Arama

Bebeklerde Diş Çürüğü (Biberon Çürüğü)

Güncelleme: 23 Aralık 2011 Gösterim: 3.749 Cevap: 2
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
8 Ocak 2009       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Bebeklerde diş çürüğü (biberon çürüğü)
Yazan: Pedodonti (Çocuk Diş Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı) Dr. Levent Yılmaz
bebe828229
Sponsorlu Bağlantılar


Bebeğimin dişleri sürer sürmez çürüdü. Nedeni ne olabilir?
Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir.
Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.
Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. Bunlar nelerdir?
* Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin. Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.
* Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcıları asla ilave etmeyin.
* Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.
* İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir gazlı bez ile dişlerini silerek temizleyin.

Biberon çürüğünün önemi nedir?
Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta fonasyon, fonksiyon ve daimi dişlere rehberlik açısından problemler ortaya çıkabilir.
Biberon emmediği halde bebeğimin dişleri çürüdü neden olabilir?
Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbohidratlı-şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.



pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
14 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Biberonlardaki gizli tehlike

Sponsorlu Bağlantılar
Uzmanlar, dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan kimyasalları içeren biberon ve plastik ürünlerin, bağışıklık sistemi bozukluklarına, nörolojik sorunlara, obezite, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekiyor.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, üretimi durdurulan BPA adlı kimyasal maddeyi içeren biberon ve plastiklerin zararlarına değindi.
Özel, Türkiye’de de üretilen ve satışa sunulan biberonların büyük kısmında birçok hastalığa neden olan ve bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir kimyasal madde kullanıldığının ortaya çıktığını belirterek, “Başta Amerika, Kanada, Fransa, Danimarka olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan bu kimyasalı içeren biberon ve plastik ürünler, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açıyor ve bunun yanında gelişim çağındaki çocukların ve özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

Üretimi durdurulmalı

Açıklamada, Amerikan Federal Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (EFSA) yabancı üreticilerle yaptıkları görüşmeler sonucunda hazırladıkları rapora göre, özellikle bebekler üzerinde ölümcül tehlike arz eden BPA maddesi içeren biberonların ve plastik ürünlerin üretiminin 2010 yılı sonuna kadar, stoklarda olan ürünlerin ise 2012 yılı sonuna kadar satılabileceğinin bilgisinin verildiği kaydedildi.
Açıklamada, söz konusu kimyasalın kullanılmasının tüm ülkelerde yasaklanmasını isteyen EFSA’nın ise, Avrupa Komisyonu’yla ortak hareket ederek, ürünlerin acilen pazardan toplatılmasını sağlayacağını açıkladığı paylaşıldı. Açıklamada öte yandan Avrupa Komisyonu’nun, Avrupa Eczacılık Grubu’na (PGEU) gönderdiği yazıyla bu konunun eczacıların gündemlerine almasını ve tüm diğer paydaşların birlikte hareket etmesini önerdiği belirtildi.

Her 10 biberonun 9’unda bu madde bulunuyor

Açıklamada, plastik maddeleri daha dayanıklı hale getirmek için, biberonlarda, sert plastiklerde ve ev gereçlerinde kullanılan BPA maddesinin, Türkiye’de hala birçok maddenin üretiminde kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekildi.
Ancak, insan sağlığında son derece büyük maddenin üretiminde olabilen bu kimyasalın özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde büyük sağlık problemlerine neden olduğu bilgisi verilen açıklamada, yapılan araştırmalara göre; FDA’nın izin verdiği BPA oranının 10 kat daha azının bile çocuklara zararlı olduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.
Açıklamada, “ABD’de yetişkinlerin yüzde 93’ünün kanında BPA bulunuyor. Her 10 biberonun 9’unda bu madde bulunuyor” denildi.

BPA’nın bulunduğu yerler

Açıklamada, piyasadaki biberonların çoğunun, Bisfenol A içeren polikarbonattan üretildiği, Bisfenol A’nın, biberonun içindeki sıvıya geçebilen, hormon sistemine zarar verici bir kimyasal olduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Biberonun ambalajındaki PC7 yazısı ya da geri dönüşüm üçgeni içindeki 7 rakamı, ürünün içeriğinde polikarbonat kullanıldığını belirtiyor. Bebek biberonlarının yanında su şişelerinde, tıbbi cihazlarda, spor ekipmanlarında, damacanalarda, saklama kaplarında, plastik bardaklarda gibi pek çok üründe bulunuyor.
Dünyanın tartıştığı ve bir bir yasakladığı bu kimyasalı içeren ürünlerin üretiminin bir an önce durdurulmasını istiyor ve gerekli yasal zeminin oluşturulması konusunda yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz.”

Kaynak

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Aralık 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bebeğim 2,5 yaşında ön dişleri çürüdü biri tamamen kırıldı dğerindede başladı.biberonu brakamıyo süt ve bisküvi karışımı istiyo.ne yapmalıyım

Benzer Konular

18 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
26 Ağustos 2010 / Mystic@L Taslak Konular
16 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap