Arama

Amfibyumlar (İki Yaşayışlılar veya İki Yaşamlılar)

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 5.932 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Amfibyumlar
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sınıflandırma
  • Alem: Animalia - Hayvanlar
    • Şube: Chordata - Kordalılar
      • Sınıf: Amphibia - Amfibyumlar
Ad:  260px-Salamandra_salamandra_CZ.JPG
Gösterim: 361
Boyut:  16.5 KB
Ateş semenderi (Salamandra salamandra)
Bilimsel sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Alt şube: Vertebrata (Omurgalılar)
Sınıf: Amphibia (Amfibyumlar)
Linnaeus 1758
Alt sınıflar ve Takımlar
  • Alt sınıf Temnospondyli - nesli tükenmiş
  • Alt sınıf Lepospondyli - nesli tükenmiş
  • Alt sınıf Lissamphibia
    • Anura
    • Caudata
    • Gymnophiona
Amfibyumlar (Amphibia), (Yunanca αμφις "her ikisi" ve βιος "yaşam"), İki yaşayışlılar veya İki yaşamlılar olarak da bilinir, amniyotik yumurtaya sahip olmayan bütün dört bacaklı omurgalıları içeren bir hayvanlar alemi sınıfıdır.
İki yaşayışlılar, değişkensıcaklı (ektotermik) hayvanlardır ve yaşamlarının bir kısmını karada bir kısmını suda geçirdikleri için "iki yaşayışlı" ismini almışlardır. Günümüzde yaşayan 6,022 adet iki yaşayışlı türü olduğu bilinmektedir. İki yaşayışlıları ve sürüngenleri inceleyen bilim dalına herpetoloji denir. Gerek anatomi gerekse fizyolojik açıdan balıklarla, sürüngen arasında bir özellik gösteren Amphibia sınıfı, omurgalıların su dışında yaşayan ilk grubunu oluşturmaktadır. Omurgalılar su yaşamından kara yaşamına geçerken, birçok değişiklikler meydana gelmiştir. Devonien'in sonlarına doğru meydana gelen kuraklık nedeniyle, akciğerli balıkların bazı populasyonları yaşadıkları ortamlardan çıkarak karadan diğer sulara geçmişlerdir. Daha sonrada tüm suların kurumasıyla zamanlarının büyük bir bölümünü karalarda geçirmeye başlamışlardır. Böylece Amfibyumların balıkların en evrim geçirmiş olan Teleostei
grubu yerine en ilkel olan Dipnoi'den meydana gelmesi ilginç bir evrimsel olaydır.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
AMFİBYUMLAR sudan karaya çıkarak ya­şamlarının bir bölümünü karada geçirmeye başlayan ilk omurgalılardır. Bu nedenle, ba­lıklar ile sürüngenler arasında bir geçiş basa­mağı sayılan bu yarı su, yarı kara hayvanları­nın Yunanca'dan türetilen adı da "ikiyaşayış-lılar" anlamına gelir. Amfibyumları öbür kara hayvanlarından ayıran başlıca özellikler, çok sayıda salgıbeziyle beslenen derilerinin kay­gan ve gözenekli, yumurtalarının ise balıkla-ınki gibi kat kat jelatinimsi kılıflarla korun-'uş olmasıdır. Amfibyumlar sınıfının (/4mp/n'£>/a) bugüne lar soyunu sürdürebilmiş olan üyeleri üç ik grupta toplanır. En kalabalık grubu uran kara ve su kurbağalarının kuyruk-ısa bir gövdesi ve sıçramaya uyarlanmış "ka bacakları vardır. İkinci gruptaki se-!er (çöreller) ise kuyrukludur ve kısa sıçramaya değil yürümeye elverişli-karşılık aynı gruptaki sirenlerin yal-n bacağı olduğundan gövdelerinin inü ve kuyruklarını sürüyerek yer
Sudan Karaya Geçiş
Sponsorlu Bağlantılar

Sudaki yaşamdan kara yaşamına geçişte en önemli adım akciğerlerin ve bacakların geliş­mesi olarak görülür. Oysa derinin bu yeni or­tama uyum sağlayabilmek üzere geçirdiği de­ğişiklikler belki çok daha çarpıcıdır. Artık su­yun dışında yaşayacak olan hayvan her şey­den önce vücudundaki su dengesini korumak zorundadır. Bu yüzden amfibyumlarda önce vücuttaki suyun hızla buharlaşarak uçup git­mesini önleyecek sert bir dışderi oluştu. İçde-ride ise sürekli sıvı salgılayarak vücudu nemli tutan salgıbezleri gelişti. Ayrıca hayvanın de-risiyle solunum yapabilmesi için içderideki kan damarlarının sayısı arttı. Kafatası balıkla­ra özgü biçimini yitirerek basık ve yassı duru­ma geldi; çene kemikleri de doğrudan kafata­sına bağlandı. Hayvanın burundan soluk alıp verebilmesi için burun kanalları genişledi. Büyük olasılıkla böcekleri yakalayabilmesi için dili uzayıp büyüdü. Başın gerisindeki ilk iki omur değişikliğe uğrayarak bir boyun böl­gesi oluşturdu; böylece hayvan başını gövde­sinden bağımsız olarak hareket ettirmeye baş­ladı. Bugünkü amfibyumlardan birçoğunun larvaları (yavruları) da erişkine dönüşürken buna benzer başkalaşma evrelerinden geçer.
Fosil amfibyumların bilinen en küçük ör­neği ancak 2,5 cm uzunluğundadır; buna kar­şılık birçoğunun uzunluğu 2,5 metreyi aşar. Tarihöncesi çağlardan kalma en iri amfibyum fosilinde yalnızca kafatasının uzunluğu 1 met­reye yakındır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #3
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
800pxbufobufoly8
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
7 Temmuz 2012       Mesaj #4
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Amfibyumlar

Omurgalıların kurbağa ve semenderleri içine alan sınıfı; amfibyumlar (Amphibia). Vücutları pulsuz, derileri nemli ve yumuşaktır. Kurtları sularda yaşar ve solungaçla, erginleriyse çoğunlukla karada yaşar ve akciğerle solunurlar. Bu özellikleri nedeniyle ikiyaşayışlı adını almışlardır. Genel olarak dört ayaklı olmakla birlikte kimi örneklerinde ayaklar küçülmüş ya da kaybolmuştur. Parmakları tırnaksızdır. Yürekleri üç gözlüdür. İkiyaşayışlıların vücutları kemik bir zırhla örtülüdür ve kuyruklu olanlarının soyu tükenmiştir. Yalnızca fosil örneklerine rastlanmaktadır. Yaşayan türler ise birbirlerinden az çok farklı görünümdedirler. Bir bölümü solucan biçiminde, kolsuz ve bacaksızdır; yeraltında yaşarlar; çok sıcak ülkelerde bulunurlar. Diğerleri semenderleri içine alan, kimi türlerinde solungaç bulunan kuyruklu ikiyaşayışlılarla; kurbağaları kapsayan, oynak göz kapakları ve ses çıkarmaya yarayan organları bulunan kuyruksuz ikiyaşayışlılardır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

26 Mayıs 2015 / sky78 Cevaplanmış
22 Aralık 2007 / KisukE UraharA Hayali Karakterler
4 Eylül 2011 / AndThe_BlackSky Arşive Kaldırılan Konular
7 Kasım 2012 / ThinkerBeLL Dinler Tarihi
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük