Arama

Dünya Kentleri: Tallinn

Güncelleme: 22 Kasım 2011 Gösterim: 5.317 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Mart 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tallinn

Sponsorlu Bağlantılar
100px Et Tallinn small coasvg

Tallinn, Estonya'nın başkenti ve ana liman kentidir. Baltık Denizi kıyısında, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'nin 80 kilometre güneyinde yer alır.


İsmin kökeni

Kentin tarihteki diğer isimleri Kolõvan, Lindanise, Lindanisa (Lindanäs) ve "Reval" türevleri - Revalya, Revel, Revelin'dir. Tallinn kelimesi'nin tam olarak nereden geldiği bilinmese de, kelime kökeni olarak "Taani-linn" (Danimarkalılar'ın Kenti) veya "talu linn" (çiftçi kenti) olması muhtemeldir. Tallinn ismi 1918 yılında Estonya bağımsızlığını kazandıktan sonra resmi olarak kabul edilmiştir. 1918 öncesi ise kentin adı Reval'di.

Tarihi

Tallinn'in tarihi yerleri üç bölüme ayrılır:
  • "Katedral Tepesi", Tallinn tarihinde merkezi otoritenin kurulduğu ilk yerdir. Önceleri piskopusun yönetiminde kalan Tallinn, daha sonraları soylular tarafından yönetilmeye başlamıştır. Günümüzde ise Estonya meclisi burada yer alır.
  • "Eski Kasaba", eskiden sıradan Estonyalılar'ın yaşadığı bölümdür. 19. yüzyıla kadar Katedral Tepesi'nden bağımsız yönetiliyordu.
  • "Kırsal alan", Eski Kasaba'nın güneyinde yer alan ve çiftçilerin yaşadığı bölümdür.
Tallinn'in tarihi sayısız işgaller ve saldırılarla doludur. En son İkinici Dünya Savaşı Tallinn 1997'de UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir. sırasında ağır bombardıman altında kalan kentin tarihi bölümü ayakta durmayı başarmıştır.

15. yüzyılda inşa edilen 159 metre yüksekliğindeki gotik mimarisiyle Aziz Olaf Kilisesi, Avrupa'daki uzun yapıydı. Yangınlar yüzünden, kilisenin tekrar restore edilmiş olmasına karşın, yapının bugünkü boyu 123 metreye inmiştir.

Eğitim

Tallinn'deki üniversitesiter:
  • Tallinn Pedagoji Üniversitesi
  • Tallinn Müzik Akademisi
  • Tallinn Sanat Akademisi
  • Tallinn Devlet Savunma Akademisi
  • Tallinn Protestan Luteran Kilisesi Teoloji Enstütüsü
  • Tallinn The International University Concordia Audentes
Spor

1980 Olimpiyatları yelkenli kayık yarışmaları Tallinn'de yapıldı. Kent merkezinde birçok bina, Olimpik Otel, Posane ve Yelkencilik Merkezi olimpiyatlar zamanında yapıldı.

Ulaşım

Havayolu

Tallinn Uluslararası Havalimanı kent merkezine 1 kilometre mesafedir. Helsinki'den 189 avro karşılığında Tallinn'e düzenli helikopter seferleri düzenlenmektedir. Dünyada iki başkent arası düzenli yapılan en hızlı ulaşım şekli bu helikopter seferleridir.

Kara Ulaşımı

Tallinn garından Tartu, Pärnu, Narva, Riga, Moskova ve St. Petersburg'a tren hatları mevcuttur. Ayrıca otobüs ile ülkedeki diğer kentlere de ulaşım münkündür. Tallinn Baltica otobanı ile Polonya'ya bağlanmıştır.

Deniz ulaşımı

Tallinn'den yapılan başlıca feribot seferleri:
  • Helsinki (Finlandiya)
  • Stockholm (İsveç)
  • Åland (Finlandiya)
  • St. Petersburg (Rusya)
  • Rostock (Almanya)
Coğrayfa

Tallinn Estonya'nın Harjumaa bölgesinde yer alır.

Tallinn'in en büyük gölü Ülemiste'dir. Bu göl aynı zamanda kentin içme suyu ihtiyacını karşılar.


Tallinn hafen

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Kasım 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TALLİNN

Sponsorlu Bağlantılar
Estonya'nın başkenti. Eski adı Reval'dır.

Finlandiya Körfezi'nin güney girişindedir. 1219'da Danimarkalılar tarafından kuruldu. 1561'de İsveç'in eline geçti, 1710'da Büyük Petro tarafından alındı ve uzun süre Rusların elinde kaldı. 1918-1940 arasında bağımsız Estonya'nın başkenti oldu; her iki dünya savaşında da Almanlar tarafından işgal edildi (1918, 1941-1944). Önemli bir liman ve sanayi merkezidir.
  • Nüfusu 502.400.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm