Arama

Önyargı

Güncelleme: 15 Nisan 2010 Gösterim: 5.267 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
15 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Ön yargı genel ve özel kullanınımlarında bir taraf tutma biçimidir. Bir idealojik fikri veya bakış açısını koşulsuz desteklemek manasında kullanılır. Ön yargı halk arasında genellikle bir kişinin kararlarının ağırlıklı bir şekilde tek taraflı olarak ortaya çıkmasında kullanılmaktadır. Gene halk arasında ön yargı bir kişinin kararlarının nesnel olmayıp öznel olduğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
"Ön yargı" bir kişinin kararlarını alırkan nesnel değerleri kullanmadığını idda etmez. Kısaca kişinin yargılarını oluşturan değerler bütünlüğüne karşı bir söylem getirmektedir. Ön yargılı kişinin kullanığı (sayısından bağımsız) olguların diğer olgularla (kişinin kullanmadığı veya kabul etmediği) karşılaştırıldığında kişi tarafından atanan değerlerin doğru (kapsamı, içeriği anlamında) olmaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Einstein demiştir ki:İnsanların önyargılarını parçalamak,bir atomu parçalamaktan daha zordur.

"Ön" ve "yargı" sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan "önyargı" sözcüğü kendi tanımını da içinde taşır. Böylece, önyargı ya da başka bir deyişle peşin hüküm, bir kişi ya da olaya ilişkin yeterli ve nesnel bilgi edinme­den, önceden bir karara varmış olmaktır. Önyargı bireylere, düşüncelere, belirli bir insan topluluğuna ya da nesnelere ilişkin olabilir. Önyargı, "bir şeye karşı olmak" ya da "bir şeyin yanında olmak" biçiminde orta­ya çıkabilir, ama genellikle olumsuz, yani "bir şeye karşı olmak" biçimi ağır basar.
Birçok insan bazı konularda önyargılıdır. Bu önyargı çoğunlukla çocukluk çağında olu­şur; eğitim, yetişme koşulları, aile gelenekleri ve kültürel inançlar gibi etkenlere bağlıdır. Önyargı kişinin nesnel bir yargıya varmasını engelleyebildiği gibi kişisel, toplumsal, hatta uluslararası düzeydeki ilişkilere de zarar vere­bilir.
Genelde rastlanan başlıca önyargılar ara­sında ırk, din, cinsiyet ile ilgili olanlar sayıla­bilir. Irkçı önyargı, bazı ırkların biyolojik olarak aşağı olduğu inancına dayanır . Bir insanın, kendi dininden başka dinlerin haklı ve geçerli olmadığına inanması da dinsel önyargıdır. Cinsiyetçi ön­yargı ya da cinsiyetçilik, bir cinsin, genellikle erkeklerin öbür cinsten yani kadınlardan üs­tün olduğu ve bu nedenle onları yönlendirme hakkı olduğu görüşüdür.
Önyargılı insanların, belirli kişiler ya da insan topluluklarına ilişkin değişmeyen görüş­leri vardır ve genellikle gösterilen her türlü kanıta karşın, bu saplantılı görüşü değiştir­mek olanaksızdır.
Sonuçta, önyargının yöneldiği nesneye bağ­lı kesin ve değişmez davranış biçimleri olu­şunca ayrımcılık başlar. Belirli bir önyargının birçok insan tarafından paylaşılması ayrımcılı­ğın yaygınlaşmasına ve toplumun bir kesimi üzerinde baskı uygulanmasına yol açabilir. Örneğin, ABD'de Siyahlar'ın beyazlardan aşağı bir ırk olduğuna inanan beyazların kurdukları Ku Klux Klan Örgütü, günümüzde hâlâ ülkenin bazı yörelerinde Siyahlar'ın ya­şamasına engel olabilmektedir.

MsxLabs & TemelBritannica & Vikipedi

Son düzenleyen asla_asla_deme; 15 Nisan 2010 20:32
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
sedat sencan - avatarı
sedat sencan
VIP VIP Üye
25 Aralık 2008       Mesaj #2
sedat sencan - avatarı
VIP VIP Üye
Önyargı,bir grup ya da o grubun üyeleri hakkında önceden varılmış olumsuz kanılardır.
Hedef alınan insanlar değişik toplumsal,etnik veya dinsel gruplara aittir.
Sponsorlu Bağlantılar
Birisinin veya birilerinin önyargılı olmalarının birbirine bağlı farklı nedenleri vardır.
Ama en önemli etken,önceden varılan kanıların veya peşin hükümlerin,bir grup tarafından paylaşılmasıdır.
Şu halde bir konu hakkında önyargıya sahip olan insan sayısı birden fazladır,öyle ki grup diyebileceğimiz nicelikte olmalıdır.
Çoğu kişi genellikle ana-babalarının,dostlarının veya önem verdikleri insanların yargılarını doğru olarak varsayarlar,onların kararlarını hemen benimserler.
Şüphesiz böyle yapmakla,başkalarının yargılarını düşünme süzgecinden geçirmeden kabullenmiş olmaktadırlar.
Aslında kanıların paylaşılması insan kültürünün en önemli özelliğidir.Bu kanılar önyargı biçiminde olsa bile durum böyledir. Hemen hemen her toplumda uzun zaman değişmeyen, veya ancak uzun zaman süreci içinde değişen önyargı biçimleri vardır.

Benzer Konular

20 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Edebiyat
11 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük