Arama

Yemek Pişirme Yöntemleri - Fırınlama

Güncelleme: 20 Nisan 2009 Gösterim: 3.764 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Fırınlama
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Fırınlama yiyeceklerin yüksek sıcaklıktaki bir fırının içine konarak pişirilmesi yöntemidir.
Et, balık, tavuk, sebze, tatlı ve hamur işleri dahil bir çok yiyecekler fırınlama yöntemiyle hazırlanabilirler. Fırınlama sırasında yiyeceklerin yüzeyleri gevrekleşir ve karamelleşmeye uğrar. Yiyeceklerin içindeki nem oranı fırınlama süresi kısa tutulduğu takdirde saklı kalır. Ancak fırınlama süresi uzadıkça yiyeceklerin nem oranı düşer, kuruma ve sertleşme gözlenir.
Fırınlama için kullanılan fırınlarda ısı kaynağı elektrik veya odun olabilir. Evlerde kullanılan fırınlar genellikle elektrikle çalışır. Ekmek fırınları ise genellikle odunla çalışırlar. Mikrodalga fırınlar ise radyo dalgaları kullanarak yiyecekleri pişirirler. Mikrodalga fırınlar yiyecekleri çok hızlı bir şekilde pişirmeleri açısından avantajlıdırlar. Ancak mikrodalga fırınlarda pişen yiyecekler diğer fırınlardaki gibi gevreklik kazanmaz.
Fırınlama aynen kızartma gibi yiyeceklere hoşa giden bir gevreklik kazandırır. Ancak fırınlama sırasında kızartmaya kıyasla daha az yağ kullanıldığı için fırınlanan yiyecekler kızartılan yiyeceklere göre daha sağlıklı olurlar. Fırınlama süresi gereğinden fazla uzatılmadığı takdirde fırınlanan yiyecekler kızartılan yiyeceklere kıyasla vitaminler ve diğer besleyici maddeler açısında daha zengindirler.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular