Arama

Türkiye'nin Dağları - Kumalar Dağı

Güncelleme: 5 Kasım 2009 Gösterim: 4.282 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Kasım 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Kumalar Dağı

Sponsorlu Bağlantılar
basorenkoyu

Kumalar Dağı, Ege Bölgesi'nin iç Ege kısmında, Afyon - Sandıklı'nın doğu sınırını kaplayan, Afyonkarahisar - Sandıklı - Dinar doğrultusunda, başka bir tanımlama ile kuzeygüney yönünde il topraklarını iki büyük havzaya ayırarak uzanan 50 - 60 km uzunluğunda ve 30 - 35 km genişliğinde bir dağ kütlesidir.
Ege - İç Anadolu Bölgesi geçiş bölgesinde bulunan Kumalar Dağı’nda orman içerisinde ve civarındaki halk geçimini tarım, hayvancılık ve orman işçiliğinden sağlamaktadır. Ovalık yerlerde ziraatyapılmaktadır. Yörede yaylacılık yaygın olup, Kumalar yaylasına yörükler gelerek yaz boyunca hayvanlarını otlatmaktadırlar. Sandıklı yöresinde Kumalar Dağı türküsü de söylenir.
Bitki örtüsü:

Kumalar Dağı’nda 1996 - 2001 yılları arasında yapılan araştırma sonunda 898 tür ve tür altı seviyede takson belirlenmiştir. Bu taksonlardan 123 tanesi bu bölgeye özgüdür.
Kumalar Dağı'nda Latince isimleri Paronychia angorensis Chaudhri, Astragalus flavescens Boiss., Genista burdurensis P. Gibbs, Centaurea reuterana Boiss. var. reuterana, Convolvulus pulvinatusVerbascum phrygium Bornm., Verbascum cheiranthifolium Boiss. var. pisidicumVerbascum armenum Boiss.&Kotschy var. occidentale Hub.-Mor., Scrophularia floribunda Boiss.&Bal., Sideritis akmanii Z.Aytaç, M.Ekici&A.Dönmez, Quercus vulcanica [Boiss.&Heldr. ex] Kotschy, Festuca cyllenica Boiss.&Heldr. subsp. uluana Markgr. -Dann. gibi bölgeye özgü bitkiler yetişir. Sa’ad, (Boiss.&Heldr.) Murb.,
Türkiye'de aromatik ve endemik (bir bölgeye özgü) bitkilerden, Dağ çayı Sideritis akmanii, Afyon Çan çiçeği Campanula pamphylica subsp. afyonica ve Çok çiçekli kuş üzümü Ribes multiflorum Kumalar dağlarında, Kumalar yaylasında, 1800 metre rakımlı volkanik kayalıklarda, Dulavratotu (kazık otu veya pıtrak) (Xanthium spinosum L.) görülür.


Kaynak: Vikipedi



Benzer Konular

12 Mayıs 2009 / bi quan Türkiye Coğrafyası
4 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
5 Temmuz 2012 / probLem girL Taslak Konular
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular