Arama

Karides (Caridea)

Güncelleme: 23 Temmuz 2018 Gösterim: 2.809 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Kasım 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

karides

Ad:  karides1.jpg
Gösterim: 436
Boyut:  24.6 KB

Crustacea (kabuklular) sınıfının Decapoda (onayaklılar) takımının Natantia alttakımını oluşturan 2 bin dolayında omurgasız hayvan türünün ortak adı.
Sponsorlu Bağlantılar

Karidesler yanlardan basık, yarısaydam gövdeleri, esnek karınlarının ucunda yer alan yelpaze biçimli kuyruklarıyla tanınırlar. Yüzmeye uyarlanmış uzantıları ve uzun, kamçıya benzeyen duyargaları olan bu hayvanlar hemen hemen tüm denizlere, tatlı su göllerine ve akarsulara yayılmıştır. Birçok türü besin kaynağı olarak ekonomik değer taşır. Ortalama uzunluktan 4-8 cm, en küçükleri birkaç milimetre, en irileri 20 cm’nin üstündedir.

Karidesler karınlarını ve kuyruklarını hızla bükerek geriye doğru yüzer. Başlıca besinleri küçük bitki ve hayvanlardan oluşur; bazıları leşle de beslenir. Dişi karidesler yüzme ayaklarına yapışan, 1.500-14.000 yumurta üretir. Larvalar, olgunlaşana değin beş gelişim evresinden geçer.
Ad:  karides4.jpg
Gösterim: 560
Boyut:  13.4 KB

Çalı karidesi olarak bilinen Crangon cinsinin C. vulgaris türü, Atlas Okyanusunun her iki kıyısındaki sığlıklarda ve Akdeniz kıyılarında yaygındır. Uzunluğu yaklaşık 8 cm'yi bulabilir. Rengi boz ya da koyu kahverengidir. Üzerinde kahverengi ya da kırmızımsı benekler vardır. Peneus setiferus türü karidesler ABD'nin ve Meksika'nın doğusundaki kıyı sularında yaşar. P. trisulcatus 20 cm’ye ulaşabilen boyuyla Akdeniz' de rastlanan en iri karides türüdür.

Atyidae familyasından olan tatlı su karidesleri genel olarak sıcak bölgelerde yaşar. Bu karidesler en çok 20 cm uzunluğa erişir. 1,5-2,5 cm uzunluğundaki Ataephyra desmarestii türü Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın güneybatısındaki tatlı sularda, su bitkileri arasında, genellikle sürüler halinde görülür.
kaynak: Ana Britannica
BAKINIZ Karides Nedir?
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:53
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
4 Ocak 2012       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklılar. Silindirik vücutlu, uzun duyargalıdır. Boyu 5-6 cm'dir. Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemlidir. Geniş yüzgeçimsi kuyruğunu sallayarak geri geri yüzer. Tatlısuda yaşayan türleri yumurtalarını bıraktıktan sonra yumurtalar açılıncaya kadar yürüme bacakları arasında tutar. Denizel türlerde yumurtalar sırt bölgesinde gelişerek açılması için suya bırakılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır. Boyları 1-30 cm arasında değişir. Karidesler oymağının yedi familyası bilinmektedir. En yaygını çalıkaridesgillerdir. Beş çift bacaklarının en az iki çiftinde kıskaçlar bulunur. Kuyrukları belirgin olup, yelpazeye benzer. İki çift olan duyargaları ise çok uzun ve iki çatallıdır. Bu çatallardan en az bir tanesi geriye kıvrılarak, karidesin yarıkların içine geri geri girmesini sağlar ve arkadan gelen tehlikeyi haber verir. Tehlike karşısında karidesin en belirgin tepkisi, ani bükülmeyle kendini korumaya çalışmasıdır. Vücut renkleri, bulundukları çevreye uyacak biçimde değişebilmektedir. Küçük balıklarla beslenen büyük kıskaçlı avcı tipler olduğu gibi, kumlar arasındaki besin parçacıklarıyla beslenen çöpçü tipler de vardır. Bunların bazı türlerinde besin parçacıklarını rahat toplamak için kıskaçları üzerinde fırçamsı kıllar mevcuttur.

Dişiler yumurtalarını bacaklarının ilk dört çiftiyle taşırlar. Bazan sondaki iki bacak da bu göreve katılır. Tatlı su karidesleri çoğunlukla tropikal bölgelerde yaygındır.

Üst familyalar

  • Alpheoidea Rafinesque, 1815
  • Atyoidea De Haan, 1849
    Ad:  karides2.jpg
Gösterim: 536
Boyut:  19.5 KB
  • Bresilioidea Calman, 1896
  • Campylonotoidea Sollaud, 1913
  • Crangonoidea Haworth, 1825
  • Galatheacaridoidea Vereshchaka, 1997
  • Nematocarcinoidea Smith, 1884
  • Oplophoroidea Dana, 1852
  • Palaemonoidea Rafinesque, 1815
  • Pandaloidea Haworth, 1825
  • Pasiphaeoidea Dana, 1852
  • Physetocaridoidea Chace, 1940a
  • Procaridoidea Chace & Manning, 1972
  • Processoidea Ortmann, 1896
  • Psalidopodoidea Wood-Mason, 1892
  • Stylodactyloidea Bate, 1888

Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:54
pusula - avatarı
pusula
Ziyaretçi
30 Mart 2012       Mesaj #3
pusula - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  karides3.jpg
Gösterim: 441
Boyut:  16.8 KB
Karides

Yaşadığı yerler:
Denizlerde, özellikle soğuk su kısımlarında.
Özellikleri: Kalabalık topluluklar halinde yaşayan bir eklembacaklıdır. Uzunluğu 5-6 cm’dir.
Çeşitleri: Bu ailenin iki türü bilinmektedir. C. Munita, C. crangon. Avrupa denizlerinde ve Kuzey Amerika kıyılarında yaşayan, kabuklular sınıfından bir eklembacaklı. Silindirik vücutlu, uzun duyargalıdır. Boyu 5-6 santimetredir. Vücudu kalsiyum karbonattan meydana gelen bir zırhla örtülüdür. Gövdesi eklemlidir.

Karides son yıllarda ülkemizde de akvaryum canlısı olarak beslenmeye ve üretilmeye başlandı özel olarak üretim tesisleri bile ülkemizde faliyet vermektedir çeşitli renk ve desenlerde hoş canlılardır.
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:54
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
3 Ağustos 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Karides
Ad:  karides5.jpg
Gösterim: 346
Boyut:  17.7 KB

Kabukluların karidesgiller familyasından bir deniz hayvanı (Crangon). Hemen hemen bütün denizlerde yaşarlar. Pek çok türleri olan karideslerin ilk iki çifti kıskaçlı, beş çift ayakları ve başlarında oldukça uzun iki duyarga vardır. Vücutları, saydam ve haşlanınca kırmızı renk alan bir kabukla örtülüdür. Karın bölgesinin sonunda bir kuyruk yüzgeci bulunur. Bu yüzgeç, karidesin yüzmesine yardım ettiği gibi karada da sıçramasını sağlar. Yumurtaları, ağızlarının ve kuyruklarının altında ince kanatlarda durur ve yavrular biraz gelişene kadar buralarda kalır.
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 23 Temmuz 2018 20:54
In science we trust.

Benzer Konular

23 Temmuz 2018 / _Yağmur_ Ziraat
2 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Aralık 2008 / ÖmÜrCeK Taslak Konular
27 Şubat 2016 / Safi X-Sözlük