Arama

Fransız Guyanası ve Fransız Guyanası Tarihi

Güncelleme: 6 Ağustos 2011 Gösterim: 3.709 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Fransız Guyanası
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Location-Guyane-France.png
Gösterim: 1472
Boyut:  6.7 KB

(Fr.: Guyane Française, İng.: French Guiana)
Güney Amerika'nın kuzeydoğu kıyısında, 1946'dan beri Fransa'nın denizaşırı departmanı statüsüyle yönetilen ülke. (département d'outre-mer).

Turksat uyduları oradan fırlatılmıştır ve çoğu uydu da oradan fırlatılmaktadır.

Batıda Hollanda Guyanası ya da Surinam, güney ve doğuda Brezilya, kuzeyde Atlas Okyanusu ile çevrelenir. Yüzölçümü 91.000 km2, nüfusu 150.000 (1995) merkezi Cayenne'dir. Yönetim bakımından Cayenne ve Saint-Laurent-du-Maroni olmak üzere iki bölgeye (arrondisement) ayrılır. Resmî dil Fransızcadır. Ancak yerli dilleri de kullanılır.

Ekvator bölgesinde yer alan bu sıcak, nemli ve çok yağışlı ülke hemen tümüyle yoğun ormanlarla kaplıdır. Nüfusun çoğunluğunu yerliler oluşturur. Geniş bölümlerinin "mangrov" ormanlarıyla örtülü olmasına karşın 380 km. uzunluğundaki kıyılar daha kalabalıktır. Başlıca gelir kaynağını orman ürünleri oluşturur. Kültür bitkisi olarak yetiştirilen başlıca ürünler şekerkamışı, muz ve pirinçtir. Ancak doğal koşulların ağırlığı nedeniyle gerek orman ve gerek başta boksit olmak üzere yeraltı kaynakları yeterince değerlendirilememektedir. Ülke uzun süre siyasal hükümlülerin bir sürgün yeri olarak kullanıldı. 1966'da Fransa, Guyana kıyılarında bir "uzay istasyonu" kurdu.

Yönetsel Koşullar


Fransız Guyanası, Fransız Anayasası'nın denizaşırı illere ilişkin hükümlerine göre yönetilir.Fransız Ulusal Meclisi'ne 2, Fransız Senatosu'na 1 temsilci gönderme hakkı vardır.Yerel yönetim Fransa hükümetinin atadığı bir vali ile 19 üyeli Genel Konsey ve 34 üyeli Bölgesel Konsey'den oluşur.Bir de yerel temyiz mahkemesi vardır.

Coğrafya


Ülke konum olarak Güney Amerika'da, Kuzey Atlas Okyanusu, Brezilya ve Surinam arasında yer almaktadır. Kıyı kesimlerde görülen yatık kıyı ovaları iç kısımlarda yerlerini tepeliklere ve küçük dağlara bırakmaktadırlar.Ülkenin en yüksek noktası Bellevue de l'Inini

Dağıdır(851 m)Ülkede bol miktarda boksit, kereste, altın, kaolin, balık bulunur.

Nüfus


Nüfus artış hızı Dünya Ortalamalarının oldukça üstünde olan ülkede ortalama yaşam süresi 77.27 yıldır.Nüfusun etnik dağılımı ; Siyah ve melezler %66, beyaz'lar %12, Doğu Hindistan'lı, Çin'li, Guyana yerlileri %12, diğer halklar %10 olup halkın büyük çoğunluğu Katoliktir.

Ekonomi


Fransız Guyanası, büyük ölçüde madencilik, ormancılık ve balıkçılık sektörlerine dayanan gelişmekte olan bir ekonomidir. Kourou'daki Avrupa Uzay Ajansı'nın roket üssü büyük oranda GSMH ve istihdama katkı yapmaktadır. Kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 8,500$'dır. Bölgede işsizlik orani oldukça yüksektir &.5; Ayrıca bölgede kaçak göçmenlerin yaşadığı düşünülmektedir.

Bayrak

Ad:  800px-Flag_of_French_Guiana.svg.jpg
Gösterim: 529
Boyut:  7.2 KB

Arma

Ad:  545px-Blason_de_la_Guyane.svg.png
Gösterim: 539
Boyut:  119.6 KB

Ad:  800px-MairiedeCayenne.jpg
Gösterim: 623
Boyut:  64.2 KB

Ad:  800px-PlaceSchoelcher1.jpg
Gösterim: 535
Boyut:  58.3 KB


Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi




Benzer Konular

14 Şubat 2012 / Misafir Tarih
26 Aralık 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
16 Nisan 2008 / Misafir Taslak Konular