Arama

Atatürk'ün Vasiyeti

Güncelleme: 8 Eylül 2007 Gösterim: 4.456 Cevap: 2
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
23 Nisan 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk'ün Vasiyeti

Sponsorlu Bağlantılar
Malik olduğum bütün nutuk ve hisse senetleriyle Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi'ne atideki şartlara, terk ve vasiyet ediyorum:

1. Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.

2. Her seneki gibi nemadan, nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda bin, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye şimdiki yüzer lira verilecektir.

3. Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek, ayrıca para verilecektir.

4. Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya'da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.

5. İsmet İnönü'nün Çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.

6. Her sene nemedan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil Kurumlarına tahsis edilecektir.

K. Atatürk
DrAm3vLH - avatarı
DrAm3vLH
Ziyaretçi
1 Haziran 2007       Mesaj #2
DrAm3vLH - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk'ün vasiyetnameleri, bugün saat 15.30'da tereke işlerine bakan Ankara Üçüncü Sulh Hukuk Mahkemesinde açıldı. Adliye Vekili Hilmi Uran, Dahiliye Vekili ve Parti Genel Sekreteri Refik Saydam, Hariciye Vekili Şükrü Saracoğlu, mebuslardan Mehmet Somer (Kütahya) bu celsede bulundular.
Atatürk'ün hemşireleri Bayan Makbule saat 15.30'da geldi. Hakim Selçuk vasiyetnamenin açılmasına müteallik resmi vazifesine başlamadan evvel hadisenin arzettiği ehemmiyet itibarile vekillere ve Bayan Makbule'ye hitaben bir iki söz söyledi. Bu sözlerle, Atatürk'ün büyüklüğünü ve üfulile bıraktığı acıyı bu hazin celse vesilesile de tebarüz ettiren hakim Selçuk, sözlerini şöyle bitirdi:
Sponsorlu Bağlantılar
" Büyük milletimize ve size can ve gönülden ve içten gelen taziyetlerimi saygı ile sunarım." Bundan sonra resmi vazifeye başlandı. Hakim, üzeri muhtelif mühürleri ve Büyük Şefin imzasını havi bulunan bir zarfı, hali hazırdaki vaziyetini zapta geçirmek suretile tesbit ettikten sonra açmıştır.
Bu zarfın içinden ikinci bir zarf ile ayrıca bir kağıt çıkmıştır ki, bu kağıt Atatürk'ün, Taptas hanında Altıncı Noter İsmail Kunter'in, Hasan Rıza Soyak'ın ve Dr. Neşet Ömer İrdelp'in imzalarını havi olan bir zabıt varakasıdır. Hakim, noter tarafından tutulmuş olan ve meali aşağıda münderic bulunan bu zaptı alenen okumuştur.
" Bugün 6 Teşrinievvel 1938 (6 Kasım 1938) saat 11'i 10 geçerek dairemde işle meşguliken Atatark'ün beni çağırdığını tebliğ ettiler. Saraya gittim. Huzurlarına çıktım. Orada Genel Sekreter Hasan Rıza Soyak ile Dr. Neşet Ömer İrdelp hazır olduğu halde Atatürk üstü kapalı ve mühürlü bu zarfı bana uzattı ve:
" Bu benim vasiyetnamemdir. Size teslim ediyorum. Kanunu icabatını icra edersiniz, dedi. İşbu zaptı huzurlarında tanzim ettim, altını hem Atatürk hem de hazır bulunan Hasan Rıza Soyak ile Dr. Neşet Ömer İrdelp benimle birlikte imza ettiler."
Hakim, bu zabıt mündericatını mahkeme zabıtlarına geçirtmiş ve bunu müteakip zarfın şimdiki halini tavsif ettikten ve üzerinde bulunan mühürlerin ve imzaların aynen muhafaza edilmiş olduğunu tesbit eyledikten sonra bu ikinci zarfı da açmıştır. Ki, bunun içinden bizzat Atatürk'ün kendi elleriyle yazılmış olan vasiyetname çıkmıştır. Hakim bu vasiyetnameyi alenen okumuş, aynen zapta geçirttikten sonra kanuni merasimi ikmal ettikten sonra celseye nihayet vermiştir. Atatürk'ün bugün açılan vasiyetnamesi aşağıdadır:
Dolmabahçe 5.9.1938 pazartesi malik olduğum bütün nukud ve hisse senetleriyle Çankaya'daki menkul ve gayrimenkul, emvalimi Cumhuriyet Halk Partisine atideki şartlarla, terk ve vasiyet ediyorum:
1-Nukud ve hisse senetleri, şimdiki gibi, iş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.
2-Her seneki nemadan, bana nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule'ye ayda 1000, Afet'e 800, Sabiha Gökçen'e 600, Ülkü'ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile'ye şimdiki gibi 100'er lira verilecektir.
3-Sabiha Gökçen'e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir.
4-Makbule'nin yaşadığı müddetçe Çankaya'da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.
5-İsmet İnönü'nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.
6-Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil Kurumlarına tahsis edilecektir.

K.ATATÜRK

(Cumhuriyet – 29 Kasım 1938)

RoxBury - avatarı
RoxBury
Ziyaretçi
8 Eylül 2007       Mesaj #3
RoxBury - avatarı
Ziyaretçi
Bugün Irak´ın durumu tartışılırken Ulu Önder Atatürk "Türk Irak"ın Bayrağını bile hazırlamıştı. Vasiyet niteliğindeki açıklamasını ise herkes defalarca okumalı


Bugün Irak'ın durumu tartışılırken Ulu Önder Atatürk "Türk Irak"ın Bayrağını bile hazırlamıştı. Vasiyet niteliğindeki açıklamasını ise herkes defalarca okumalı
SİYASİLERİN fellik fellik kaçtığı Irak meselesine yedi düvelle savaşan Atatürk bakın nasıl bir çözüm üretmiş. Ve yanda gördüğünüz bayrağı da Irak bayrağı olarak düşünmüş. Üzerinde Ay -Yıldız ve "Lailahe illallah" lafızları olan bayrak o günlerde Telafer, Felluce ve Ramisa'da direnen insanların moral kaynağı olmuş. Irak Demokrat Türkmen Partisi sözcüsü Kasım Ömer'in araştırmaları ise bir devrin perde arkasını gün yüzüne çıkarıyor

TÜRKİYE'nin sınırları tartışmaya açılırken Amerikalı general Mc.Arthur "Hatıralar"ında büyük devlet adamlarından biri olarak tanıdığını ifade ettiği Atatürk'le 1933'te Ankara'da yaptığı bir röportajda şunları kaydeder: "Sizin Türkiye'nin geleceği hakkında tasavvurlarınız nedir diye sorduğumda ''Allah nasib eder, ömrüm vefa ederse Musul, Kerkük ve Adalar'ı geri alacağım. Selânik de dahil Batı Trakya'yı Türkiye hudutları içine katacağım."

4 Haziran 1920 de Irak'ta (Telafer) da başlayan kurtuluş hareketinin başkanı Mustafa Kemal'in arkadaşı Muhammet Cemil eli Halil efendi idi. Kurtuluş hareketi 27 Haziranda Felluce' ye ve 30 Haziranda Ramisa'ya sıçradı. Akabinde diğer Irak illerine sıçradı.

Resmini gördüğünüz üzerinde ayyıldız ve "lailahe illallah" lafızları olan bayrak o günlerde Telafer, Felluce ve Ramisa'da direnen insanların ellerinde mevcuttu.

Bayrak hakkında bir diğer önemli iddia bayrağın tasarımının Anadolu'da ve Atatürk'ün katkılarıyla oluşturulduğu. O dönemde Irak'taki en önemli isim sayılan Ahmet İdris el Sunusi'nin Anadolu'da bulunması ve Irak topraklarındaki askeri komutan Muhammet Cemil eli Halil efendi'nin Teşkilat-ı Mahsusa'dan direk Mustafa Kemal Paşa'ya bağlı olduğu iddiaları bu tezi güçlendiriyor.

Irak Demokrat Türkmen Partisi sözcüsü Kasım Ömer'in araştırmalarına göre Mustafa Kemal Paşa, 15 Nisan 1920 anlaşması ile İdrisi Sunusi'yi Irak'a kral yapacaktı, anlaşmaya göre halifelik Türkiye'de kalacak, herkes kendi milli kurtuluş mücadelesini verecek ve kurtuluştan sonra konfederasyona gidilecekti. Ancak Irak'ta İngilizler hakim olunca bu plan gerçekleşmedi.

Osmanlı'nın Ortadoğu stratejisi, Nusaybin, Deyrezur ve Telafer üçgenini kontrol altına almaya dayanıyordu. Bu üçgene hakim olan devletin Ortadoğu'ya hakim olacağı öngörülüyordu. Atatürk'te bu stratejiyi benimsiyordu.

LİDERLİK BUDUR

Atatürk'ün savaşın ortasındaki bir ülkenin "askeri lideri" olarak Ortadoğu meselesine kendi politikasını geliştirme çabası ile "ileri, müreffeh, AB'ye üye olmak üzere" Türkiye'nin kukla politikalarını karşılaştırırsak Irak'ta nelerin yapılmadığını daha kolay anlamış oluruz.

Benzer Konular

16 Nisan 2012 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
11 Ekim 2017 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
28 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap
15 Ekim 2018 / Şeb-i Yelda Hz. Muhammed
25 Aralık 2008 / volkankız Cevaplanmış