Arama

Yemek Pişirme Yöntemleri - Kızartma

Güncelleme: 20 Nisan 2009 Gösterim: 4.394 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
20 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kızartma
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kızartma yiyeceklerin yağ içinde pişirilmesi işlemidir. Kızarma için kullanılan yağlar bitkisel veya hayvansal kaynaklı olabilir.
Yağ ısıtıldığı takdirde suya kıyasla çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşabilir. Bunun sonucu olarak yiyeceklerin yüzeylerinde karbonlaşma, içlerindeki şekerlerde ise karamelleşme gözlenir. Bazı yiyecekler kızartma esnasında çok miktarda yağ emerler. Kızartma genellikle yiyeceklerin daha kısa zamanda pişmelerini sağlar. Yiyeceklere gevrek, yağlı ve lezzetli bir tadım kazandırır. Kızartma yüksek sıcaklıktan dolayı mikropları öldürür. Kızartılan yiyecekler çoğunlukla uzun süre saklanabilir. Et, yumurta, sebze, hamur işleri dahil bir çok yiyecekler kızartma yöntemiyle hazırlanabilirler. Kızartma yöntemiyle hazırlanan yiyecekler geniş bir kitlenin damak zevkine hitap eder.

Sağlık Açısından Etkisi
Kızartma yöntemi genellikle yiyeceklerin besin değerini olumsuz yönde etkiler. Kızartma için kullanılan bazı yağlar (özellikle katı yağlar) yüksek oranda kolestrol, trans yağ veya doymuş yağlar içerir. Daha sağlıklı olarak kabul edilen bitkisel yağların bile kalori içerikleri yüksektir. Dolayısıyla kızartma yiyeceklerin yaygınlaşması toplumda Obezite oranını yükseltmekte, kalp ve dolaşım hastalıklarını arttırmaktadır. Ayrıca kızartma sırasında yiyeceklerin ulaştığı yüksek sıcaklık bazı vitaminleri öldürmekte ve yiyeceklerin besin değerlerini düşürmektedir. Sağlık üzerindeki bütün bu olumsuz etkilere rağmen kızartma yiyecekler giderek yaygınlaşmakta, özellikle fast food endüstrisi tarafından geniş oranda kullanılmaktadır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular
20 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular