Arama

Bizon (Bison sp.)

Güncelleme: 24 Eylül 2008 Gösterim: 5.691 Cevap: 1
TiglonBoYs - avatarı
TiglonBoYs
Ziyaretçi
22 Temmuz 2008       Mesaj #1
TiglonBoYs - avatarı
Ziyaretçi
Bizon (Bison sp.)

84db38d9 7138 46a7 989b ef369abf8007

Sponsorlu Bağlantılar
Bizon, boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasında yer alan Bison cinsine dahil 6 tür canlının ortak adıdır. Bu türlerden yalnızca Amerika bizonu (Bison bison) ile Avrupa bizonu (Bison bonasus) günümüzde soyunu sürdürmektedir.


Türler
Bilinen bizon türleri şunlardır (soyu tükenmiş olanlar "st" ifadesiyle gösterilmiştir):


Bison antiquus "st"
Bison bison - Amerika bizonu
Bison bonasus - Avrupa bizonu
Bison latifrons "st"
Bison occidentalis "st"
Bison priscus "st"

Bilimsel sınıflandırma
Âlem: Animalia - Hayvanlar
Şube: Chordata - Kordalılar
Sınıf: Mammalia - Memeliler
Takım: Artiodactyla - Çift toynaklılar
Familya: Bovidae - Boynuzlugiller
Cins: Bison (Hamilton Smith, 1827)

16745c10 0049 4253 9638 6bd5daf60db9


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
24 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BİZON. Sığır, manda, koyun ve keçilerle akraba olan bizonlar da bu hayvanlar gibi geviş getiren, çifttoynaklı otçul memelilerdir. Bizonlann iki türünden biri Amerika'da, öbü­rü Avrupa'da yaşar. Bir zamanlar Kuzey Amerika'daki çayırlıklarda çok kalabalık sü­rüler halinde dolaşan Amerika bizonu (Bison bison), bu kıtanın birçok yöresinde buffalo adıyla bilinir. (Buffalo aslında manda demek­tir; ama Amerika'ya ilk yerleşenler bu iri hayvanları manda sanmış ve ayrı bir tür olduğunu ayırt edememişlerdi.) Öbür bizon türü ise bugün yalnızca Avrupa'daki bazı koruma bölgelerinde yaşayan Avrupa bizonu­dur .

Sponsorlu Bağlantılar
bizonje2

Erişkin bir bizon 2 metre yüksekliğinde, neredeyse 1 ton ağırlığında, iri yapılı ve güçlü bir hayvandır. Kalın postu ve çenesinin altın­dan bir sakal gibi sarkan kabarık tüyleri, çok iri olan başını daha da büyük gösterir. Sırtın­da belirgin bir hörgücü (kamburu) vardır. Bu tümsek hayvanın kalçalarına doğru giderek alçalır. Başını, boynunu ve omuzlarını bir pelerin gibi örten kalın, sık ve uzun tüylü postu da hörgüçten sonra iyice seyrekleşir.

Bir zamanlar Kuzey Amerika ovalarında yaşayan Yerliler yiyeceklerini, giyeceklerini, bannaklannı, hatta kullandıkları aletlerin he­men hepsini bizonlardan sağlıyorlardı. Pek çok kabile, yeni otlaklar arayan sürülerin ardında ovadan ovaya dolaşır, ok ve yayla bizon avlardı. Yerliler oldukça lezzetli olan bizon etini çiğ ya da güneşte kurutarak yer, hayvanın derisinden kışlık giysi, çadır, kayık, semer ve koşum takımları yaparlardı. Ama kıtanın kuzeyinde o kadar çok bizon yaşıyor­du ki Yerliler'in ok ve yayla bizonların soyunu tüketmesi olanaksızdı. Gerçekten de beyazlar tüfekleriyle gelip bizonları sürüler halinde yok edinceye kadar ne bizonların sayısı azaldı, ne de Yerliler için açlık tehlikesi baş gösterdi.

18.yüzyılın ortalarına doğru Mississippi Irmağı'nın doğusundaki sürüler bütünüyle yok edilmişti, ama bir sonraki yüzyılın ortala­rında batıdaki ovalarda hâlâ milyonlarca bi­zon yaşıyordu. Kıtayı baştan başa geçen ilk demiryolu ağı döşenirken, hatların yapımında çalışan binlerce insanı doyurabilmek için bü­tün sürüler avlandı. Bu bizon avcılarının en ünlüsü Buffalo Bill'dir

19.yüzyılın sonlarında, büyük bölümü Ka-nada'nın kuzeyinde olmak üzere bütün Kuzey Amerika'da yalnızca 1.000 kadar bizon kal­mıştı. Bunun üzerine, bizonları kurtarmak için fonlar kuruldu ve avlanmalarını yasakla­yan sert yasalar çıkarıldı. Bugün ABD ve Kanada'da, birçoğu doğal koruma bölgelerin­de yaşayan 35-50 bin kadar bizon bulunmak­tadır.

Avrupa bizonu gerek gövde uzunluğu, ge­rek yerden omuzlarına kadar olan yüksekli­ğiyle Amerika bizonundan biraz daha iridir; buna karşılık öbür tür kadar hantal ve ağır değildir. Eskiden Avrupa'nın doğusundaki ve içlerindeki hemen hemen bütün ormanlık bölgelerde ve Asya'nın kuzeybatısında yaşa­yan bu hayvanın soyu 19. yüzyılın sonlarına doğru büyük ölçüde azaldı. Yalnızca Rusya' daki Kafkas Dağlan'nda ve eskiden Rus çarlarının avlağı olan Polonya'daki Bialovvie-za'da iki küçük sürü kalmıştı. I. Dünya Savaşı'ndan sonra, bu bizonlardan hayatta kalmayı başaranlar koruma altına alındı ve Avrupa otlaklarında bir tek yabani bizon kalmadı. Bugün Polonya'daki ulusal parklar­da koruma altında yaşayan safkan bizonların sayısı birkaç yüzü bulur.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

1 Eylül 2008 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
9 Ağustos 2011 / KisukE UraharA Taslak Konular
17 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular