Arama

Nohut (Cicer arietinum)

Güncelleme: 11 Kasım 2008 Gösterim: 2.683 Cevap: 0
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
800pxcicerarietinumtaubfp5

Sponsorlu Bağlantılar

Fasulye ve bezelye gibi baklagiller­den olan nohut da kurutulmuş tohumları yenen yararlı bir bitkidir. Asya kökenli olan bu bitki (Cicer arietinum) başta Hindistan, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Orta ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerin­de ve Türkiye'de çok eskiden beri yetiştirilir. Yıllık 750 bin ton dolayında olan üretimiyle, nohut Türkiye'de en çok yetiştirilen baklagil­lerden biridir.
Nohut, 60 santimetreye kadar boylanabilen biryıllık çahmsı bir bitkidir. Sık dallı gövde­sinde, bir sapın iki yanına karşılıklı olarak dizilmiş yaprakçıklardan oluşan tüysü yaprak­lar bulunur. Yaprakların koltuğundan çıkan beyaz ya da kırmızımsı, kelebek biçimli çiçek­leri tek tek ya da ikisi üçü bir arada açar.
Badıç biçimindeki yeşil meyveleri öbür bakla­giller gibi ince uzun değil, şişkince ovaldir ve içinde bir ya da iki yuvarlak tohum (tane) barındırır.
Protein ve nişasta deposu olan nohut tane­lerinin besin değeri yüksektir. En çok yemek yapılarak yenir ya da kavrularak bütün çocuk­ların çok sevdiği leblebi denen kuruyemiş hazırlanır. Taneleri toplandıktan sonra geriye kalan kuru bitkiler ise hayvanlara yedirilir.




Tarih

Anadolu'da nohut 8000 bin yıl önce yetiştirilirdi. Oradan Akdeniz'in etrafına ve Hindistan'a yayılmıştır. Yabani nohut türünden bütün kültür nohutlarının gelişmiş olduğu düşünülür.

Özellikleri


Nohut sadece bir yıl büyüyen, boyu 0,5 metreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.

Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.

İçerikleri

Nohut pişmemiş hali ile hazım edilemeyen zehirli maddeler içerir. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları suyu kaynatmak için kullanmayıp, taze su kullanmak gerek. Genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetişir.

Ayrıca Bknz: Nohut Yetiştiriciliği

MsxLabs & TemelBritannica & Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

18 Kasım 2007 / kompetankedi Ziraat
8 Ekim 2008 / Lavie Taslak Konular
9 Kasım 2009 / _KleopatrA_ Rüya Tabirleri
2 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
14 Ağustos 2009 / nünü Taslak Konular