Arama

Mazı Yetiştiriciliği

Güncelleme: 10 Mayıs 2010 Gösterim: 14.493 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mazı Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
  • Bilimsel Sınıflandırma
    • Alem: Plantae
      • Bölüm: Pinophyta
        • Sınıf: Pinopsida
          • Takım: Pinales
            • Familya: Cupressaceae
              • Cins: Thuja
Genel Özellikleri
Yaz kış yeşil ağaç, ağaççık ya da çalı formundadır. Kuzey Amerika’ da doğal olarak bulunur. 5 – 7 adet türü vardır. Dalları yassı, yana veya yukarı yönelmiştir. Mazılar genellikle dar piramit formlu olup, dalcıklar yassıdır. Yapraklar pul şeklinde karşılıklı dizilmiştir.Kiremit şeklinde gayet sık dizilmiş olan yaprakların alt yüzü açık yeşil olup, stoma çizgileri taşımaz. Yaprak üst yüzeyi koyu yeşildir. Kuvvetli bir kokuya sahiptir. Çiçekleri monoiktir. Erkek çiçekler küçük, yuvarlak olup, dişi çiçekler küçük yumurta şeklindedir. Kozalakları derimsi serttir. Tohumlar mercimek şeklindedir.

Üretimi
Üretimi tohum ve çelikle olmaktadır. Aşı ile de üretim yapılabilir ancak pek kullanılmayan bir yöntemdir. Tohumlar erken ilkbaharda ekilmelidir. 4 derecede iki ay tohumlar katlanmalıdır. Yüzlek ekim yapılmalıdır. İkinci yılda şaşırtma yapılmalıdır. Çelikle üretimde ise, çelikler nisan ayında alınabildiği gibi eylül ekim aylarında da alınabilmektedir. Aşı ile de üretilebilir.

Ekolojik İstekleri
Ilıman iklim bitkisidir. Bol güneşli ortamlardan hoşlanmakla birlikte bazı türleri yarı gölgeyi sever. Nemli, kumlu ve kireçli topraklardan hoşlanır. Geçirgen toprakları sever.

Peyzajda Kullanımı
Açık alanlarda, park ve bahçelerde, mezarlık ve taş bahçelerinde tek, grup veya çit olarak kullanılabilir. Kent merkezlerinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Çit bitkisi olarak, rüzgâr kıran olarak kullanılmaktadır. Budamaya dayanıklıdır.

Çit bitkisi olarak kullanılan türleri; Thuja occidentalis, Thuja plicata
Bodur formlu türler; Thuja occidentalis “ recurva nana” (iğne yapraklı)
Thuja occidentalis “ ellwangeriana rheingold” (iğne yapraklı)

Tek olarak kullanılan türler; Thuja plicata, Thuja occidentalis fastigiata

Önemli Türleri
Thuja occidentalis (Batı Mazısı)

x20Thuja20occidentalis2027Yellow20Ribbon27

800px Thuja occidentalis   cone 1 28aka29
Yurdumuzda 20 m boya ulaşır. Kuzey Amerika ve Kanada ‘da doğal olarak yaşar. Konik bir tepe oluşturur. Piramit formludur. Genellikle birkaç gövdelidir. Dallar kısa, yatay duruşlu veya sarkık, uçları yukarı doğrudur. Yapraklar pul şeklindedir. Kozalaklar önce yeşil olgunlaştıkça kahverengi olur. Kozalaklar birinci yılda olgunlaşır. Tohumlar ince, dar ve yassıdır. Her kozalak pulunun altında iki tane tohum vardır. Ilıman iklimlerde, bol güneşli – yarı gölge yerlerde, kuru nemli topraklarda yetişir. Batağımsı ve soğuk yerlerde, derin ve gevşek balçık topraklarda da gelişebilir. Kısacası, toprak isteği bakımından seçici değildir. Kireçli topraklarda yetişir. Soğuğa dayanıklıdır. Dumanlı ve kirli havalı yerlerde pek kullanılmaz. Çit ve yeşil perde için uygundur. Budamaya yatkındır.

Thuja orientalis (Biota orientalis): Doğu Mazısı

Mazı Yetiştiriciliği

Platycladusorientalis

oriental20aborvitae

İran, Çin, Japonya ve Kore ‘de doğal olarak yaşar. Ülkemizde 5 m boy yapar. Bol dallanma gösterir. Piramit formludur. Hızlı gelişme gösterir. Dallar yukarıya doğru yönelmiştir. Pul yaprakları sürgüne iyice yapışık durumdadır. Kozalaklar önce mavimsi olup olgunlaştıkça kahverengi olmaktadır. Ilıman iklimlerde, ışıkta, derin, gevşek balçık topraklarda iyi gelişir. Dona ve gölgeye dayanıklıdır. Saçak kök yapar. Budamaya ve biçim vermeye uygundur.
Thuja plicata: Boylu Mazı

450px Thuja plicata 27Zebrina27 01 by Line1

800px Thuja plicata 43569
Güzel görünümlü hızlı büyüyen mazı türüdür. 1000 yıl yaşayabilmektedir. 30–60 m boya ulaşabilir. 3–4 m çap yapabilir. Sivri piramit yapıya sahiptir. Alt kısmı geniş, yukarıya doğru dallanan yapısı vardır. Sürgünleri çok uzun ve birbirine paralel, alt yüzleri açık- gri, stoma lekelidir. Gövde kabuğu kızıl renkli ve çatlaklıdır. Yapraklar üst kısmı parlak yeşil, alt kısmı ise mavimsi beyaz lekelidir. Kozalakları yazın yeşil, kışın kahverengidir. Kozalaklar bir yılda olgunlaşır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilmektedir. Serin iklimden hoşlanır. Derin ve serin humuslu topraklarda, yüksek hava nemi olan yerlerde iyi gelişir. Hızlı büyür.

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Kırmızı örümcek, kabuklu bit en çok görülen zararlılardır. Karaleke en çok görülen
Hastalıklar arasındadır.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

7 Ocak 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
7 Şubat 2010 / Misafir Ziraat
16 Temmuz 2009 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
8 Kasım 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
24 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular