Arama

Arizona (Arizona Hakkında)

Güncelleme: 2 Ekim 2015 Gösterim: 3.653 Cevap: 1
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
10 Kasım 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Dünya Kentleri: Arizona
MsXLabs.org
Arizona'nın Mührü
Arizona20copy
Sponsorlu Bağlantılar
Arizona4
Arizona, kanyonları ve çölleriyle ünlüdür. Arizona'nın en önemli coğrafik özelliği elbette Büyük Kanyon'dur. Eyalette 1107 km boyunca akan Kolorado Nehri Arizona'nın en uzun nehridir. Önemli şehirleri, Phoenix (başkent), Tucson, Mesa, Tempe, Glendale, Scottsdale ve Yuma'dır. Eyâlet nüfusunun 3,6 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Arizona, Amerika'nın yüzölçümü açısından 295,260 km2 ile altıncı büyük eyâletidir. Güneybatı eyâletlerinden biri olan Arizona, Kolorado Platosu, dağlık bölge ve çöl bölgesi olmak üzere başlıca üç bölgeye ayrılır. Kolorado Platosu, Arizona'nın kuzey ve kuzeydoğu bölümlerini kaplar, dağlık alan kuzeybatıdan en güneye kadar uzanır, çöl bölgesi ise güneybatının yarısını kaplar.
Arizona'ya yapılan bir gezide bu dağ aslanı yuvasını insanlara karşı koruyor
Arizona2

Coğrafi özellikler
Arizona, kanyonları ve çölleriyle ünlüdür. Arizona'nın en önemli coğrafik özelliği elbette Büyük Kanyon'dur. Eyâlette 1107 km boyunca akan Kolorado Nehri Arizona'nın en uzun nehridir.
Önemli şehirleri, Phoenix (başkent), Tucson, Mesa, Tempe, Glendale, Scottsdale ve Yuma'dır. Eyâlet nüfusunun 3.6 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Arizona, Amerika'nın yüzölçümü açısından (295,260 km²) altıncı büyük eyâletidir. Güneybatı eyâletlerinden biri olan Arizona, Colorado Platosu, dağlık bölge ve çöl bölgesi olmak üzere başlıca üç bölgeye ayrılır. Colorado Platosu, Arizona' nın kuzey ve kuzeydoğu bölümlerini kaplar, dağlık alan kuzeybatıdan en güneye kadar uzanır, çöl bölgesi ise güneybatının yarısını kaplar.
Arizona'daki bir Joshua Ağacı
Arizona1

İklim
Kuru hava ve berrak gökyüzü, Arizona'nın karakteristik iklim özelliğidir. Hava koşulları, eyâletin kuzeyindeki dağlar ve güneydeki çöl alanları arasında büyük bir değişiklik gösterir. Eyâlette gözlenen en düşük sıcaklık -40 °C, en yüksek sıcaklık ise 53 °C'dir. Eyâlet çapında, Ocak ayı sıcaklık ortalaması 5 °C, Haziran ayı sıcaklık ortalaması ise, 27 °C'dir. Yıllık yağış miktarı, tüm eyalet genelinde ortalama 33 cm³'tür. Bu değer çöl bölgelerinde ortalama 8 cm³'e kadar düşer.
The Antelope Canyon ("Antilop Kanyonu") Arizona, ABD
Arizona3

Kültürel profil
Arizona'da Phoenix Symphony Orchestra, Tucson Symphony Orchestra ve Flagstaff Symphony Orchestra gibi bir çok büyük orkestra vardır. Bunun yanı sıra eyâlette çok sayıda tiyatro grubu mevcuttur. Bunlardan bazılarını dili İspanyolca olan gruplardır. Dans gösterileri genellikle, klasik, modern ve etnik danslar üzerine yoğunlaşır.

Arizona'da müzeler, kültürel mirası, doğal tarihi, sanatı ve eyâletin batısıyla ilgili bilgileri yansıtır. Eyâletin bazı büyük müzeleri; Phoenix Art Museum, The Tucson Museum of Art, the Museum of Northern Arizona ve Heard Museum of Anthropology and Primitive Art'dır. Ayrıca Arizona'da kızılderili kabilelerinin (Apache, Hopi, ve Navajo kabileleri gibi) yaşadıkları bölgeler de vardır. Bu bölgelerin bir kısmında yer alan kızılderili müzelerinde kızılderililerin kültürüyle ilgili gösteri ve sergiler düzenlenmektedir.
The Colorado River ("Kolorado Nehri") Arizona, ABD
Arizona5

Dinlenme
Arizona'da yirmi adet mesire yeri, yedi ormanlık bölge, 21 eyâlet parkı vardır. Grand Canyon National Park, Amerika'nın en ünlü parklarından biridir ve her yıl dört milyon kişi Grand Canyon'u görmeye gelir. Eyâletin diğer ünlü mekânları ise, Coronado National Memorial, Painted Rocks State Historic Park, Tombstone Courthouse State Historic Park ve Petrified Forest National Park'dır. Eyâlet, balıkcılar, kampcılar, avcılar ve turistlerin yanı sıra tarih, jeoloji ve arkeoloji araştırmacıları için de ilgi çekici bir yerdir.

Demografi
Irk yapısı aşağıdaki gibidir:
  • 63.8% Beyaz
  • 25.3% Hispanik
  • 5% Kızılderili
  • 3.1% Siyah
  • 1.8% Uzakdoğulu
  • 2.9% Melez
Üniversiteler
  • Arizona State University
  • Arizona Üniversitesi
  • Northern Arizona University

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 2 Ekim 2015 23:41
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Ekim 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARİZONA, ABD'nin G.-B.'sında eyalet; 295 000 km2; 3 187 000 nüf. (1985). Merkezi Phoenix. Arizona, K.-D.'da Colorado platolarının bir bölümünü oluşturan yüksek bir bölge (2 000 -3 500 m) ile G.-B.'da küçük sıradağlar ve geniş havzalardan oluşan bir bölgeyi kapsar. En yüksek yerleri dışında, eyaletin başlıca özelliği kuraklığı ve çölsü görünümüdür. Başlıca gelir kaynaklarını bir yandan bakır (ABD'deki en büyük üretici eyalet), altın, gümüş, çinko ve kurşun madenleri, öte yandan da sulamayla yapılan pamuk (makineleşmiş, yüksek verimli tarım), meyve ve sebze (Kaliforniya kentlerine satılır) ve yem bitkileri (yerel hayvancılık için) tarımı oluşturur. Kentleşme oranı °/o 80'in üstündedir. Kentlerde (Phoenix, Tucson) ileri sanayiler kurulmuştu. Arizona, ispanyol-meksika uygarlığının izlerini taşıyan eyaletlerdendir. Kızılderililer eyalet topraklarında geniş, ama çorak rezervlerde toplanmıştır. Arizona, ayrıca, dünyada eşine rastlanmayacak doğal güzellikleriyle (Grand Canyon, Meteor Cráter) bir turizm merkezidir.
-Tar. Bölgedeki Gila ve Colorado havzalarında, Cliff Dweller'larin (mağara insanları) eski kızılderili uygarlığına ait önemli kalıntılar vardır. 1585'ten başlayarak ispanyol keşif heyetlerinin dolaştıkları bölgeyle başlangıçta yalnız avcılar ve tuzakçılar ilgilendi. ABD, Meksika ile savaşın sonunda imzalanan Guadelupe Hidalgo antlaşması ile (1848) Arizona'yı topraklarına kattı. 1853 "Gadsden satınal-ma sözleşmesi" bölge topraklarını genişletti: Yeni Meksika ile aynı tarihte (1912) eyalet olan Arizona, yüzyıl boyunca, yeraltı kaynaklarının işletilmesi, sulama çalışmaları, ikinci Dünya savaşı ile başlayan sanayileşme ve ikliminin çekiciliği sayesinde gelişme gösterdi.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

🌘 🚀

Benzer Konular

11 Ağustos 2015 / Jumong Ünlülerin Fotoğrafları
17 Aralık 2015 / Jumong Moda ww