Arama

Türkiye'nin Dağları - Kaçkar Dağı

Güncelleme: 5 Temmuz 2012 Gösterim: 4.121 Cevap: 3
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Kaçkar Dağı

Sponsorlu Bağlantılar

Kaçkar Dağı (Kavron), Kaçkar Dağları'nın (Doğu Karadeniz Bölümü, Rize'nin 60 km güneydoğusunda) 3.937 m yükseklğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk.
Dağın kuzey yamaçlarından inen akarsular birleşerek Ardeşen ve Pazar arasında Büyükdere adıyla Karadeniz'e dökülür. Güneyde ise kısa derelerin yardığı yamaçlar Çoruh Vadisi üzerine dik olarak iner. Dağların kretase şist ve kireçtaşından oluşmuş volkanik ara tabakalı katmanları ortasında granit-diyazit billurlu kayaçları yer alır. 2.100 m'ye kadar olan kesimlerinde ladin ve göknar ormanları, daha yükseklerde dağ otlakları ve en yüksek kesimde ise kuzeye doğru bir dil halinde uzanan buzullar vardır.


Tırmanış

Kaçkar zirvesine çıkmak için yüksek irtifa yürüyüşünden buzul tırmanışına kadar farklı zorluklarda rotalar bulunmaktadır.

Klasik rota

Klasik Rota ya da Güney Rotası, en kolay rota olarak bilinir. Turizm firmaları ve trekking grupları bu rotayı kullanarak zirveye ulaşmaktadır. Rota Heveg Köyü'nden başlamaktadır. Vadi boyunca güneybatı yönünde ilerleyerek önce Olgunlar Yaylası, sonra Nasdaf Yaylası yoluyla yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüş sonucu 2.750 m irtifadaki Dilberdüzü kamp alanına ulaşılır. Çoğu ekip burada kamp yapmaktadır.
Ertesi gün, Dilberdüzü'nden önce Deniz Gölü'ne çıkılır, gölün çevresindeki patiktadan kuzeybatısındaki aşıta kadar yürünür. Bu noktadan Kaçkar zirvesi açıkça görülmektedir. Burada hava durumunu değerlendirerek tırmanışa devam kararı vermek mümkündür. Aşıttan sonra yaklaşık 50 m'lik bir iniş yapılır. Gri renkli bir döküntü yığınından oluşan burnun üzerine tırmanılır, patika ve işaretler (babalar) takip edilir. Patika yer yer kaybolsa da zirveye kadar devam etmektedir. Çıkışta iki noktada el yardımıyla yapılan yatay kaya geçişleri vardır. Bunlar çok zorlu olmasa da altlarındaki boşluk ve kayadan sürekli akan soğuk su nedeniyle korkutucudur.
Bu rotada herhangi bir teknik malzeme gerekmese de, dik yerlerden düşebilecek taş parçaları nedeniyle kask takılması tavsiye edilir. Rota boyunca su kaynakları bulunduğundan fazla su taşımaya gerek yoktur.


Son düzenleyen Kral_Aslan; 21 Nisan 2009 11:08
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
10 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
kackar007

Sponsorlu Bağlantılar
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
19 Mayıs 2012       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Anadolu yarım adasının Karadeniz kıyıları boyunca yükselen Kuzey Anadolu sıradağları, batıda ıstıranca dağları (1010 m.) ile başlar. Batı Karadeniz bölgesinde Köroğlu (2400 m.) ve Ilgaz Dağları (2587 m.) olarak devam eder. Orta Karadeniz bölgesinde Karagöl ve Çakırgöl dağları (3100 m.) olarak devam eden bu sıradağlar Rize il sınırları içinde 3932 metre yüksekliğe ulaşırlar. Doğu Karadeniz kıyıları ile güneyde Çoruh nehri arasında yükselen bu dağlar Güneybatı-Kuzeydoğu doğrultulu bir uzanışa sahiptir. Tatos Dağları, Hunut Dağları, Kavrun Dağları, Bulut Dağları, Davut Dağları, Güngörmez Dağları ve Altıparmak Dağları doğu karadeniz dağlarının başlıca yüksek bölümlerini teşkil ederler. Bu dağlar Güneybatı-Kuzeydoğu doğrultulu olarak 80-100 km. uzunlukta, 40-50 km. genişlikte bir alanı kaplar. Batıdan Doğuya doğru Verçenik Dağları (3710 m.) Kavrun Dağları (3932 m.) Bulut Dağları (3562 m.) Altıparmak Dağları (3492 m.) bu dağların en yüksek bölümünü oluştururlar. Rize Kaçkar Dağları olarak bilinen ve tanınan bu dağların en yüksek tepesi ise Kaçkar Kavrun (3932 m.) dağıdır.

Rize Kaçkar Dağları'nı kapsayan ilk bilimsel araştırma ve yayınlar 1932 yılında L. Krenek, 1949 yılında Dr. S. Erinç, 1952 yılında ise Dr. İ. Yalçınlar tarafından yapılmıştır. Coğrafyacı ve yer bilimciler tarafından yapılan bu ilk etüdlerin yayınlanmasından sonra Rize Kaçkar Dağları yurt içi ve yurt dışında büyük bir ilgi uyandırmıştır. Kaçkar Kavrun (3932 m.) dağına ilk yaz çıkışının ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak ilk kış çıkışı Türk dağcıları tarafından yapılmıştır. 9 Ocak 1974 tarihinde, Sönmez TARGAN başkanlığındaki Türkiye Dağcılık Federasyonuna mensup 9 dağcı Kaçkar Kavrun (3932 m.) dağını ilk kez birlikte fethetmişlerdir. Kaçkar Dağları'na en kolay ulaşım Rize-Pazar-Çamlıhemşin-Ayder Yaylası üzerinden sağlanmaktadır. Kaçkar Dağları oldukça uzun ve geniş alana yayılmış bir dağ silsilesidir. Kaçkar dağları 4 ana bölgeye bölünebilir. 4 ana bölgeyi görebileceğiniz Ayder'e en yakın yayla ise Huser Yaylası'dır. Huser Yaylası Ayder girişinin sol tarafını tutan dağlarda yerleşmiştir.

Panoramik21

Kaçkar Dağları
1. Kaçkar - Kavrun Dağları
2. Kaçkar - Verçenik Dağları
3. Kaçkar - Bulut Dağları
4. Kaçkar - Altıparmak Dağları
huserpanorama4

kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Temmuz 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kaçkar Dağı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Doğu Karadeniz bölümünde, Rize Dağları üzerinde bulunan ve Kuzey Anadolu kenar dağlarının en yüksek noktası olan doruk (3.932 m.).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

12 Mayıs 2009 / bi quan Türkiye Coğrafyası
4 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
5 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular