Arama

Manavgat - Antalya

Güncelleme: 21 Ağustos 2013 Gösterim: 3.658 Cevap: 1
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
10 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MANAVGAT, Akdeniz Bölgesi'nin Antalya bölümünde yer alır. Antalya kentinin 78 km doğusunda kurulmuş olan Manavgat kenti, Antalya iline bağlı olan aynı adlı ilçenin merkezidir. Toprakları kuzeyde Toroslar'dan güneyde Akdeniz kıyısına kadar uzanan ilçe, çağlayanıyla ünlüdür. Kentin 6 km kuzeyinde yer alan Manavgat Çağlayanı, Manavgat Çayı sularının bazı sert katmanları aşması sırasında oluşur. Baraj yapımı sırasında doğal yapısını yitiren, daha sonra yapılan çalışmalarla eski görünümü kazanan Manavgat Çağlayanı' nın çevresi güzel bir mesire alanıdır. Bu çağlayanda sular 3-4 metre yukarıdan düşer ve hızını yavaş yavaş yitirerek akar. Manavgat Çayı üzerinde, enerji üretimi amacıyla Oyma-pınar ve Manavgat barajları kurulmuştur. Bu akarsuda bol miktarda alabalık yaşar.

Sponsorlu Bağlantılar
manavgatvv1

Akarsular açısından oldukça zengin olan ilçenin özellikle dağlık kesimleri eşsiz görün­tüler sunan kızıl çam, sedir ve kara çam ormanlarıyla kaplıdır. Akdeniz kıyısında ise yazın önemli turistik alanlara dönüşen doğal kumsallar uzanır. Türkiye'nin en uzun yeraltı ırmağı, Manavgat ilçesinin sınırları içindedir. Ama kaynağı ve geçiş yolları saptanamayan Dumanlı yeraltı ırmağı ile içinde aktığı mağa­ralar Oymapınar baraj gölünün suları altında kalmıştır. Doğal değerlerinin yanı sıra tarihsel ve arkeolojik değerler açısından da zengin olan Manavgat ilçesinde ilkçağa ait olduğu bilinen birçok yapı kalıntısına rastlanır. İlçe­nin ekime elverişli topraklarında daha çok tahıl ve pamuk tarımı yapılır, turunçgiller yetiştirilir. Oldukça yaygın olan uğraşlardan biri de seracılıktır.

Manavgat Çağlayanı'ndan başka ilçenin öteki dinlence ve gezi alanları, Çamlıburun ve Türk Beleni orman içi dinlenme yerleri ile Köprülü Kanyon Milli Parkı'dır. 1973'te 36 bin hektardan çok bir alanda kurulan bu ulusal parkın bir bölümü komşu Serik ilçesi­nin sınırları içindedir. Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın kurulmasıyla bu yöredeki doğal yaşam ve tarihsel yapı kalıntılarının koruma altına alınması sağlanmıştır. Selge ilkçağ ken­tinden günümüze ulaşan kalıntılar, ulusal par­kın sınırları içindedir. Bir Pamfilya kenti olan Selge'deki en sağlam yapı kalıntısı Roma döneminde yenilenen tiyatrodur. Tapınak ve agora gibi kalıntılara da rastlanan Selge'yi öteki kentlere bağlayan taş döşeli yolun yanı sıra, kent yakınında Romalılar tarafından yapılmış olan köprülerden biri günümüzde de kullanılmaktadır. Ulusal parktaki vadinin dik kenarlı ve çok derin kanyon bölümünde görülmeye değer eşsiz manzaralarla karşılaşı­lır. Ulusal parkta kamp kurulup, piknik yapı­labildiği gibi geziler düzenlenebilir ve amatör balıkçılık ile kano sporu yapma olanakların­dan yararlanılabilir.

Manavgat ilçesinde yer alan öteki tarihsel yapı kalıntıları, Akdeniz kıyısındaki Side ilk­çağ kentindedir (bak. SİDE). Side kenti kalın­tıları üstünde kurulmuş olan Selimiye köyü, ilçenin başlıca turizm merkezlerindendir. Bu köyün çevresindeki doğal kumsallar yazın yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerle dolar. Selimiye köyü ve yakınındaki alanlarda kamu ve özel kesime ait birçok tatil köyü vardır.

Çok eski bir yerleşme olmayan ve 14. yüzyılda kurulan Manavgat kenti, 19. yüzyıl sonlarında Milas adlı küçük bir köydü. Antal­ya'yı Mersin'e bağlayan ve yaz aylarında turizm açısından büyük önem taşıyan karayo­lunun geçtiği Manavgat kenti, 1985'te Antal­ya ve Alanya'dan sonra ilin üçüncü büyük ilçe merkeziydi.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2013       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Manavgat, Antalya
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Antalya iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. Manavgat Çayı'nın iki kenarında, Antalya-Alanya karayolu üzerindedir. Side harabeleri ve Manavgat Çağlayanı ile ünlüdür. Ekonomik etkinliklerini pamuk, çeltik ve buğday üretimi ile turizm oluşturur. Yüzölçümü 2.283 km2, ilçe nüfusu 167.468, merkez nüfusu 76.313 (1997).


Benzer Konular

11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
11 Eylül 2008 / Bia Eğitim Bilimleri
25 Ağustos 2009 / Daisy-BT Taslak Konular