Arama

Kurşun tetra-etil

Güncelleme: 4 Şubat 2012 Gösterim: 2.437 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kurşun tetra-etil, benzinin oktan sayısını ayarlamak ve benzinli motorların vuruntu yapmasını engellemek için kullanılan bir kimyasal maddedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bir benzinin yanma kalitesi oktan sayısı ölçütü ile belirlenir. Oktan sayısı sınıflandırması , saf izooktanın oktan sayısı 100 olarak kabul edilerek yapılır.
Oktan sayısının belirlenmesi için, benzin örneği özel bir test motorunda farklı sıkıştırma oranlarında kontrollü şartlarda yakılır. Elde edilen sonuçlar aynı motorda kullanılan izooktan ve normal heptan karışımıyla karşılaştırılır. İzooktan vuruntusuza yakın kalitede yanar, normal heptanın ise vuruntuya yol açar. Benzin örneği ile aynı sonuçları veren izooktan ve normal heptan karışımındaki izooktanın hacimce yüzdesi oktan sayısı olarak tanımlanır.

Türkiye'de ve birçok başka ülkede kurşunsuz olarak adlandırılan benzinler de dahil olmak üzere tüm benzinler kurşun bileşikleri içermektedirler. Bu benzinlerin yanması ile bir miktar kurşun atmosfere karışır, bu durum doğa üzerinde olumsuz etkilere yol açar.

Normal benzindeki kurşun miktarı 0.15gr/lt, süper benzinde 0.40 gr/lt ve kurşunsuz benzinde 0.013 gr/lt dir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar ile Türkiye’de süper benzindeki kurşun miktarı 0.15 gr/lt’ye indirilmiştir. Kurşunsuz benzine göre süper benzinde 12 kat daha fazla kurşun bulunmaktadır.
Türkiye genelinde 2003 yılı verilerine göre benzinli araçlardan atmosfere atılan kurşun miktarı yaklaşık olarak 230.000 kg/yıldır. Şehir içi bölgelerde kurşun parçacıklarının ana kaynağı, süper benzin kullanan otomobillerdir.(1)

Benzin oktan sayısını ayarlamak için kullanılan daha az zehirli katkı maddeleri de mevcuttur.

Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
4 Şubat 2012       Mesaj #2
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky
Kurşun tetra-etil (Pb(C2H5)4)

Sponsorlu Bağlantılar
Tera ethyl lead chemical

Çok zehirli organik kimyasal maddedir. Belirli miktarda petrol yakıtına katıldığında tortulanmayı önler, yakıtın oktan sayısını arttırarak motordan daha iyi verim alınmasını sağlar. Eksoz borusundan atılan inorganik haldeki kurşun insan sağlığı açısından tehlike yarattığından yakıtlara kurşun bileşikleri ilavesine karşı çeşitli yasal önlemler uygulanmasına başlanmıştır.

Vefa sadece boza değildir.

Benzer Konular

25 Mart 2018 / ener Kimya
19 Mayıs 2009 / BARIŞ Müzik tr
4 Haziran 2014 / Mira Hayali Karakterler
24 Mart 2018 / ener Kimya
5 Mayıs 2009 / ahmetseydi Biyoloji