Arama

Dazlak Kartal (Haliaetus leucocephalus)

Güncelleme: 8 Nisan 2013 Gösterim: 2.656 Cevap: 1
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
DAZLAK KARTAL
(Haliaetus leucocephalus)

Sponsorlu Bağlantılar

haliaeetus leucocephalus
«Dazlak kartal» veya öbür adıyla «Amerikan kartalı» hiç de dazlak değildir. Sadece uzaktan öyle gözükür. Amerika kartallarının en iyi bilineni ve Birleşik Amerika'nın ulusal sembolüdür.
Yetişkin dazlak kartal, kar gibi beyaz başı ve kuyruğu ile koyu kahverengi vücudu olan güzel bir kuştur. Boyu 90 santim, hatta bazen daha bile fazladır. Açılmış kanatlarının eni genel olarak 180 -182 santimse de, daha da iri kanatlıları görülmüştür: Ağırlığı 3-6 Kg.'dır. Çocukları kaçırdığına dair anlatılanların esası yoktur. Bu kartalın gözleri o kadar keskindir ki, avını 4-5 Km. uzaktan görebildiği ileri sürülmüştür.
Dazlak kartal, Kuzey Amerika'da güneyde Meksika'ya kadar olan bölgelerde yaşar.
Bu kartalın yuvası, itina ile astarlanmış muazzam bir değnek ve dal yığınıdır. Her yıl tamir göre göre zamanla 1 ton ağırlığından muazzam bir yapı halini alır. Üzerinde bulunduğu ağacı çöktürdügü çok görülmüştür. Dazlak kartal iki veya üç beyaz yumurta yumurtlar.
Dazlak kartal'in yiğitlik şöhreti hiç de haklı değildir. Çok daha ufak, fakat daha kavgacı bir kuş olan büyük kulaklı baykuş'un, bazen dazlak kartal'in yuvasına göz dikip buranın asıl sahiplerini kovduğu görülmektedir

Dazlak kartalın yiğitlik şöhreti ri de sanıldığından farklıdır. Balık yemekle beraber, kendi çabasıyla balık tuttuğu enderdir. Kumsalların üzerinde uçarak ya balık ölüsü arar, ya da balık tuttuğunu gördüğü bir balık kartalını kovalayarak avını elinden almaya çalışır. Dazlak kartallar memelilerle kuşları da avlar ve özellikle kazsılara pusu kurarlar.
Deniz kartalı grubunun en ilginç üyelerinden biri de «Steller deniz kartalı» dır (Haliaetus pelagicus). Sibirya'nın Kamçatka kıyılarında görülen bu kartal, yüksek ve dar gagası, kama biçiminde uzun beyaz kuyruğu ve beyaz omuzları olan gri renkli bir kustur.

_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
8 Nisan 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Kel Kartal
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Dazlak Kartal (Haliaetus leucocephalus)



Dazlak Kartal (Haliaetus leucocephalus)
██ Üreme alanı ██ Yalnızca yazın üreme alanı ██ Kış ziyaret alanı ██ Göç yolu üzerindeki alan

Kel kartal
(Haliaeetus leucocephalus) Kuzey Amerika kıtasında bulunan ve ABD'de en çok tanınmış kuş ve simgedir. Ak başlı kartal ya da Beyaz başlı kartal ve Amerikan kartalı adlarıyla da bilinir. Bu deniz kartalının tanımlanmış 2 alt-türü vardır ve Beyaz kuyruklu kartal ile beraber bu türü oluştururlar. Dağılışları Kanada ve Alaska çevresinde ve ABD ile Meksika'nın kuzeyinde oldukça yoğundur. Açık sularda ve büyük yaşlı ağaçlarda büyük bireylere rastlanır.

Morfoloji
Kel kartal büyük bir kuştur; gövde uzunluğu 28-42 inç, yani 71-106 cm arasında değişiklik gösterebilir, kanat açıklığı 1.83-2.34 m arasında değişebilir. Ağırlığı ise 3-7 kg civarındadır. Dişiler ise erkeklerden yaklaşık % 25 daha büyüktür. Bir kel kartal, kahverengi ile siyah arasında değişebilen bir vücuda sahiptir. Başları ve kuyrukları beyazdır. İrisleri sarı renktedir. Güçlü ve delici pençeleri avı sıkıca tutar.

Dazlak Kartal (Haliaetus leucocephalus)

Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia - Hayvanlar
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Chordata - Kordalılar
Alt şube: Vertebrata - Omurgalılar
Sınıf: Mammalia - Memeliler
Takım: Accipitriformes
Familya: Accipitridae - Atmacagiller
Cins: Haliaeetus - Deniz kartalları
Tür: Haliaeetus leucocephalus (Linnaeus (1766)
Korunma durumu:IUCN Kırmızı Listesi 3.1 (2001) sürümü :Asgari endişe
Diğer Adları:Ak başlı kartal, Beyaz başlı kartal, Amerikan kartalı

Son düzenleyen iceslush; 11 Haziran 2013 18:31 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

26 Ocak 2007 / Mystic@L Sinema tr
11 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular
7 Haziran 2012 / Mira Mitoloji
7 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri