Arama

Türkiye'deki Antik Kentler - Sedir Adası

Güncelleme: 9 Eylül 2013 Gösterim: 13.579 Cevap: 3
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'deki Antik Kentler - Sedir Adası

Sponsorlu Bağlantılar
Sedir Adası Kerme Körfezi'nde (Gökova Körfezi) bulunan görülmeğe değer güzellikte, antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğüdür. Muğla'nın Ula ilçesi sınırları içinde yer alır. Antik çağdaki ismi Kedrae veya Cedrae olup, adada bu dönemden kalma kalıntılar bulunmaktadır.

Tarihsel gelişmesini M.Ö. 6. yüzyıldan başlayarak izleyebildiğimiz Kedrae, Karya’nın önemli kantlerinden biriydi. Bazı kaynaklara göre Karya kral aileleri yazlarını bu adada geçirirlerdi. Daha sonraki yüzyıllarda bu adayı Rodos Peria'sının (karşı yakasının) önemli kasabalarından biri olarak görüyoruz. M.Ö. 454- M.Ö. 428 yıllarında Karya birliğine katılan Kedrae daha sonra Attika-Delos Deniz Birliği’ne girmiştir. Ada bu birliğe önceleri yılda 3 bin, daha sonra 2 bin drahmi aidat ödüyordu. Marmaris’lilerin Sedir Adası dedikleri bu adanın ilk çağlardaki adının Cedrae olduğu bilinmektedir. Kelimenin kökü büyük boylara erişen bir ağaç türü olan Cedrus'tur (sedir ağacı) ve yüzyıllar öncesinde ada ve çevresi bu ağaçlarla kaplı olduğundan bu isim adaya yakıştırılmış olabilir. Fakat günümüzde ne adada, ne de çevresinde bu sedirlerden eser kalmamıştır. Bugün ada makilerle, zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplıdır. Resmi hazine kayıtlarında Şehroğlu Adası veya Şehroğlan Adası olarak geçer. Halikarnas Balıkçısı bu adaya Gülen adını koymuştur. Kleopatra Adası, Şiir Adası, Aşk Adası, Balayı Adası adını yakıştıranlar da vardır. Bunlar hep adanın tarih ve güzelliğinden kaynaklanmaktadır.
Adanın altın sarısı kumlarından öykülenen Kleopatra ile ilintili anlatım yalnızca abartılı turistik bir masaldır. En yaygın anlatılanı da Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius’un adada buluşmaları için Mısır’dan gemilerle getirildiği şeklindedir.
Adanın kuzey kıyısındaki kumlar, özel biçimde oluşan kalker damlacıklarıdır ve Ege ve Akdeniz’de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası’nda görülür. Çok özel jeolojik oluşumlar sonucu ortaya çıkan kumlar koruma altındadır.

Düzgün kesme taştan çok sayıda kule ile sur duvarları, Apollon tapınağı ve onun yerine sonradan yapılan kilise, hâla ayakta duran iyi korunmuş tiyatro, agora ve Sedir Adası'nın antik liman kalıntıları görülmeye değer yerlerdir.
Ulaşım, Muğla-Marmaris yolu üzerindeki Akyaka beldesinden veya daha ilerideki sapaklardan varılan ve Marmaris'e bağlı Gelibolu köyünden (Çamlı) kalkan teknelerle sağlanmaktadır.


Kaynak: Vikipedi

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Ağustos 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
SEDİR – KLEOPATRA ADASI

Sponsorlu Bağlantılar
sediradasi

Sedir Adası antik Cedreae (Kedrai) antik kenti ve ünlü Kleopatra Plajı ile tanınıyor. Antik kentten günümüze Apollon Tapınağı, Tiyatro ve nekropol kalıntıları ulaşabildi. Sedir Adası antik Cedrae (Kedrai) antik kenti ve ünlü Kleopatra plajı ile tanınıyor. Ayrıca, koruma altındaki tropikal özellikli kumuyla da oldukça ünlüdür.



Kaynak: Mimdap


Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Eylül 2013 00:08 Sebep: resim düzenlendi
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
9 Eylül 2013       Mesaj #3
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ad:  DSC04529.jpg
Gösterim: 358
Boyut:  66.1 KB
Çamlı köyü mevkiinden kalkan motorlarla 20 dakkalık süre sonunda bu muhteşem adaya varıyorsunuz. Ada açık müze konumunda girişler ücretli bunun dışında adadaki şezlongları(Ağaç) kullanabildiğiniz gibi antik yapılarıda dolaşabiliyorsunuz. Bu yapıları yürüş bandı yine ağaçtan yollarda gezebilir antik tiyatronun denizin mavisiyle butunleştiği noktalarda fotoğraf çekebilirsiniz.

Adanın geçmişi tarihi yukardaki resimlerde mevcut bahsedilen kum gerçekten özel. Kum tıpkı kuru bira mayası gibi yuvarlak kesinlikle rahatsız etmiyor vucudunuzda ovalayarak masaj yapabilirsiniz. Bu kadar ünlü bu plaj tabii dir ki kumu koruma altında o alan 2 halat iple korumaya alınmış o alanı geçtiğinizde görevli düdğünü çalıyor çıkmanızı istiyor. Bu sıkıntı veren bir durum değil zaten suya temas eden alanda oturabiliyor kumun tadına varabiliyorsunuz.

Denizin suyu bir akvaryum gibi hatta daha berrak yanınızda yüzen balıklar sizi tırtıklıyabilir vucudunuzdaki ölü derileri bilhassa topuk kısmında iyi çalışıyor.
Ad:  DSC04563.jpg
Gösterim: 239
Boyut:  59.6 KB
mex - avatarı
mex
Kayıtlı Üye
9 Eylül 2013       Mesaj #4
mex - avatarı
Kayıtlı Üye
İyiyimiş Ada Valahi Bi Giderim (:
Msn Wink

Benzer Konular

8 Nisan 2012 / ThinkerBeLL Turizm
4 Aralık 2013 / _EKSELANS_ Turizm
7 Mart 2011 / AndThe_BlackSky Turizm
2 Temmuz 2016 / _EKSELANS_ Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm