Arama

Keten ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 4 Nisan 2010 Gösterim: 30.966 Cevap: 3
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
7 Nisan 2006       Mesaj #1
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Keten (Linum usitatissimum); 30-100 cm yükseklikte, mavi çiçekli ve bir yıllık bir kültür bitkisidir. Latince ismi “Çok faydalı bitki" anlamına gelmektedir. Keten, Mısırlılar’ dan beri tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Tohumları; 4-6 mm uzunlukta, yumurta biçiminde, yassı, parlak, kırmızımtırak esmer renkli, kokusuz ve yağlı lezzetlidir. Keten tohumu; Alfa Linolenik Asit (ALA: Omega-3), Linoleik Asit (LA: Omega-6) ve Oleik Asit (OA: Omega-9), lignan (SDG), müsilaj ve A vitamini (Beta-karoten) içermektedir. Burada anlatılan keten tohumu yağı; organik tarım yöntemi ile (tamamen doğal, hormonsuz) özel olarak üretilmiş keten bitkisinden elde edilen tohumlardan soğuk-baskı (Cold-pressed) metodu ile rafine edilmeden elde edilmiş ve içerisine tohumlarının kabuklarında bulunan lignaneklenmiştir.Keten tohumuna modern ilgi soğuk pres ile tohumlarından elde edilen yağda % 50 oranında omega-3 yağ asidi bulunduğunun anlaşılmasından sonra başlamıştır. Omega-3 serisinin en önemli temel yağ asitleri alfa-linolenik asitten (ALA) türetilir. Bu da en bol olarak keten tohumu yağında bulunur. Bilindiği gibi vücudumuz temel yağ asitlerini kendisi üretememektedir ve bu yüzden dışardan besinlerle veya ek gıdalarla alınması gerekmektedir.
ketentohumu1
leafKeten tohumunun içerdiği bu yağ asitleri (omega 3-6-9); vücut sıcaklığının korunması, sinir kılıflarının yapılması (miyelin kılıfı), dokuların korunması ve enerji üretimi için hayati önem taşımaktadırlar. Yağ asitleri; kan damarlarının genişlemesi, kolesterol metabolizması ve diğer kritik bio-kimyasal fonksiyonlar dahil çeşitli vücut prosesleri için gerekli olan prostaglandinlerin üretimi için de çok önemlidir. Prostaglandinler hormon benzeri maddeler olup; bağışıklık sistemi, üreme, kalp-damar ve sinir sistemi gibi sistemlerin fonksiyonlarının düzenlenmesine yardım ederler. Çeşitli bilimsel araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp hastalıklardan ölüm riskini büyük ölçüde azaltmaktadır (Referans2). Keten tohumu omega-3 serisi temel yağ asitlerinden ALA’ nın (Alpha Linolenic Acid) en önemli kaynaklarındandır. ALA; EPA ve 3.seri prostaglandin’ lerin (PGE3-Hücresel etkinliği düzenleyen hormonlar) prekürsörüdür (İlk başlangıç şekli). Bir çok çalışma göstermiştir ki; yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) ve kandaki trigliseridleri düşürmeye yardımcı olmaktadır (Referans7). Aynı zamanda kalp krizine veya tromboz’ a (damarda veya kalpte kanın pıhtılaşması) neden olabilen damarlardaki pıhtılaşmayı önlemeye de yardım etmektedir (Referans2). Keten tohumu yağı; menopoz ile ilgili bazı semptomlara (sıcak basması, vajinal kurumadan dolayı oluşan mantar enfeksiyonları) ve PMS’ e (Menstural kramplar veya adet öncesi sendromlar) iyi gelmektedir. İçeriğindeki iltihap giderici ajanlar romatoid artrit, sedef, allerjiler ve diğer yangılı hastalıklarda iyileştirici güce sahiptirler. Keten tohumu yağı; kalp hastalıklarına karşı koruyucu, yüksek kolesterol, trigliserid ve tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Protein homosistein’ lerin kandaki seviyesini düşürür (Bunlar kalp hastalıkları için risk faktörüdür). Vücut geliştiricilerin dayanıklılığını arttırır ve doğal antioksidandır. Keten tohumu yağı, kronik kabızlığa karşı dakullanılır. Çok etkili müshil ilaçlarının sürekli kullanımda bağırsak mukozasını tahriş ettiği ve organizma için gerekli olan minerallerin (özellikle potasyum) azalmasına yol açtığı biliniyor artık. Halbuki keten tohumu kullanımında bu tür yan etkiler söz konusu değildir. Çünkü keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir. Mide mukozası iltihabı ve ülseratif kolitlerde faydalı olabilir. İçeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; öncelikle göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.
Sponsorlu Bağlantılar
UYARILAR: Hamile ve emziren kadınların bu ürünü içerdiği fitoestrojen özellikten dolayı (Lignan) kullanmamaları tavsiye edilir.
Herbir 1000 mg' lık Keten Tohumu Yağı kapsülleri;
  • 8 IU A vitamini (Beta Karoten)
  • 160 mcg Lignan
  • 500 mg Omega-3 yağ asitleri (Alfa Linolenik Asit-ALA)
  • 114 mg Omega-6 yağ asitleri (Linoleik Asit-LA)
  • 122 mg Omega-9 yağ asitleri (Oleik Asit-OA) içerir.
Keten Tohumu Yağı (Lignanlı);1000 mg’ lık softgeller halinde sunulmuş olup; ek gıda olarak günde 2-3 kez yemeklerle beraber 3 softgel alınabilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 21 Ocak 2010 04:41
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
28 Nisan 2008       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
KETEN TOHUMU
Vücudumuzun üretemediği ve bizim için hayati önem taşıyan maddeleri içeriğinde bulunduran bir bitki keten. 30-100 cm yükseklikte, mavi çiçekli bir kültür bitkisi olan ketenin Latince isminin anlamı ‘çok faydalı bitki’dir.Keten tohumu ise, 4-6 mm uzunluğunda, yağlı, yassı, parlak, yumurta biçiminde ve kırmızımtrak renktedir. Omega-3 yağ asidinin en çok bulunduğu bitkisel yağdır. Bu özelliğinden dolayı, balık yemeyenler için omega-3 yağ asit ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar


Doğal bir ilaç
Halk arasında bilinirliği yüksek olan keten tohumunun kullanıldığı alanlar çok çeşitlidir. Fakat öncelikli kullanım alanının kronik kabızlık olduğunu belirtebiliriz. Keten tohumunun müshil etkisi mekaniktir. Sabah ve akşam, en az ikişer yemek kaşığı dolusu, ezilmiş veya öğütülmüş keten tohumu bol suyla yutulur. Sonrasında da 1-2 bardak su içilir. Bağırsaklara ulaştığında genişlemeye başlayan keten tohumu bağırsakları uyararak, dışkılama işleminin başlamasını sağlar. Uzmanlar bu işlemin çok hızlı sonuç vermeme olasılığı olduğunu; bu nedenle de kronik kabızlarda etkin sonuç alabilmek için en az 2-3 gün beklenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Keten tohumu ayrıca tahriş olmuş veya iltihaplanmış mukozanın üstünde koruyucu bir tabaka oluşturduğu için; ağız içi, boğaz ve dişeti rahatsızlıklarında gargara ve çalkalanma şeklinde kullanılabilir. Öksürük gıcığı, ses kısıklığı , ülseratif kolit ve mide mukozası iltihabında da ılık çay biçiminde kullanılabilir.
Keten yağı enflamasyonu engelleyerek eklem hastalıklarındaki şişme ve ağrıyı önler.
Sedef gibi cilt hastalıklarının düzelmesinde de yararlıdır. Keten tohumu ve keten yağı preparatlarında lifli elemanlar da bulunur. Bu lifli elemanlar, yapısında yoğun bulunan çoklu doymamış yağ asitleri (omega-3 yağ asitleri) nedeniyle kolesterol seviyesinin düşmesine sağlamaktadır.

Bu tohumun içeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; öncelikle göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu özelliktedir. Bu sayede kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etki gösterir.
Keten tohumunun kullanımında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Uzmanların da önemle belirttiği gibi; keten tohumunun, emilimlerini geciktirdiğinden dolayı ilaçlarla birlikte kullanılmamasına özen gösterilmeli. Tohum olarak alındığında, en az 10 misli suyla alınmazsa bağırsak tıkanmasına neden olabilme olasılığı da vardır.
Doğal Omega-3 Kaynağı
Günümüzde Omega-3 yağ asitlerinin sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olduğu, tüm tıp dünyası tarafından kabul edilen bir gerçektir. Kişinin enerji seviyesini olduğu kadar, konsantrasyon yeteneğini de artıran bu yağ asitlerinin bilinmesi gereken en önemli özelliği ise, vücudumuz tarafından üretilememesidir.
Bu nedenle dışarıdan besinlerle alınması gerekir. Dolayısıyla bu durum, dünyada tarımı yapılan ilk ürünlerden biri olan ve sağlık açısından pek çok yararı bulunan 4-6 mm uzunluğundaki keten tohumunun önemini daha da artırmaktadır. Çünkü Omega-3 yağ asitlerinin en iyi doğal besin kaynaklarından biri keten tohumudur.
Keten tohumundan elde edilen yağda %50 oranında, vücudumuz için gerekli olan bu yağ asitleri bulunmaktadır. Omega-3 serisinin en önemli temel yağ asitleri, Alfa-Linolenik asitten (ALA) türetilir. Bu da, en yoğun olarak yine keten tohumu yağında bulunur.

Sağlıkla İlgili Diğer Kullanım Alanları
Keten tohumunun sağlığa faydaları şöyle sıralanabilir:
* Kalp hastalıklarına karşı koruyucu; yüksek kolesterol, trigliserid ve tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
* İçerdiği bazı asitler sayesinde eklem romatizmasına karşı yararlıdır.
* Mide-bağırsak sorunlarında düzenleyici özelliğe sahiptir.
* Kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
* İç organların yüzeylerini rahatlatıcıdır.
* İçeriğindeki lignan (SDG) anti-kanser özellikli bir madde olup; göğüs, kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserine karşı koruyucu, kanserli hücrelerin büyüme hızını yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.
* Öksürükte, ses kısıklığında ve gastrit gibi mide sorunlarında da olumlu etkisi gözlenmiştir.
* Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılabilir.
* Romatizmal hastalıkların önlenmesinde kullanılmaktadır.
* Sinir sistemini ve hafızayı güçlendirici olarak tavsiye edilmektedir.
* Egzema ve sedef hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
* İçeriğindeki enfeksiyon giderici maddeler romatoid artrit, sedef, alerjiler ve diğer yangılı hastalıklarda iyileştirici etkiye sahiptir.
* Tokluk hissi verdiği için diyetlerde de kullanılır.

* Omega-3, vitamin B-12 ve lifler açısından zengin olması, hücreleri genç tutarak yaşlanmayı geciktirici bir etki sağlar
davulcu - avatarı
davulcu
Ziyaretçi
28 Nisan 2008       Mesaj #3
davulcu - avatarı
Ziyaretçi
bütün bu iyi yanları çok güzelde..çok çabuk bozulabilip tehlikeli olabilirmiş.özellikle toz halinde olanlar..bilenler bu konuyla ilgili bişeyler yazarlarsa iyi olur
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
4 Nisan 2010       Mesaj #4
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
keten tohumu; tohum olarak 1 sene rahatça saklanabilir.
fakat, toz haline getirilen keten tohumu en fazla 40 - 50 gün içersinde tüketilmeli.
saklanırken ışığa marûz bırakılmamalı.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...

Benzer Konular

27 Ekim 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
17 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Aralık 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Temmuz 2012 / Misafir Taslak Konular