Arama

İkiz Çocuklar

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 12.192 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
3 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
İkiz Bebekler

Sponsorlu Bağlantılar
ikizsc7

Aynı anneden tek bir gebelikte doğan iki kardeşe ikiz denir. İnsanlarda her gebelik­te normal olarak tek bir çocuk doğar; ikiz doğum oranı yaklaşık 80'de 1, üçüz, dördüz ya da beşiz doğum olasılığı ise çok daha düşüktür. Bunun nedenini anlayabilmek için bebeğin nasıl dünyaya geldiğini bilmek gere­kir. ÜREME maddesinde ayrıntılarıyla anla­tıldığı gibi, bebeğin yaşamı babanın sperma hücresinin annenin yumurta hücresini dölle­mesiyle başlar. Bu döllenmiş yumurta anne­nin dölyatağının (rahminin) duvarına yerleşir ve gerekli besin maddeleri ile oksijeni etene denen özel bir organ aracılığıyla annesinden alarak doğacağı ana kadar burada gelişir.
Kadınlarda yumurta hücresi yapan iki yu­murtalık vardır. Ama bunlardan biri bir ay, öbürü öbür ay olmak üzere her biri sırayla birer yumurta hücresi üretir. Bu nedenle, erkeğin kadının dölyoluna bıraktığı milyon­larca sperma hücresine karşılık her ay yalnız­ca bir tek yumurta hücresi döllenebilir. Zigot denen bu döllenmiş yumurta önce ikiye, sonra dörde, sonra sekize bölünerek hızla çoğalır ve milyonlarca hücreden oluşan bir embriyona dönüşür.
Ama bazen bilinmeyen nedenlerle bu hücre yumağı gelişiminin çok erken bir aşamasında iki eşit parçaya ayrılabilir. Böylece parçalar­dan her biri kendi kendine gelişmesini sürdü­rür ve sonuçta iki ayrı embriyon oluşur. Döllenmiş tek bir yumurtadan geliştikleri için bütün genleri aynı olan bu tek yumurta ikizleri (ya da monozigot ikizler) birbirine ayırt edile­meyecek kadar benzeyen gerçek ikizlerdir. İkisi de mutlaka aynı cinstendir, yani her ikisi de erkek ya da her ikisi de kızdır ve yalnız dış görünümleri değil, kan gruplarına varıncaya kadar kalıtımla aktarılan bütün özellikleri özdeştir . Yalnız çok değişik çevrelerde yetişirlerse bazı özellikleri zamanla değişebilir; örneğin ikizlerden biri iyi beslenemezse öbüründen daha kısa olabilir.
Çok ender durumlarda, bölünen embriyo­nun iki parçası birbirinden tam olarak ayrıla­maz. Bu parçaların her birinden genellikle eksiksiz bir bebek gelişir, ama iki bebek başlarından ya da gövdelerinin alt bölümle­rinden birbirine yapışıktır. Yapışık ikizler denen bu özel durumun bilinen ilk örneği, 19. yüzyılda yaşamış olan ünlü Siyamlı ikizlerdir. Çang ve Eng adındaki bu iki yapışık kardeş birbirinden ayrılmadan büyümüş, evlenmiş ve 60 yaşına kadar yaşamıştır. Oysa günümüzde, eğer ortak kullandıkları organlar yoksa, yani ikizlerden birinin bazı organları eksik değilse, doğumdan hemen sonra yapılan bir ameliyat­la yapışık ikizler Birbirinden ayrılabilmek­tedir.
Tek yumurta ikizlerinden çok daha sık karşılaşılan çift yumurta ikizleri (ya da dizigot ikizler) ise, annenin aynı anda ürettiği iki yumurta hücresinin iki ayrı spermayla döllen­mesinden oluşur. Kalıtım yasalarına göre her yumurta hücresi anpenin değişik genlerini, her sperma hücresi babanın değişik genle­rini taşıdığı için, bu! döllenmiş yumurtaların genetik yapısı da birbirinden farklı olacaktır. Döllenmiş yumurtalardan her biri dölyatağı­nın duvarında ayrı lir yere yerleşir, iki ayrı eteneden beslenir ve gelişmesini birbirinden bağımsız sürdürdüğü için iki ayrı bebek olu­şur. Bu bebekler de aynı anda doğarlar, ama cinsiyetleri farklı olabileceği gibi benzerlikleri de bütün kardeşlerde gözlenebilen sıradan bir benzerliğin ötesine geçmez.
Doğum sırasında ikizlerden önce biri, on­dan birkaç dakika, hatta bazen saatler sonra öbürü dünyaya gelir. İnsanın yaşı gebeliğin başlangıcına göre değil doğum anına göre hesaplandığı için, ikizlerden biri yasalara göre öbüründen büyüktür.
Tek doğumla dünyaya gelen üç, dört ya da beş kardeş, yani üçüz, dördüz ve beşizler de birbirlerine çok benzeyebilir, hiç benzemeye-bilir ya da aralarında benzeyen ve benzeme­yen kardeşler bulunabilir. Bazı ailelerde ku­şaklar boyunca ikiz doğuma, özellikle çift yumurta ikizliğine rastlandığı için bu ikizliğin kalıtsal bir özellik olduğu sanılmaktadır. Öte yandan, kısırlık tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da dördüz ve beşiz doğum olasılığını artırdığı saptanmıştır.

MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
EKİN - avatarı
EKİN
Ziyaretçi
30 Mayıs 2009       Mesaj #2
EKİN - avatarı
Ziyaretçi
Acıbadem Maslak Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, 100 ikiz bebek sahibi anneden sadece 3-4 tanesinin sütün yanında besin takviyesine ihtiyaç duymadan bebeğini besleyebildiğini söyledi. Anne çok yorulduğundan evdeki bakım programının çok iyi organize edilmesi gerektiğine dikkati çeken Dr. Gülnihal Şarman, “Bu yorgunluk da, süt üretimini olumsuz etkiliyor. Annelerin iyi süt alabilmeleri için evde ikiz bebek bakımının planlanması lazım. Biz bu plan için ailelere bazı önerilerde bulunuyoruz.” dedi.

Sponsorlu Bağlantılar
Evde İkiz Bebeklere Bakma Reçetesi

* Çok pratik yemekler hazırlayın.
* Hazır yiyecek isteyebileceğiniz yerlerin telefon numaralarını buzdolabına yapıştırın.
* İnternetten alışveriş yaparak zamandan kazanabilirsiniz.
* Toplu alışveriş yapın.
* Annenin dışarı çıkmasına yardımcı olun. Bebeklerin yanında birini bırakın.
* Eve beklenmedik misafir geldiğinde bulaşık yıkamayacağınız, bir kere kullanılıp atılan malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak) kullanın.
* Anne, baba, anneanne, dede, babaanne, hala, teyze gibi bakıma destek olan kişiler ile tıpkı fabrikalardaki gibi vardiya planlaması yapın.
* İlk 3-4 hafta kayıt defteri tutun. Çünkü bazen hep aynı bebekler besleniyor ve diğer bebek de açlığını gösteremiyor. Bu sebeple beslenme sayıları, adetleri, dışkılama saatleri, idrarları, ağızdan mı yoksa biberon ile beslendikleri mutlaka not edilmeli.
* Günlük çizelgeleri düzgün ve bilgi atlamadan hazırlamaya çalışın.

İkiz Bebekler İlk 5-6 Ay Birbirini Tanımazlıktan Geliyor!

İkiz bebeklerin davranışları da aileler arasında günlük sohbetlerin en önemli konuları haline geliyor. Anne-babalar bebekler doğduktan sonraki ilk 5-6 ayda çok şaşırıyorlar; çünkü bebekler birbirini tanımıyor gibi davranıyorlar. Ancak altıncı ve dokuzuncu aylarda saçlarını, kulaklarını keşfediyorlar ve birbirlerini yakalıyorlar. Bir yaşına doğru birbirlerine karşı fazlaca ilgili oluyorlar. Çünkü hiçbir zaman insanın karşılaşmayacağı bir zenginliğe sahipler: Birbirleri. İkiz bebeklerin arasındaki iyi iletişim bir yaşından itibaren güçleniyor, iki yaşında ciddi ekip çalışması haline dönüşüyor. İkiz konuşması denilen ve kendi aralarında kullanıp, sadece kendilerinin anladıkları bir dil geliştiriyorlar.

İkiz Bebekleri Dikkatli İzlemek Gerekiyor

İkiz bebeklerin bakımı hakkında başka önemli noktalar da bulunduğuna değinen Dr. Gülnihal Şarman, bebeklerin gelişiminin aileler tarafından çok iyi izlenmesi gerektiğinin altını çiziyor:

* Aileler, bebeklerinin biri diğerine oranla daha küçükse, diğeriyle kıyaslama yapıyor. Bebeklerin doğdukları andan itibaren iki ayrı kişilik olarak kabullenilmesi gerekiyor.

