Arama

2000-2008 yılları arası pirinç, şeker, buğday üretim oranı nedir?

Güncelleme: 15 Şubat 2012 Gösterim: 14.808 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
2000 2008 ARASI PİRİNÇ SEKER BUGDAY ÜRETİMİ
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarım sektörünün, ekonomik kriz yaşanan 2001 yılından daha büyük gerileme içine girdiğini savundu. Yetkin, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin stratejik tarım ürünlerinin 2001 yılı ile 2007 yılları arasındaki üretim verilerini değerlendirdi.
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye'deki durumu Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin "Buğday da pirinç de var ama Toprak Mahsulleri Ofisi'nde yok" dedi. Yetkin , "Açık denizlerde gemilerde buğday gemileri cirit atıyor. Gözleri Türkiye'de buğday fiyatlarının artışını bekliyorlar. Acaba ne kadar artar da ne zaman süreriz ve ne kadar fazla vurgun yaparız diye" şeklinde konuştu.

Tarım Reformu adı altında 2000 yılında uygulamaya konulan "kemer sıkma" politikaları ve o yıl yaşanan ekonomik kriz sonucu tarım sektörünün 2001 yılında yüzde 6,1 oranında küçüldüğünü anlatan Yetkin, bu oranın 2007 yılında 7,3 olarak açıklandığını kaydetti. Tarımdaki küçülmenin sadece geçen yıl yaşanan kuraklıkla geçiştirilemeyecek kadar ciddi olduğunu ifade eden Yetkin, uygulanan tarım politikalarının da bu küçülmede etkili olduğunu söyledi.

Yetkin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2001 yılında 19 milyon ton olan buğday üretiminin 2007 yılında önceki yıla göre 2 milyon 776 bin ton azalarak 17 milyon 234 bin tona düştüğüne dikkati çekti.
Türkiye’de 2001 yılında 12 milyon 632 bin ton üretilen şeker pancarının 2006 yılında 14 milyon 400 bin ton seviyesine yükseldiğini anlatan Yetkin, ancak 2007 yılında üretimin 12 milyon 414 bin tona düştüğünü, söz konusu azalışta "kota sistemi"nin önemli rol oynadığını kaydetti. Aynı şekilde baklagil üretiminde de son yıllarda ciddi oranda azalma
yaşandığını ifade eden Yetkin, özellikle tütün üretiminin 2007 yılında (81 bin ton), 2002 yılı üretiminin yarısı seviyesine düştüğünü söyledi. Yetkin, tarım sektöründe 2001-2007 yılları arasında üretimi teşvik edilen ayçiçeği, çeltik ve mısır gibi bazı tarım ürünlerinin üretiminde ise geçen yıl yaşanan kuraklığa rağmen artış olduğunu bildirdi.

"DOĞRU ZAMANDA DESTEK VERİLDİĞİNDE ÜRETİM ARTIYOR"

2001 yılında 650 bin ton olan ayçiçeği üretiminin 2007 yılında 854 bin tona, 2001 yılında 360 bin ton olan çeltik üretiminin 2007 yılında 648 bin tona yükseldiğini belirten Yetkin, "Aynı şekilde mısır üretimi de söz konusu yıllar arasında 2 milyon 200 bin tondan 3 milyon 535 bin tona yükselmiştir. Bu da gösteriyor ki doğru ürüne doğru zamanda destek verildiğinde üretim artıyor" dedi. Türkiye’de tarım ürünlerinin teşvik edilen bazı ürünler dışında düşme eğilimi göstermesinin en başta gelen nedeninin girdi maliyetlerindeki artışın ürün fiyatlarındaki artışın çok üzerinde olması olduğunu anlatan Yetkin, şöyle konuştu:
"Yıllardan beri Türkiye’deki genel enflasyon düzeyi yüzde 10 civarındadır. Buna karşılık tarımsal girdilerdeki enflasyon oranı geçen yıl yüzde 27 olarak hesaplandı. Üyesi olmayı hedeflediğimiz AB, bütçesinin yüzde 40’ını tarımsal desteklere ayırmaktadır. Türkiye’de ise bu oran yüzde 2,5 civarındadır. Bu yıl açıklanan fiyat primleri birçok üründe geçen yılın aynısıdır. Tarım sektörü, 2001 kriz yılında yaşanandan daha büyük gerileme içine girdi. Bütün bu veriler tarımdaki küçülmenin gerçek nedenlerini ortaya koymaktadır." TMO’nun, buğday ithalatının hasat döneminde de devam edeceğini açıkladığını anımsatan Yetkin, "Hasat döneminde buğday ithal etmek çiftçinin belinini bükmektir. Kendi yurttaşının ürününü almak varken, ithal etmenin büyük bir hata olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

ÜRETİCİ DE ŞAŞKIN

Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, pirinç fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, "Marketlere gidip baktığımızda bizim sattığımız fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz" dedi. Alantor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir kaç ay içinde pirinç fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini hatırlatarak, bunun sorumlusunun üreticiler olmadığını bildirdi. Türkiye’nin pirinç ihtiyacının yüzde 11’ini karşılayan Çankırı’nın Kızılırmak ilçesindeki üreticilerin pirinç fiyatlarındaki artış karşısında şaşkına döndüğünü kaydeden Erdoğan Alantor, "Zorlukları üreticinin çekmesine rağmen, sefasını tüccar sürüyor" dedi. Dünya piyasalarında kaliteli pirinç fiyatının son 1 yıl içinde yüzde 68 oranında arttığını vurgulayan Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 130’a ulaştığını söyledi.

Pirinç tüccarlarının büyük gelirler elde ettiğini savunan Alantor, borç içindeki üreticinin elinde şu anda stok bulunmadığını belirterek, "Üreticinin elinden çıkan pirincin fiyatları bir anda misli misline yükseliyor. Mağdur olan ise yine emeğini ve zahmetini çeken çiftçimiz oluyor" diye konuştu. Çiftçinin yaklaşık 2002’den bu yana çeltiğin kilosunu 60 ile 70 YKr’ye sattığını ifade eden Alantor, "Ürün elimizden çıktıktan sonra bir anda fiyatı inanılmaz derecede artıyor. Marketlere gidip baktığımızda bizim sattığımız fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz. Tabi ki bu durumdan tüketici de rahatsız. Ama ortaya çıkan bu durum üreticiden değil paketlemede ve satışlarda yaşanıyor."
Dünya genelinde yaşanan pirinç krizinin üretim yapılan ülkelerdeki stokların azlığından kaynaklandığını hatırlatan Erdoğan Alantor, Türkiye’deki yerli üretimin acilen desteklenmesi gerektiğini dile getirerek, teşvikler verilmesini istedi.
alıntı

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tabloyla gosterim var mi ?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Şubat 2012       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tabla gösterimi olsa süper olurdu çok önemli yaa

Benzer Konular

15 Nisan 2012 / sweter Soru-Cevap
11 Ocak 2012 / berika Taslak Konular