Arama

Dünya Kentleri: New Mexico (Yeni Meksika)

Güncelleme: 1 Mart 2009 Gösterim: 3.605 Cevap: 0
careless_WhispeR - avatarı
careless_WhispeR
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
1 Mart 2009       Mesaj #1
careless_WhispeR - avatarı
VIP i Jυѕт ∂ιє∂ ιη уσυя αямѕ
Dünya Kentleri: New Mexico (Yeni Meksika)

Map of USA highlighting New Mexico
Sponsorlu Bağlantılar

New20Mexico20 20Rio20Grande 794868

Yeni Meksika; Land of Enchantment (Büyülü Yer)
ABD'nin 'Southwest' Bölgesi'nde bulunan New Mexico 4 ana bölgeye ayrılabilir: Great Plains (Büyük Düzlükler), Rocky Dağları, Colorado Platosu ile Basin-Range Bölgesi. İngilizce ve İspanyolca eyaletin resmi dilleridir.
Eyaletin doğu tarafını işgal eden 'Büyük Düzlükler Bölgesi'nde, engebeli bir plato, derin akarsular, petrol ve doğalgaz yatakları, düz sahalar ve Pecos Nehri Vadisi yer alır. Rocky Dağları eyaletin kuzey merkezi bölümünde yer alır. New Mexico'nun kuzeybatı köşesinde bulunan Colorado Platosu zengin petrol ve gaz yataklarıyla uranyum depolarına sahiptir. Eyaletin güney batı ve merkez bölümünde bulunan Basin-Range bölgesinde ise, dağ sıraları ve alçak çöl havzaları vardır. New Mexico'nun iklimi kuru ve sıcaktır. Su havzalarının karaya oranının en az olduğu eyalette içme suyu havzaları yapay göletlerden oluşur. Nüfus yoğunluğunun çok az olduğu eyaletlerden biridir. Pekçok çizgi film karakterinin yaratıcısı William Hanna, Hilton otellerinin kurucusu Conrad Hilton ile ünlü araba yarışçıları Al ve Bobby Unser New Mexico'ludur.
Eyaletin başkenti Sante Fe, en buyuk şehri ise Albuquerque'dir. Eyalet nüfusu 2000 yılı verilerine gore 1,9 milyondur.

New Mexico adı nereden geliyor ?

Rio Grande nehrinin batısı ve kuzeyindeki arazilere İspanyollar tarafından verilen isimdir.

Eyalet bayrağı



Sarı alan ve kırmızı sembol renkleri İspanya'nın renkleridir. New Mexico'ya ilk kez 1540 yılında İspanyol kaşifler tarafından getirilmiştir. New Mexico bayrağının üzerinde etrafa ışık saçan kırmızı bir güneş görürüz. Dörderli ışınlardan oluşmuş dört grup ışık vardır. Bu, Zia olarak adlandırılan yerli bir Amerikan halkının tarihi güneş sembolüdür. Zia'lar tanrının bütün iyi şeyleri onlara bu dört grup içinde hediye ettiğine inanırlar. Bu hediyeler:
  • 4 yön- kuzey, doğu, güney ve batı
  • 4 mevsim- ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış
  • Gün- sabah, öğle, akşam ve gece
  • Yaşamın kendisi- çocukluk, gençlik, orta yaş ve yaşlılık.
Komşu Eyaletler: Arizona , Colorado , Teksas ,Utah



Üniversiteleri
  • College Of Santa Fe
  • College Of The Southwest
  • Eastern New Mexico University (College of Business, College of Education & Technology, College of Fine Arts, College of Liberal Arts & Sciences)
  • New Mexico Highlands University
  • New Mexico Institute Of Mining & Technology
  • New Mexico State University (College of Agriculture & Home Economics, College of Arts & Sciences, College of Business Administration & Economics, College of Education, College of Engineering, College of Health & Social Services, Graduate School) * St. John's College-santa Fe
  • University Of New Mexico (College of Arts & Sciences, College of Education, College of Fine Arts, College of Nursing, College of Pharmacy, Robert O. Anderson Graduate School of Management, School of Architecture & Planning, School of Engineering, School of Law, School of Medicine, School of Public Administration)
  • Western New Mexico University
Kaynak:Wikipedia Özgür Ansiklopedi

http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic184255_2.gif

Benzer Konular

22 Aralık 2016 / kompetankedi Tarih
23 Aralık 2016 / careless_WhispeR Turizm
11 Haziran 2011 / The Unique Taslak Konular
23 Aralık 2016 / Daisy-BT Turizm