X.-XI. yy'da Macar istilâsına uğradı. XIII. yy'dan itibaren, parça parça Habsburgların eline geçti. Fransız işgali ve Slovenya'nın İllyria Eyaletleri'ne katılması (1908-1813) ulusçu uyanışı kolaylaştırdı. 1848'de Slovenler, Avusturya içinde özerklik talep ettiler. 1867'deki Avusturya-Macaristan uzlaşmasından sonra düş kırıklığına uğrayıp Sırplar ve Hırvatlarla yakınlaştılar; 1914-1918 Savaşı ardından bu uluslarla Yugoslavya'yı oluşturdular. O sırada, eski Slovenya'nın bir parçası Avusturya (Doğu carinthia) ve İtalya'ya (Trieste ile birlikte tüm kıyı şeridi ve Carniole'nin bir bölümü) kaldı. İkinci Dünya Savaşı'nda, Almanya,İtalya ve Macaristan arasında bölüşülen Slovenya, 1945'te Yugoslavya'ya bağlandıktan sonra bu ülke içinde özerklik kazandı. Kısa bir savaş sonrasında (Haziran-Temmuz 1991), 1992'de bağımsızlık kazandı.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

29 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
6 Ekim 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
27 Mayıs 2011 / eXcaLLaNT Mitoloji
10 Ağustos 2017 / ThinkerBeLL Ekonomi
7 Mayıs 2014 / _EKSELANS_ Mimarlık