Arama

Çatlakların Tedavisi

Güncelleme: 5 Kasım 2008 Gösterim: 11.730 Cevap: 1
bebeto40 - avatarı
bebeto40
Ziyaretçi
17 Ocak 2007       Mesaj #1
bebeto40 - avatarı
Ziyaretçi
Hızlı kilo alıp verme ve doğum gibi nedenlerle ortaya çıkan cilt çatlakları, mekanik dermoabrazyon yöntemiyle giderilebiliyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Selülit, kilo, yağlanma derken bir başka kabusu göz ardı etmeye başladık; çatlaklar. Hızlı kilo alıp verme ve doğum gibi nedenlerle ortaya çıkan çatlak problemi, sadece bacaklarda değil, vücudun çeşitli yerlerinde oluşabiliyor.

Vücutta çatlak oluşmasının nedenlerini şöyle açıklanıyor: "Çatlaklar, hızlı kilo alıp verme, gebelik, kortizon kullanımı, metabolik rahatsızlık gibi nedenlerle oluşabilir. Tedavi için önce sorunun hangi rahatsızlıktan kaynaklandığına bakmak gerekir. Kişi bu durumlardan uzaklaştırıldıktan sonra, hasar tespiti yapılır. Çatlağın rengi, yüzeyin gerginliği, çatlağın kaç senedir var olduğu tedavinin süresini belirler."

Peeling’e alternatif

Cilt üzerinde oluşan papül, döküntü, kırışık, yaşlanma ve çatlak gibi dış etkenler yüzünden meydana gelen olumsuzlukları düzeltmek için geliştirilen yöntemlerden biri mekanik dermoabrazyon. Dermoabrazyonda uygulanan yöntem ve kullanılan cihazın özellikleri şöyle : "Özellikle çatlak problemi olarak ortaya çıkan bu buluş, ‘kimyasal peeling’e (deri yüzeyindeki ölü hücreleri soyma) alternatif olarak düşünülmüş.

Kimyasal peling yaptığımız zaman, çatlaklarda çok yüksek konsantrasyonlara çıkmak gerekiyor. Etkin maddeyi, yani glikolik asit türevlerini yüksek oranda kullandığımız zaman ise hastanın mutlaka korunmasını gerektiren durumlar ortaya çıkıyor. Bunların en başında güneş lekeleri geliyor. Cildin üst tabakasını olduğu gibi kaldırdığımız için travmaya çok müsait bir alan ortaya çıkıyor.

İki ucu keskin bir bıçak gibi. Hastayı iyileştirmeye çalışırken diğer yandan travmaya açık bırakıyorsunuz. Mekanik dermoabrazyonda ise aynı etkiyi elde etmenize rağmen hasta yaklaşık bir saat sonra hiçbir şey yapılmamış gibi gününe devam edebiliyor."

Vakum değil püskürtme

Dermoabrazyonla gerçekleşen işlem de yöntemi cazip kılıyor: "Alüminyumoksit kristalleri, alet yardımı ile cilde püskürtülüyor. Eğer bu işlem cilde vakumlanarak yapılsa, ciltte bir takım kızarıklık ve morarmalar olur. Oysa püskürtme yöntemi kullanıldığı zaman bu tür travmalara rastlanmıyor. Alüminyumoksit kristalleri ile sadece cilt zımparalanıyor. Tabii bu yöntem, çok ciddi cilt problemi olmayan, yani bir operasyon gerektirmeyen hastalarda kullanılıyor."
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
5 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Doğum çatlaklarının ilacı

Sponsorlu Bağlantılar

Çatlakların Tedavisi


Anne adayı kilo almaya başladığında çatlaklar oluşmaya başlar


Hamileliğin ilerleyen aylarında az veya çok herkeste ödem (şişme) görülür. Bu kimi günler artar, kimi günler azalır. Biraz ayakta durunca veya akşamları çoğalabilirken sabah her şey normale dönebilir. Kalp veya böbrek rahatsızlığı olduğunda ise vücut daha fazla su toplar ve şişkinlik ciddi boyutlara ulaşır. En iyisi ödem başladığında hekime danışmaktır.

Ödem konusunda tavsiyeler
1-Genelde tükettiğiniz tuzu azaltın. Tuz suyu tutar ve daha çok ödem oluşmasına neden olur.
2-Hekiminizin önerdiği egzersizleri ihmal etmeyin. Egzersiz kan dolaşımını düzenler, sıvıların ayak bileklerinde ve ayaklarda birikmesini önler, karın kaslarını kuvvetlendirir ve doğumu kolaylaştırır.
3-Ödem söktüren ilaçlar kullanmayın. Bu tür ilaçlar vücut sıvısının atılmasına yol açar ve bebek için tehlikeli olur.
4- Gün içinde her oturduğunuzda ayaklarınızı biraz yükseğe kaldırıp uzatın. Gece yatarken ayaklarınızın altına yastık koyun. Bu tedbir ödemin çözülmesine yardımcı olur.

Çatlaklar:
Çatlaklar oldukça yaygın bir sorundur. Neredeyse bütün gebelerde en azından karın bölgesinde çatlamalar görülür. Bunların tıbbi adı "stria"dır. Nedeniyse gayet açıktır. Biraz kilo alındığında deri gerilir ve esner. Fazla kilo alındığında bu durum deriyi daha çok zorlar esneme yetersiz kalır. Gebelikte karın ve göğüsler çok büyüyünce gerilen deri çatlar. İlk belirtiler hamileliğin altıncı ve yedinci aylarında pembe eflatun arası bir renkte başlar (Bu aşamada bir cildiye uzmanı tarafından bebeğe zarar vermeden tedavi edilebilir). Giderek mor bir renk alır. En sonunda beyazlaşır. Bu aşamadan sonra genellikle kalıcı olur. Bazı kremler gebelik boyunca düzenli olarak kullanılırsa nispeten yararlı olur. Gebe kadınlardaki çatlaklar henüz pembe veya mor renkteyken tedavi edilmeleri daha kolaydır. Bu çatlakların tedavisi için birçok yöntem denense de henüz kesin bir çözüm bulunabilmiş değildir. Buna rağmen peeling ve mikrodermabratyon tedavileri birçok durumda yararlı olabilmektedir.


EN SON HABER

Benzer Konular

10 Mart 2009 / 07klkn Soru-Cevap
4 Şubat 2012 / Heulwen Arşive Kaldırılan Konular
3 Ağustos 2016 / kenan23 Psikoloji ve Psikiyatri