Arama

Trend Güneş Gözlükleri

Güncelleme: 26 Mart 2016 Gösterim: 126.141 Cevap: 21
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
2 Mayıs 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ


Sponsorlu Bağlantılar
Gözümüzün görebilmesi için ışık gerekmektedir. Karanlıkta göremeyiz. Görmemizde etkili olan güneş aynı zamanda tenimizin rengini değiştirir, yani cildimize zarar verir. Görme merkezimize görüntüyü getiren güneş ışığı, gözümüzün içindeki merceğin daha erken sertleşerek genç yaşta katarakt ve görme sinirlerinde belli bir zaman sonra tahribata yol açar.
Bu gerçekleri göstermektedir ki; Güneş ışıklarının olumsuz etkisinden kurtulmak için iyi güneş gözlükleri kullanmalıyız. Her ihtiyaç gibi güneş gözlüğümüz de yüzümüzde olduğundan biçimi, materyali, aksesuarları önemlidir. Ayrıca, tenimizin ve saçımızın rengiyle uyumu da gereklidir. Kısacası güneş gözlüğünün görünüşü ve rahatlığı kullanıcıya fazladan moral verecektir. Güneş gözlüğü az da olsa kusurları meydana çıkartmak için değil örtmek için de kullanılmalıdır.
Güneş Gözlüğü öyle bir sektör haline gelmiştir ki; dünyada ürettiği güneş gözlükleri ile meşhur olan markalar vardır: Rayban, Persol ve Topten gibi.

Güneş gözlüğü seçimi:
  • Yüzünüz kare ya da kareye yakınsa; kavisli çerçeveler sizin için en uygun olanlardır.
  • Uzun bir yüze sahipseniz; çerçeveleriniz yüzünüzü kaplamalıdır. Böylece gözlük yüzünüzü ikiye ayırdığı için normalden daha uzun görünmesini engelleyecektir.
  • Yüzünüz yuvarlak ise; Düz ya da açılı çerçeveleri tercih etmenizi tavsiye ederiz.
  • Üçgen bir yüze sahipseniz; çerçevelerinizin çizgilerinin düşey olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Yüzünüz oval ise; Çerçeveleriniz mutlaka yüz büyüklüğüne orantılı olmalıdır.
GÜNEŞ IŞINLARI VE GÖZLERİMİZ

İnsan gözü 400 nm ile 700 nm arasında dalga boylarına sahip ışıkları görür. Dalga boyu küçüldükçe mavimsi, dalga boyu büyüdükçe kırmızımsı renkler görülür. 700 nm'nin üzerinde infrared, 400 nm altında ise ultraviole(UV) yani morötesi radyasyon başlar. UV radyasyon güneş ışınlarının % 5'ini oluşturmasına rağmen çok tehlikelidir.

Diğer taraftan UV ışınlarının çoğu atmosfer tarafından emilmektedir ve çok küçük dalga boyları yeryüzüne ulaşamamaktadır. Bulutlu havalarda emilim daha da artmaktadır. Yeryüzü güneşten gelen UV ışınlarının bir kısmını tekrar geri yansıtır. Toprak ve çimen % 1-5, su % 3-13 arası yansıtırken kar % 88'e kadar yansıma yapabilir. UV etkisi yükseklerde artar, zira filtre edilecek azalmaktadır. Dağcılarda tırmanma sırasında, güneşin sıcaklık etkisinin azalmasına rağmen güneş yanığı olma olasılığı daha fazladır. Dağa tırmananlar ve kar kayağı yapanlar UV radyasyona en fazla maruz kalanlardır.

Uzun süre güneşe maruz kalanlarda halk arasında et büyümesi diye bilinen pterjiyum veya pinguekula gelişebilir. Göz içi lensinin içindeki proteinlerin yapısını bozarak katarakt oluşumuna yol açabilir. Sinir tabakası üzerinde de esaslı tesirleri vardır.

UV ışınlarının tüm bu zararları göz önüne alındığında milyonlarca insanın bundan korunması gündeme gelmektedir.

UV' den korunmanın en kolay yolu tabiki kapalı alanlarda kalmaktır. Gün içinde açık ortamlarda bulunurken kullanılan özel camlı güneş gözlükleriyle göze gelen UV ışınlarından % 100 oranında korunabilmek mümkündür.

POLAROİD CAMOrijinal polaroid güneş gözlüklerinin en önemli özelliği çok iyi görüş sağlamalarıdır. Son yıllarda çok sözü edilen ozon katmanındaki yırtılmalar ve artan cilt kanseri oranı morötesi ışınlara ve bu ışınların uzun vadeli etkilerine dikkat çekmiştir. Çünkü ozon tabakası atmosferdeki doğal bir morötesi filtresidir. Ancak bu katman inceldiğinde ya da iddia edildiği gibi yırtıldığında koruma özelliği doğal olarak azalmaktadır.
Morötesi ışınlar insan gözü tarafından algılanmaz. Bu ışınların herhangi bir yararı ya da kullanımı da yoktur. Uzmanların çoğunluğu morötesi ışınların zaman zaman göze zarar verdikleri görüşünde birleşmişlerdir.
Polaroid polarizasyon filtresi zararlı UV (mor ötesi) ışınlara karşı % 100 koruma sağlar. Ayrıca parlak yüzeylerde oluşan rahatsız edici parlama ve yansımaları da % 99 oranında ortadan kaldırır. Bu çifte koruma fonksiyonu sayesinde gözleriniz zararlı ışınlardan korunur ve dünyayı çok daha net ve rahat görmeniz mümkün olur.
İyi bir güneş gözlüğü için önerimiz; camlarının polaroid olmasıdır. Numaralı güneş gözlüğü ihtiyacı olanlar için de polaroid camlar üretilmektedir.


Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 16:39
*TeoDora* - avatarı
*TeoDora*
Ziyaretçi
28 Temmuz 2007       Mesaj #2
*TeoDora* - avatarı
Ziyaretçi
gözlük

Sponsorlu Bağlantılar
model

Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
8 Eylül 2007       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Vuittonsun2
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
19 Eylül 2007       Mesaj #4
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
L10583674
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
21 Eylül 2007       Mesaj #5
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
L10691902
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
25 Eylül 2007       Mesaj #6
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
L10780518
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
26 Eylül 2007       Mesaj #7
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
L10691428
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
20 Kasım 2007       Mesaj #8
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
07 1 ssbl
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
30 Aralık 2007       Mesaj #9
nünü - avatarı
Ziyaretçi

Güneş gözlüğü tavsiyeleri
ÇANAKKALE - Çanakkale Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Topçu, yaz mevsiminin vazgeçilmez aksesuarı arasında bulunan güneş gözlüklerinin göz sağlığı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Özellikle ozon tabakasının delinmesinin güneş gözlüğü kullanımını zorunlu hale getirdiğini belirten Dr. Topçu, günümüzde her yüz tipi için değişik marka ve modellerde pek çok güneş gözlüğünün rahatlıkla bulunabildiğini, ancak güneş gözlüğü seçerken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Yanlış güneş gözlüğü seçiminin göz hastalıklarına neden olabilecek ciddi sorunlar yarattığını belirten Dr.Topçu, “Seyyar tezgahlarda satılan güneş gözlüklerinden çok, ultraviyole ışınlarını kestiğine dair sertifikası bulunan gözlükler tercih edilmelidir. Güneş gözlüklerinde ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekmektedir” dedi.

Sağlık Bakanlığının, ithal tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirdiğini anımsatan Dr. Topçu, gözlük alımında şu denemelerin yapılması uyarısında bulundu:
“Satın alınan güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun. Ardından gözlüğü aşağı yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar oluyorsa gözlük camı kalitesizdir. Camda çizik olmamalıdır.”


“GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ YÜZ ŞEKLİNE GÖRE SEÇİLMELİ”

Dr. Topçu, güneş gözlüğü seçiminin yüz şekline göre yapılması gerektiğini, gözlüğün yüze tam olarak oturmaması durumunda gözün, yan kısımlardan sızan zararlı güneşin ışınlarına maruz kalabileceğini kaydetti.

Güneş gözlüğünde, kullanılan camların renginin de çok önemli olduğuna dikkati çeken Dr. Topçu, şunları kaydetti:
“Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olması gerekiyor. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çekilmesine neden oluyor. Trafikte araç kullanırken kesinlikle bu renkte güneş gözlüğü takılmamalıdır. Yine mavi renkli camların, güneş ışınlarının daha çok göze yansımasına neden olduğu için bu cam renkli gözlüklerde tercih edilmemelidir.”
acreis - avatarı
acreis
Ziyaretçi
22 Ocak 2008       Mesaj #10
acreis - avatarı
Ziyaretçi
Güneş gözlüğünün, yaz mevsiminde gözleri zararlı ışınlara karşı koruduğu bilinen bir gerçek. Ancak, işportadan alınan gözlükler, gözlere faydadan çok zarar veriyor.

Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına uzun süre çıplak gözle bakmak, retinanın tahriş olmasına ve katarakt gibi göz problemlerine yol açabiliyor. Bu yüzden, güneşli havalarda zararlı ışınlardan korunmak için mutlaka güneş gözlüğü kullanılması öneriliyor. Çünkü, özellikle ozon tabakasının delinmesiyle birlikte güneş gözlüğünün kullanımı zorunlu hale geldi.

Güneş ışınlarına karşı koruma filtresi olmayan güneş gözlüklerinin tehlike arz ediyor. İşportadan alınan güneş gözlükleri, gözlere yarardan çok zarar veriyor. Koruyuculuğu olmayan güneş gözlüğünün arkasında göz bebeği daha fazla genişlemekte ve göze ulaşan UV miktarı artıyor. Böylece fayda yerine zarar veriyor güneş gözlükleri. Gözlüklerin belirli bir standardı ve kalite belgesi olması gerekiyor. Çünkü her güneş gözlüğü, ultraviyole ışını tutmuyor.

Güneş gözlüğü satın almak isteyenlere tavsiyeler
  • Gözlüğün modelinden çok işlevi ön planda olmalı, ultraviyole korumalı bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
  • Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağlar. Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da sağlar.
  • Öncellikle, gözlüğü taktığınızda gözünüz bulanmamalı. Eğer bulanıyorsa camın kalitesiz olduğu kesindir.
  • Cam rengi her yerinde aynı olmalıdır. Bazı yerleri koyu, bazı yerleri açıksa, o gözlüğü satın almayın. Bir rengin en koyusundan açığına doğru giden renk spektrumu söz konusu ise durum değişir. Bu türü tercih ettiyseniz, cam renginin üstte koyu, altta açık olmasına dikkat edin.
  • Güneş gözlüklerinin üzerinde, mor ötesi ışınları kestiğine dair bir tescilin olması gerekir. Sağlık Bakanlığı, tüm güneş gözlükleri için sertifika mecburiyeti getirmiştir. Satın alırken gözlüğün sertifikasını mutlaka isteyin.
  • Numaralı gözlük kullananlar, güneş gözlüğü almadan önce mutlaka göz hekimlerine danışmalıdır.
  • Bazı kontak lenslerde UV koruması bulunsa da üzerine güneş gözlüğü takmak daha da faydalıdır
Güneş ışınlarının gözlerde katarakt oluşumu gibi birçok zararlı etkisi var. Güneşten kaynaklanan UV ışınları gözün mercek ve retinasına zarar vererek, çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabiliyor. 5 yaş üzerindeki çocukların da güneş gözlüğü takmalarında fayda var.
www.gunesgozlukleri.com

Benzer Konular

19 Nisan 2009 / KENCISii Taslak Konular
11 Mart 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
18 Haziran 2007 / virtuecat Bilgisayar
27 Mart 2009 / ThinkerBeLL Ekonomi