Arama

Bitlenme nedir?

Güncelleme: 3 Şubat 2016 Gösterim: 1.896 Cevap: 2
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
13 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Bitlenme nedir, nasıl bulaşır, nasıl tedavi edilir?
Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Şubat 2016 14:47
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Şubat 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
BİTLENME NEDİR?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Genellikle okul çağında* olan çocuklarda görülen saç biti bulaşıcı bir canlıdır. Saç bitleri insan kafasında, saçın yer aldığı deride yaşar ve kan emerek yaşamını sürdürür. Genellikle yaz aylarında ortaya çıkan saç bitleri asalak olarak hayatını devam ettirir ve evde uygulayacağınız bir kaç basit yöntem ile bu canlılardan kurtulmanız mümkün olur.

*Bundan yaklaşık 15 sene önce ilkokul 1. sınıfa yeni başladığım zamanlar bir kaç sağlık görevlisi sınıfa gelmişti. O zaman ki tabirimle beyaz önlüklü abiler ve ablalardı benim için. Sınıf listesinden tek tek isimleri çağırıp kafamızı kontrol ediyor ve yerimize geri gönderiyordu. Tam da hatırlayamıyorum aslında olayı. Kısacası böyle bir olay işte başımdan geçen. Laf arası aklıma geldi anlattım. Neden özellikle çocuklarda olduğunu kesin olarak bilmemekle birlikte sokakta, orada burada oynamalarından kaynaklandığını tahmin etmekteyim. Hoş şimdinin çocukları evde bilgisayarın, cep telefonunun veya tablet cihazın başından kalkmıyor.

Saç Biti Neden Olur, Niçin Bulaşıcıdır ?
Bitlenen kişi bu durumu gizlemeye çalışır çünkü bundan utanır. Bitlenmenin utanç verici bir durum olduğunu düşünür ancak bitlenmek üzülecek, saklanacak, utanılacak bir durum değildir. Bit kapmamak için sadece temiz olmak yeterli değildir çünkü saç biti temiz saça da gelir. Hani nerede kaldı sadece temizlik ? Bitin temiz bir kişiye bulaşması için tek koşul bit bulaşmış birisi ile yakın temasta bulunmasıdır. Her gün kullandığımız minibüslerde, otobüsler, metroda, iş yerinde, sınıfta, okulda, hastanede, kafeteryalarda, kısacası halka açık bütün alanlarda bit bulaşma riski bulunur. Bu sebepten dolayıdır ki bit bulaşmış bir kişi pistir denilemez. Evet başlıca kaynağı temizlik eksikliğidir fakat temiz bir kişiye de bu saydığımız sebeplerden dolayı bit bulaşmaktadır.

Bit, uçabilen, zıplayabilen bir canlı olmadığından dolayı yakın temas sonucu bulaşmaktadır. Özellikle toplu taşıma araçlarında, okullarda ve ortak kullanılan bütün alanlarda bit bulaşma riski vardır. Okula giden çocuklarda temizlik bilinci tam yerine oturmamış olduğu için koşullar bitin bulaşmasına müsait olur.

Saç Biti Nasıl Anlaşılır, Kendini Nasıl Belli Eder ?
Saç bitinin ilk belirtisi kafa kaşınma ile başlar. Kafanın belirli bir bölgesinde yoğun olarak kaşıntı meydana gelir. Kaşıntı sonucu ise deride kızarıklıklar ve yaralar oluşur. Bit tespit edildikten sonra hiç zaman kaybetmeden tedavisine başlanmalı ve temizliği yapılmalıdır. Aksi taktirde bit diğer kişilere de bulaşabilir. Yakın temasta bulunan diğer kişiler önlemini almalıdır. İlerleyen safhalarda kurtulmak zorlu hale gelir.

Bit Tedavisinde Yapılması Gerekenler Nedir, Sirke Temizliği Nasıl Yapılır ?
  • İlk olarak kişinin kafasında saç bitinin tespit edilmesi gerekmektedir. Saç biti tespit edildikten sonra zaman kaybetmeden eczaneye giderek uygun bit ilacını temin etmelisiniz.
  • Satın aldığınız bit ilacını prospektüsüne uygun bir şekilde uygulamalısınız. Aksi taktirde etki etmez, bitlerden kurtulamazsınız.
  • Bit ilacını kullanmadan önce saçınızı mutlaka kirden ve yağdan arındırmanız gerekir. Saçı yağlanmasına sebep olacak krem ve benzeri kozmetik ürünlerini kullanmayın. Saçınızı tamamen kuruttuktan sonra bit ilacını uygulayın.
  • Bit ilacı sayesinde saçınızda asalak yaşayan bitlerden kurtulabilirsiniz fakat sirkelerden (bit yumurtası olarak tabir edilir) kurtulmanız bu şekilde mümkün değildir. Bit ilacını kullandıktan sonra hazırlayacağınız üzüm veya elma sirkeli suyla saçlarınızı durulayın. Sirke ve su oranı birbirine eşit olsun. Bu sayede bit yumurtalarının yani sirkelerin çözülmesini sağlarsınız. Tüm bunların sonrasında sıkı dişlere sahip bir tarak yardımıyla veya bit tarağı ile saçlarınızı iyice tarayın. Bu aşamada size yardım edebilecek birisi varsa oldukça iyi olur çünkü saçınızın ense ve arka bölümlerine rahatlıkla ulaşamazsınız.
  • Temizliği ve tedavinin kalıcı olabilmesi için aynı işlemleri 1 hafta sonra tekrardan uygulamanız gerekir.
  • Sirke ve bit temizliğinde bir diğer etkili çözüm zeytinyağı kullanımıdır. Saçlarınızı zeytinyağı ile iyice ovun ve streç fil ile sarıp bir gece bekletin. Gecenin ardından saçlarınızı şampuan ile iyice yıkayıp sirkeli su ile durulayın.
  • Bit sadece kafada saçlarda gözükmez. Bıyık, sakal, koltuk altı tüyleri ve genital bölge de bu durumdan nasibini alır. Bu bölgeleri de kontrol etmeyi ve temizlemeyi ihmal etmeyin. Koltuk altı tüylerini ve genital bölge kıllarını her zaman kesmenizi tavsiye ederiz.
Bit ve Sirke (Bit yumurtası) Hususunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Bitin bulaşma ihtimalinin bulunduğu aile bireyleri de aynı temizliği uygulamalıdır. Sadece bit bulaşmış kişi değil diğer kişilerde temizliği gerçekleştirmelidir.
  • Bit temizliğinde kullanılan tarağın ve benzeri eşyaların atılması tavsiye edilir veya bit şampuanı ile iyice yıkanmalıdır. En iyi çözüm atılmasıdır.
  • Kullanılan yastık kılıfı, havlu, çarşaf, penye, tişört, atlet, külot, pantolon, gömlek gibi eşyalar ve kıyafetler yüksek derece ısıda yıkanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan eşyaları ise bir torbaya koyup ağzını sıkıca kapatın. Yaklaşık 1 hafta boyunca böyle bekletin. Bitler varsa ölecektir.
Özetle “Bit Temizliği”
Bit bulaşmasını önlemek için kişisel bakımınıza önem vermelisiniz. Saçlarınızı yıkamalı, temizlemeli ve aynı şekilde varsa sakal ve bıyığı da temizlemelisiniz. Ayrıca koltuk altı ve genital bölge kıllarını almanızı tavsiye ediyoruz. Kıl vücutta özellikle yaz aylarında koku oluşumuna sebep olur. Terleme durumunda sizi zor duruma bırakabilir. Bunun haricinde berbat bir görüntüsü vardır. Siz kişisel temizliğinize önem gösterin devamı önemli değil.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
MavininKızı - avatarı
MavininKızı
Ziyaretçi
3 Şubat 2016       Mesaj #3
MavininKızı - avatarı
Ziyaretçi
Benim kız kardeşim bitlemişti. Gerçekten sabır isteyen bir dönem oluyor.Her şeyi denedik.Eczanede ki tüm ürünleri kullandık fakat,en iyi müdahaleyi sirke suyu yaptı.Yine bitlerden kurtulsanız da küçük yavru kuru sirkeler kalıyor zor bir iş.