Arama

Türkiye'nin Ovaları - Erzincan Ovası

Güncelleme: 17 Eylül 2009 Gösterim: 4.412 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Erzincan Ovası

Sponsorlu Bağlantılar
img1086e

Erzincan Ovası, Doğu Anadolu'nun Yukarı Fırat Bölümü'nde Karasu (Fırat) Vadisi boyunca yer alan ovadır.

Coğrafi konumu
:

Yüzölçümü 600 km2, yüksekliği 1.150-1.300 m'dir. Ovanın çevresini yüksek dağlar kuşatır. Bunların en yüksekleri kuzeydoğudaki Keşiş (3.547 m) ve güneydeki Mercan Dağları'dır. Erzincan Ovası'na güneydoğuda Sansa Boğazı'ndan giren Karasu, ovanın tektonik doğrultusunu (güney, güneydoğu-batı, kuzeybatı) takip ederek Erzincan önlerine gelir ve bu doğrultuyu (batı, güneydoğu) dönerek Kemah Boğazı'na girer. Demiryolu da bu boğazları boylar. Ova, kuzeybatıda Sipiköz ve Karadağları arasına sokulur.

Özellikleri:


Erzincan Ovası, genellikle kendini kuşatan dağların dik yamaçlarıyla sınırlanmış olmakla beraber bunlarda yer yer sel yaygıları ve eski alüvyon taraçaları da görülür. Ovanın bazı kesimleri, sularını toplayan akarsuya göre daha alçakta kalmış, bu yüzden bataklıklarla kaplanmıştır. Bunların en önemlisi Erzincan doğusunda Akyazı (Nazgâh) köyü çevresindeki, bugün kurutulması hemen hemen tamamlanmış olan bataklıktır. Erzincan Ovası kenarında canlı tektonik kırık çizgileri vardır. Bu yüzden sık sık deprem felâketlerine uğramıştır.

Tarım:


Erzincan Ovası, yağışlarının azlığına, kışlarının oldukça şiddetli olmasına rağmen, özellikle sulama yardımıyla çeşitli tarım yapılan bir yöredir.


Kaynak: Vikipedi



Benzer Konular

3 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
6 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
17 Eylül 2009 / Daisy-BT Taslak Konular