Arama

Balon Balığı (Lagocephalus sceleratus)

Güncelleme: 15 Eylül 2016 Gösterim: 7.546 Cevap: 1
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Balon Balığı (Lagocephalus Sceleratus)

Sponsorlu Bağlantılar
Birçoğu denizde yaşayan 90 kadar balık türüne, bir tehlike karşısında havayı ya da suyu içlerine çekerek balon gibi şiştikleri için balonbalığı denir. Sıcak ve ılıman bölgelerde dağılmış olan bu balıklar Güney Afrika'da tobi, Avustralya'da toado, Japonya'da fugu gibi yerel adlarla tanınır.

balonbaligi

En irisi 90 cm uzunluğunda olan balonba-lıklarından birçoğunun derisi dikenlerle kaplı olduğundan, şiştikleri zaman bir iğnedenliği ya da kirpiyi andırırlar. Ayrıca türlerden çoğu zehirlidir. Tetraodontoksin denen bu çok güçlü zehir balığın özellikle karaciğerinde, bağırsaklarında ve kanında yoğunlaşmıştır. Buna karşın Japonlar, özel olarak eğitilmiş aşçıların pişirdiği fugu balığını çok severek yerler.


Balonbalıklarının dişleri birbiriyle kaynaşa­rak bir gaga biçimini almıştır. Bu yüzden, yumuşakçaların ve kabukluların kabuklarını kırabilir, mercan öbeklerinden parça kopara­bilirler. Yüzgeçlerini hafifçe dalgalandırarak süzülür gibi ağır ağır yüzen balonbalıklarına daha çok haliçlerin sığ ve ılık sularında, mercan kayalıklarının yakınında ve deniz diplerindeki bitkilerin arasında rastlanır. Bazı türleri de az tuzlu ve tatlı sularda yaşar.
Güneydoğu Asya'da yaşayan balonbalığı-nın (Tetraodon cutcutia) sırtı koyu yeşil üstü­ne açık renk lekeli, gövdesinin yan bölümleri sarımsı, karnı ise beyazdır. Bu balık, akvar­yumlarda üretilebilen çok az sayıdaki balon-balıklarından biridir. Süveyş Kanalı'nın açıl masından sonra Akdeniz'e kadar sokulan balonbalıklarının birkaç türü, Ege'nin güneyi­ne kadar uzanan sıcak kesimlerde de bulunur. Balonbalıklarıyla akraba olan sivri burunlu balonbalıkları da ürktüklerinde gövdelerini yusyuvarlak şişirebilir. Burunları uzun ve sivri olan bu balıkların boyu 20 santimetreyi geçmez.

Kaynak : MsXLabs.org & Temel Britannica

Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
15 Eylül 2016       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Balon Balığı,
Akdeniz’de görülmeye başlanan ve zehiri siyanürden bin 200, morfinden 3 kat daha etkili balon balıklarının kesinlikle yakalanıp tüketilmemesi gerekiyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  thumbnail_detail_477153.jpg
Gösterim: 5025
Boyut:  54.8 KB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Nisan 2013 / SEDEPH Genel Galeri
20 Kasım 2016 / asla_asla_deme Mühendislik Bilimleri
20 Kasım 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük