Arama

Boyun ve Parmak Çıtlatmak

Güncelleme: 4 Kasım 2008 Gösterim: 1.602 Cevap: 0
DreamLiKe - avatarı
DreamLiKe
Ziyaretçi
4 Kasım 2008       Mesaj #1
DreamLiKe - avatarı
Ziyaretçi
Gün içinde pekçoğumuz rahatlamak amacıyla boynumuzu veya parmaklarımızı çıtlatırız... Ancak uzmanlar bunun sadece psikolojik rahatlama sağladığını belirterek uyarıyorlar: Bu tarz hareketler felç de dahil pek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir!

Sponsorlu Bağlantılar
Yoğun iş stresiyle birlikte masa başı işlerin, insanları rahatlamak için çeşitli vücut hareketleri yapmaya yönlendirdiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, parmak ve boyun çıtlatma gibi hareketlerin sadece psikolojik bir rahatlamaya neden olduğunu açıkladı. Bu hareketlerin ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Havıtçıoğlu, "Sürtünmeli eklem yerleri vücutta en çok çıtlatılan bölgelerdir. İki kemiğin birleştiği yerde bağlantı kapsülünü yağlayan sıvı bulunur. Parmakların gerilmesi esnasında kapsül de gerilir. Böylce bunun içindeki sıvının basıncı azalarak gaz kabarcıkları patlar, çıtırdama sesi de bu yüzden oluşur" dedi.


Felç Bile Olabilirsiniz!

Boyun ve parmak çıtlatmanın zararlı bir alışkanlık olduğunu belirten Prof. Dr. Havıtçıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Eklemlerimizden çoğu kez ses çıkarmak için yapılan zorlayıcı hareketler var. Boynunu sağa sola çevirip kütletme ve elleri, ayakları, dizleri zorlayarak çıtlatmak gibi hareketler bunlar. Bu tür hareketlerin yapılması doğru değil. Parmaklarımızı ya da diz eklemlerimiz menteşe tipinde eklemlerdir ve bu eklemlerin beslenmesi eklem içindeki sıvıyla oluyor. Sıvının hareketiyle kıkırdağın beslenmesi ve buna bağlı hareketler esnasında eklem yüzeylerinin düzgün olması sağlanıyor.

Boynu aniden sağa sola çevirip kütletme omurilik yaralanmalarına, felce neden olabilir. Eklem hareketleri dışında da omuzunu oynatarak ses çıkaran ya da kalçasını oynatarak ses çıkarın insanlar var. Bu yöntemle ses çıkarma işlemi, adalelerin birbiri üzerinde kayarken çıkardığı sestir. O ayrı bir rahatsızlık, sorundur. Eklemlerden ses çıkarmak için yapılan hareketler gereksiz, aşırı yapıldığı zaman kıkırdakta hasarlar oluşturabilecektir. Bu rahatlama genelde psikolojiktir. Bu tür hareketler eklemin aşırı zorlanmasına neden olduğu için zararlıdır."


Benzer Konular

11 Mayıs 2010 / reyan Tıp Bilimleri
2 Eylül 2013 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
29 Kasım 2012 / mlxlabsprensesi Soru-Cevap