* Ömür boyu bu şekilde kıyaslama yapmak, aile içi dinamikleri bozuyor. Bebeklerden birinin diğerine göre gelişiminde bir gerilik varsa, bunların erkenden tanınması ve gerekli girişimlerin zaman kaybetmeden başlanması gerekiyor:
* Bir veya iki aylık bebeğin vücudu sert duruyorsa beyin hasarlı olma riski yüksektir.
* Üç- dört aylık olduğunda bebek başını tutamıyorsa, başı öne arkaya sallanıyor, dik kalamıyorsa bu normal değildir. Hemen girişimde bulunmak gerekir.
* Erken doğan bir bebeğin ayı düzeltilmesine rağmen yapması gerekenleri yapmaması “kırmızı” alarm olarak değerlendirilmelidir. Örneğin: 2 ay erken doğmuş 8 aylık bir bebek, aslen 6 aylıktır. Bu bebek etrafındaki oyuncaklara ulaşıp tutamıyor ve ilgi göstermiyorsa yine girişimde bulunmak gerekir.
Gebelik sırasında riskler artmaya başlarsa ailelerin kendilerine bir B planı yapmaları önemlidir:

* İkiz doğumun gerçekleştirilebileceği bir tam teşekküllü, bebek yoğun bakımı bulunan bir hastanenin belirlenmesi gerekiyor. Özellikle 32. haftanın altında doğum gerçekleşecekse hastane seçimi daha da önemli hale geliyor.

* Eğer kadın-doğum uzmanı tarafından ciddi uyarılar başladığı belirlenirse, annenin yoğun bakım ekibiyle tanışması, doğum yapacağı merkezi görmesi, ekibe kendini tanıtması gerekiyor.

* Ekibin organizasyonu doğacak bebeklere göre yapması önem taşıyor. Çok riskli bir doğum olacaksa uzmanların kendilerini en üst seviyede çalışır şekilde ayarlamaları, hemşire sayılarının ayarlanması, açık ısıtıcıların bebekler için rezerve edilmesi gerekiyor. İleri derecede prematüre doğan bebekler, haftalarca o yataklarda kalıyorlar.

* Ailelerin iletişimi de önemlidir. 15 günde bir ailelerle konuşmak önemlidir. Yenidoğan hekimliği daha bebekler doğmadan önce başlıyor.

* Ailelerin maddi yönden de hazırlanması ve yaklaşık olarak masraflar hakkında fikir sahibi olmaları gerekiyor. Ailelerin seçtikleri hastane çok masraflıysa kendilerinin başka planlar yapmaları önemlidir.

mynet

oyuncu_girl - avatarı
oyuncu_girl
Ziyaretçi
4 Eylül 2010       Mesaj #3
oyuncu_girl - avatarı
Ziyaretçi
İkizler diğer kardeşlerden farksızdır, fiziksel olarak ayrı beden ve beyne sahiptir. Bireyselleşme ebeveynlerin ikizlere sonradan kazandırabileceği bir olgu olmayıp zaten var olan bir durumdur. İkizlerin yetenekleri ve gelişimleri de birbirinden çok farklı olabilir. Fakat aile bireyleri ve çevre benzer gelişim beklediğinden, özellikle gelişimi daha geriden olan yada bazı yetenekleri daha kısıtlı olan ikizi diğeri ile karşılaştırılarak onun psikolojik olarak kötü etkilenmesine neden olabilirler. İkizlerden birinin hissettiğini diğerinin de hissedeceği inancı da yanlıştır.

İkizlerin birbirini kıskanması
Tüm kardeşlerde görülen kıskanma ikizlerde de görülür. Anne-baba başta olmak üzere, erişkinlerin sevgi ve ilgisini paylaşma, daha fazla pay alma endişesi kıskançlığın temelini oluşturur. İkizler arasında görülen gelişim farklılıkları da kıskançlığı arttırabilir. Daha becerikli ve gelişmiş olan ön plana çıkarak veya daha zayıf olana fazla ilgi gösterilmesi diğerinin kıskanmasına neden olabilir.

Sınıflar ve kıyafetler ayrılmalı mı?
İkizlere aynı kıyafetler ve eşyalar alınması anne-babanın bir çeşit eşitlik sağlamaya çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Kişilikleri, gelişimleri birbirinden farklı olan çocukların seçimlerinin de farklı olması çok doğaldır. Aynı giysiyi giymek ikisinin karıştırılmasına, ayırt edilememelerine neden olur. Kıyafetlerin ayrılması, kendi kıyafetleri olmasını sağlamak, aynı giyimleri engellemek, aynı şeylere sahipseler ayrı günlerde giymelerini sağlamak gereklidir. Aynı okul ve sınıfa gönderilmeleri gelişimleri açısından sakıncalıdır. Sınıf içinde kıyaslama ikizlerden zayıf olanın kendini yetersiz görmesine, özgüveninin düşmesine neden olur. Koşullar uygunsa ayrı okula, değilse ayrı sınıfa verilmeleri birey olmalarının desteklenmesi açısından gereklidir.

Bireysel gelişimin desteklenmesi
İkizlerin bireysel gelişimi desteklenmeli, her ikisi de kendi yeteneği doğrultusunda desteklenmelidir. Doğumun ilk aylarından itibaren onlarla ayrı ayrı konuşmak, tek tek beslemek ve bireysel ilgi göstermek faydalı olur. Birbirlerinden ayrı aktivitelere katılmaları rekabet ve yardım olmadan diğer insanlarla etkileşim fırsatı yaratır. Özellikle birinin daha konuşkan, etkileyici ve daima diğeri adına konuştuğu eşlerde ayrılık diğeri için ‘kendi adına konuşmayı öğrenme fırsatı yaratır. İkizlerin aynı hobileri, sporu ve dersleri takip etmek istemeleri de engellenmemelidir, bazı konularda diğer insanlar gibi benzer şeyden de hoşlanabilirler. Her birinin kendi istediği alana (aynı yada farklı) yönelmesi desteklenmelidir.

Bireyselleştirmeyi destekleyici öneriler

* Onlara ‘ikizler’ demektense isimleri ile hitap edilmesini sağlayın.

* Kendi oyuncakları olmasını sağlayın.

* Eşyalarını ayrı dolaplara yerleştirin.

* Doğum günleri için pastaları ayrı hazırlayın.

* Doğum günü şarkısını iki kez ayrı söyleyin.

* Onlara ayrı hediyeler verilmesini sağlayın.

* Çocukları baba-anne paylaşmayın.

* Evde ilginizi ve zamanınızı her ikisine eşit olarak bölmeye çalışın.

* İşiniz olduğunda onları ayrı yerlere bırakın.

* Ayrı zamanlarda ayrı gezmeye yada alışverişe götürün.

* Birine kızdıysanız diğerine de kızmayın.

* İkisine ayrı albüm hazırlayarak verdiğiniz “özel” önemi pekiştirin.

Daha fazlası için; kiz ocuk bytrken aileler nelere dikkat etmeli - [ www.anneyiz.biz ]
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İkiz Çocuklar

Bir doğumda dünyaya gelen iki kardeş. Gerçek ikizler (tek yumurta ikizleri) döllenmeden sonra, yumurtanın bölünmesiyle oluşur. Yumurtanın ikiye ayrılması ilk mitozdan sonra olur; yumurtanın özdeş olan her bir yarısından birbirine tıpatıp benzeyen iki yavru oluşur. Yalancı ikizler ise (ayrı yumurta ikizleri) iki ayrı spermatozoitin iki ayrı yumurta ile aynı ve ardışık zamanlarda döllenmesinden meydana gelir. Oluşan bireyler ikiz olmayan kardeşler gibi az çok benzer olabileceği gibi, karşıt cinsiyette de olabilir. Gerçek ikizler genellikle tek eteneye bağlıdır. İkisi de aynı amnios torbasının içinde bulunur. Bu ikizler ömürleri boyunca beden ve ruh bakımından küçük benzerlikler gösterirler. İkizlerin incelenmesiyle (ikizler metodu) biyoloji, kalıtım ve pataloji alanında birçok nokta açıklığa kavuşmuştur. İkiz gebelik, nispeten seyrek görülür. İkiz olma olasılığı, yaklaşık olarak binde birdir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

16 Temmuz 2012 / Misafir Genel Mesajlar
29 Haziran 2011 / Jumong Mimarlık
18 Şubat 2007 / Mystic@L Taslak Konular
10 Aralık 2012 / Misafir Müzik tr