Arama

Türkiye Ekonomisi Üzerine Bazı Rakamlar

Güncelleme: 4 Ocak 2006 Gösterim: 5.254 Cevap: 0
Tigin - avatarı
Tigin
Ziyaretçi
4 Ocak 2006       Mesaj #1
Tigin - avatarı
Ziyaretçi
OECD 2000 yılı verilerine göre Batı ülkelerinde memurların ülke nüfuslarına oranı :

Sponsorlu Bağlantılar
ABD %7.46
Fransa %8.18
Almanya%5.27
İtalya%3.95
Hollanda%5.2
Kanada%8.15.6
Türkiye%3.34

Batı''da devletin toplam istihdamdaki ağırlığı :

ABD%14
Fransa%24.8
Almanya%15.6
İtalya%16.1
Kanada%19.6
Türkiye (AKP özelleştirmeleri öncesi) %14.

Devletin ekonomideki ağırlığı :
söz konusu rakamlara vakıf , kit , bit gibi dolaylı kamu kurumları dahil edilmiştir

Almanya %54
Fransa%38
ABD%33
İngiltere%36
Yunanistan%28
Türkiye%18

Toprak Satışı
eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya''dan aktarılmıştır :

"İngiltere, kendi vatandaşına bile taşınmaz satmıyor; 49 yıllığına kullanma hakkı veriyor. Ama Türkiye''de yabancılara tapusu yani mülkiyeti veriliyor. İngiltere vatandaşına konut bile satmıyor. Yunanistan, sınır ile askeri bölgelerde kendi vatandaşına bile taşınmaz satmıyor. İngiltere, kendi vatandaşlarına bile taşınmaz satmaz, sadece 49 yıllığına kullanma hakkını devreder. Yunanistan sınırlarda ve askeri bölgelerden kendi vatandaşına bile toprak satmaz. Yabancılar, Kurtuluş Savaş''ında yapamadıklarını şimdi dolarlarla yapmaya çalışıyorlar.


Yabancı Sermaye
Selim Çomçağ'a göre (gazeteci - ekonomist)
"Brezilya''ya gelirken "dilini, dinini, ırkını ve milliyetini" hiç belli etmeyen (!) yabancı sermaye iş Brezilya''da elde ettiği kârın değerlendirilmesine gelince birden milliyetini hatırlayıvermektedir. Brezilya''da yatırım yapmış olan yabancı sermaye grupları 2004 yılında bu ülkeden anavatanlarına tam 7 milyar dolarlık kâr transferi yapmışlardır. Gerçek rakamın bunun üzerinde olduğuna da şüphe yoktur, çünkü çokuluslu şirketlerin anavatanlarından ithal ettikleri bazı girdilerin fiyatını şişirerek de kâr transferi yaptıkları ekonomi literatürüne geçmiş bir olgudur."

Somçağ devam ediyor:

"Bu kâr transferlerine yabancıların Brezilya''daki hisse senedi ve tahvil yatırımlarından kazandıkları 10 milyar doları aşan tutarın yurt dışına transferi ve 6 milyar dolarlık dış borç faiz ödemeleri de eklenince Brezilya''nın cari fazlası, yani dış dünyayla yaptığı mal ve hizmet alışverişi sonunda elinde kalan para 2 milyar dolara düşmektedir.Demek ki doğrudan yabancı yatırım bazılarının göstermeye çalıştıkları gibi bir piyango ikramiyesi veya sadaka, zekât değildir. İlk başta ülkeye belli bir para gelirken bir süre sonra kâr transferleriyle ülke dışına sürekli bir katma değer transferi başlamaktadır.(…) Hele Türkiye gibi kronik dış ticaret açıkları veren bir ülke için bu hayatî önemdedir. Yabancı sermaye ülkede yeni tesisler kuruyorsa, yeni istihdam imkânı yaratıyorsa ve net ihracat yapabiliyorsa ekonomi için yararlıdır. Aksi takdirde ülkenin döviz dengesine yeni ve daimî bir yük binecektir. İşte bugün Brezilya 1990''larda IMF''nin talimatıyla yaptığı özelleştirmelerin faturasını ödemekte, dış ticaret fazlası ile yabancıların kâr transferlerini finanse etmektedir.

Dolayısıyla Türkiye''nin kendi imkânlarıyla kurup geliştirdiği kârlı, fakat döviz geliri yaratmayan sanayi ve altyapı kuruluşlarının yabancılara satışı, bu paranın da bütçenin faiz ödemelerinde kullanılması akılsızlıktan başka bir şey değildir.

Bu tanıma uyan Telekom''un hiç bir ekonomik gerekçe olmaksızın özelleştirilerek yabancılara satılması bu akılsızlığın son örneğidir. Önümüzdeki yıldan itibaren Telekom''un bir ilâ iki milyar dolar arasındaki kârını ödemeler dengesinde döviz çıkışları arasında görmek şaşırtıcı olmayacaktır."

Benzer Konular

31 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
10 Kasım 2013 / Misafir Soru-Cevap
26 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
9 Ocak 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
7 Kasım 2008 / Gabriella Mühendislik Bilimleri