Arama

Önyargı Nedir?

Güncelleme: 11 Aralık 2015 Gösterim: 768 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Aralık 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ÖNYARGI a.
1. Kişisel bazı ölçütlere ya da bazı görüşlere dayanarak bir kimseyle ya da bir şeyle ilgili olarak, önceden oluşmuş ve düşünceyi o kimseye, o şeye karşı genellikle olumsuz biçimde yönlendiren yargı; peşin hüküm: Bir kimse hakkında önyargısı olmak
Sponsorlu Bağlantılar
2. incelemeye gerek görmeksizin, çoğu kez çevrenin, eğitimin ister istemez benimsettiği düşünce; peşin hüküm: Toplumdaki önyargılarla savaşmak.

—Topruhbil. Toplumsal bir gruba bağlılığından ötürü bir kişiyi dışlama ve ona tepki gösterme eğilimi (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Topruhbil. Belli bir gruba karşı önyargılar taşımak, bu grubun öteki toplumsal gruplardan ayırt edildiği ve farklılıkların (örneğin beyazlarla zenciler arasındaki kişilik özellikleri) vurgulandığı anlamına gelir. Buna göre önyargı, farklı ve büyük bir iç birliğe sahip bir kategoriler sistemi kuran bir toplumsal kategorileştirme sürecine dayanmaktadır. Önyargı aynı zamanda duygusal ve değerlendirmeci bir bileşen de içerir. Dolayısıyla değerlerle yüklü bir toplumsal kategoriler sistemi, her türlü çelişik bilgiye, değerler sisteminden bağımsız bir kategoriler sisteminin direndiğinden çok daha güçlü bir biçimde direnmekte ve bu ikinci durumda bilgi, önyargıyla çelişen şey. ortadan kaldırılmak üzere dönüşüme uğratılmaktadır. Önyargılar, ırkçılıkta, cinsiyet ayrımcılığında ve hoşgörüsüzlükte kendini gösterir.


Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

25 Aralık 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular
20 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Edebiyat