Arama

Barter

Güncelleme: 28 Ekim 2006 Gösterim: 4.400 Cevap: 0
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
28 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Barter Nedir?
Terim olarak ‘barter’, ‘takas’ anlamına geliyor. Ancak barter ticaret sistemi, bilinen birebir karşılıklı takas işlemlerinden farklı gelişmiş bir sistemdir. Satın alınan mal ve hizmetin bedelinin üretilen mal ve hizmet ile ödendiği bir finans ve ticaret sistemidir. Nasıl mı? Örneğin, iki kişiden birinin pantolona, diğerinin ise gömleğe ihtiyacı var. Ve bu kişilerin birinin elinde ihtiyaç fazlası pantolon ve diğerinin elinde de fazladan gömlek var. İhtiyaçlarının farkında olan bu iki kişi karşılıklı anlaşarak gömlek ve pantolonu değişiyor. Hem de hiç para kullanmadan. İşte, barter sisteminin temelinde de bu yatıyor zaten. Yani, hiç para kullanmadan bir malın diğer bir malla değiştirilmesi yönteminde.
Sponsorlu Bağlantılar

Barter Sistemi Nasıl Gelişti?
İÖ 9000 ve 6000 tarihleri arasında ilk ve en eski değişim aracının sığır olduğunu biliyor muydunuz? Sığır denince inekten kuzuya kadar her türlü hayvanı düşünebiliriz. Zamanla tarımsal faaliyetlerin gelişimiyle beraber yeni değişim araçları ortaya çıktı, bitkisel ürünler, sebzeler, tahıl ve diğer doğal ürünler gibi...
İnsanoğlunun farkında olmadan yaptığı bu ticaret zamanla ‘barter’ ismini aldı ve daha profesyonelce yapılmaya başlandı. Barter, dünyada, özellikle ABD'de 37 yıldan bu yana uygulanan bir sistem. Bugün çeşitli ülkelerde 600 binden fazla kuruluş, barter ticareti yapıyor.

The Business Trend Analysts'in yaptığı araştırmada dünya ticaretinin yüzde 40'ının barter sistemi ile yapıldığı tespit edildi. Amerika'da yaklaşık 500 barter firması, tahminen 450 bin üye firma ile yılda 400 milyar dolarlık iç ve dış barter ticareti yapıyor. The Int. Ass. of Trade Exchange (IATE)'nin verdiği raporda barter ticaretinin Amerika’da yılda yüzde 16'lık bir artış gösterdiği belirtiliyor.

Avrupa'da ise, barter kuruluşları, IRTA Europa adıyla bir barter birliği çatısı altında toplanmış durumda. Bu barter organizasyonları, sistemin bölge geneline yayılmasını sağlıyorlar. The Economist dergisinin iddiasına göre, 2010 yılında dünya ticaretinin yüzde 50'si barter sistemiyle yapılacak. İsviçre'de WIR-barter organizasyonu 1934’de kurulmuş ve sadece iç pazara hizmet vermeyi planlamıştır. Bugün yaklaşık 63 bin üyesi bulunuyor. İsviçre'de daha çok inşaat sektöründe ve iç piyasada popüler olan barter ticareti yıllık yüzde 14 artış göstererek 4 milyar frank’a ulaştı. Almanya'da ilk barter şirketi, 1983 yılında Hamburg'da kuruldu, Avusturya'da ise, ilk barter firması 1984’de Viyana'da faaliyete geçti.

Artık ciddi bir endüstri halini alan barter sektöründe, yapılanmasını tamamlamış, turizm, medya, emlak, sanayi mamülleri gibi birçok konuda hizmet veren, toptan ve perakende olarak da ayrı ayrı hizmetler veren barter kurumları oluştu. Dünya barter ticareti, merkezi Amerika'da bulunan (IRTA) Dünya Barter Birliği tarafından örgütleniyor.



Barter, en etkili stok satış yöntemidir: Barter sistemi, özellikle stoklarla başı dertte olan firmaları rahatlatır, stok maliyetlerinden kurtarır. Firma, bu stokları satması karşılığında nakit ödeyerek aldığı ürün ve hizmetleri barter pazarından para ödemeksizin satın alabilir.

Barter, en etkili atıl kapasite değerlendirme yoludur: Firmaların amortisman, personel gideri, faturalar ve benzeri sabit giderleri her zaman için söz konusudur. Ne var ki firmalar, ancak satış yapabildikleri oranda üretim yapabiliyor, bu da sabit giderlerin birim maliyetini artıran bir unsur oluyor. Barter sistemine üye firmalar, tam olarak kullanamadıkları kapasitelerinin bir kısmını barter pazarında değerlendirerek atıl kapasitelerini harekete geçirebilir ve bu yolla hem sabit giderlerinin birim maliyetini düşürebilir, hem de üretim için gerekli finansmanın bir kısmını sağlamış olurlar.

Barter, yeni pazarlara ulaşmanın ve yeni müşteriler kazanmanın en kolay yoludur: Barter sistemi bir kulüp gibi çalışır. Üye firmalar, genellikle alım ve satımlarında diğer bir barter üyesi firmayı tercih eder. Sistemde bir üye firmanın alım yapması, aynı zamanda bir diğer üye firmanın satış yapması anlamına gelir. Normal koşullarda hiç tanımadıkları ve normal şartlarda satış yapma imkanına sahip olmadıkları müşterilere ulaşırlar. Bu yolla üye firmaların müşteri portföyleri gelişir.

Barter, ücretsiz ve etkin reklam sağlar: Üye firmaların bilgileri ve ürün çeşitlilikleri sistemli bir şekilde YD Barter Bilgi Bankasına kaydedilir. İnternet ortamında çalışan barter programı ile bu bilgiler sistem üyesi bütün firmaların kullanımına sunulur.

Barter, üyelerini rekabetin zararlı etkilerinden koruyan bir sistemdir: Barter sisteminde arz-talep dengesi gözetildiğinden aynı ürünü üreten fazla sayıda üreticiye sistemde yer verilmez. Yani, barter sistemine üye olan bir firma, kendi sektöründe faaliyet gösteren çok fazla rakiple karşılaşmaz.

Barter, tahsilat riski yüzde sıfır olan bir sistemdir: Barter sisteminde üye firmaların alacak ve borçları YD Barter güvencesindedir.

Barter, faizsiz ürün ve hizmet kredisi sağlar: Barter sistemine üye firmalar, 12 aya kadar yüzde 0 faizle dolar üzerinden ürün ve hizmet kredisi kullanabilirler.




Barter Sisteminde Neler Alınır, Satılır?
Barter üye firmaların birbirleri ile alışveriş yaptıkları bir sistem. Üye firmalar sadece barter pazarında arz edilen ürünleri alabilirler. Barter kendi başına büyük bir pazar. Firmalara stoklarını eritme, atıl kapasitelerini satışa çevirme imkanı sunar. Firmaların satışlarını arttırır, onların yeni müşteriler kazanmasını sağlar. Üyeler tahsilat riski olmadan ticaret yaparlar. Barter ile satış yapmak için firmalar ek hiç bir masraf yapmazlar. Firmalar bir sene boyunca ürünlerinin ücretsiz reklam ve tanıtımını yaparlar. Firmalar ürünlerini alıcı firmalara satabilmeleri için barter şirketinden satış yetkisi için provizyon kodu almaları gerekir. Provizyon kodu alınmadan yapılan satışların tahsilatı için barter şirketi sorumluluk kabul etmez.

Barter Sisteminde Fiyat Nasıl Belirlenir?
Barter sisteminde gerçekleşen bir işlemde fiyat, kalite,teslimat şartları ile ilgili bütün şartlar alıcı ve satıcı tarafından karşılıklı belirlenir. Barter sistemi bir mal ve hizmet pazarıdır. Fiyatı alıcı ve satıcı karşılıklı belirler. Barter şirketi, barter serbest piyasa anlayışında işlemlerin gerçekleşmesine özen gösterir. Ancak hiç bir barter sistemi üyesine ürününü piyasaya arz ettiği fiyattan daha yüksek bir fiyatla satmasına izin vermez. Satış barter sistemi ile gerçekleştiği için yüksek fiyat isteyen firmalar tespit edildiğinde barter şirketi tarafından uyarılır. Eğer aynı politikaya devam ederse üye sistemden ihraç edilir.

Sistemde Mal Alan Ödemeyi Nasıl Yapar?
Barter sisteminin üyeleri bir mal veya hizmet satın aldıklarında para ve diğer ödeme araçları ile ödeme yapmayıp, bedeli karşılığı dolar olarak barter sistemine borçlanıyorlar. Barter sistemi ile mal veya hizmet alıp borçlanan firma borcunu 12 aylık sürede ürünü diğer bir üye firmaya satarak ödüyor. On iki aylık sürede ödeme yapamaz ise borcunu dolar karşılığı nakit olarak ödüyor.

Barter Sisteminde Mal Satan Firma Alacağını Nasıl Tahsil Eder?
Barter sistemi ile satış yapan firma ürününün bedeli kadar barter sisteminden alacaklı olur ve alacağını sistemden mal veya hizmet satın alarak tahsil eder. Firmanın alacağı sistemden satın alabileceklerinden fazla ise bakiyeyi nasıl tahsil eder? Bir firma sisteme üye olduğunda barter şirketi yetkilileri kendisine sistemden hangi oranda ürün alabileceği ve yine hangi oranda satış yapması gerektiği konusunda tavsiyede bulunur. Üyelerin ürünleri ile ödeme yapabilecekleri oranda alım yapmaları ve yine ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri oranda satış yapmaları esastır.

Barter Sistemine Nasıl Üye Olunur? Üyelik Kriterleri Ve Barter Kredisi Nedir?
Yeni dünya barter sistemine üye olma süreci firmanın internet üzerinden ya da şahsen başvurusu ile başlıyor ve YD Barter tarafından işlem yapma yetkisi verilmesiyle sona eriyor. Üyelik başvurusunda bulunan firmalardan aşağıdaki belgeler isteniyor:
  • Barter üyelik sözleşmesi (2 nüsha)
  • Vergi levhası fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Şirket kuruluş gazetesi
  • Ticaret odası faaliyet belgesi
  • Firma bilgi formu
  • Arz ve talep bilgi formları
  • Firma tanıtım broşürleri
Bu belgelerin eksiksiz olarak doldurulması, imzalanması ve kaşelenmesi gerekiyor. Eksiksiz olarak hazırlanan bu belgeler YD barter genel merkezine ulaştırılıyor. Üye adayı olan firmanın başvurusu sonrasında barter sistemi içerisinde çalışabilecek yeterlilikte olup olmadığı tespit ediliyor. Üyelik başvuru dosyası yönetim kuruluna sunuluyor. Üyeliğin kabul edilmesiyle birlikte firmaya işlem yapma yetkisi veriliyor. İmzalanmış sözleşmeni bir sureti, barter çeki, internet şifresi teslim ediliyor.
Üyelik müracaatları değerlendirirken iki ana unsur dikkate alınıyor. İlki, firmanın piyasa kredibilitesi. Barter sisteminde ciddi, saygın firmaların bulunmasına özen gösteren Yeni Dünya Barter, ciddi araştırmalar sonucu bir firmanın üye olmasına karar veriyor. İkinci unsur, barter sistemindeki arz-talep dengesi. Her ürün ve her sektör için arz-talep dengesi planlanıyor. Barter kredisi, firmalara verilen bir mal ve hizmet kredisidir. Firmalar ihtiyaçları olan mal veya hizmeti barter sisteminde satın alırlar ve bedelini ürünleri ile veya on iki ay sonunda nakit olarak öderler.
Temelde pazar ve sektör kısıtlaması olmaksızın her firma barter sistemine üye olma hakkına sahip. Ancak sadece barter şirketinin müracaatını onayladığı firmalar üye olabiliyor. Yeni dünya barter sistemine üye olan firmalardan bir senelik üyelik bedeli olarak 600 dolar + KDV, ayrıca yapılan her barter işleminden alıcıdan ve satıcıdan yüzde 4 komisyon + KDV alınıyor. Komisyon oranları bütün sektörlerde bütün firmalar için standard; alıcıdan ve satıcıdan yüzde 4 olarak alınıyor


Ürüne Nasıl Müşteri Bulunur?
Firmalar barter sistemine üye olduklarında sisteme arz ettikleri mallar ve hizmetler ile ilgili Arz Bildirim Formunu Yeni Dünya Barter'a veriyorlar.Yeni Dünya Barter bütün üyelerin ürünleri ile ilgili bilgileri bilgi bankasına kaydederek internette yayınlıyor. Üyeler sisteme arz edilen malları ve hizmetleri Yeni Dünya Barter'ın internet adresine girerek görüyorlar. Üye firma ayrıca kendisi internet üzerinden arz kaydı yapabiliyor.


Benzer Konular

22 Ağustos 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Şubat 2016 / VerSchL@GeN X-Sözlük