Arama

Dünya Nehirleri - Oder Nehri

Güncelleme: 30 Nisan 2012 Gösterim: 3.637 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
11 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Çekoslovakya'da doğarak Avrupa'nın kuzey kesimindeki ovaları sular ve Baltık Denizi'ne dökülür. Yaklaşık 850 kilometrelik uzunluğuyla, Vistül'den sonra Polonya'nın ikinci uzun ırmağıdır. Oder Ir-mağı'nın dağlardan gelen birçok kolu vardır. Bu kollar ilkbaharda ve yaz başlarında ana ırmakta taşkınlara yol açar. Taşıdıkları çamur vadinin verimli olmasını sağlarsa da, ırmak yatağında birikerek ulaşımı önler. Aslında 710 km boyunca ulaşım olanağı vardır. Lehçe ve Çekçe'de adı Odra olan Oder Irmağı, Polonya'ya girdikten sonra kuzeydoğuya yö­nelir ve Wroclaw'u (eski adı Breslau) çevrele­yen Silezya Ovası'ndan geçerek geniş bir vadide akar. Bu bölge zengin kömür yatakla­rı, çelik fabrikaları, yünlü dokuma fabrikala­rı, buğday ve çavdar tarlalarıyla ırmak havza­sının en önemli bölümüdür.
Aşağı Oder ve kolu olan Neisse Irmağı, Polonya ve Alman Demokratik Cumhuriyeti arasındaki sınırı oluşturur. Oder'in en büyük kolu olan Warta Irmağı Polonya'nın tam ortasından geçer. Oder, ağzında Szczecin limanının (eski adı Stettin) yer aldığı geniş ve sığ bir haliçten Baltık Denizi'ne dökülür. Denizyoluyla gelen gemiler Szczecin'e, mav­nalar da Oder Irmağı'na bağlı kanallarla Elbe ve Vistül ırmaklarına ulaşabilir. Oder-Havel Kanalı (eski adı Hohenzollern Kanalı) Szcze­cin limanıyla Havel Irmağı kıyısındaki Ber­lin'i birbirine bağlar.
Sponsorlu Bağlantılar


MsxLabs & TemelBritannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Nisan 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Oder Nehri
MsXLabs.org & MORPA & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Çek Cumhuriyeti'nde Südetler'de doğan ve çığırının büyük bölümü Polonya'da kalan ırmak. Başlıca kolları Neisse, Bobr ve Warta'dır. Baltık Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 912 kmdir. Polonya ile Almanya arasındaki sınırı oluşturur.
Oder Kienitz ve Zollbrücke arasında, Almanya
533rn
  • Kaynak: 22px Flag of the Czech Republicsvg Çek Cumhuriyeti
  • Ağız: Baltık Denizi
  • Havza Ülkeleri: 20px Flag of Polandsvg Polonya
  • Uzunluk: 850 km
Oder Nehri, Çek Cumhuriyeti'nde doğarak Avrupa'nın kuzey kesimindeki ovaları sular ve Baltık Denizi'ne dökülür. Yaklaşık 850 kilometrelik uzunluğuyla, Vistül'den sonra Polonya'nın ikinci uzun nehridir. Aşağı Oder ve kolu olan Neisse Nehri, Polonya ve Almanya arasındaki sınırı oluşturur. Oder'in en uzun kolu olan Warta Nehri Polonya'nın tam ortasından geçer.

İsimler

Oder Nehri, çeşitli dillerde farklı isimle bilinir: (İngilizce ve Almanca Oder; Çekçe, Slovakça ve Lehçe Odra; Macarca Odera; Latince:
Viadrus, Viadua; Ortaçağ Latincesi: Od(d)era).

Coğrafya

Oder Nehri, 854 km uzunluğunda olup bunun 112 km si Çekoslavakya Cumhuriyeti içinde ve 742 km si de Polonya içindedir (187 km si Polonya almanya sınırını oluşturur). Havzaya 118.861 km² lik su akıtır. Bunun 106.056 km²si (%89) Polonya içine, 7.217 km² si Çekoslavak Cumhuriyeti içine (%6) ve 5.587 km²si Almanya içinedir (%5). Kanallar onu Havel, Spree, Vistül sistemi ve Kłodnica'ya bağlar. Nehir doğruca Silesian, Opole, Lower Silesian, Lubusz ve West Pomeranian voivodeships (Polonya) ve Brandenburg eyaleti ve Mecklenburg-Vorpommern Almanya'ya akar.
Ana kol, Polonya'nın Police şehri yakınındaki Szczecin Lagun'una akar. Szczecin Lagunu, kuzeyde Usedom (batı) ve Wolin (doğu) adalarıyla sınırdır. Bu iki ada arasında sadece dar bir kanal (Świna) vardır o da Baltık Denizi'nin bir kısmını şekillendiren Pomerania Körfezi'ne gider. Oder Nehri'ndeki en geniş şehir Wrocław dur.
theMira

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya