Arama

Demirhindi (Tamarindearinde)

Güncelleme: 11 Haziran 2011 Gösterim: 2.038 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Demirhindi (Tamarindearinde )

Sponsorlu Bağlantılar

demirh1ge3
Hindistan ve tropikal bölgelerde yetişen, yayık dallı boyu 20-25 metreye ulasan sıcak iklim ağacıdır. Anayurdunun Habeşistan olduğu tahmin edilmekte ise de bugün bütün tropikal bölgelerde yetişmektedir. Çiçek açtığı zaman çok güzel bir görünümü olduğundan yetiştiği bölgelerde, yol kenarlarına park ve bahçelere dikilir. Çiçekleri sari veya kırmızı renkte olup, dalların ucunda salkım seklinde bulunurlar. Meyveleri 20 cm civarında, kahverengi, çok tohumlu olup, olgunlaşınca açılmazlar. Gövde kısmi tahta isleri ve oymacılıkta kullanılır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Güney bölgelerde yetişir.

Kullanıldığı yerler: Yaprakları kaynatılarak elde edilen suyu solucan düşürmede ilâç olarak kullanılır. Meyvelerinden ise ilâç yapımında istifâde edilir. Meyvenin bileşiminde elma asidi, sitrik asit, asetik asit, seker ve pektin bulunur. Tıbbî kullanılmasının dışında seker ve tatlıcılıkta ve vücuda serinlik ve rahatlık verdiği için şerbet olarak kullanılır. Ayrıca, susuzluğu giderici, ve müshil etkileri de bilinmektedir.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 24 Kasım 2008 16:10
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
24 Kasım 2008       Mesaj #2
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır. Tadı ekşi olan bu baharat çok besleyicidir. Birçok yemeğe, saltalara, çorbalara, turşulara katılır. Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir. Ayrıca içki üretiminde, reçel ve şerbet yapımında da kullanılır.
Demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi vardır. Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla kullanılabilir. 20 - 60 gramı müshil etkisi gösterir. Çoğu zaman macun halinde alınır ve demirhindi macunu yapmak için 3 gr papatya tozu, 30 gr sinameki, 50 g demirhindi yeterince şeker şurubuyla karıştırılır. Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılmakla birlikte bugün Hint Asya ve Latin Amerika mutfağında da yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile yer almaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
16 Şubat 2010       Mesaj #3
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Demirhindi (Tamarindus indica)
vikipedi sözlük


Koeh 134
Demirhindi (Tamarindus indica)

Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta(Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida(İki çenekliler)
  • Takım: Fabales
  • Familya: Fabaceae(Baklagiller)
  • Alt familya: Caesalpinioideae
  • Oymak: Detarieae
  • Cins: Tamarindus
  • Tür: T. indica
  • Binominal adı Tamarindus indica

Demirhindi, (Tamarindus indica), baklagiller (Fabaceae) familyasından Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde, özelliklede Hindistan ve Mısır'da yetiştirilen ağaç türü.
Demirhindi, 20-25 m boyunda büyük bir ağaçtır. Çiçekleri dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur. Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak içilen suyu solucan düşürücü olarak da kullanılır. Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcıdır; ayrıca reçel ve içit yapımında da yararlanabilir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Demirhindi

Baklagillerden bir bitki (Tamarindus indica).

Sıcak iklimlerde yetişir. Meyvesinden şerbet yapılır. Çok hafif ve yumuşak olan odunu, ince ağaç işlerinde kullanılır. 20-25 m kadar boylanır. Çiçekleri sarı ve kırmızımtıraktır. Diğer ülkelere Hindistan'dan yayılmıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
 

Benzer Konular

2 Kasım 2009 / KisukE UraharA Sanat tr
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular