Arama

Mazı (Thuja)

Güncelleme: 16 Temmuz 2009 Gösterim: 5.295 Cevap: 2
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
13 Şubat 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
260px Thuja occidentalis1

Sponsorlu Bağlantılar


Mazı (Thuja), Cupressaceae (servigiller) familyasının Thuja cinsinden ağaç türlerine verilen ad.

Genellikle piramitsi bir görünüm sergileyen mazı ağaçlarının ince, pulsu bir dış kabuğu ve lifli bir iç kabuğu vardır. Dalları ya yatay bir konumdadır ya da yukarı doğru yönelmiştir. Sürgünlere karşılıklı olarak dizilen pulsu yapraklarının henüz olgunlaşmamış olanları iğnemsi biçimlidir. Ayrı dalların uçlarında oluşan yuvarlak biçimli erkek çiçek kümelerinin kırmızımsı ya da sarımsı rengine karşılık, oldukça küçük yapıdaki dili çiçek kümeleri leylağımsı yeşil renkleriyle ayırt edilir

Ortalama 4-6 çift ince, esnek puldan oluşan yumurta biçimli kozalaklarının uzunlukları 8-16 mm arasında değişir.

Türkiye'de doğal olarak bulunmazlar ancak süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.



Türler

  • Thuja koraiensis - Kore mazısı
  • Thuja occidentalis - Batı mazısı
  • Thuja plicata - Boylu mazı
  • Thuja standishii - Japon mazısı
  • Thuja sutchuenensis - Çin mazısı

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Nisan 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mazı (Thuja)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae
    • Bölüm: Pinophyta
      • Sınıf: Pinopsida
        • Takım: Pinales
          • Familya: Cupressaceae - Servigiller
            • Cins: Thuja L.
              • Türler
                • Thuja koraiensis - Kore mazısı
                • Thuja occidentalis - Batı mazısı
                • Thuja plicata - Boylu mazı
                • Thuja standishii - Japon mazısı
                • Thuja sutchuenensis - Çin mazısı
Asya'nın doğu kesimlerinde ve Kuzey Amerika'da kendiliğinden yetişen mazılar kı­şın yapraklarını dökmeyen ağaç ya da çalılar­dır. 6 türü olan bu pul yapraklı bitkiler servigiller (Cupressaceae) familyasının Thuja cinsini oluşturur.
Mazı ağaçlarının taç bölümü genellikle koni biçimli, kabukları ise ince ve dar şeritler halinde çatlaklıdır. Küçük pulsu yaprakları sürgünlere karşılıklı dizilmiştir. Erkek ve dişi üreme organları aynı ağaçta, ama ayrı dalcık­lar üzerinde yer alır. Yuvarlak biçimli erkek kozalaklar kızıl kahverengi ya da sarı, dişi kozalaklar morumsu yeşil ve küçüktür. Dişi kozalaklar olgunlaşıp açıldığında içindeki ka­natlı tohumlar rüzgârın yardımıyla çevreye saçılır.
Mazıların sarı ya da kızıl kahverengi yumu­şak odunları mantarlara karşı çok dayanıklı­dır, kolay çürümez. Bu yüzden de kapı, pencere doğraması, bahçe parmaklığı, telefon direği ve payanda yapımında kullanılır. Mazı türleri arasında en değerli kereste ağacı boylu mazıdır (Thuja plicata). Uygun koşullarda 70 metreye kadar boylanabilen bu iri orman ağacı ABD'nin Alaska'dan California'ya ka­dar uzanan Büyük Okyanus kıyılarında yay­gın olarak yetişir.
Mazılar odunlarının yanı sıra güzel görü­nümleri nedeniyle süs bitkisi olarak da yarar­lanılan değerli ağaçlardır. Bunlardan Asya' nın doğu kesimlerine özgü Doğu mazısı (Thu­ja orientalis) öbür ülkelerde olduğu gibi ülke­mizde de çok sevilen bir süs ağacıdır. Yakla­şık 10 metreye kadar uzayabilen bu çalımsı yapılı bitkinin yaprak rengi ve biçimi birbirin­den farklı olan pek çok süs çeşidi geliştirilmiş­tir. Kuzey Amerika kökenli bir ağaç olan Batı mazısı (Thuja occidentalis) da park ve bahçe­lerde yetiştirilen süs çeşitleriyle tanınır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
küçük boylarda, 5-10 metre, çok dallı, oval ve konik tepeli bir boylu çalı yada çalılardır. ender olarak küçük ağaç halini alabilirler. doğu mazısı genel olarak birkaç gövde oluşturur. ana sürgünler yuvarlakça, ancak yan sürgünler ise basıktır. kabuk kırmızımsı kahverengi ince kağıt gibi pullara ayrılır. yan sürgünlerin her iki yüzü de hemen hemen aynı renktedir. pul yaprakların üst yüzlerinde yağ bezeleri bir çizgi gibi yarık içlerinde bulunurlar. Öte yandan genç sürgünler parmaklar arasında oğuşturulduğunda hafif bir reçine kokmaktadır. kozalak öteki mazı türlerinden daha büyük, 1-1,5 cm. çapındadır. olgunlaşmadan önce etli mavi dumanlı, sonraları ise kahverengidir. olgun kozalağın pulları odunlaşır. kozalağın hemen daima 6 pulu vardır. herbir pul 1-3 adet tohum taşımaktadır. tohumlar ise 5-6 mm. uzunluğunda, fındık biçiminde kalın kabuklu ve kanatsızdır. kozalak pullarının dış yüzlerinde geriye doğru kıvrık mahmuzları vardır. kozalağın bu farklı özellikleri ve tohum yapılarının ayrıcalıklı yapısı doğu mazısını bazı sistematisyenlerin biota adında ayrı bir cins olarak ele almalarına neden olmuştur.

thuja orientalis park ve bahçelerde çok güzel canlı çit oluşturmaktadır. makaslanabilir, ana türden başka çok değerli formları bulunur. Örneğin, thuja orientalis cv. "decussata" mast., th. o. cv. "aurea" wat., th. o. cv. "filiformis stricta" horni gibi.

platycladusorienta

thuja orientalis aurea nana

thuja occidentalis


alinti...
Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Mayıs 2010 11:56

Benzer Konular

7 Ocak 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
10 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Ziraat
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
24 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
6 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular