Arama

Türkiye'nin Ovaları - Adapazarı Ovası

Güncelleme: 3 Kasım 2009 Gösterim: 9.283 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Kasım 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Adapazarı Ovası

Sponsorlu Bağlantılar
Marmara Bölgesi'nin doğusunda bulunan alüvyal ovadır. İstanbul'a Anadolu'nun iç kesimlerinin bağlantısını sağlayan en önemli karayolları üzerinde yer alır. Oldukça düz ve geniştir. Birkaç dar geçit, vadi tabanı ve Sapanca Gölü'ne dayanan kesimi dışında platolardan, tepelerden ve genellikle dik eğimli dağlardan oluşan yüksek bir kütleyle çevrilidir.

Adapazarı Ovası, Samanlı dağları ile Karadeniz arasında, kuzey Anadolu fay bölgesi üzerinde, Sakarya nehrinin alüvyonlarının birikmesiyle oluşmuş tektonik kökenli ova. fikova da denir.) Birinci derecede deprem kuşağında yer alan ovanın sularını, batısından geçen Sakarya nehri Karadeniz'e boşaltır. Denizden yüksekliği ortalama 30 m, kapladığı alan yaklş. 600 km2'dir. Bataklık, sazlık alanlar ve Sakarya'nın eski yatakları geniş yer kaplar.
Ova, özellikle, XIX.yy.'da Kafkas ve Balkan göçmenlerinin gelmesiyle önemli bir yerleşme niteliğini kazanmış verimli bir tarım alanıdır. Kırsal nüfus yoğunluğu yüksektir (km2'ye yaklş. 80-100 kişi). Yerleşmeler, taşkınlar nedeniyle ovanın kenarlarına ve daha yüksek yerlerine çekilmiştir.


Ovada oldukça zengin su rezervi bulunur. Yeraltı ya da taban suyu birçok yerde yüzeyin hemen altındadır.Ovanon kuzeydoğu kesiminde kış aylarında bataklıklar oluşur. Sulamalı tarımda yeraltı sularından yararlanılır.

Adapazarı Ovası (Akova), daha önceleri bataklık oldugu bilinen bölgenin kurutulması ile yerleşim birimi haline gelmiştir. Bu nedenle bölgede hemem hemen her şey yetişmektedir. Başta şeker pancarı olmak üzere patates, soğan, çeşitli tahıl ürünleri, mısır, tütün, sebze ve meyve üretilir. Doğu ve kuzeydoğu kesimlerinde ise fındık yetişir.

Bölge bu kadar verimli olmasına rağmen yerleşim birimi olarak oluştugu için verim alınamamaktadır. Ekilmesi gereken araziler üzerinde şu anda binalar ve sanayi bulunmaktadır buna karşın ovanın 15-20 km. kuzeyindeki saglam tepelik bölge kullanılmamaktaydı şimdi ise yeni yerleşim birimi olarak hazırlanıyor ve şehir yavaş yavaş Karaman ve Korucuk bölgesine taşınmaya çalışılmaktadır, ilçesi Arıfıye bulunmaktadır ve fabrikalarla çevrilidir.

Kaynak: Vikipedi, MsXLabs

scape44




Benzer Konular

6 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
18 Eylül 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
17 Eylül 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
17 Eylül 2009 / Daisy-BT Taslak Konular