Arama

Aten

Güncelleme: 22 Ağustos 2011 Gösterim: 4.529 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
15 Haziran 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Aten
atendiskdq1
Aten veya Aton veya Zentuk IV. Amenhotep veya Akhenaton tarafından ortaya çıkarılan bir Mısır tanrısıdır. Tıpkı günümüzde büyük kitlelere ulaşmış olan kutsal kitaplı dinlerde olduğu gibi tek yaratıcı olarak kabul edilmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Aten her işinin ucunda bir el olan bir Güneş olarak çizilirdi. Ama uzun soluklu bir inanış olmamıştır. IV.Amenhotep (daha sonra adını Akhenaten (Aten'in sevgilisi) olarak değiştirdi) "sapkın firavun" olarak ilan edilmiş ve bu inanış Tutankhamon tarafından ortadan kaldırılmıştır. Eski tanrılara geri dönülmüştür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
22 Ağustos 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Aton
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
  • Aten veya Aton veya Zentuk IV. Amenhotep veya sonradan aldığı adla Akhenaton (Aton'un hizmetkarı) tarafından ortaya çıkarılan bir Mısır tanrısıdır. Tıpkı günümüzde büyük kitlelere ulaşmış olan ibrahimi dinlerde olduğu gibi tek tanrı olarak kabul edilmiştir. Bu tanrının somut bir betimlemesi yoktu. Duvarlarla çevrili, üstü açık bir tapınakda tapınılırdı. Aton her işinin ucunda bir el olan bir Güneş olarak çizilirdi.
769px Atensvg

Yeni Krallık (Mısır'ın onsekizinci hanedanı) öncesinde her kent ya da kasabanın bir tanrısı vardı. Teb başkent olunca Teb'in tanrısı olan Aton da baş tanrı oldu, ancak diğer kent ve kasabaların tanrılarına tapılmaya devam edildi. Yine de Ra silinmedi ve yeni baş tanrı, Amon-Ra olarak anıldı. Bir çok ad gibi Amenhotep'in adı da Amon'a dayanıyordu, Amon hoşnuttur anlamına geliyordu. IV. Amenhotep, firavun olur olmaz Amon'un yerine Aton'u geçirdi. Diğer tanrılara olan inancı yasaklandı ve adlarını değiştirildi. Kendi adını da Akhenaton (Aton'un büyüklüğü) olarak değiştirdi. Başkenti de yeni kurduğu Güney yuvarlağının ufku anlamına gelen Akhetaton'a taşıdı. Günümüzde bu kent Tel-el-Amarna'dır.
Tesis ettiği dinî inanç sistemi uzun soluklu bir inanış olmamıştır. Ölümünden (MÖ 1352) sonra yeniden etkinlik kazanan Amon rahiplerince IV. Amenhotep, "sapkın firavun" olarak ilan edilmiş ve bu inanış Tutankhamon tarafından ortadan kaldırılmıştır. Eski tanrılara geri dönülmüştür. Ayrıca Akhenaton ve Aten hakkındaki tüm belgeler yakılmış Aten tapınakları yıkılmış ve Amarna şehri talan edilmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