Arama

Menekşe ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 19 Temmuz 2012 Gösterim: 5.946 Cevap: 1
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
4 Ocak 2008       Mesaj #1
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Menekşe

Sponsorlu Bağlantılar
Genel özellikleri:
Menekşegiller familyasındaki Viola cinsinden 500 kadar, bir-iki ya da çokyıllık dayanıklı bitki türünün adı menekşedir. Bu türlerden 20 kadarı ülkemizde yetişmekte olup en çok tanınan ve konumuzla ilgili alanı Kokulu menekşe (V. odorata)dir. Kokulu menekşe, doğada özellikle nemli yerlerdeki ağaç altlarında ve ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen, bulunduğu yere yayılıp toprağı iyice örttüğü için bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen, güzel kokusu olan ve 10-15 cm. kadar boylanabilen, çokyıllık bir bitkidir. Bitki, bu güzel kokusunu, ancak koparıldığı zaman çevresine yayar. Kalp biçiminde koyu yeşil yaprakları: kış sonu ile ilkbaharda açan mor ya da seyrek olarak beyaz taçyapraklı çiçekleri: açık sarımsı kahverengi, minik, sert ve yuvarlak tohumları ve gene sarımsı kahverengi rizomu (kökgövdesi) vardır. Bitki, tohumlarıyla ya da rizomundan uzayıp toprağa yapışarak yeni bitki oluşturan kök saçaklarıyla çoğalır.
Kokulu menekşe saponin, mentil salisilat, alkaloitler, flavonitler ve uçucu yağ içerir. Güzel kokulu çiçeği, şekerleme yapılarak pasta ve tatlıcılıkta, ayrıca parfüm endüstrisinde kullanılır. Salatalara konularak çiğ olarak yenilir.

Etki ve Kullanım:
Bitkinin tıbbi etkileri ve bu etkilerden yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir:
' Soğuk algınlığı, anjin, boğmaca, öksürük ve bronşit durumlarında iyileştirici ve rahatlatıcıdır. Göğsü yumuşatır, balgamı söktürür. Kronik bronşite bile iyi gelir.
' İdrar söktürücüdür. idrar yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkisi vardır.
' Hafif bir müshil etkisi yapar.
' Egzama, akne ve öteki cilt sorunlarında iyileştirici etkisi görülür.
' Baş ağrısı, sinirlilik hali ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır.
' Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, kokulu menekşenin bedende ur oluşumunu engelleyici etkileri de saptanmıştır.
Bütün bu etkilen sağlamak üzere çiçek açtığı sürece kokulu menekşenin topraküstü kısımları toplanır. Bunlar ya yaş,olarak ya da gölge bir yerde özenle kurutularak kullanılır ve infüzyonu şöyle hazırlanır: 1 tatlı kaşığı yaprak, sap ve çiçek karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Menekşe Bitkisi ve Çiçeği
Mor renkli çiçeği ve güzel kokusuyla süs bitkisi olarak yaygın bir şekilde kullanılan, otsu bir bitkidir. Çiçekleri çoğunlukla mora yakın renkte olmakla birlikte, mavi, sarı, beyaz, pembe ya da çok renkli çiçekler açan türleri de vardır. Menekşenin çiçeği, yaprakları ve kökleri A ve C vitamini açısından zengindir.
Sponsorlu Bağlantılar

Menekşenin Faydaları

İdrar söktürücüdür ve Kabızlığı giderir. Romatizmaya karşı faydalıdır. Vücudu terletir ve rahatlatır. Sakinleştirici etkisi ile baş ağrısı, stres ve uykusuzluğa iyi gelir. Balgam söktürür. Kanı temizler. Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Boğmaca ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Menekşe yağı saça canlılık verir, cildi yumuşatır ve rahatlatır.

Menekşe Nasıl Kullanılır?

Çiçeği tat vermek için kullanılabilir. Yaprakları çiğ ve pişmiş olarak yenir. Süs bitkisi olarak ve tedavi amacıyla da kullanılır. Menekşe yağı egzama ve uyuz gibi deri hastalıklarında oldukça faydalıdır. Menekşenin kokusu baş ağrısını azaltır. Lapa haline getirilip yaralara sürülürse iyileşmesini hızlandırır. Şerbeti akciğer hastalıklarına karşı faydalıdır, öksürüğü kesmeye yardımcı olur. Menekşe çiçeği bir miktar sıcak süte katılıp losyon olarak ciltteki kızartılara ve ellere sürülebilir. Menekşe yağı, saç dökülmelerinde yumurta sarısı ve badem yağı ile birlikte saç derisine sürülerek kullanılır.



Benzer Konular

29 Aralık 2012 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
19 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Mart 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular