Arama

Kuzukulağı ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 19 Ağustos 2010 Gösterim: 2.765 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kuzukulağı ve Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar
Diğer İsimleri: Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa

Kuzukulağı (Rumex acetosa): Karabuğdaygiller familyasından; nemli kırlarda yetişen, genellikle bir kaç yıl yaşayan, yeşil veya firfiri renkte orsu bir bitki cinsidir. Yaprakları hafifçe kabarık ve geniştir. Meyveleri üç köşeli veya yassıdır. Yurdumuzda yetişen türleri; Labada, büyük kuzukulağı, küçük kuzukulağı gibi çeşitleridir. Ev ilaçlarında büyük ve küçük kuzukulağının yaprakları kullanılır. Nemli yerlerde yetişen, geniş ve kabarık yapraklı, ortalama 50 cm boylarında otsu bir bitkidir. Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Tanen reçine, şekerler ve nişasta içerir.

Faydası:
  • İdrar söktürücüdür.
  • Kabızlığı giderici
  • Ateşi düşürür.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Diş ağrılarını dindirir.
  • Mide şişkinliğini giderir.
  • Yaprakları, böbrekleri çalıştırır.
  • Bedeni güçlendirici toniktir.
  • Hafif müshil etkisi vardır.
  • Kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
  • Yaprakları ile salata yapılıp, yenir.
  • Kanı temizler.turkeyarena.com
  • Egzamalar üzerine kompress yapılır.
  • Egzama, sedef ve sivilce gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • C vitamini açısında zengin bir besin olan kuzukulağı, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan Skorbüt hastalığına karşı da faydalıdır.
Uyarı: Romatizmalılar, böbreklerinden hasta olanlar, yememelidir.

Kuzu KulaC49FC4B1

Kuzu Kulağı Nasıl Kullanılır? Yaprakları salata gibi yenebilir. Haşlanan bitkinin suyu içilebileceği gibi gargara olarak diş ağrısını kesmek için kullanılabilir. Haricen ise sivilce ve egzamaya karşı lapa olarak sorunlu bölgeye sürülür. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.
1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

Ayrıca BKZ.=)Kuzu Kulağı - Kuzu Kulağı Nedir- Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

16 Temmuz 2009 / HerHangiBiri Taslak Konular
29 Ocak 2013 / Efulim Sağlıklı Yaşam
13 Mayıs 2010 / SUNU Taslak Konular
2 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular