Arama

Endüstriyel Mekanik Teknisyeni

Güncelleme: 8 Haziran 2007 Gösterim: 4.007 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
8 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
ENDÜSTRİYEL MEKANİK TEKNİSYENİ

TANIM İşletme ortamında her türlü makinenin ve yapı elemanlarının arızalarını tespit ederek, bakım ve onarım işlerini yapan kişidir.
Sponsorlu Bağlantılar



GÖREVLER

- Makineleri işletmeye alır, montaj ve demontaj işlemlerini gerçekleştirir, - Klasik ve bilgisayar destekli imalat makineleri (CNC) ile talaşlı imalat teknolojisinde (Torna, Freze, Taşlama vb) kullanılan araç-gereçleri kullanarak istenilen işlemleri yapar, - Hidrolik (basınçlı akışkan ile sistemlerin kontrolü), Pnömatik (basınçlı hava ile sistemlerin kontrolü), Elektro hidrolik sistemlerin tamir ve bakımını yapar, - Makine sistemlerini söker, takar, birleştirir, - Her türlü makinenin (Klasik-CNC) arızalarının tespit edilmesi, bakım ve onarımını yapar, - Makine parçalarının şekil, ayar ve ölçü bozukluklarını ilgili ölçü aletleri ile ölçer, kontrollerini yapar, - Tezgahın basit bakım ve onarımlarını yaparak bir sonraki yapılacak iş için aktif hale getirir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Torna, freze, taşlama ve bunlarla ilgili araçlar,
- Ölçme ve kontrol aletleri (kumpas, mikrometre, ibreli ve dijital ölçme kontrol aletleri,
- Güvenlik araçları (gözlük, talaş kancası vb).


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Endüstriyel Mekanik Teknisyeni olmak isteyenlerin;
- Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen,
- Mekanik sistemler arasındaki ilişkileri anlayabilen,
- Fizik ve matematik alanlarına ilgili,
- Göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,
- Tasarım ve çizim yeteneği gelişmiş,
- Dikkatli ve tedbirli,
- Uzun süre ayakta çalışabilecek kadar dayanıklı,
- Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
- Başka insanlarla iyi iletişim kurabilen,
- Gürültüden rahatsız olmayan,
- Sabırlı, sorumluluk taşıyabilen
kimseler olması gereklidir.



ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Endüstriyel mekanik teknisyeni fabrika ve atölyelerde çalışır. Çalışma ortamı gürültülü ve talaşla kaplıdır. Ayakta ve bağımsız olarak, birinci derecede alet ve makinelerle çalışır. Zaman zaman işveren ile diğer çalışanlarla iletişim kurmaları gerekebilir.


ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Makine ile imalat yapılan işletmelerde çalışma alanı oldukça fazladır. Çalışma daha çok özel işyerlerinde yoğunlaşmaktadır. Büyük endüstri işletmeleri ile KOBİ’lerde (küçük ve orta ölçekli işletmelerde) çalışma imkanı oldukça yüksektir.


MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; Anadolu Meslek Liselerinin Endüstriyel Mekanik bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Meslek eğitimine başlayabilmek için ilköğretim mezunu olmak ve merkezi sınavla gerçekleştirilen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavını kazanmak gerekmektedir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Bu mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Bir yıllık hazırlık sınıfında Almanca eğitim verilmektedir. Öğrenciler 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında staj çalışmasına başlar. Haftanın 2 günü okulda, 3 günü işletmede eğitim görürler. Eğitim süresince; Hazırlık Sınıfında: Ağırlıklı olarak yabancı dil eğitimi (Almanca), Türkçe ve Beden Eğitimi dersleri, 1. Eğitim Yılında: El tesviyeciliği, ölçme kontrol aletlerinin tanıtımı, torna ve freze tezgahlarıyla üretim teknolojisi, kesme, birleştirme, 2. Eğitim Yılında: Isıl işlemler, hidrolik, pnömatik, elektroteknik, kontrol sistemleri, 3. Eğitim Yılında: CNC teknolojisi, makine ile talaş kaldırma, montaj, demontaj, koruyucu bakım, periyodik bakım derslerini alırlar.

MESLEKTE İLERLEME

Meslek liselerinin endüstriyel mekanik bölümünden mezun olanlar, Endüstriyel Kalıpçılık Hasat Sonrası Teknolojisi, Makine, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Mekatronik, Otomotiv, Oto Boya Karoseri Doğrultma Teknikerliği, Sondajcılık, Tarım Alet ve Makineleri, Metalurji Malzeme, Gemi Makineleri, Metalgrafi ve Malzeme Muayenesi ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre bakım şefi, kalite kontrol şefi, atölye şefi , bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler. BENZER MESLEKLER: Tesviyeci, Otomatik Kumanda Teknisyeni.

KURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Mesleki eğitim sırasında öğrenciler asgari ücretin %30’undan az olmamak üzere ücret almaktadırlar. Ayrıca sağlık sigortaları Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinde oluşturulan bir fondan karşılanmaktadır. - Aylık kazanç asgari ücretin iki katı veya daha fazla olmaktadır.



DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER


- İlgili Eğitim Kurumları ,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi , - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.

Benzer Konular

9 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
8 Mart 2017 / ThinkerBeLL Fizik
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
23 Ekim 2010 / CenneT-ul Meva Meslekler