Arama

İskorbüt

Güncelleme: 28 Temmuz 2012 Gösterim: 1.566 Cevap: 1
HipHopRocK - avatarı
HipHopRocK
Ziyaretçi
3 Nisan 2009       Mesaj #1
HipHopRocK - avatarı
Ziyaretçi
İskorbüt
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır.
İskorbüt, C vitamini eksikliğinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Halk arasında diş eti çekilmesi olarak bilinir.
Halsizlik, kolayca kanayan dişetleri, ciltte morluklar, eklemlerde ağrı ve yuvarlanan saçlar belirtileridir. C vitamini eksikliğinde yorgunluk, iştah azalması, yara iyileşmesinde gecikme, deride kuruluk ve çatlamalar, eklemlerde şişmeler olur. Vücut direncinin azalmasından dolayı grip ve nezleye yakalanma riski artar.
Sponsorlu Bağlantılar
Tarihte özellikle uzun süre denizde kalan denizcilerde görülen bir hastalıktır. Taze meyve sebze olmadan, kuru gıda ile uzun süre idare etmek durumunda olan denizcilerde C vitamini eksikliğinden dolayı iskorbüte rastlanmaktaydı. Zamanın el verdiği teknoloji ile vitamin hapları yapılamadığından C vitamini bir şekilde taze sebze meyve dışındaki gıdalardan elde edilmeliydi. Rom, sirke, turşu ve ham misket limonu bu amaçla gemilerde erzak listesinde yer almaya başlamıştır.
Sigara içenlerin, alkol alanların ve stres içinde olanların C vitaminine olan ihtiyaçları artar. Çünkü bu 3 faktör vücut direncini azaltan etmenlerdir.


250px Scorbutic gums

İskorbüt semptomu


Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
28 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
İskorbüt

Sponsorlu Bağlantılar
Özellikle C vitamini (askorbik asit) eksikliğinden ya da yokluğundan dolayı dermansızlık, kansızlık, çeşitli organlarda kanamalar, bulaşıcı hastalıklara karşı dirençsizlik ve dişetlerinin iltihabı gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık. Daha çok taze sebze ve meyve yemeyenlerde görülen iskorbüt, hastaya C vitamini vererek tedavi edilir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi